Какво ще прави наследникът на Мей с Брекзит

Какво ще прави наследникът на Мей с Брекзит

© ReutersКои са кандидатите за поста на досегашния британски премиер Тереза Мей и какво са казвали за Брекзит? В края на май Мей обяви, че се оттегля, задействайки надпреварата за нов лидер на партията и нов премиер. Повечето фаворити за позицията се очаква да настояват за по-категорично скъсване с Европейския съюз. Агенция "Ройтерс" представя депутатите консерватори, които досега са заявили, че ще се кандидатират, както и какво са казвали за Брекзит. Те са подредени в реда, посочен от Oddschecker, уебсайт, който комбинира коефициентите на букмейкърите.


Борис Джонсън, 54 години


Явният фаворит на букмейкърите бе лицето на официалната кампания за напускането на ЕС. Бившият кмет на Лондон подаде оставка като външен министър през юни миналата година в знак на протест срещу стратегията на Мей в преговорите за Брекзит.


Във видео от кампанията си той заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, както и че евентуален втори референдум за еврочленството би бил много лоша идея и би предизвикал разделение.
В редакционна статия за вестник той каза: "Никой разумен не би се стремял единствено и само към изход без сделка. Никой отговорен не би изключил варианта без сделка". "Ако сме смели и оптимистично настроени, можем да постигнем добра сделка с нашите приятели отвъд Канала, да излезем добре и навреме – до 31 октомври – и да започнем да отговаряме на всички надежди и амбиции на хората".


Джонсън е завършил колежа "Итън" и Оксфордския университет.


Майкъл Гоув, 51 години


Гоув, един от най-видните активисти за Брекзит по време на референдума през 2016 г., бе министър на околната среда в кабинета на Мей.


За Брекзит смята, че може да обедини партията и да го реализира. Каза, че предстои да обяви по-подробните си планове по въпроса, но пред Би Би Си коментира: "В правителството и в тази работа се заех с подготовката за сценария без сделка, това е един възможен изход Ще сме способни да преминем през него, но в крайна сметка е по-добре за всички нас, ако подсигурим сделка и напуснем по подреден начин".


"Трябва да напуснем ЕС преди да проведем избори", написа Гоув в "Туитър", добавяйки, че в противен случай лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин може да стане премиер с подкрепата на шотландските националисти.


Гоув е завършил Оксфордския университет.


Андреа Ледсъм, 56 години


Застъпник за Брекзит, Ледсъм през 2016 г. стигна до финала в надпреварата за наследник на Дейвид Камерън. Оттегли се заради критики след интервю, в което каза, че това, че е майка, й дава повече право да отговаря за бъдещето на страната, отколкото съперничката й Мей, която няма деца.


Доскоро бе лидер на Камарата на общините (де факто представител на правителството в долната камара на парламента), но миналия месец подаде оставка, като заяви, че не вярва, че правителственият подход ще изпълни резултата от референдума за Брекзит.


В неделя каза, че ще положи сериозни усилия, за да насърчи ЕС за сделка, "с която всички да сме съгласни", но също така заяви, че Великобритания трябва да напусне блока в края на октомври със или без споразумение.


Завършила е университета "Уоруик", преди да прекара 25 години в банковия и финансовия сектор.


Доминик Рааб, 45 години


Рааб бе министър за Брекзит в кабинета на Мей, но след само пет месеца на поста миналата година напусна, като каза, че проектът за споразумение за излизане от ЕС не отговаря на обещанията на Консервативната партия. Водеше кампания в подкрепа на Брекзит.


Пред Би Би Си коментира, че планира да се стреми към "по-честна сделка" с Брюксел, включително предоговаряйки плановете за митниците и границите, отнасящи се до Северна Ирландия. Също каза, че няма да забави Брекзит след октомври и е готов за напускане без сделка.


Син на евреин бежанец, Рааб е завършил Оксфордския университет.


Джереми Хънт, 52 години


Хънт замени Джонсън като външен министър през юли след шест години като здравен министър. Предишната му позиция го направи непопулярен за много избиратели, които работят или зависят от намиращата се в затруднено финансово положение Национална здравна служба.


На референдума през 2016 г. бе поддръжник на оставането в ЕС. Сега казва, че макар да предпочита излизане със сделка, смята, че вариантът без сделка е по-добър от варианта без Брекзит. В статия за "Дейли телеграф" стана най-високопоставеният кандидат за поста на Мей, отхвърлил заплахата за излизане без сделка до края на октомври. По думите му депутатите биха блокирали подобно действие.


"Всеки премиер, обещал излизане от ЕС до конкретна дата – без време за предоговаряне и приемане на нова сделка – на практика ще се обвърже с избори в момента, в който парлaментът опита да го спре. А опитът за Брекзит без сделка чрез избори не е решение; това е политическо самоубийство", написа Хънт.


"Затова единственото решение е различна сделка Това значи преговори, които ни извеждат от митническия съюз, зачитайки легитимните опасения за ирландската граница". Не изключва напълно "твърд" Брекзит, но го смята за краен случай.


Завършил е Оксфордския университет.


Рори Стюарт, 46 години


Бивш дипломат, Стюарт наскоро бе повишен в министър на международното развитие. За пръв път бе избран в парламента през 2010 г. и подкрепи оставането в ЕС през 2016 г. Против излизане без сделка е и е поддръжник на споразумението на Мей с Брюксел.


Пред "Скай нюз" каза, че е привърженик на "прагматичен, умерен Брекзит". Заяви, че няма да се стреми към предоговаряне на сделката на Мей, която три пъти бе отхвърлена от парламента. Според него всеки, който казва, че може да го направи до октомври, "заблуждава себе си или заблуждава страната".


Завършил е колежа "Итън" и Оксфордския университет.


Саджид Джавид, 49 години


Бивш банкер и защитник на свободните пазари, бил е в различни позиции в кабинета и редовно се представя добре в проучвания сред партийните членове. Имигрант второ поколение от пакистански произход. Има портрет на Маргарет Тачър на стената в кабинета си. Гласува за оставане в референдума през 2016 г., но преди това бе смятан за евроскептик.


Иска да промени сегашната сделка за Брекзит и да я прокара през парламента, но ще бъде готов за "твърд" Брекзит, ако това се окаже невъзможно. "Трябва да напуснем на 31 октомври. И ако не можем да получим сделка, трябва с огромно съжаление да напуснем без такава, след като сме направили всичко възможно, за да минимализираме безредието", написа в "Дейли Мейл".


Против втори референдум е: "Никога в историята на тази страна не сме искали от хората да гласуват втори път, без да приложим решението им от първия".


Син на шофьор на автобус, завършил е университета в Екситър.


Естер Маквей, 51 години


Бивша телевизионна водеща и поддръжник на Брекзит, през ноември се оттегли от поста министър на труда в знак на протест срещу сделката на Мей с ЕС. В неделя каза, че Великобритания трябва да напусне на 31 октомври дори и без сделка.


За "Дейли телеграф" писа, че никое правителство, водено от нея, няма да поиска забавяне на Брекзит след 31 октомври. "Трябва да спрем да губим време в изкуствени дебати за предоговаряне на "предпазни мрежи" или възраждане на нескопосани сделки. Единственият начин да изпълним резултатите от референдума е активно да приемем излизането от ЕС без сделка".


Завършила е университета "Куин Мери" в Лондон.


Мат Ханкок, 40 години


Министърът на здравеопазването Мат Ханкок, бивш икономист в Bank of England, подкрепи оставането през 2016 г. Бе избран в парламента през 2010 г. и е заемал няколко министерски поста.


Пред радио Би Би Си каза, че излизането без сделка не е опция, защото парламентът не би го разрешил. Готов е да предоговори сделката на Мей с ЕС, но ще се фокусира върху прокарването й в парламента.


За "Дейли мейл" писа, че консерваторите трябва да си върнат избирателите и от двата лагера, които са отишли при други партии. Пред "Скай нюз" каза, че планира да предоговори бъдещите отношения с ЕС и ще проучи възможността за промяна на споразумението за оттеглянето. "Трябва да напуснем ЕС преди 31 октомври. Все още мисля, че това е постижимо", подчерта той.


Завършил е Оксфордския университет.


Марк Харпър, 49 години


Избран е в парламента през 2005 г. след като е работил като счетоводител. Бил е зам.-министър на финансите. Бе главен партиен организатор при управлението на бившия премиер Дейвид Камерън. През 2014 г. подаде оставка като министър на имиграцията, след като се разбра, че прислужницата му не е имала разрешение да работи във Великобритания.


На референдума подкрепи оставането в ЕС, но казва, че сега би гласувал за напускане. Пред "Скай нюз" заяви, че би удължил процедурата за излизане от съюза, за да има време за сделка. "Искам излизане със сделка, но ако не можем да получим сделка, която да мине през парламента, трябва да напуснем без споразумение за излизане".


Завършил е Оксфордския университет.


Сам Джима, 42 години


Единственият кандидат, който подкрепя втори референдум за Брекзит.


Бивш инвестиционен банкер и предприемач. Влезе в парламента след изборите през 2010 г. През януари 2018 г. стана министър за университетите, но подаде оставка 10 месеца по-късно заради сделката на Мей за Брекзит.


Според него се обсъждат твърде малко възгледи за Брекзит. "Парламентът е в безизходица, всички знаем това. Искаме да можем да обединим страната, затова мисля, че крайна дума за сделката за Брекзит е начинът това да се постигне. Аз ще съм единственият кандидат в надпреварата, предлагащ тази опция, която се подкрепя от мнозинството хора в обществото", посочва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Могат да направят само едно нещо - излизане без сделка и после да обясняват, колко добра идея ще е това в дългосрочен план. Другият път е сделката на Мей, която всички по-горе отхвърлят и която ще е политическо самоубийство за торите.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1544 Весело

  Brexit is comin'.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Така като гледам водещите кандидати са против нова отсрочка, така че вйжда му се края на тази драма. По един или друг начин. Май ще е без сделка.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Сапунката стана прекалено дълга. Омръзна ми от безполезни либерастки сълзливи статии по темата. Айде да се изнасят, че бактън!

 5. 5 Профил на Платон Зурлеф
  Платон Зурлеф
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Излизане без сделка,той и бай Дончо го каза!
  ЕС бавно но сигурно се разпада!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Една тяхна местна асоциация за бизнес изпрати до всички кандидати за председател анализ, как ще се отрази Брекзит без сделка за малкия и средният бизнес. А там не са като у нас. Ако не се вслушат-губят гласовете им на изборите, а изборите чукат на вратата.

 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Мисля си, като гледам кои са кандидатите, че ще се стигне до брекзит без сделка и ще изпищят на умряло баш обикновените хора, които толкоова се радваха.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Може да си говорят каквото искат, в обещанията нямат равни, но когато опре до приемане на решение - парламента трябва да гласува, така че...при всяко положение отлагане, докато фарашовци и прочее идиоти най-после загубят доверието на будалите, дето чакат по-големи пенсии и всякакви социални мерки и нещата се върнат в изходна позиция.

 9. 9 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 467 Неутрално

  ЕС бавно но сигурно се разпада!
  —цитат от коментар 5 на Милост за живите


  Ха ха, хубав виц. Нали уж след 2016 щеше да има вълна от други реферемндуми за напускане? Къде са?

  Дори анти-европейските партии като тази на Льо Пен се отказаха от напускане и го махнаха от програмите си.

 10. 10 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2534 Весело

  Сериозно представителство на Окфорд.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 11. 11 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  Част от "кандидатите" (Рааб и Ледсъм) са казали, че биха разпуснали парламента, за да прокарат брекзит без сделка.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#11] от "FvH":

  Разпускането на Парламента е правомощие на монарха. Министър-председателят може да предложи, но монархът няма нужда да се съгласи.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2038 Неутрално
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Нищо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11247 Неутрално

  Има ли смисъл да се чака до 31 октомври?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 2468 Неутрално

  Който и да е наследникът на мей, каквото и да мисли, най- добре е о.к. да се маха от ЕС без споразумение. Разбрах, че на твърдите брекзитъри малко им е дошло нагорно, когато са разбрали, че не източноевропейските ЕС граждани, а над 90 процента от британските граждани и то- от местното английско население, са онези, които ползват социалните британски фондове и които са превърнали живот на социал в доходен бизнес. при това- от цели поколения британски граждани...Британката ражда 2-3 деца и си живее цял живот на социал, в последствие се преориентира и към друг '' бизнес''- продажбата на наркотици. Та сега хард брекзитърите са малко като наакани, защото са разбрали простичката истина, описана по-горе и че не източноевропейците са коренът на всичките им проблеми, а мързелът и нежеланието на самите британци да работят...Това са британците към днешна дата- нация със затихващо или липсващо желание за полагане на какъвто и да е било законен труд, от който да се самоиздържат и да живеят, и живот на социал....

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Който и да е наследникът на мей, каквото и да мисли, най- добре е о.к. да се маха от ЕС без споразумение. Разбрах, че на твърдите брекзитъри малко им е дошло нагорно, когато са разбрали, че не източноевропейските ЕС граждани, а над 90 процента от британските граждани и то- от местното английско население, са онези, които ползват социалните британски фондове и които са превърнали живот на социал в доходен бизнес. при това- от цели поколения британски граждани...Британката ражда 2-3 деца и си живее цял живот на социал, в последствие се преориентира и към друг '' бизнес''- продажбата на наркотици. Та сега хард брекзитърите са малко като наакани, защото са разбрали простичката истина, описана по-горе и че не източноевропейците са коренът на всичките им проблеми, а мързелът и нежеланието на самите британци да работят...Това са британците към днешна дата- нация със затихващо или липсващо желание за полагане на какъвто и да е било законен труд, от който да се самоиздържат и да живеят, и живот на социал....
  —цитат от коментар 16 на cmy12603507


  Всички като теб трябва да ги наритат от Великобритания към собствените им страни и оттам да разправят колко мързеливи са британците.

 18. 18 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1025 Любопитно

  Като чета, всички имат значително по-твърда позиция, отколкото имаше Мей. Което значи, че настъпват лоши времена за ЕС...

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Свят широк. може с Ямайка да се обединят, може и с Пакистан.

 20. 20 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Като чета, всички имат значително по-твърда позиция, отколкото имаше Мей. Което значи, че настъпват лоши времена за ЕС...
  —цитат от коментар 18 на Kosta Delev


  Що за ЕС? ЕС е приел, че там няма оправия да има.

 21. 21 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Една тяхна местна асоциация за бизнес изпрати до всички кандидати за председател анализ, как ще се отрази Брекзит без сделка за малкия и средният бизнес. А там не са като у нас. Ако не се вслушат-губят гласовете им на изборите, а изборите чукат на вратата.
  —цитат от коментар 6 на save_knforest


  Само дето те (торите)вече изгубиха. Остава им само да изгубят всичко и за дълго.

 22. 22 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vorknkx":

  Така каза джуджето....

 23. 23 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#16] от "cmy12603507":

  Надали, не са си го знаели, че туземците им там се крият в домовете си и пазаруват онлайн с парите от помощи.

 24. 24 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#17] от "gozambo":

  АМи аз съм чувал от българи с доста големи подробности колко са мързеливи Британците дето са от поколения Британци.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8481 Неутрално

  По всичко личи, че ще излязат без сделка. Поне засега.

 26. 26 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Няма да му е лесно, защото тази бая каши забърка

 27. 27 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 2213 Весело

  Ако е Джонсън Стюарт Макавей този нов премиер, ще изведе Британия от блатото!

  Малинчо
 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3482 Весело

  Митичният Брекзит се отлага отново за неопределено време...

 29. 29 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#20] от "Oleg Shishmanov":

  Лоши времена за ЕС, защото излизане на ОК без сделка, ще доведе до незабавна рецесия в Европа. Освен това европейските фирми ще бъдат изместени от пазарите в ОК предимно с такива от САЩ, Канада, Азия... - и то в дългосрочен план.

  Икономиката на ЕС без ОК ще съставлява по-малко от 17,5% от БВП на света. За сравнение - преди 15 години беше над 30%.

 30. 30 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Брекзит е лоша сделка за всички.

 31. 31 Профил на henrysecurity1
  henrysecurity1
  Рейтинг: 297 Неутрално

  [quote#21:"Oleg Shishmanov"][/quote]

  Торите не са изгубили нещо непоправимо. Тази партия Брекзит е подкрепена изцяло от избиратели на торите. Достатъчно е Борис или някой друг да натисне газта на брекзита и на избори пак ще бият лейбъристите и ще ударят 40 и отгоре %.

  Ако обаче се опитат да ударят спирачка на брекзит, тогава ще се разцепи окончателно партията и ще стане страшно.
  В много неприятна и патова ситуация са и единствения им изход е да скочат с рогата напред и каквото стане.

 32. 32 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Със сделка или без, крайно време е брцирк за сгъва палатките. Писна ни на всички, от двете страни на Ламанша (Канала).

 33. 33 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1099 Неутрално


  ''Застъпник за Брекзит, Ледсъм през 2016 г. стигна до финала в надпреварата за наследник на Дейвид Камерън. Оттегли се заради критики след интервю, в което каза, че това, че е майка, й дава повече право да отговаря за бъдещето на страната, отколкото съперничката й Мей, която няма деца.''

  Вместо да се тревожи за Брекзит , Ледсъм трябваше да се бори за друго нещо !
  За закон забраняващ на бездетни личности да участват в управлението на държавата !

 34. 34 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1099 Неутрално


  ''Застъпник за Брекзит, Ледсъм през 2016 г. стигна до финала в надпреварата за наследник на Дейвид Камерън. Оттегли се заради критики след интервю, в което каза, че това, че е майка, й дава повече право да отговаря за бъдещето на страната, отколкото съперничката й Мей, която няма деца.''

  Вместо да се тревожи за Брекзит , Ледсъм трябваше да се бори за друго нещо !
  За закон забраняващ на бездетни личности да участват в управлението на държавата !

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#1] от "FvH":

  ++++++++++++++++++++++++++++

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  За тази абсурдна ситуация са си виновни единствено и само английските тикви!

 37. 37 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#16] от "cmy12603507":


  над 90 процента от британските граждани и то- от местното английско население, са онези, които ползват социалните британски фондове и които са превърнали живот на социал в доходен бизнес. при това- от цели поколения британски граждани...
  —цитат от коментар 16 на cmy12603507


  Чак 90% е преувеличено, но може би 1/4 от англичаните са помощи. И то точно както пишеш - вече от три поколения никой не е ходил на работа, деца не са виждали през живота си родителите им да ходят сутрин на работа. Жените са с 3 - 4 деца, много често от различни бащи. Бащите рядко работят и те. Точно тази 1/4 от англичаните са най-гласни, четат таблоиди и са манипулирани от популисти и антибрексъри.

  Това защо другите 3/4 от англичаните се разединиха по въпроса за Брекзит, това също е абстракция, която се игнорира от континента. Камерън започна цялата тази история заради нарастващата бюрокрация в ЕС и превръщането ѝ в безсмислена скъпо струваща администрация. Не че оправдавам Камерън, просто Брекзит има много аспекти. Като се опростява ситуацията само до тези най-гласовитите и най-изпадналите индивиди, не винаги се получава пълна картина.

 38. 38 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Брексит не се прави нито за хората , нито от обикновените англичани . Брексит се прави от шепа много богати англосаксонци и евреи . Живота след бтексит ужасен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK