Брюксел поиска мерки срещу прането на пари и още куп подобрения (допълнена)

Брюксел поиска мерки срещу прането на пари и още куп подобрения (допълнена)

© Reuters* Статията е допълнена и заглавието е променено


Европейската комисия представя днес специфичните за всяка държава препоръки за 2019 г., в които излага насоки за икономическата политика на страните за следващите 12-18 месеца.


На България се препоръчва през 2019 г. и 2020 г. да подобри събирането на данъци чрез целенасочени мерки като посочва конкретно акцизите и трудовите данъци, предаде БТА. Необходимо е подобряване на корпоративното управление на дружествата, държавна собственост, чрез приемане и въвеждане в сила на ново законодателство.
Рискът от корупция трябва да бъде по-добре адресиран, тъй като е предпоставка за прането на пари. Българските власти ще трябва да покажат конкретни резултати и стабилен списък с крайни решения за свързани с корупция случаи, подчертава Еврокомисията.


Комисията отбелязва, че България подобрява събирането на данъци, но въпреки това не във всяка сфера администрирането на приходите е с еднакво темпо. Изрично се посочва, че това е валидно за данъците върху доходите и плащането на осигуровките. Отбелязва се, че подобряването на събирането на тези данъци, е от ключово значение за намаляване на сивата икономика.


Според документа има доказателства, че недекларираният труд и незаконната търговия с горива остават предизвикателство. Държавните предприятия страдат от слабо корпоративно управление, което в голяма степен се отразява на икономическото им представяне.


България трябва да осигури стабилността на банковия сектор чрез засилване на надзора, насърчаване на адекватно оценяване на активите, включително банковите гаранции и стимулиране на функционирането на вторичния пазар за необслужвани кредити. Препоръчва се страната да осигури ефективен надзор и прилагане на рамката за борба с прането на пари, както и да засили небанковия финансов сектор.


Посочва се, че "скорошни развития в банковия сектор показват, че има нужда да се подобри националният надзор на международни транзакции и да се гарантира ефективното прилагане на законовата рамка за борба с прането на пари".


Еврокомисията отбелязва, че необслужваните кредити на нефинансовите предприятия се свиват, но въпреки това делът им остава висок.


Препоръчва се засилване на стабилността в сектора на автомобилното застраховане, като се предприемат действия срещу пазарните предизвикателства и оставащите структурни слабости. Отбелязва се, че е била предложена системата "бонус-малус", която минава през широк обществен дебат с несигурен изход. Сериозни опасения за изразени за т.нар. Бюро "Зелена карта" основно заради неизплащането от страна на два български застрахователя.


Европейската комисия призовава страната да насочи свързаната с инвестиции икономическа политика към изследвания и иновации, транспорт (най-вече неговата устойчивост), водите, отпадъците и енергийната инфраструктура, както и към енергийната ефективност, като се вземат предвид регионалните неравенства и се подобри бизнес средата.


Посочени са "големи инвестиционни дупки" в инфраструктурата. Необходими са инвестиции за насърчаване на устойчивото управление на водите, ресурсна ефективност и преход към кръгова икономика. Отбелязани са "високата енергийна интензивност на икономиката и бавният напредък към постигане на целите за енергийна ефективност, особено в строителния сектор", което пречи на конкурентоспособността и на продуктивността.


България трябва да подобри качеството на работната ръка чрез подобряване на уменията, включително дигиталните умения. Следва да се подобрят качеството, адекватността на трудовия пазар, както и обхватността на образованието и обучението, особено на ромите и другите групи в неравностойно положение. Европейската комисия препоръчва да се вземат мерки за социално включване чрез подобрен достъп до равнопоставена заетост и социални услуги, както и по-добра подкрепа при минималните доходи. Следва да се подобри достъпът до здравни услуги, включително като се намалят неофициалните плащания и се вземат мерки срещу недостига на професионалисти в здравеопазването, отбелязва Еврокомисията.


През февруари тя установи наличието на дисбаланси в 13 държави членки, сред които и България. Както в предходни години тези дисбаланси подлежат на постоянен специален мониторинг в рамките на процедурата при макроикономически дисбаланси, се посочва в съобщението.


Реформите в публичната администрация и електронното управление продължават да са бавни и няма достатъчно подобрение, а бизнес средата остава слаба, се посочва още в документа.


Всички препоръки за България можете да видите в прикачения файл.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Дневник, дайте, ако обичате, точен линк към този доклад, откъдето сте го изтеглили.
  Файлът, който сте прикачили е на английски език. Не може да няма такъв на български език

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Документа е много добър. Точка 4 е в синхрон със стратегиятна Каракачанов за циганите.

  Ваксиниран съм, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Добре.

  Пригответе повече пари за обекти и, ще има пари от осигуровки и, от акцизи.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Как беше в Дтършел?
  "Много се краде в тая държава"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Осигуровки у нас плащат само дребните риби . Колко са задълженията към НОИ ? Ако държавата не ги опрощава ,ще има пенсии като в Румъния и Македония.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  "Европейската комисия препоръчва на България през 2019 г. и 2020 г. да подобри събирането на данъци чрез целенасочени мерки в области като данъци върху горивата и трудови данъци, предаде БТА."

  Тия от ЕК как си представят, Вальо Златев и олигарсите да плащат?

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Обещаваме на брюкселските другари да работим неуморно за все по-пълното задоволяване на постоъвнно нарастващите нужди на трудещите се.

 8. 8 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 289 Весело

  Дедо вари рикия у мазата. Да одат да то фанат за дедовия.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Това е поредната препоръка в която пише, че неравенството в БГ е голямо и данъците въобще не спомагат за обратното. Дневник, естествено мълчат като Дуп...а, а "супер" икономистите от ИПИ ще излеят поредната помия. Хърсев вече се изак. в Сега...

 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Весело

  Те направо препоръчват Боеко да се самосвали.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Сигурно и затова Мурьо и Криб говорят за непипане на богаташките данъци

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  "България трябва да осигури стабилността на банковия сектор чрез засилване на надзора, насърчаване на адекватно оценяване на активите..."


  Недейте така, ако засилим надзора, някои банки отиват на "кино"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Колкото и да плащаш данъци, ченгетата и пожарникарите ги няма никакви, тяхната работа е сведена до това да се заяждат с белия данъкоплатец.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 14. 14 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  тоя доклад е стил "требе да напишеме нещо". Тия препоръки може да се дадат на която и да е държава.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Единствено вярно е, че неравенството е голямо . И, че имаме огромна черна икономика. Ама полека лека ще избелява А по-горе гледам идиотии от рода, че имаме по-ниски пенсии от Македония. Голям смях.

 16. 16 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Веднъж подадох сигнал на 112, че циганин и чавето му чупят клони на липи на главна улица и реакция - никаква от властите, а циганите с боклукчийския камион редовно взимат варелите, изсипват боклуците в камиона и оставят варелите по средата на тротоарите. Къде отиват парите от данъците?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 17. 17 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Сигурно и затова Мурьо и Криб говорят за непипане на богаташките данъци
  —цитат от коментар 11 на Хи-хи


  Кои са тия богаташки данъци?

 18. 18 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дам, познавам селяни, които въртят малък бизнес и обявяват минимално заплати. Като ги питаш защо така и отговарят, че и другите така правели. Бай Ганьовска работа.

 19. 19 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Забрани, санкции, препоръки - това е от Брюксел

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Назад си с материала с месец и половина. Вальо Златев го издухаха от Лукойл. Горкият Баце! Вече няма да има с кого да урежда "износ" за Гибралтар.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#16] от "Сенчеста фигура":
  То пък едни данъци у нас! Не искаме да плащаме данъци, но искаме непрекъснато да ревем къде отиват.

  COUNTRY COMPARISON :: TAXES AND OTHER REVENUES
  RANK COUNTRY (% (OF GDP)) DATE OF INFORMATION
  1 TUVALU 106.7 2013 est.
  2 NAURU 90.3 2017 est.
  3 GREENLAND 77.4 2016 est.
  4 KIRIBATI 76.8 2017 est.
  5 ANDORRA 69.0 2016
  6 PALAU 66.1 2016 est.
  7 MICRONESIA, FEDERATED STATES OF 65.2 FY12/13 est.
  8 CUBA 58.1 2017 est.
  9 NORWAY 54.4 2017 est.
  10 FRANCE 53.8 2017 est.
  11 FINLAND 53.1 2017 est.
  12 DENMARK 53.0 2017 est.
  13 MARSHALL ISLANDS 52.6 2013 est.
  14 LIBYA 51.6 2017 est.
  15 BELGIUM 51.3 2017 est.
  16 SWEDEN 50.6 2017 est.
  17 GREECE 48.8 2017 est.
  18 AUSTRIA 48.3 2017 est.
  19 ANGUILLA 46.7 2017 est.
  20 ITALY 46.6 2017 est.
  21 CROATIA 46.1 2017 est.
  22 GERMANY 45.0 2017 est.
  23 HUNGARY 44.5 2017 est.
  24 LUXEMBOURG 44.4 2017 est.
  25 VENEZUELA 44.2 2017 est.
  26 BOSNIA AND HERZEGOVINA 44.0 2017 est.
  27 NETHERLANDS 43.4 2017 est.
  28 SLOVENIA 43.1 2017 est.
  29 PORTUGAL 42.9 2017 est.
  30 SERBIA 42.7 2017 est.
  31 ICELAND 42.4 2017 est.
  32 KUWAIT 41.8 2017 est.
  33 SOLOMON ISLANDS 41.0 2017 est.
  34 DOMINICA 40.9 2017 est.
  35 BELARUS 40.7 2017 est.
  36 SAN MARINO 40.6 2011 est.
  37 CZECHIA 40.5 2017 est.
  38 MALTA 40.4 2017 est.
  39 BOLIVIA 39.9 2017 est.
  40 CYPRUS 39.9 2017 est.
  41 ESTONIA 39.9 2017 est.
  42 TONGA 39.8 2017 est.
  43 LESOTHO 39.7 2017 est.
  44 SEYCHELLES 39.6 2017 est.
  45 POLAND 39.5 2017 est.
  46 FRENCH POLYNESIA 39.4 2012
  47 SLOVAKIA 39.4 2017 est.
  48 CANADA 39.3 2017 est.
  49 UNITED KINGDOM 39.1 2017 est.
  50 BRITISH VIRGIN ISLANDS 38.9 2017 est.
  51 CAYMAN ISLANDS 38.9 2017 est.
  52 SPAIN 37.9 2017 est.
  53 AMERICAN SAMOA 37.8 2016 est.
  54 LATVIA 37.5 2017 est.
  55 MONTENEGRO 37.2 2017 est.
  56 NEW ZEALAND 36.8 2017 est.
  57 BRAZIL 35.7 2017 est.
  58 BULGARIA 35.7 2017 est.
  59 IRAQ 35.7 2017 est.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  ШАМАР!
  Европейската комисия: "България да осъди политици и да пресече прането на пари!" Инвестициите в инфраструктура са недостатъчни!"

  Този шамар е за управляващите в България! Конкретно за коалицията "Герб-Ксенофоби" и още по-конкретно за премиера от мутренската групировка СИК!
  Тъй като 10 години вече няма никакъв напредък по въпроса с корупцията, пределно ясно е, че Борисов не може да се справи!
  Възможни изходи:
  1. Борисов да отреже клона на който се е качил, а цацаров да стои от долу за по-меко приземяване;
  2. Оставка, след която Борисов се пенсионира, като не предлага заместник, а оставя този въпрос в ръцете на дребните герберунгелчета;
  3. Вътрешнопартиен преврат в герб.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Европейската комисия препоръчва на България през 2019 г. и 2020 г. да подобри събирането на данъци чрез целенасочени мерки като посочва конкретно акцизите и трудовите данъци, предаде БТА."

  Европейската комисия би трябвало да изисква пълен отчет за събираните данъци пред данъкоплатците. Поне така си мисля аз.

 24. 24 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 562 Неутрално

  ТИКВАТА СЕ Е ПОДСИГУРИЛ ЗА ХИЛЯДА ЖИВОТА , ДРЕМЕ МУ

 25. 25 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 742 Неутрално

  И лустрация, и лустрация

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  ДОБРА ВОЛЯ.
  Алфата и Омега.
  ДОБРО НАЧИНАНИЕ.

  Щот' има партия "Воля",
  поставяща феновете в долно положение...
  Объркано.
  Добра ли Воля , или Лучшая разнавиднасть?
  Или от другия вид.

  "Пране на пари" веднага личи

  щом твой касиер улав наложи възбрана
  да занеш как що ли с парите ти стана

  "Брюксел поиска мерки срещу прането на пари
  и още куп подобрения"

 27. 27 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  ''подобрения'' ... ахахахахахахаха

 28. 28 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 422 Весело

  При България няма драма , а само обичайните им дрънканици ...
  Но при Италия е горещия картоф, защото ги заплашват със санкции над 3 милиарда евро, което като нищо може да доведе Италия да са следващите след Великобритания с желание да напуснат ЕС и тогава , тогава ...

  Заплашват Румъния, Заплашват Унгария и поне още десет страни.
  Скоро безработицата в Брюксел и Страсбург ще се повиши

 29. 29 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "Европейската комисия препоръчва на България през 2019 г. и 2020 г. да подобри събирането на данъци чрез целенасочени мерки в области като данъци върху горивата и трудови данъци, предаде БТА."Тия от ЕК как си представят, Вальо Златев и олигарсите да плащат?
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  Добре си цитирал написаното но прочете ли го?
  Говорят за горива и трудови данъци. Акцизите Нефтохим си ги плаща защото просто няма как да ги крие. На изхода стоят разходомери и данъчни 24 часа в денонощието. А другаря Златев от доста време не е е шеф на Нефтохим. Пълните нета само с мантри 99% от които са напълно неверни. по добре прочети втората част за трудовите данаци и си помисли криеш ли лично ти доходи и за колко души които крият доходи знаеш, но си мълчиш и не казваш, а искаш администрацията да свърши всичко сама. няма такава администрация която да пребори криенето на данъци без помощта на обикновенните хора.

 30. 30 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 703 Разстроено

  За всички е ясно, че Борисов няма нито капацитет, нито възможност, нито намерение да реформира мулташкото статукво. Той самият е негов продукт и параван. Мафията превзе изцяло държавата, след като свали правителството на Иван Костов. Абсурдно е този, който е оплел държавата в мрежа от корупционни схеми и зависимости да се пребори с корупцията т.е сам със себе си. Той от дипломатичен език не разбира и може да бъде вкаран, уви, само донякъде в пътя единствено с "голям морков и много дебела тояга".

 31. 31 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#29] от "tda10501756":

  тея така и не разбраха , че Лукойл е частен , мултинационален концерн , а не държавна фирма . ''десни'', реват срещу корпоративния произвол ахахахахахаха .

 32. 32 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1480 Весело

  Където е “бутнал“ докладът сме си яко потънали! И понеже това състояние е функционален плод на Гръб, номерът ни няма да мине!

  Малинчо
 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Толко ли е трудно от БУДАлите да приемат препоръки? Ако мълчите за пропуски в управлението , утре всичко пропуснато някой ще трябва да го плаща.

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  "Недейте така, ако засилим надзора, някои банки отиват на "кино"...
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf


  Реално няма такива. Повечето са чужди. А една от българските е под директен надзор от ЕК вече. :)

 35. 35 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 539 Весело

  "Европейската комисия представя днес специфичните за всяка държава препоръки за 2019 г., в които излага насоки за икономическата политика на страните за следващите 12-18 месеца."

  Много е къс срока, другари. При предишния "съюз" разчета беше на петилетки!

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Толко ли е трудно от БУДАлите да приемат препоръки? Ако мълчите за пропуски в управлението , утре всичко пропуснато някой ще трябва да го плаща.
  —цитат от коментар 33 на KA2


  Проблема с централизираното управление е, че винаги данъкоплатеца плаща за грешните решения.

  Ако това дето се препоръчва се окаже грешно, нали се сещаш че Брюксел няма да плати сметката, нито българските политици - независимо дали го приемат или не. Всичко остава за сметка на данъкоплатеца. :)

 37. 37 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ЕК ни посече. Време беше. Сега Бойко и ко ще започнат усилено да имитират дейност. Не става само със селфита с лелки и купени гласове.

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1044 Весело

  Радостно възбуждение цари у лилявата дружинка, макар и напълно безпочвено.
  Препоръките не са нищо особено, напротив, даже са доста по-слаби от предишни години. От друга страна Брюксел има да се разправя с доста други държави, които са настъпани много по-яко.
  Таааа, оставките и предсрочните избори пак се отлагат, другари лилявци, кесенето под опашката на коня продължава без изменения......

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Брюксел е по в час от много управляващи в България.

 40. 40 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#39] от "Роси":
  Така е. Съгласен. Добре че има хора като теб в тоя форум да вкарват малко смисъл, че множеството са дясно-популистка сволач.

  Ваксиниран съм, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 41. 41 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 954 Неутрално

  България поиска мерки срещу идиотизма в Брюксел и още куп подобрения!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Хайде към купа подобрения. Буквално едва ли не вяера италианският парламент прие въвеждането на минибот - нещо като регионална валута, ама не съвсем. Веднага Welt изпищя, че Италия клати еврото. Днес ЕК стартира процедура срещу Италия. Ще я глобява с много милиарди за задлъжнялост. Случайно ли съвпадат двете събития? В купа подобрения ли влизат? Хайде, разкажете. Цяла съм в слух!

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Тия не се ли съобразяват с това което казва Бойко ?? Мискини ,неблагодарници ...такива кахри на тези години Брюксел не казва нещо ново...., каза го Юрова , просто продължават ...казват втори път , а после ще има СПИРАТ ИМ ЕВРОФОДОВЕТЕ. Дотогава ще има управление в Ляво - зелено -либерално , дори си мисля че няма кой да измести ТИМЕРМАНС. Тогава ще обвиним ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОМУНИСТИ ...:))

 44. 44 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да осъдят Иванчева на смърт чрез обесване. Така единственият корумпиран политик ще бъде жестоко наказан и "борбата с корупцията" може официално да приключи!
  А хбисеров може да го сложат за главен прокурор.

 45. 45 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Бате си го мести.. Да пускат фондове и много много да не мрънкат

 46. 46 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Сигурно и затова Мурьо и Криб говорят за непипане на богаташките данъци
  —цитат от коментар 11 на Хи-хи


  Вместо да увеличат данъците на чорбаджиите, вчера нашите министри и министерши валсуваха на бала на КРИБ и се правеха на аристократи.

 47. 47 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Кой не познава хора които не перат пари?Кой не познава хора точещи най - нагло ДДС? Кой не познава заспали чиновници които или не искат или ги мързи а най-вероятно им плащат да си затварят очите. В БГ НЯМА ОПРАВИЯ. Ако някой смята , че ще се оправим - мнооого се заблуждава. Дори и сигнал да подадеш ДАНС, проКУРатура така се ослушват, че отдалеч мирише на корупция. АБЕ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

 48. 48 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#10] от "Пипера е много лют":

  Той, Бойко ся няма да са самосвали, а и няма кой да го свали. Взащита на Бойко се дигнаха стотина хиляди, срещу Бойко никой не скача, ного ги е уплашил тоа ми ти Бойко простите и неуките. А умнокрасивите са малко и намаляват

 49. 49 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#44] от "1107a":

  Чеки ве, Радан и Ристе преговарат с Бойко Десито да стани кметица, щото Бойко пуснал на Радан да стане евродепутат

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  Эвротудей имени Лелина

  Добре звучи като общи приказки.
  Но е тятр.
  Наслушали сме се на взаимни обвинения.

  Ша дигат ли санкциите или е?

  До коментар [#41] от "ivo":

  България поиска мерки срещу идиотизма в Брюксел
  и още куп подобрения!

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  Эротудей имени Лелина

  Никак случайно.
  Эвродепутат Джамбазки ВМРО* работи за "Европа на отечествата".
  За повече отечества. Равноправни.
  Не като сега: неколко големи на първа скорост и неколко на втора.

  ___________________________________________________
  *ВМРО: Внутрешная македонская революционная организация

  коментар [#42] от "султана глаушева":

  Хайде към купа подобрения. Буквално едва ли не вяера италианският парламент прие въвеждането на минибот - нещо като регионална валута, ама не съвсем.

  Веднага Welt изпищя, че Италия клати еврото.
  Днес ЕК стартира процедура срещу Италия.
  Ще я глобява с много милиарди за задлъжнялост.

  Случайно ли съвпадат двете събития?
  В купа подобрения ли влизат?
  Хайде, разкажете. Цяла съм в слух!

  "Брюксел поиска мерки срещу прането на пари и още куп подобрения"

 52. 52 Профил на Kurti
  Kurti
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Този доклад казва:
  Всичко което си мислите, че не знаем, го знаем.
  Второ,
  Оттеглете си молбата за Еврото по живо по здраво.
  В противен случай на 15/07 ще получите обоснован отказ с подробно и изброени:
  1.Банки с отрицателна капиталова адекватност които трябва да бъдат затворени, както и подробен списък на неадекватно оценените им активи.
  2. Застрахователни компании с несъществуващи вземания, сключили твърде много полици, които не могат да изплатят.
  3. Пенсионни фондове инвестирали почти всичко в кухи компании, неспособни да изплатят и 10% от очакваните пенсии.
  4. Държавен дълг в размер на поне 10% от БВП, замаскиран като задължения на Енергиини дружества, и може би
  Фалшифицирана статистика На Държавни Финанси и БВП, а защо не и БНБ.

 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#19] от "neut":
  "Забрани, санкции, препоръки - това е от Брюксел"
  ............,………………
  Море, добре че е Брюксел, че иначе политиците ни съвсем ще се самозабравят.

 54. 54 Профил на zhorogeorgiev
  zhorogeorgiev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Слушаме управляващите, че цъфтим и вържем, благодарение на вожда и неговото обкръжение, и да целуваме ръка…
  И какво точно е наред? – от доклада на ЕК резюмирах повдигнатите несъответствия.
  Ако използваме подхода за одит на управлението, при 54 несъответствия ще констатираме тотален срив на управлението и организацията… а някой се хвали, че управлява адекватно…
  1. В България са налице макроикономически дисбаланси
  2. Недекларирания труд и незаконната търговия с горива продължават да са предизвикателство
  3. Държавните предприятия страдат от слабо корпоративно управление, което се отразява в голяма степен на техните икономически показатели
  4. Още няма национална оценка на риска, свързан с изпирането на пари и финансирането на тероризма
  5. Недостатъчен национален надзор върху международните финансови сделки
  6. Недостатъчно внимание спрямо риска от корупция, който е предикатно престъпление за изпирането на пари
  7. Няма конкретни и трайни резултати, демонстрирани чрез окончателни решения по дела за корупция по високите етажи на властта.
  8. Използването на финансовите разследвания и финансовото профилиране е ограничено
  9. Секторът на автомобилното застраховане представлява известна уязвимост.
  10. Няма ясно определени правила за обезщетяване
  11. Инфраструктурата страда от сериозен недостиг на инвестиции
  12. Трансевропейската транспортна мрежа не е завършена
  13. Емисиите на парникови газове от автомобилния транспорт са се увеличили значително през последните 5 години
  14. Равнището на свързаност и пречистване на градските отпадъчни води е ниско
  15. Равнището на замърсяването на въздуха и на депониране на битови отпадъци е високо
  16. Процентът на рециклиране е значително по-нисък от средния в ЕС
  17. Недостатъчни инвестиции за устойчиво управление на водите
  18. Значителен недостиг на инвестиции в енергетиката и смекчаването на изменението на климата и адаптирането към него
  19. Висока енергоемкост на икономиката и бавния напредък по изпълнението на целите за енергийна ефективност
  20. В тази връзка - ниска конкурентноспособност на предприятията в страната
  21. Недостиг на целенасочени инвестиции в промишлеността, транспорта и сградния сектор
  22. Много слабо финансиране на научно изследователската и развойната дейност в частния и публичния сектор
  23. Бавни темпове на изпълнение на реформите и голяма разпокъсаност на системата за научни изследвания, развойна дейност и иновации не позволяват на инвестициите да допринесат за производителността и растежа
  24. Големият брой университети и научно изследователски институти все още се представят слабо в сферата на висококачествените научни изследвания
  25. Сътрудничеството между науката и бизнеса е ограничено и с недостиг на човешки капитал в сферата на научноизследователската и развойна дейност – буди сериозно безпокойство
  26. Клъстерите са недоразвити
  27. Бавни реформи в публичната администрация и електронното управление
  28. Слаба бизнес среда
  29. Институционални недостатъци, Регулаторна несигурност, Корупция, Недостатъчно предлагане на работна ръка – отблъскват инвестициите
  30. Непрозрачно управление в публичния сектор
  31. Недостатъци в изпитването и безопасността на продуктите – недостатъчни финансови и човешки ресурси
  32. Липса на мониторинг, контрол и оценка на обществените поръчки
  33. Пряко възлагане и единични оферти – заплаха за прозрачността и ефективността на системата за обществени поръчки
  34. Слаб административен капацитет на сектора на обществените поръчки
  35. Значително забавяне на въвеждането на електронни обществени поръчки, не позволява по-нататъшно подобряване на прозрачността и ефикасността на процедурите за обществени поръчки
  36. Нарастваш недостиг на умения в България изискващ значителни инвестиции
  37. Въпреки ратифицирането на конвенцията на МОТ за минималната заплата, все още нерешено и няма консенсус
  38. Образователните резултати са ниски
  39. България инвестира недостатъчно средства в образованието и обучението
  40. Висок процент на преждевременно напуснали училище
  41. Приложимостта на професионално образование и обучение за пазара на труда и наличието на дуално професионално образование и обучение все още недостатъчни.
  42. Високо равнище на неравенство на доходите и риск от бедност или социално изключване
  43. Процентът на бедност е 32.8% и е значително над средното равнище на ЕС
  44. Системата за социална сигурност не обхваща всички заети лица и е недостатъчна за справяне със значителните социални проблеми
  45. Ниско равнище на социалните разходи, неравномерна наличност на социалните услуги
  46. Доходите на най-богатите 20% са 7.7 пъти по-високи от тези на най-бедните 20%, което все още е сред най-високите равнища в ЕС
  47. Адекватността и обхватът на минималните доходи остават ограничени и няма механизъм за актуализиране
  48. Предоставянето на социални услуги е възпрепятствано от ниското качество и липса на интегриран подход към активното приобщаване
  49. Липсва всеобхватна подкрепа за най-уязвимите групи
  50. Ниски публични разходи в здравеопазването
  51. Ограничен достъп до здравеопазване поради неравномерно разпределение на ограничените ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване
  52. Значителни преки плащания от страна на пациентите
  53. Ниска степен на наличност на общопрактикуващи лекари
  54. Недостиг на медицински сестри – броят им на глава от населението е сред най-ниските в ЕС

 55. 55 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 282 Весело

  Заглавието било променено? Не знам какво е било предишното. Но доскоро такъв тип статии се озаглавяваха с "остро критичен доклад", или направо "унищожителен доклад". Каква размяна на обич между субектите сме пропуснали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK