Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Глоби и данъчни облекчения - борбата срещу разхищаването на храна в ЕС

Глоби и данъчни облекчения - борбата срещу разхищаването на храна в ЕС

© ReutersГодишно европейците изхвърлят 20% от годната за консумиране храна. Как да спрем това разхищение? Всеки един от нас би могъл да даде своя принос. Да започнем още от днес, призовава "Дойче веле".


Дания отбелязва най-големи успехи в борбата срещу разхищаването на храна в ЕС. Само за пет години страната е успяла да намали с 25% количеството изхвърляни хранителни продукти. При това не чрез закон или някаква правителствена инициатива. Този успех изнесе на плещите си една-единствена личност: Селина Юул. 39-годишната датчанка е посветила живота си на борбата срещу разхищаването на храна.


В началото тя започнала да споделя във "Фейсбук" съвети как да се избягва струпването на излишъци от храна. Нейната страница "Да спрем разхищаването на храна" постепенно се превърна в официално призната помощна организация и бързо постигна няколко значими успеха. Например: успя да убеди един от най-големите дискаунтъри в Дания да прекрати практиката "3 на цената на 2". Сега тази верига намалява цените само на отделните продукти, а не на такива пакети. Според един търговец в неговия магазин на ден вече се изхвърлят само по 10 банана вместо по 100, както било преди. Селина Юул вече има много последователи. Например създателите на мобилното приложение "Прекалено добро за хвърляне", което помага на потребителите да купуват от магазини и ресторанти различни храни на намалени цени - хляб, сладкиши, готвено. Това приложение вече е въведено и в Германия.


390 000 евро глоба в Чехия
Във Франция пък приеха специален закон срещу разхищението на храна. Но и в тази страна нещата опират до личния ангажимент на един човек. 39-годишният Араш Дерамбаш навремето доста гладувал, защото разполагал едва с 400 евро месечно. С тези пари не можел да си позволи повече от едно ядене на ден. Дерамбаш решил да помогне както на себе си, така и на събратя по съдба. Започнал вечерно време да събира изхвърлената храна от един супермаркет и да я раздава на нуждаещи се. Постепенно медиите се заинтересували от неговата доброволческа дейност и през 2015 година той започнал онлайн петиция против изхвърлянето на храни, която в крайна сметка се превърна в закон. Този закон вече официално забранява на супермаркетите да изхвърлят храни, които все още са годни за консумация. Всички супермаркети с търговска площ над 400 квадратни метра са длъжни да даряват непродадените храни на благотворителни организации. Само че наказанията за неспазване все още са прекалено меки: на нарушителя може да бъде наложена максимална глоба от 3750 евро.


В Чехия са по-строги. И в тази страна супермаркетите са длъжни да предават непродадените храни на благотворителни организации, но глобите за нарушителите са доста по-солени и достигат до 390 хил. евро.


Подобен закон има и в Италия. Там обаче са предвидени не наказания, а стимули. Онези фирми, които раздават непродадената стока, могат да разчитат на данъчни облекчения. В ресторантите пък върви кампания, която окуражава клиентите да взимат недоядената храна за вкъщи. (Тук трябва да се отбележи, че досега в Италия на това не се гледаше с добро око.)


"Огледайте хладилника си!"


Германското правителство си е поставило за цел до 2030 година да намали наполовина разхищаването на храна, но засега не планира никакви законодателни инициативи по въпроса. Ресорният министър Юлия Кльокнер залага на ограмотяването. В нейните планове влизат консултации с фирми, сдружения, с отделните провинции и с научната общност, за да бъдат изработени съответни мерки на доброволна основа. Една такава мярка например е внимателната оценка на грамажа на порциите в ресторантите и столовете. Освен това ще бъде увеличен потокът от информация, най-вече в интернет, предназначена главно за подрастващите и за младите семейства, които постепенно трябва да развият лично отношение към въпроса за изхвърлянето на хранителни продукти. В Германия засега не се предвиждат никакви наказания или глоби.


Датчанката Селина Юул припомня още нещо много важно: действия се очакват не само от правителствата и държавите, но и от всеки отделен човек. Тя се обръща към всички нас с думите: "Първо огледайте собствения си хладилник. И най-напред изяжте онова, което вече имате, а чак след това пазарувайте наново. Когато ще сядате трима на масата - не гответе за петима! И не забравяйте остатъците от вчера!"

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  В моето семейство такъв проблем не съществува: всичко е пресметнато и нищо никога не се изхвърля. Майката му е в точното планиране. Грях е да се изхвърля храна. А сме живяли и в доста по-лоши времена.

 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1491 Весело

  Ура! Сега да спрем разхищението на ток и вода... С разхищенията на топлина Баце се е заел със санирането.

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Храна и продукти се разхищават поради свръхпроизводство. По времето на соца ходехме на бригада през декември да берем грозде и февруари да събираме захарно цвекло. Голям процент от необраното домати тракторите загрибваха при есенната оран. Макар големия брой консервни комбинати продукцията от текезетата и апк отиваше зян. Аз си мисля следното-кои продукти се изхвърлят? Ядки-не, пиене-не, вероятно и други. Затова, ако пр. имаме преразход в производство на ябълки, да ги сварим на калвадос или сайдер. В личен план аз така постъпих с нашето ранчо, когато народа порасна и поумня и категорично отказа компоти, сладка и лютеници. Просто седнахме с баща ми и останалите и анализирахме-в казана или в буркана.

 4. 4 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 278 Неутрално

  “....Годишно европейците изхвърлят 20% от годната за консумиране храна. Как да спрем това разхищение? Всеки един от нас би могъл да даде своя принос. Да започнем още от днес, призовава "Дойче веле"....“
  Ето- аз давам своят принос, като започвам от основните факти, видни тук https://www.youtube.com/watch?v=BfgHCNPnbVs
  и казвам- ЕС трябва да се реформира така, че да не допуска на своят територия чужденци, които да се държат по посоченият начин от клипа и да разхищават ЦЯЛАТА предоставена им храна и вода- а не само 20% от годната предоставена им храна и вода. Когато ЕС на най- високо ниво признае, че хората от клипа са вредни и като ЕС жители, и като ЕС граждани, и като ЕС ползватели на социални фондове , и като ЕС разхитители на вода и годна за консумация храна, тогава и само тогава ще започна и аз- ЕС данъкоплатеца- да се замислям да пестя храна! Толкова от мен.

 5. 5 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "cmy12603507":

  Ама, че тъпо.

 6. 6 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#5] от "Черен хумор на кило": Нищо тъпо няма. Освен това- ако аз разхищавам храна, то разхищавам само онази храна, която съм закупила със СОБСТВЕНИТЕ си пари и не разхищавам чужда храна и вода, които ми се дават безплатно от чужда държава. Ако поискам или реша, ще изхвърлям и 30 процента от тази храна- след покупката й, тя става моя собственост и в качеството си на нейн собственик, аз имам правото и да се разпореждам с нея- като в това се включва и правото сама да я унищожа. Така, че- дойче зеле да не гледат в моето канче, а да си озаптят новите германци, да ги научат , че храната има парична стойност, да не изхвърлят годна за ядене нехалал храна, а да я дарят на Червеният кръст и да ги принудят да плащат данъци, а не само да изискват това от нас- източноевропейските ЕС граждани.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4689 Неутрално

  До коментар [#1] от "paf":

  Дано сте искрен! Аз не мога да кажа, че не изхвърлям годна за консумация храна! Колкото и да се опитвам.

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6612 Неутрално

  Ако сметне, че и кучето е от семейството, значи почти не изхвърляме, освен когато и то е заситено.

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2948 Весело

  Затлъстяла госпожа при диетолог :
  - Всичко ли си изяждате ?
  - Всичко !
  - А на мъжа което остане дояждате ли ?
  - Дояждам !
  - А на децата дояждате ли ?
  - Дояждам !
  - Е ми вземете си прасе !
  - Ааа не , не искам да дояждам и смеските ...

 10. 10 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1486 Весело

  Има два вида проблеми. Първия е от излишък, а втория е от недоимък. Предпочитам да се боря с първия вид...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 11. 11 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Бог Меци Иконата пак засмука въздух! Нещо май не беше наредил състава както трябва? Може да нямаш късмет 2-3 пъти, но не всеки път. Оказва се, че е най-големия балон в историята на футбола. Догодина Купа Америка пак, че за Катар е пенсионер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK