От днес Швейцария премахва всички ограничения за българите

От днес Швейцария премахва всички ограничения за българите

© ReutersОт днес отпадат ограниченията за работа на български граждани в Швейцария. Те ще могат да пребивават свободно в страната, при условие че имат работно място.


Това стана възможно, след като на 15 май правителството прие решение за отмяна на квотите за пребиваване на граждани от България и Румъния. С него се променя регламентът за изпълнението на Споразумението за свободно движение на хора между Швейцария и ЕС. Протоколът към документа предвиждаше преходен период от максимум 10 години за гражданите от България и Румъния, който изтича на 31 май 2019 г. По последни данни на миграционните служби към края на март тази година в страната пребивават около 11.4 хил. граждани.


От 1 юни българските граждани няма да се нуждаят от разрешение, за да започнат работа в Швейцария (Arbeitsbewilligung/work permit). При заетост с продължителност до 3 месеца те не трябва да кандидатстват за получаване на разрешение за пребиваване. Необходимо е обаче да бъдат регистрирани от своя работодател по електронен път.
При започване на работа за повече от 3 месеца в една календарна година работникът следва да получи разрешение за пребиваване срещу представяне на своя трудов договор. Документът е валиден за цялата територия на Швейцария и дава право на смяна на професията или работното място. За да го получат, българските граждани трябва да направят адресна регистрация в общината по местоживеене и да заявят получаване на разрешение за пребиваване. За целта следва да представят лични документи (лична карта или паспорт) и писмен трудов договор с работодател. Това трябва да се случи до 14 дни след пристигането в Швейцария и преди заемането на работното място.


Разрешенията са два вида: за краткосрочно пребиваване - при договори за работа между 3 месеца и една година, както и продължително пребиваване - за срок, по-дълъг от година, или при безсрочен договор, което е валидно до 5 години.


Командированите работници могат да пребивават в Швейцария до 90 дни за една календарна година без разрешение за пребиваване. Въпреки това имат задължението за регистрация. При командироване за повече от 90 дни важат други правила, които са определени извън рамките на Споразумението с ЕС за свободно движение.


Българските граждани, които искат да работят в Швейцария като самостоятелно заети, е необходимо до 14 дни след пристигането си в страната да направят адресна регистрация в общината по местоживеене и да заявят получаване на разрешение за пребиваване за извършване на самостоятелна дейност в компетентните служби по въпросите на заетостта и трудовата миграция в съответния кантон.


За целта следва да носят лични документи (лична карта или паспорт) и да могат да докажат пред тези служби, че ефективно ще упражняват самостоятелна заетост в Швейцария (например доказателства за наличие на начален капитал, регистрация в Търговския регистър и др.). Самостоятелна заетост се осъществява само след получаване на разрешение, което е с 5-годишна валидност.


Защо досега имаше ограничения


"Дойче веле" припомня, че между Швейцария и ЕС са в сила редица двустранни споразумения, които на практика приравняват правата на гражданите им. Преди десет години обаче в Швейцария влезе в сила специален документ, отнасящ се до статута на българите и румънците като граждани на ЕС. Той предвиждаше преходен период от максимум десет години, след който гражданите на двете страни да получат пълни права в Швейцария.


На 1 юни 2016 Швейцария премахна всички ограничения за българите и румънците - още преди да е изтекъл 10-годишният период. Тогава обаче Берн обяви следното условие: "Ако имиграцията от Румъния и България превиши с 10% средната стойност от предходната година, на 1 юни 2017 или най-късно на 1 юни 2018 Берн може да въведе нови ограничения за пазара на труда". И тези ограничения наистина бяха въведени от 1 юни 2017 - първоначално за една, а после за още една година.


Сега обаче 10-годишният срок окончателно изтече. Така Хърватия остава единствената страна, членка на ЕС, чиито граждани все още имат само ограничен достъп до швейцарския трудов пазар.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Една добре устроена държава ,в която нашенските тарикатски номера и закачане на социала не вървят .

 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1942 Весело

  Ихуууу, чудо невиждано.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на Потресаващо тъп човек
  Потресаващо тъп човек
  Рейтинг: 2846 Любопитно

  Швейцарците не моат без българе!
  Макар и късно те разбраха,че Господ е българин!

  Душице нежна,скиталнице, Гост и приятел на тялото, Къде ще се подслониш сега, Бледа, студена, оголена, Неспособна да играеш както някога.
 4. 4 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  Ихуууу, чудо невиждано.
  —цитат от коментар 2 на Taiga


  Що бре казачок, да не си го виждал досега за путински поданици в швейцарско?!

 5. 5 Профил на Потресаващо тъп човек
  Потресаващо тъп човек
  Рейтинг: 2846 Любопитно

  Работата в сферата на гомнопочистването,от днес официално принадлежи на българете!

  Душице нежна,скиталнице, Гост и приятел на тялото, Къде ще се подслониш сега, Бледа, студена, оголена, Неспособна да играеш както някога.
 6. 6 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 2907 Весело

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Добре устроена, но колко добре ?
  Русия представлява един недостижим рай според родните "полезни идиоти" като Тайгата. Затова той и себеподобните му разпродават де що имат, обръщат спестяванията си в рубли, стягат чемоданите и емигрират във Великата съветска страна. В Урал, Сибир, Централна Русия къртят бесни пари и пращат на бедстващите си роднини в България, Северна Америка и Западна Европа. И в Австралия и Нова Зеландия пращат някоя и друга рубла на закъсали авери...
  Маладци, ребята!

 7. 7 Профил на Файли
  Файли
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Нацикамарадите не харесват това. Те искат да разпадат Европа, не хората да се движат свободно и да избират къде да работят.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Реално и до сега нямаше проблеми, но при запълване на квотата се чакаше. Постепенно тя се запълни с хора с 5 годишни права. Освен това ако единият от семейството има постоянна работа право получава цялото му семейство. Това няма как да стане с ниско платена работа, защото наемите в големите градове са от 2000 франка нагоре, така че квотата постепено се запълни основно от специалисти в ИТ сектора.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 205 Неутрално

  Интересна новина за берачите на картофи и ягоди,миячите на чинии и нощните дами.

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#6] от "Practic":

  Много сте остроумен! Специална операция за присаждане на остроумие ли сте си правили? Или просто под статия за Швейцария успяхте да намесите Русия и да изкарате някой лев.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Между другото случайно или не, вчера след стрелба са загинали трима души в Цюрих. Мъж взел две жени за заложници. И тримата са загинали.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на I
  I
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#8] от "Saint of Me":

  Ламби, не си изтрезнял още или си започнал пт сутринта?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 14. 14 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Прекрасна страна за живеене, но наистина за някой добре подготвен да се интегрира бързо - не се плащат курсове за език, интеграция, на социални помощи нямаш право преди да си работил поне 12 месеца, майчинството е 3 месеца. А иначе за нискоквалифицирана работа, която бързо се намира, чистенето например, португалците изцяло са окупирали сектора

 15. 15 Профил на Mia san Bayern!
  Mia san Bayern!
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Ще може да се ходи в Швейцария.

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  До коментар [#14] от "kamenpavlov":

  Жена ми направи почистваща фирма преди 2 години и то не в София, а в Габрово. Много вървежни нещо. А в Западна Европа услугите са 70% от икономиката. Като гледам заплатите й на жена ми дето дава са по-високи от миячите ни на задници в Гърция. Освен това в Швейцария е такава скъпотия, че като идват швейцарци от побратименият на Габрово Тюн казват, че тука съотношението на доходи и цени е по-добро от Тюн. А в Габрово е много скъпо. Аз като отида в друг град все едно съм в комунизма. Едва ли вече ще хукнат тълпи към Швейцария освен на туризъм ама там е скъпо и ще са само гъзари.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2711 Весело

  До коментар [#16] от "mpq24607239":

  Колега,хайде стига с глупостите рано сабале! Сещаш се с кои...

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Съжалявам, че не съм на компа да ти пусна колега швейцарските отзиви, които цитирам. Ама заминавай където искаш. Явно чуждопоклоничестеото от соца още е живо.

 19. 19 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#4] от "skomina":

  Що бре казачок, да не си го виждал досега за путински поданици в швейцарско?!
  =$$=================
  Поданите на Путин (членове на бандата) отдавна са си купили там апартаменти и имат милиони в сметките си. Останалите 98% от обикновените хора, никога не смогат да отидат там. Само в мечти и докато бандата са на власт.😡

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11404 Неутрално

  И този ден дойде :)
  Една граница по-малко за всички.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Добро развитие, но неправилно отразено в заглавието, според което са премахнати "всички ограничения". Последното вклющчва право на избиране, заемане на изборна длъжност и ред други права на гражданите на страната.
  В случая са премахнати ограниченията за трудоустройство на сезонни работници (до 90 дни). Оттам нататък за работа си действа процесът с получаването на работна виза /разрешение. Толкова. Пак повтарям, добро развитие, но нека сме по-скромни и реални във вестникарските си изявления.

 22. 22 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1578 Весело

  Много важно като паднали ограниченията, да не мислите че като отидете и кажете - аз дойде тука, вие работа предлага, аз иска работи.... и те през глава ще се избият да ви вземат.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  До коментар [#16] от "mpq24607239":

  В Женева има хостели на цени за €25,(двадесет и пет евро). Това е колкото в Пловдив,например. А самолетен билет за Женева отиване/връщане с нискобюджетна компания може да се намери на цена 200лв. Тоест,всеки български гащьо може да отиде в Швейцария и като се върне да се хвали че бил в прекрасната Женева. Вярно,ще трябва да си купува храна от хипермаркетите там.

 25. 25 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1716 Весело


  Ихуууу, чудо невиждано.
  —цитат от коментар 2 на Taiga


  Дамн, чудо е.
  В Сейнт Мориц , има хотели , на които пише ,че за руснаци е забранено. ФАКТ.
  Присъствала съм и на място в хотел ,където Румен /Вълка/ , с всичките му претенции и авоари , не беше допуснат .
  Така , че Да ,Швейцария не е за всички. Държавата се ръководи само от 8 човека :)
  с точността на швейцарски часовник

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3094 Весело

  До коментар [#2] от "Taiga":

  Ихуууу, чудо невиждано.

  До коментар [#3] от "Милост за живите":

  Швейцарците не моат без българе!
  Макар и късно те разбраха,че Господ е българин!
  ================================
  😁😂 В момент, когато слугите на Пригожин пишат тук коментари, в същото време:☝️

  Братовчедът на руския президент Игор Путин участва в най-голямата операция по пране на пари в размер на 230 млрд. Долара в историята на естонския клон на Danske Bank. Относно този доклад, CBS
  Публикацията разговаря с лицата, които подават сигнали, беше Хауърд Уилкинсън, който работи в Danske Bank като мениджър на средно ниво. Според Уилкинсън, в деня през банката, имаше съмнителни сделки до $ 20 милиона.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  Вече не искам да ходя в Швейцария, обиден съм.

 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  Сам щампован либерален ентусиаст може да се радва за улесняването добива на човешки ресурси от обсадени държави с малоумно управление!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Там няма българи, защото тарикатщината не е на почит. Мързела също

 35. 35 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#8] от "Saint of Me":
  Всеки четири живеещ в Швейцария не е роден в Швейцария. В Източна Швейцария всеки трети.. Заедно с Люксембург и Лихтенщайн са страните с най-голям дял на чужденци в Запдна Европа. На десните популисти ума няма да го побере. Не че имат много капацитет де.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3052 Неутрално

  До коментар [#8] от "Saint of Me":Всеки четири живеещ в Швейцария не е роден в Швейцария. В Източна Швейцария всеки трети.. Заедно с Люксембург и Лихтенщайн са страните с най-голям дял на чужденци в Запдна Европа. На десните популисти ума няма да го побере. Не че имат много капацитет де.
  —цитат от коментар 35 на waj29610503


  А откъде им са чужденците? От Африка и Мала Азия ли са или са европейци? Това също е много важно.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#36] от "gozambo":
  От Марс и Венера има най-много.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 39. 39 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#35] от "waj29610503":

  Айнщайн, как са влезли в Швейцария тия хора?

  Незаконно ли? Я като толкова чаткаш процентите пиши колко процента от швейцарците са влезли там като незаконни мигранти, любимите на умнокрасивите радетели за 'справедливост' :)

  Use your Illusion
 40. 40 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  "ще могат да пребивават свободно в страната, при условие че имат работно място"

  Ето, пак дискриминират нашто циганин !!!

  Да, българите сме велик народ !!!
 41. 41 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#39] от "Saint of Me":
  Мерси за комплимента. В училище също ми викаха така. Марсианците са влезли в Швейцария ползвайки псевдонима “Saint of Me“ а тези от Венера под псевдонима “gozambo“.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5459 Весело

  Ех, друго си беше, като имаше жителство, разпределение, за да излезеш в чужбина, трябваше да ти подпише партийният секретар, който колеше и бесеше, и в него беше както хлябът, така и ножът. Тези хорица се опияняваха от властта и привилегиите си, които останаха в историята, и за които тъгуват сега, пишейки разни клиширани опорки по форумите.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3454 Неутрално
 45. 45 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#31] от "Шопов":

  МОДЕРАТОРИ ,
  това
  putinxujlo
  Рейтинг: 2668
  10:33, 01 юни 19
  с ДЕСЕТ НИКНЕЙМА до кога ще го "ДЪРЖИТЕ" ?
  А ?
  ЕДИН от НИКОВЕТЕ МУ Е КА2 ! ! !
  НЕ знаете , НАЛИ ?

  ================//=====================
  до "KA2": 🤔
  Не знам дали новината е добра за теб, но един трол твърди, че си ти - аз, а аз съм - ти)😊

 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3422 Весело

  Не си мислете, че в Швейцария ще бъде като в Германия или Англия. Там не можеш да си намериш работа, като програмист със заплата 10000 франка примерно и да си наемеш квартирка за 1000 франка. Наемодателите изискват бележка за дохода ти и ако той е голям трябва да си наемеш апартамент за 2500. Жилищата са с мебели, които са направени така, че не можеш да си купиш евтин АЕГ хладилник от Германия, а трябва да си купиш Швейцарски електроуреди, които задължително са по-различни по размер. Не можеш да си купуваш евтини мебели и после да ги сменяш, защото изхвърлянето на буклук е безумно скъпо. За сметка на това и пак по тази причина, ако пообиколиш квартала можеш да си набавиш грижливо измити и дезинфекцирани мебели, електроуреди, сервизи и какво ли не, които собственикът даже е готов да ти докара до квартирата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#41] от "waj29610503":

  Благодаря за мерсито ама хайде защити високата си репутация посочвайки как Швейцария е просперираща понеже е приела с плюшени мечета и интегрирала с любов орди НЕЗАКОННИ мигранти, нали това е Айнщайновската умнокрасива обща теория на прогресивността, давай, пиши числата та да обориш невежите 'десни популисти' :)

  Use your Illusion
 48. 48 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#46] от "tribiri":
  ВЕЛИКИ ГЛУПОСТИ сте написали. Явно е че никога не си живели и работили в Швейцария а само са ви разказвали "приказки под шипковия храст.".
  1. Наемодателите изискват да напишете сами доходите си, но не за да Ви накарат да плащате повече (цената е по обявата), а за да имат поне малка сигурност, че можете да си плащате наема, за който кандидатствате. Всеки решава сам дали ще живее в 1.5 стаи и 45 кв.м. за 800 франка (сам човек) или в 5.5 стаи и 160 кв.м. (семейство с три деца) за 2500 франка.
  2. Жилищата под наем не са обзаведени!!! Само електроуредите в кухните са вградени! Наемателят не заплаща за електроуредите отделно. Ползването им е включено в наема.
  3. Може да си купувате каквито мебели искате и да ги сменяте когато си поискате. Цените в IKEA са същите като в България. Изхвърлянето на мебели се прави или от Вас като ги закарате до съответното събирателно място, претеглят Ви ги и платите такса, или да ги разглобите и да ги оставите до варелите на местната служба по чистота да ги събере, като за целта залепяте марка (купува се от местния супермаркет) за 2.5 франка на всеки 10 кг (прибизително). Пред къщите и блоковете се изнасят САМО мебели и то рядко, и ги вземате сами. Няма правило бившия им собственик да Ви ги кара. Сервизи, малки електроуреди и други се предават ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и БЕЗПЛАТНО в пунктовете за събиране или магазините които ги продават. Длъжни са да Ви ги вземат.
  И не се опитвайте да ми отговаряте, защото за разлика от Вас, аз съм живял в Швейцария дълги години.
  Аман от пишман експерти по всичко, особено когато са на tribiri.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 49. 49 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#47] от "Saint of Me":
  Еееех, сложен е за разбиране микрокосмоса в главата на един десен-популист и форумен експерт по имиграция. Дори за Айнщайн. :-)

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 50. 50 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#49] от "waj29610503":

  Остави микрокосмоса, дай числата - колко НЕЗАКОННИ мигранти е приела и интегрирала Швейцария та да стане това което е, нали си Айнщайн, сметни по формулите и дай ЧИСЛАТА :)

  Use your Illusion
 51. 51 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#50] от "Saint of Me":
  Уф, добре де. Минавам и аз на Ти, защото виждам че си изключително тъп и упорит.
  Влезлите и живеещи незаконно (без документи) в Швейцария се наричат "Sans-Papers". Преведено на български - "Без-Документни", защото самоличността им не може еднозначно да се установи - нямат документи. Предполага се (защото не са регистрирани) че към момента във Швейцария пребивават между 90 и 250 ХИЛЯДИ Sans-Papiers. Това е между 1.1 и 2.5% от всички хора живеещи в Швейцария. Sans-Papiers са основно от Азия и Африка.
  Ако разбираш немски, може и ти да прочетеш, белким влезе нещо в дясно-популистката ти кратуна: http://www.sans-papiers.ch

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 52. 52 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#51] от "waj29610503":

  И точно на тях се дължи просперитета на Швейцария, нали? Затова трябва НЕЗАКОННАТА миграция да бъде поощрявана, нали?

  Иначе се радвам че осъзнаваш клетата несъстоятелност на тезите които опитваш да пробутваш и минаваш на възпалена предавка щото виждаш че не минават ама си лесна точка, колко по-ужким подковани умнокрасивеца съм докарвал да фъргат пяна, ехейииии :)

  Use your Illusion
 53. 53 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#52] от "Saint of Me":
  Ти вярно си много тъп и упорит. Искаше числа за нелегалните, дадох ти ги. Казва се “благодаря, че ме просветихте.”
  Не е ставало въпрос дали мигрантите са причина за просперитета на Швейцария или не. Това е друга тема. Но и по нея мога да те образовам щото и там си пълен профан.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 54. 54 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#52] от "Saint of Me":
  Ти вярно си много тъп и упорит. Искаше числа за нелегалните, дадох ти ги. Казва се “благодаря, че ме просветихте.”
  Не е ставало въпрос дали мигрантите са причина за просперитета на Швейцария или не. Това е друга тема. Но и по нея мога да те образовам щото и там си пълен профан.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 55. 55 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 999 Любопитно

  Ихуууу, чудо невиждано.
  —цитат от коментар 2 на Taiga


  Че къде другаде си го видял ве,каскет мазасе?Във федерацията ли?

 56. 56 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 999 Любопитно
 57. 57 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 999 Весело

  Работата в сферата на гомнопочистването,от днес официално принадлежи на българете!
  —цитат от коментар 5 на Милост за живите


  Е,за руснаците остават свирките и ан@ла.Ае честито...

 58. 58 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3626 Весело

  Ихуууу, чудо невиждано.
  —цитат от коментар 2 на Taiga


  Не се радвайте, за руснаците все още има визи.

 59. 59 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3626 Весело

  наемите в големите градове са от 2000 франка нагоре, така че квотата постепено се запълни основно от специалисти в ИТ сектора.
  —цитат от коментар 9 на tribiri  Изяснете се с колежката по-горе, защото тя твърди, че всички българи в чужбина работят за жълти стотинки в чистотата.

 60. 60 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  Ще може да се ходи в Швейцария.
  —цитат от коментар 15 на Mia san Bayern!


  То и сега може да се ходи, въпросът е - защо?

  На мен лично немска Швейцария ми е антипатична.

 61. 61 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 999 Весело

  [quote#16:"mpq24607239"]До коментар [#14] от "kamenpavlov":Жена ми направи почистваща фирма преди 2 години и то не в София, а в Габрово. Много вървежни нещо. А в Западна Европа услугите са 70% от икономиката. Като гледам заплатите й на жена ми дето дава са по-високи от миячите ни на задници в Гърция. Освен това в Швейцария е такава скъпотия, че като идват швейцарци от побратименият на Габрово Тюн казват, че тука съотношението на доходи и цени е по-добро от Тюн. А в Габрово е много скъпо. Аз като отида в друг град все едно съм в комунизма.

  Малей,сега да не се напълни Габрово със швейцарски емигранти,ти да видиш...
  Голям си баце...

 62. 62 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Не е ставало въпрос дали мигрантите са причина за просперитета на Швейцария или не. Това е друга тема.
  —цитат от коментар 54 на waj29610503


  Те всички опити на оракул Говлампи да води разговор с конкретика завършват така. Репчи се, репчи се, насерат го, той сменя темата. 😁😃😁

  Толкова си може момчето.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 63. 63 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  Там няма българи, защото тарикатщината не е на почит. Мързела също
  —цитат от коментар 34 на arcanum


  За сметка на това е пълно със сърби, църногорци, бошняци и прочие. Над 10% от населението на Швейцария е от бивша Югославия.  За цяла Швейцария - 37% от населението са с миграционен произход (т.нар. Migrationshintergrund), което значи, че поне единия родител е роден в чужбина.

  https://www.bfs.admin.ch/bfs/de/home/statistiken/bevoelkerung/migration-integration/nach-migrationsstatuts.html

 64. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#36] от "gozambo":

  По-старата имиграция е от Португалия и Италия. По-новата от Турция, Косово/Албания. Даже африканци пускат. Зарежи стереотипите.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 65 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3626 Весело

  До коментар [#41] от "waj29610503":Благодаря за мерсито ама хайде защити високата си репутация посочвайки как Швейцария е просперираща понеже е приела с плюшени мечета и интегрирала с любов орди НЕЗАКОННИ мигранти, нали това е Айнщайновската умнокрасива обща теория на прогресивността, давай, пиши числата та да обориш невежите 'десни популисти' :)
  —цитат от коментар 47 на Saint of Me


  Значи Швейцария е просперираща, защото е приела да пази парите на света, без да задава много върпоси откъде са. Това от няколкостотин години. Останалото е лицемерие.

 66. 66 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#65] от "FourOhFive":
  Отчасти сте прав. Прав сте за "парите на света".
  Не сте прав, че свеждате просперитета на Швейцария само до тях.
  Швейцария е уникална държава като форма на управление, органзация на обществото, образование на населението, икономическа свобода и международна политика.
  Няма друга страна в света, която да има ВСИЧКИ тези фактори на нивото на Швейцария. Някои страни са по-добри в един или друг фактор, но не във всички.
  С други думи, за да "пазиш парите на света" (и Ватикана :-)) се изисква много повече от банки. ;-)

  P.S. Сравнения като "Швейцария на Балканите" или "Швейцария на Близкия Изток (Ливан преди гражданската война)" са абсолютно безпочвени, смехотворни и безсмислени.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 67. 67 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#62] от "КретенКилър":
  Прав сте. Аз затова му писах че "микрокосмоса в глвата му е непонятен дори за Айнщайн".
  ;-)))

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 68. 68 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 999 Гневно

  До коментар [#16] от "mpq24607239":Тоест,всеки български гащьо може да отиде в Швейцария и като се върне да се хвали че бил в прекрасната Женева. Вярно,ще трябва да си купува храна от хипермаркетите там.
  —цитат от коментар 24 на deaf


  Да ве мухльо,ти всеки ден се храниш в ресторант с 5 звезди всеки ден,м@лоумник...
  Бахти добитъка тва...

 69. 69 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#54] от "waj29610503":

  Ама нали всеки четвърти не бил от Швейцария?

  Което няма значение щото огромното мнозинство са легални и кротуват, точно това което умнокрасивците упорито опитвате да размиете в смешни опити да защитавате НЕЛЕГАЛНИТЕ.

  Но идеално се намери тука, тоя дето ти ръкопляска е най-добрата оценка, само така :)

  Use your Illusion
 70. 70 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#65] от "FourOhFive":

  Именно, ама ако слушаш бай умнокрасивец ще си помислиш че е понеже са неееевроятно толерантни към безконтролните нелегали

  Use your Illusion
 71. 71 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Весело

  При темата Швейцария, отправям по-здрав до форумните десни-популисти и расисти с факта че този африканец е шеф на швейцарска банка, която управлява активи на стойност 768 Милиарда (>10 пъти БВП на kletamajkabalgaria) франка: https://g.co/kgs/htfgWE
  Дерзайте във форума, геносен. Може пък един ден слънцето да изгрее и в кучия..., където се намирате.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 72. 72 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#69] от "Saint of Me":
  Тъп и упорит. Не съм казал, че нелегалните трябва да се поощряват. Не ми вменявай думи.
  Обаче за разлика от гнусен, мазен и дърт расист като теб, аз не ги ненавиждам. Но това е трудно да се разбере от бинарния ти мозък, който борави само с 0 и 1.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 73. 73 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#72] от "waj29610503":

  "ненавиждам"

  Аха, и да решиш че аз ги ненавиждам те кара кое?

  Или в твоята книга мнението че правилата трябва да се спазват е ненавист, а подскачащо от злоба чиляче :)

  Use your Illusion
 74. 74 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#71] от "waj29610503":

  Влязъл е в Швейцария незаконно, нали, иначе какво значение има какъв е :)

  Use your Illusion
 75. 75 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9718 Неутрално

  Със сигурност ще се възползват по мургавите като просяци или с други не квалифицирани дейности.

 76. 76 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#75] от "Peni Nikol":
  Просията в Швейцария е забранена. Полицията прибира просяците без да се церемони.

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
 77. 77 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  С други думи, за да "пазиш парите на света" (и Ватикана :-)) се изисква много повече от банки. ;-)
  —цитат от коментар 66 на waj29610503


  Така е. Изисква се непревземаем алпийски терен и въоръжено население.

 78. 78 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Калаф живял ли си през соца за да знаеш какви ограничени роби бяха българите

 79. 79 Профил на waj29610503
  waj29610503
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#77] от "FourOhFive":
  “Фин познавач” на Швейцария сте Вие. Експерт-турист със задълбочени конспиративни познания и антипатия към немската част на Швейцария. Няма кой да Ви се опре. :-)))

  Десните популисти ще спасят света с постове във форума на Дневник.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK