В Германия: как се става зъботехник, електротехник, банков служител

В Германия: как се става зъботехник, електротехник, банков служител

© Анелия НиколоваЕлектротехник, физиотерапевт, зъботехник, банков служител: в Германия над 300 професии могат да бъдат усвоени в рамките на професионално обучение, за което се получава заплата. И българи могат да кандидатстват за място, разказва Наталия Королева за "Дойче веле".


В Германия близо 330 професии могат да бъдат усвоени в рамките на професионалното обучение, т.нар. Berufsausbildung. Сред тях са стругар, фризьор, пекар, зидар, електротехник, дърводелец, зъботехник, физиотерапевт, банков служител, възпитател за детска градина, болногледач. Този модел за подготовка на професионални кадри следва дуалната система на обучение, която предвижда тясна връзка между теорията и практиката. Междувременно германският модел е популярен и в редица други европейски страни.


Какво е заплащането? И има ли стипендии?


В Германия обучаващите се получават възнаграждение за труда си. Размерът на заплатата зависи от различни фактори - от тарифната ставка или пък от самия работодател, при когото се обучава кандидатът. Заплащането по време на професионалното обучение се движи между 400 и 800 евро месечно. Има обаче и професии, при които обучаващият се може да получава до 1500 евро на месец. Особено високо е възнаграждението за онези, които се обучават в областта на мехатрониката, а най-ниско е заплащането на бъдещите фризьори и гримьори. От 2020 година минималното заплащане за обучаващите се ще се вдигне на 515 евро през първата година от обучението. През 2023 година то ще бъде повишено на 620 евро месечно.
Ако заработените пари не стигат за издръжка, обучаващите се в професионални училища могат да подадат молба за държавна стипендия, т.нар. BaföG. Такъв вид стипендия се отпуска на студенти, чиито родители имат ниски доходи, както и на обучаващи се в професионални училища, чието заплащане е ниско и недостатъчно за покриване на жизнения минимум. Размерът на стипендията се определя съобразно доходите на родителите и на самия учащ се. Възможно най-високата месечна стипендия BaföG възлиза на 735 евро месечно. След като учащият завърши обучението си и си намери работа, той е длъжен да върне получената сума по линия на BaföG. Друга възможност за подпомагане на обучаващите се е стипендията BAB (Berufsauslbildungsbeihilfe), която се отпуска безвъзмездно от Федералната агенция по труда - тя е предназначена специално за онези, които се обучават по дуалната система и не живеят в дома на родителите си. Размерът на такава стипендия също зависи от доходите на родителите и на учащия се.


Права и задължения


Предприятията сключват с обучаващите се договор. Паралелно със стажа в съответната фирма обучаващият се посещава и учебни часове в професионално училище. Седмичната програма изглежда така - два дни училище, три дни стаж в предприятието. Подписвайки договор с предприятието, младежът поема определени задължения. Но той има и права, гарантирани от германския закон за защита на младежта.


По време на професионалното обучение към учащия се прилагат нормите на германското трудово законодателство. Обучаващите се под 18 години нямат право да работят повече от 40 часа седмично, а тези над 18 години могат да работят не повече от 48 часа седмично.


В началото на обучението има пробен период, чиято продължителност е между един и три месеца. До края на пробния срок кандидатът има възможност да реши дали е избрал правилната професия. Ако е пожелал например да се обучава в пекарството, но после е видял, че това не е работа за него, в този пробен период той може да прекъсне договора с работодателя без предварително да го уведомява и без да посочва писмено причините. Предприятието също може да прекъсне договора, но това е доста по-сложно, защото законът защитава учащия се. За да го уволни, работодателят трябва преди това поне два пъти да е бил принуден да му наложи наказание. Освен това той трябва да докаже, че е принуден да го уволни заради някакво много сериозно нарушение - например че преднамерено е блокирал работата или пък че е излязъл в отпуск без разрешение.


Предприятията, които изпитват остър недостиг на кадри, са обикновени и тези, които предлагат най-много места за професионално обучение. Често след успешно завършване на обучението те са готови да назначат хората, които са се обучавали при тях. Случва се обаче младежите да потърсят работа и при друг работодател. Като цяло хората, завършили професионално обучение, имат големи шансове да си намерят работа директно след като вземат дипломата си. Сред тях почти няма безработни.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Така например Цецка Цачева беше се образовала с РАБФАКК!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Необходим е почти изцяло да се копира тая практика. Догодина завършват първите десетокласници по новата програма. Една част от тях ще продължат образованието си още две години с подготовка за университетите, но останалите - едва 17 годишни (все още няма да имат право на редовен трудов договор) трябва до навършването на 18 години да се обучават за професия.

 3. 3 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Мислех, че тези ги докарват с лодка през Средиземно море, готови директно да практикуват?

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Весело

  Така например Цецка Цачева беше се образовала с РАБФАКК!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Много се е напъвала Цецка.
  Антон Югов и Станко Тодоров бЕха завършили, чак трето отделение, а дрогаря Живков бил записал гимназия, но не я завършил.
  Така, че поклон пред трудолюбието на Цецка!

 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Весело

  До коментар [#4] от "4ort":

  Ха-ха-ха, Другаря ти Тодар Живков е завършил печатарско училище, равно днес на професионална гимназия и е Приет в университета по редовния начин. Само дето не взел и един изпит. Но е търкал банките. За разлика от другарката ти Цецка Цачева, дето е Вкарана с клизма от Рабфак и изкарана с Партийна клизма. И намо профисия от среднотоу а само един ПУЦ. /професионален учебен център във фабрика/
  :)
  !

 6. 6 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ти да видиш сега какви нововъведения са измислили в университетите. За ЕДНА ГОДИНА ще признават цяло четиригодишно образование по специалност. Защото нямало инженери и учители. Реформатори....
  !

 7. 7 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално  Защо това не е платено съобщение ? Цялата статия е като обява на фирма посредник за наемане на евтина квалифицирана работна ръка. " Deutsche Welle " и " Дневник " да не би да са вече част от този бизнес ? 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Има едно шоу по кабела "Как се прави". Дават всевъзможни неща, от дамски превръзки, до самобръсначки и различни видове питиета. Отговорът е много прост-всичко се прави с машини. За да изработиш едно изделие, трябва ти техника/машини/ и технология/начин/. От изброените професии искам не искам усвоих стругарство/в техникума и после в института, по -късно в професията/, дърводелство/също/, фризьорството научих от едно гадже като студент, тя работеше това в един салон и номерът и беше подстрижка с гребен и ножче за бръснене, лесно и страшно ефикасно, оттогава 50 г. аз не съм ходил при бръснар, и т.н. по професиите, от електрика и политика не ме е страх. Като дете исках да стана циркаджия, по-късно подводен археолог, но никой не ми подсказа къде мога да уча тия неща. В училищата около нас такива специалности нямаше. Та отговора на "как" е първо да имаш мерак. И почваш.

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  До коментар [#4] от "4ort":Ха-ха-ха, Другаря ти Тодар Живков е завършил печатарско училище, равно днес на професионална гимназия и е Приет в университета по редовния начин. Само дето не взел и един изпит. Но е търкал банките. За разлика от другарката ти Цецка Цачева, дето е Вкарана с клизма от Рабфак и изкарана с Партийна клизма. И намо профисия от среднотоу а само един ПУЦ. /професионален учебен център във фабрика/:)!
  —цитат от коментар 5 на AzDebil


  И каква е вината на Цецка, че Партията е измислила такава гениална образователна система, по която въздишате до ден днешен?

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#3] от "puhpuhan4o":

  Мисленето не Ви е силна страна! Пробвайте кОпането!

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  До коментар [#2] от "dorn":
  До коментар [#7] от "bxr35608444":

  Статията е рекламна разбира се, за една специфична пропагандна кампания пак на едни НПО-та и едни "експерти" дето прокарват това "модерно" дуално образование. Групичка за натиск... Както преди това прокарваха съсипването на СПТУ, което беше нашенското дуално образование. Ама нали образованието преди било социалистическо и се финансирало на исторически принцип...:)

  Обаче "Дневник" не си дават сметка как тази реклама ги вкарва в скандал с едни активисти, на които дневникарите са ПАРТНЪОРИ - "детските" НПО-та. Нищо от това, описано тук не е приложимо, защото според НАЦИОНАЛНАТА Стратегия за Деца, ДЕТЕТО НЕ МОЖЕ да бъде ЕКСПЛОАТИРАНО чрез ТРУД. Това е насилие и агресия спрямо ДЕТЕТО. А ДЕТЕ е Всяко Лице до 18 годишна възраст! Никакво дуално образование няма да е възможно за ЛИЦА до 18 години!!! Ще си ги дундуркаме на издръжка от всички. И ще си променим Законите даже, защото сега според закона у нас Може да работи и да се учи лице ОТ 13 /тринайсет" годишна възраст. Е няма да го бъде повече. Това е ДЕТЕ в РИСК! Като 70-100% от децата.
  Социални и НПО-та ....!
  !

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#7] от "bxr35608444":

  И на мен ми заприлича на покана към нашите младежи да поемат към немско. Чудя се само защо е пропуснато изречението: "Всичко това е достъпно и за граждани на други страни от ЕС (включително и България), като се предлага безплатно изучаване на немски език!" 🤣

 13. 13 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  ЕМЕС

  По заплатите се различава,
  че за въздишка не съжалява.

 14. 14 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Весело

  Лесно. Особено, ако си мигрант.

  reductio ad absurdum...
 15. 15 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Весело

  Ха-ха-ха, лЕбералните, "толерантни" педолюбители скачат на червено ... бутонче със зоологическо настървение. Уж са единствено умните и правилните...
  :)
  !

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Неутрално

  Когато в края на миналия век ми се случи да се срещна с немската действителност, първото нещо, което ме изненада, беше точно тези "ацубита", банкови служители, които демонстрираха висок жизнен стандарт, нямаха университеско образование, а само този "аусбилдунг", което се равнява на наше СПТУ (средно професионално образование)...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  ами точно както се ставаше през лошия социализъм

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  Да му мислят младите, които сега избират професия. В немско ходя само на екскурзия, за другото - мерси. Да не говорим, че без немския си загинал. Аз четири години го учих в училище и научих... 40 думи, трудна работа, не е за всеки. А без език си гола вода, няма какво да коментираме...

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#2] от "dorn":

  Тя е копирана, но по български. Така и работи.
  Сега и немската ще заработи зле, защото досега работеше с хора, които ИСКАХА да зачомнат да работят.
  Е, с готовите лекари и инженери няма да стане. Те искат да ядат и да се размножават.

  Еретик
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дългия":

  За 4 години 40 думи си е постижение за интелект като президентшата Деса!

 21. 21 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#16] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Какъв висок жизнен стандарт като повечето получават около 2к нето

 22. 22 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 262 Весело

  Хвърляш си паспорта в морето и ставаш каквото душа ти сака 😂😂 га га

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Ти да видиш сега какви нововъведения са измислили в университетите. За ЕДНА ГОДИНА ще признават цяло четиригодишно образование по специалност. Защото нямало инженери и учители. Реформатори....!
  —цитат от коментар 6 на AzDebil


  Хаха това ако е вярно ще станем световен инкубатор за умно-красиви инженери за глобалните икономики!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK