Италианската "бомба"

Матео Салвини

© Reuters

Матео СалвиниВместо да намаляват, задълженията на Италия гонят нови рекорди. За да изплатят дълга си, италианците би трябвало да работят 16 месеца, но да не харчат нито цент от това, което са изработили. Сега Европейската комисия иска да накаже Рим, пише Андреас Ростек-Буети за "Дойче веле".


Този коментар можеше и да е много кратък и да звучи например така:


Да, ЕС трябва да започне наказателна процедура срещу Италия заради многото нарушения на правилата в Общността. Но мярката няма да постигне нищо. И най-вече - няма да доведе до желаните резултати в икономиката. Властимащите в Рим знаят добре, че страната им е твърде голяма, за да бъде "санкционирана" просто така. Да не говорим пък за изхвърлянето ѝ от Общността.
И тук коментарът можеше да свършва.


Но нека все пак се занимаем малко по-задълбочено с казуса "Италия". Защото Италия е нещо като икономическа бомба за Общността, чието избухване Брюксел може да предотврати само с политически средства. Съюзът просто няма друг избор.


Рекордни задължения


Ето и параметрите на тази "бомба": през 2018 година задълженията на Италия са достигнали 132.2% от БВП на страната. В парично изражение те са надхвърлили сумата от 2.3 трилиона евро. През 2020 година ЕК очаква италианският дълг да нарасне дори над 135% от БВП. Да припомним, че правилата в ЕС допускат най-много 60% от БВП.


И още важни данни: през 2017 Италия е "произвела" 11.2% от общия БВП на ЕС. Икономиката на страната е в стагнация, а безработицата остава висока. Италианските банки са обременени с над 400 милиарда евро държавни задължения.


За да изплатят целия си държавен дълг, измерено през БВП на страната, всички италианци трябва да работят в продължение на 16 месеца, през които да не харчат нито цент от това, което са изработили. Повече от наивно е да смятаме, че това е възможно. ЕС и ЕК го знаят много добре. Затова и напоследък Брюксел призовава Рим поне да спре да трупа нови задължения и да намали сегашния си бюджетен дефицит, който възлиза на около 2%.


Само че вътрешният министър Матео Салвини от дяснопопулистката "Лига" не иска и да чуе за подобно нещо. "Свършиха времената, когато получавахме наставления от Брюксел", казва той. Нещо повече дори: ако зависело от него, през следващата година италианският бюджетен дефицит щял да бъде повишен дори на 5%.


"Правителството ще падне"


Но от него зависят много неща и точно в това се изразява проблемът на ЕС. И той е както икономически, така и политически. На европейските избори партията на Салвини взе 34% от гласовете. Тя измести движението "Пет звезди", което получи 17%. Казано иначе: двамата коалиционни партньори си размениха ролите. И продължават взаимно да се блокират.


Салвини вече се заиграва с идеята за предсрочни избори и не крие желанието си да стане премиер. В Рим знаят, че това действително може да се случи. "Никой не знае кога правителството ще падне, но вече няма съмнение, че това ще стане", заяви един италиански депутат, цитиран от вестник "Кориере дела Сера".


"Горните граници, които допуска валутният съюз, са остарели и неактуални. Те само навредиха на Европа" - тези думи също са изречени от кандидата за премиерския пост на Италия. С подобни изявления министърът-популист оскъпява още повече италианския държавен дълг, той стеснява полето за действие на правителството и застрашава оцеляването на италианските банки, а заедно с това и стабилността на европейските финанси.


Брюксел, Франкфурт и Вашингтон (ЕС, ЕЦБ и МВФ) биха могли да извадят голямата тояга. Но това не би решило нито един от проблемите. Успехи са възможни само ако ЕС е склонен да разговаря и да търси малките стъпки, малките успехи и да работи по-тясно с разумните и прагматично мислещите хора - например в централната банка на Италия, във фирмите, неправителствените организации и гражданското общество.


Тоягата на Брюксел прави силния човек в Рим още по-силен. Но ЕС няма друг избор. Общността не може да се сбогува със собствените си правила, преди да са написани нови. Решението на проблема зависи изцяло от италианците. Ако въобще имат време да се занимават с това.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  Понеже Италия като цяло взе страната на Тръмп,на Дойче веле им е наредено да плюят по нея.

 2. 2 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 539 Неутрално
  Познавам италианците добре и мога да кажа със сигурност - те НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ НАКАРАНИ ДА РАБОТЯТ.

  Толкоз по въпроса.  Да, българите сме велик народ !!!
 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  Истината е че парите свършиха - даже и за САЩ
  Сега да се свие бюджета според приходите е проблем за запада и САЩ

  Е вярно има вариант за нулиране на задълженията, но проблема е, че не се знае кой ще е победителя
  Не не е Русия общо взето залозите вървят между Китай, Индия и Пакистан

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Бомбата трябва да се взриви сега, защото ако се взриви след две години неизбежно ще унищожи целият ЕС.
  Ако ссе взриви сега - щетите ще са в пъти по-малки.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#2] от "lubomir1":

  Правиш ли разлика между италианците в Сицилия и тези в Милано например?

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Понеже Италия като цяло взе страната на Тръмп,на Дойче веле им е наредено да плюят по нея.
  —цитат от коментар 1 на deaf


  Тя взе и страната на Путин и виж до къде я докара!

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Кога това? Като подкрепи санкциите срещу Русия ли?

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7847 Неутрално

  И италианците ще си платят, че избраха тези неадекватни и икономически неграмотни. Но така става, като вярват на красиви обещания.

 9. 9 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1879 Любопитно

  Проблема на практика е че италиянската мафия е безотговорна и слаба иначе щеше да развие подобни структори като чибилай в ЮКорея и Япония

 10. 10 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#2] от "lubomir1":Правиш ли разлика между италианците в Сицилия и тези в Милано например?
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Уместен коментар. Но все пак темата е друга. Друг колега препоръча бомбата да се детонира сега, защото по-късно ще е още по-зле. Склонен съм да се съглася. Италианската бомба, ако се надуе още малко, ще е просто внушително. Много по-внушително от гръцката бомба, примерно. Която все пак бе овладяна навреме. Да. С маса компромиси. Без да се издаде първоизточника на проблемите. Не. Не е манталитетът на местните. Както и да е. Положението може да бъде овладяно, но трябва да се побърза. Инак - много зле. На карта е поставен ЕС, на който съм фен.

 11. 11 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":

  Всички лоши на този свят(да не ги изброявам) са срещу Тръмб и Путин. Така е според "здравите" консервативни сили и новоодеснели популисти.

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":Кога това? Като подкрепи санкциите срещу Русия ли?
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Нали ви правят по-силни???
  Зер искате Итслия да играе срещу вас????

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4813 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Ако Италия е "взела страната на Тръмп", да стане нов щат на САЩ и да напусне ЕС!

 14. 14 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Е те за това не трябва да влизаме в еврозоната. Чехите затова не искат да влизат, за да не теглят заради мързеливите южняци от Гърция, Италия и Испания....

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4813 Неутрално

  До коментар [#2] от "lubomir1":

  "Не могат да бъдат накарани да работят." Отнася се и за гърците!

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  Но мярката няма да постигне нищо. И най-вече - няма да доведе до желаните резултати в икономиката. Властимащите в Рим знаят добре, че страната им е твърде голяма, за да бъде "санкционирана" просто така
  ========
  Няма да се взривяват никакви бомби ......ето заради това нещо.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#6] от "4ort":Кога това? Като подкрепи санкциите срещу Русия ли?
  —цитат от коментар 7 на deaf


  https://inosmi.ru/russia/20150913/230243653.html

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Тоя следва светлия пример на Ердоган. Мисли си, че икономиката е подвластна на прищевките му.

  Само, че Ердоган има две предимства, които засега го държат (но не за дълго) - религиозно послушно население и отвързаната лира с, която може да смуче капитала на същото това население. Салвини тия предимства ги няма, ще се сгромоляса доста по бързо.

 19. 19 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 827 Неутрално

  ех тези глупави англичани, че излязоха от ЕС и не приеха еврото - повтарям репликата си от вчера след новината за 21% от данъците на европейците за борба с фашизЪма и капитализЪма, наричани днес глобално затопляне за разнообразие

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1674 Весело

  До коментар [#6] от "4ort":Всички лоши на този свят(да не ги изброявам) са срещу Тръмб и Путин. Така е според "здравите" консервативни сили и новоодеснели популисти.
  —цитат от коментар 11 на gmbh


  Прав си, но малко бъркаш терминологията!
  Всички лоши на този свят са либерастите.
  Здравите консервативни сили са антиджендърите, а новоодеснелите популисти са православни консерватори.

 21. 21 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 827 Неутрално

  впрочем, италианците са най-кадърната нация в Европа, като единствено англичаните могат да се сравняват с тях - за справка - история на науката, изкуството, правото и човешките права; това по повод стереотипите как не можели да работят

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 22. 22 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#2] от "lubomir1":

  Написал си една Голяма Глупост.
  Не знам къде си брал маслини и домати, но явно е, че познаваш хора от периферията и юга.
  Аз самият живея в централната част на Рим (Прати) и ти казвам, че всички мои приятели и познати, се скъсват от бачкане (всички имат някакъв собствен бизнес), печелят добре и живеят добре. (Същото се отнася и за мен)

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Проблема на практика е че италиянската мафия е безотговорна и слаба иначе щеше да развие подобни структори като чибилай в ЮКорея и Япония
  —цитат от коментар 9 на 1001

  Е то италиано мафиози нали са в САЩ ама теса безкласни пред ционистите банстерикоито виртуализират рекета!?
  Федералния дълг е 21трлн. а общия $124трлн.  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#2] от "lubomir1":

  Не бих казал, че познавам италианците. Познавам десетина човека - собственици на бизнес с оборот двадесетина милиона евро годишно /двама/, технически специалисти, собственици на малки хотели в Ричоне, инженери в големи международни компании. Моите познати работят и то много здраво; признавам си - повече от мен. Затова не съм съгласен с Вас. Някъде другаде е проблемът. Подозирам - в структурата, размера и ефективността на държавната администрация, включително и разглежданият т. нар. политик.

 25. 25 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#2] от "lubomir1":Правиш ли разлика между италианците в Сицилия и тези в Милано например?
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Като казах уместен коментар, макар и в страни точно от темата, наистина имах предвид правотата в коментара. Италия е нещо като... Турция. Не ме псувай. Едни са хората в Сицилия, други в Милано. Но подобни разлики има и за хората в Истанбул и в Анадола... Добре, Италия е по-напред, но аналогията я схвана, предполагам.

 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2039 Весело

  Двамата "нероновци", управляващи Рим, май не са си чели историята.
  Ама нищо, Рим ще оцелее и след тях! А присъствието им, в историята на Италия, ще е споменът за една "изгърмяла петзвездна бомба" и толкова!

 27. 27 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#18] от "niakoi_si":

  Според мен, наесен сме на избори.
  А този палячо, който няма един нормален работен ден в живота си, ако продължава с глупостите, до денят на изборите, може да се намери със спихнал рейтинг. Скочат ли драстично лихвите по кредитите, този отива в групата на "Те танцува едно лято"...

 28. 28 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2197 Весело

  До коментар [#24] от "ivangabrovo":

  Браво! Ти наистина познаваш италианците. По-добрата част от италианците.
  (Говориш за Ричоне... За мен, романьоли и пульези, са най-готините хора в Италия. С удоволствие ходя там, но Рим не го заменям за никой друг град.)

 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Това е проблем на италианците,не на Дойче веле. Кога италианците трупаха този огромен дълг Дойче веле си мълчаха,защото Германия грабеше и душеше Италия. Изобщо няма нужда да обясняват на никой какво правят с финансите си. Германия ако се чувства ощетена,да напусне Еврозоната!

 30. 30 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Тоя следва светлия пример на Ердоган. Мисли си, че икономиката е подвластна на прищевките му.Само, че Ердоган има две предимства, които засега го държат (но не за дълго) - религиозно послушно население и отвързаната лира с, която може да смуче капитала на същото това население. Салвини тия предимства ги няма, ще се сгромоляса доста по бързо.
  —цитат от коментар 18 на niakoi_si


  Да, предполагам, че Салвини няма се задържи дълго. Проблемът е да не нанесе големи щети на ЕС. (да се курдиса на премиерски пост, например) Държи се като терорист с заложена финансова бомба. Впрочем хората се променят. Ципрас беше подобен в началото. Но се поправи. За Салвини не знам. Май не е толкова умен. Смешно. Защото Ципрас си е левичар, а Салвини се пише на десен, ужким боже. :)

 31. 31 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Ей, тези италинци. Ще бъдат мониторирани съвсем скоро от ЕК.

  Може и от Шенген да ги извадят. Преди това трябва да извадят Австрия, но това е друга тема.

  Ето нещо интересно за това, как се бъркат на съдебната власт от страна на правителството.

  Italy’s far-right interior minister, Matteo Salvini, escalates attack on judges

  https://www.theguardian.com/world/2019/jun/06/salvini-steps-up-attacks-on-italian-judges-who-challenge-him

  Въобще, недопостумимо е това. Трябва да им отиде на гости холандския външен министър и да му каже на Салвини как седят нещата и, че за тях Шенген вече няма да го има.

  Все пак, върховенството на закона е поставено под огромна заплаха!

 32. 32 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Абе какви са разходите за обслужване на такъв дълг? Някой знае ли?

 33. 33 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Ами това е точно моделът на Тръмп - увеличи максимално заемите, за да стимулираш просперитет, пък след теб и потоп.

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 34. 34 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#33] от "Petko Boukov":

  *симулираш - днес не ми е ден :(

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Италия щото не слуша и я погнаха. :)

  Но нека си кажем:

  Гърция - 180%
  Италия - 132%
  Португалия - 127%
  Кипър - 104%
  Белгия - 104%
  Франция - 98%
  Испания - 96%

  При средно за ЕС - 86%

  България - 28%

  Така че проблемът не е само италиански, ми на почти всички Южни държави в Европа.

 36. 36 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vili Jambov":

  В главата на Салвини е една боза. Започва като марксист, като какъв ще свърши - ще видим.
  Но ако не спре с простотиите, които пряко вредят на бизнеса (т.е. на хората, които са му основни избиратели), ще го "закачат за обувките", образно казано.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Абе какви са разходите за обслужване на такъв дълг? Някой знае ли?
  —цитат от коментар 32 на Калник


  Доколкото може да се вярва на този източник е близо 4% от БВП за Италия.

  https://www.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-gdp.html


 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vili Jambov":

  Да, предполагам, че Салвини няма се задържи дълго
  ========
  Има и по добри идеи......
  Да сменят Салвини с някой турбо либерал.....и работата ще е уредена....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1359 Любопитно

  До коментар [#8] от "Роси":

  Интересно кой натрупа тоя дълг - май точно “адекватните” и “икономически грамотните”

  Знанието е сила, информацията - власт
 40. 40 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 647 Весело

  Аз предлагам ЕС да остави Италия да прави каквото иска, но да сключат следната сделка:

  Италия има 3 години свобода да харчи колкото иска и с какъвто иска дефицит. Ако след три години положението е цветя и рози, както обещава Салвини, ЕС тегли една черта на правилата си и престава да се меси. Ако не, ЕС поема контрола над Италия за следващите 3 години. Всички италианци работят на макс, но получават 50% от заплатата си за 36 месеца, за да върнат дълга.

  За да е демократично, подлагат това предложение на референдум и ако мине няма хъка-мъка.

 41. 41 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  "За да изплатят дълга си, италианците би трябвало да работят 16 месеца, но да не харчат нито цент от това, което са изработили. "

  Накрая винаги иде Видовден...

 42. 42 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#10] от "Vili Jambov":

  Преди 10-на години стряскаха гърците да продават Акропола, тези сега Колизеума ще залагат?
  Бих се съгласил, че решението е повече в самата Италия. ЕС ще трябва да преглътне хапа с поредния компромис в сделка. Не е време за герои.

 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Да ги накажат!
  Тъкмо краят на еврото ще дойде преди да се откажем от националната си валута!

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#29] от "gozambo":
  На такива като теб криви ракети, все космоса им пречи. Отново си написал дежурната си порция глупости. “А га ядоха кифтетата ни риваха” италианците. Сега обаче един Говлампи се намерил да се застъпва за тях. Не ни дреме за тях. Както на тях за нас. Баста.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 45. 45 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 282 Весело

  "Няма да платим, няма да платим"
  "Вие ще платите, Вие ще платите"

  Сидо
 46. 46 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2905 Весело

  E, аре ся, кво му плащате! ЕЦБ започва да изкупува италиански дългови книжа срещу прясно напечатани евро.Съответно еврото ще си намери нов равновесен курс някъде около ренминбито, което ще даде мощен тласък на европейската конкурентоспособност. С един куршум три заека!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK