Най-много българи смятат, че еврото би имало негативни последици лично за тях

Най-много българи смятат, че еврото би имало негативни последици лично за тях

© ReutersБроят на българите, които не одобряват въвеждането на еврото, е нараснал с два процента за една година, показват данни на Евробарометър. Над половината (54 на сто; +3%) очакват еврото да доведе до отрицателни последици за страната. В Чехия процентът е същият и е най-високият сред анкетираните държави по този въпрос. Че лично за тях ще има отрицателни последици, смятат 54% от анкетираните българи (най-високият процент сред държавите), а положителни в лично отношения очакват да са последиците 38% (най-ниският процент от всички).


В проучване, извършено през април, се отчита нарастване с един процент на твърдите привърженици на общата европейска валута в България (11 на сто). Със седем процента спада делът на онези, които са по-скоро "за" приемането на еврото (36 на сто), 28 на сто са "по-скоро против" (+2 на сто), 20 на сто са твърдо против (без промяна), пет на сто нямат мнение (3 на сто преди година). Сумарно почти равен е делът на онези, които заявяват, че подкрепят (47%; -4% спрямо 2018 г.) или не (48%; +2%) въвеждането на еврото в България.


Общо 40 на сто (-3%) очакват положителна промяна. Въпреки това 78 на сто заявяват, че биха се справили с предизвикателството на превалутирането. Същият е и делът на отговорите с изразени опасения за ръст на цените покрай въвеждането на новата валута. Половината българи отхвърлят мнението, че страната би изгубила от облика си, ако възприеме еврото. Общо 43 на сто не са съгласни, че България би изгубила контрола над икономическата си политика, ако влезе в еврозоната, на обратното мнение са 47% от българите.


Че са информирани за еврото казват 40% (-4% спрямо 2018 г.), а че не са - 59% (+4%).
Едва една четвърт (+3% спрямо 2018 г.) от българите са на мнение, че страната е готова да приеме еврото. Че не е готова, казват 71% от анкетираните (-3%). Най-голям е делът на българите (39 на сто), които биха искали еврото да бъде прието след известно време, на второ място (22 на сто) са онези, които никога не биха искали това да се случи; възможно най-скоро да влязат в еврозоната желаят 18 на сто, а 17 на сто са отговорили "възможно най-късно".


Най-много българи (49%) смятат, че еврото ще бъде въведено в рамките на пет години, следвани от отговора "В рамките на 10 години" (24%), "Никога" (20%) и "Не знам" (7%). Само в Хърватия е по-висок процентът на хората, според които еврото ще бъде въведено до пет години - 58%.


Данните от проучването в останалите държави извън еврозоната (Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция) сочат загуба на два процента подкрепа в последната година за въвеждането на еврото. Приемането на еврото се подкрепя от 66 на сто от гражданите в Унгария, 61 на сто в Румъния, 49 на сто в Хърватия. В Чехия против са 60 на сто, в Швеция - 60 на сто, в Полша - 51 процента. Подкрепата се е повишила най-много през последната година в Унгария (със седем на сто), а най-много намалява в Румъния (спад от осем на сто).


На въпроса дали страната им е готова за общата валута отрицателно отговарят 82% от поляците, 65 на сто от унгарците, 56 на сто от румънците, а 72 на сто от хората във всички държави, включени в допитването, са на мнение, че тяхната страна не е готова за въвеждането на еврото. Общо 58 на сто от хърватите, 49 на сто от българите и 41 на сто от румънците очакват приемане на еврото до пет години. В Унгария 44 на сто очакват това да се случи след 10 години, в Полша този отговор дават 41 на сто, а в Чехия - 38 процента.


Още изводи


Почти половината от респондентите във всички посочени страни са информирани за еврото, най-голям е делът им в Чехия.


Явно мнозинство в България и Унгария (59 и 57 процента) не се чувстват информирани.


Само в Унгария е намалял делът на хората, които не знаят, че в еврозоната има 19 страни. В останалите държави се е увеличил. България и Полша са последни - по 34% в двете страни са информирани за това.


Общо 71% от българите казват, че са използвали евро. Такъв е процентът и в Унгария и Румъния, като трите страни са последни в това отношение.


Най-малък процент поляци (38 на сто) знаят, че банкнотите евро са еднакви във всички държави, в които се използват. Общо почти половината от анкетираните знаят това. В България са 46%.


Че монетите имат частично различен дизайн знаят най-нисък процент хора знаят в Румъния (16 на сто). В България са 32%.


В България са интервюирани 1005 души между 10 и 12 април 2019 г. Проучването е проведено от "Кантар".


Проучването можете да видите в прикачените файлове.

Ключови думи към статията:

Коментари (355)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Единственото нещо, което не плаши българина, е скоросмъртницата 65 грдуса. Или 65 "волта", както е модерната дума.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Излиза, че Правителството на Герб работи срещу 54% от нас, които смятаме, че въвеждането на еврото ще ни навреди.
  Еврото носи много инфлация в себе си и ще "изяде" спестяванията ни.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Промити мозъци. Ние и сега нямаме автономна централна банка заради валутния борд. Благодарение на това нашите банкери не могат да печатат пари на воля и да разиграят наново хиперинфлацията от времето на Беров. Влизането в еврозоната само ще елиминира лева като излишен и ще ни улесни живота.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1571 Любопитно

  Излиза, че Правителството на Герб работи срещу 54% от нас, които смятаме, че въвеждането на еврото ще ни навреди.Еврото носи много инфлация в себе си и ще "изяде" спестяванията ни.
  —цитат от коментар 2 на hope


  Моля малко по подробно прост човек съм?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Инфлацията на еврото е 3.4%, на лева е 11.3 - кое ти яде спестяванията, сам прецени. Писна ми заплатата да се обезценява с десет процента на година.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Излиза, че Правителството на Герб работи срещу 54% от нас, които смятаме, че въвеждането на еврото ще ни навреди.Еврото носи много инфлация в себе си и ще "изяде" спестяванията ни.
  —цитат от коментар 2 на hope


  Правителството работи не срещу 54%, а срещу 80%, които дори и не можете да смятате.

 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1777 Разстроено

  ......те и в ЧАКАЛНЯТА не ни ПУСКАТ ДАЖЕЕЕ.........!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 11. 11 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че еврото ще има негативен ефект е повече от безспорно. Малка и бедна страна като наща, ама без голям дълг що да ще евро???, освем наградата ,че ще плащаме солидарно ако фалира някой мастодонт като Италия или Испания.Пък и с тоя куц валутен борд смисъла да се бутаме в шамарите е точно никакъв. Само ще увеличим риска в бъдеще да се окаже че дължим мнооого повече отколко сме взели.

  Путин - мы верим в тебя !
 12. 12 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Еврото е инструмента на германската олигархия за постигане на това което Хитлер не направи с танкове -

  ----- ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ ------

  ЗАтова Тръмп бие по Герамния и ЕС ..
  ... ще удари и еврото

 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1777 Разстроено

  До коментар [#6] от "dedoliben":

  ......еееее........дедо ЛИБЕНЕ.......!!!!!?????.......ааааа СПОМНЯШ ли си кви ВРЕМЕНА БЕХААА.......!!!!!?????!!!!!.......ЗАПАДЕН БЕРЛИННН........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4805 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Така е. Да въведем рублата. Тя ще ни стабилизира окончателно. А и ще станем милионери.

  Gunter glieben glauchen globen
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Резултати от алкашката пропаганда в Отечеството...
  Жалка история!!!

 16. 16 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Че еврото ще има негативен ефект е повече от безспорно. Малка и бедна страна като наща, ама без голям дълг що да ще евро???, освем наградата ,че ще плащаме солидарно ако фалира някой мастодонт като Италия или Испания.Пък и с тоя куц валутен борд смисъла да се бутаме в шамарите е точно никакъв. Само ще увеличим риска в бъдеще да се окаже че дължим мнооого повече отколко сме взели.
  —цитат от коментар 11 на terminal velocity


  Ако не беше Валутният борд, еврото щеше да е 5 лева за 1 евро.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":Така е. Да въведем рублата. Тя ще ни стабилизира окончателно. А и ще станем милионери.
  —цитат от коментар 14 на Alarmstufe: Rot


  Аз вече бях милионер.
  Не ми хареса...

 18. 18 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1106 Весело

  Нямат полезен ход мюлюционерите. Да махнат борда и левът да стане 4 за евро или да предоставят контрола на банките на ЕЦБ? В първият случай улицата ще ги помете. Във втория ЕЦБ ще им затвори кранчето. Всъщност, във втория случай ще имат време и възможност да увеличат дълга до поне 40% от БВП преди да им сложат вилицата на врата.

 19. 19 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Еврото е инструмента на германската олигархия за постигане на това което Хитлер не направи с танкове - ----- ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ ------ЗАтова Тръмп бие по Герамния и ЕС ..... ще удари и еврото
  —цитат от коментар 12 на WWW


  Бе не знам- засега рублата и една лира, дето не е британка- го отнасят...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 20. 20 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Това е като популисткото заиграване с българското ДДС - с други думи, Дневник това "съобщенийце" в коя категория да го отнесем?!, "чудиме се и се маем". Още през 2007 год. ни предопредиха от ЕС, че там за където бодро и смело сме закрачили и тръгнали (или "ръгнали", казано "по нашенски" - само дето сме позабравили някои "нашенски атрибути да си оставиме дома!!!") е клуб, при това, само за богати. Или пък, в противен случай (а и по принцип), е необходима строга дисциплина в почти "всички категории" на икономиката. (Забележка: глобалната криза удари света чак след 2008 год.)

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2828 Весело

  Демокрацията е хубаво нещо, но винаги трябва при демократичните допитвания, анкети и взимане на решения, да се сещаме за едни ”80%”
  Или простичко казано, както викаше човека, от който много съм научил за бизнеса ”...абе аз ако бях слушаш всичките умници дето ми даваха акъл кое как не се прави, още щях да вися на една заплата...”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Ако някой си мисли, че тези държавни дългове ще бъдат покрити, много се лъже. Рано или късно ще обезценят еврото.
  ЕС се тресе от конфликти, заради неравномерното разпределение на печалбите между държавите.
  Ако Тръмп изравни митата плащащи САЩ и ЕС, ние няма да издържим.
  Ако още малко настъпят Италия, ще има референдум за излизане от ЕС.
  Тогава еврото ще падне.
  Това е най-мрачната прогноза, която се надявам да не се сбъдне, но дълговете остават. Дори при отрицателна лихва на ЕЦБ.


  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Весело

  До коментар [#16] от "nessarox":

  Ако не беше Валутният борд, еврото щеше да е 5 лева за 1 евро.
  ========
  Хубав коментар.....пълен с противоречия и и двусмислие за парите въобще. ...

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4805 Неутрално

  До коментар [#11] от "terminal velocity":

  Не можем ли да приемем направо рублата? Тъкмо няма да ти се налага да превалутираш хонорарите от съветското посолство.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Само бедните ще станат по-бедни !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Еврото е инструмента на германската олигархия за постигане на това което Хитлер не направи с танкове - ----- ЧЕТВЪРТИЯ РАЙХ ------ЗАтова Тръмп бие по Герамния и ЕС ..... ще удари и еврото
  —цитат от коментар 12 на WWW


  Тръмп не бие по ЕС, а бие само по Франция и Германия, главните лапачи.
  Но, няма да му мигне окото нито на него, нита на немците и ще вкарат гмо-соята.
  Ние да ядем, те да изнасят автомобили.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело

  До коментар [#17] от "atmanpg":

  Ех, какви времена бяха - броиш хилядарка за ядене и пет стотака за пиене (баничка с боза). А доларът стигна 3 200 лева.

 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 373 Неутрално

  "Най-много българи смятат, че еврото би имало негативни последици лично за тях"

  Стига лъжи!

  Аре.

 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело

  Всеки, който скача срещу приемането на еврото или е платен или е от онези 80%-та на проф. Христов.

 30. 30 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1777 Разстроено

  Само бедните ще станат по-бедни !!
  —цитат от коментар 25 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Нямат полезен ход мюлюционерите. Да махнат борда и левът да стане 4 за евро или да предоставят контрола на банките на ЕЦБ? В първият случай улицата ще ги помете. Във втория ЕЦБ ще им затвори кранчето. Всъщност, във втория случай ще имат време и възможност да увеличат дълга до поне 40% от БВП преди да им сложат вилицата на врата.
  —цитат от коментар 18 на puknatastotinka


  -----------------------
  Кой печели от увеличаването на дълга - тези, които емитират заемите, банките, те прибират лихвите - от нашите данъци. Като се замисля, не сме задлъжнели достатъчно, за това не ни приемат още.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1777 Разстроено

  ......те и в ЧАКАЛНЯТА не ни ПУСКАТ ДАЖЕЕЕ.........!!!!!.......
  —цитат от коментар 10 на kesh


  ......КОЙ ше ни ДАДЕ да ПЕЧАТАМЕ ЕВРО........?????!!!!!??????........ааааааа по СЕРИОЗНООО.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  До коментар [#21] от "DDR":

  Демокрацията е хубаво нещо,
  ========
  Но парите не са плод на демокрацията. ...
  Появили са се десетки века преди нея.....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  чисто технически как я носи? лева е вързан към еврото, вноса в евро/долари , тоест това което е внесено за едно евро пак ще си бъде внесено за едно евро. ако имаш предвид , че ще има дребни търговски тарикатлъци със закръгляне на цена в евро, да ще има но това не е инфлация и пазара бързо ще се справи.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Евробарометър обичайно работи с „Тейлър Нелсън Софрес“. Там за нас пък отговарят любимите ни социолози на повикване.

  Кънчо Стойчев: "През 1991 г. заедно с Андрей Райчев основава ББСС „Галъп Интърнашънъл“ – агенция за социологически изследвания. След закупуването на 34% от „Тейлър Нелсън Софрес“ (1998), ББСС става партньор на TNS – третата по величина компания в информационната сфера в глобален мащаб." - Уики

  Дневник пак се опитва да ни прови 80% дебили.

  Аре.

 36. 36 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":

  Не ни приемат заради корупционните връзки с Русия - защото ще изнасяме евро за там, срещу свръхнадценени неща, като гьола в Белене, руски военни макети и накратко - Русия ще саботира еврото; колко подлоги имат желание да й помагат срещу заплащане в долари, не е истина.

 37. 37 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Че то Еврото е практически въведено от 1997година, откакто сме в “паричен съвет”.
  От това сме видели само положителни ефекти.
  Но чистото въвеждане на Еврото ще ни донесе еднозначно определени изгоди, например лихвеният процент при кредит, а това за бизнеса е глътка въздух.
  Ето например Франция - лихвата за строеж на къща се движи около 1,5%. Колко е в България сега?
  Отиваш в магазина за строителни материали. Даваш им списък с изброени количествата на материалите за една къща, както и адреса си. На другия ден материалите пристигат, както и фактурата за плащането, което имаш право да направиш до три месеца, безлихвено.
  Това също е подкрепа за бизнеса. За тия три месеца къщата можеш да я построиш и дори да я продадеш.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 38. 38 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#7] от "Deaddark":

  “Инфлацията на еврото е 3.4%, на лева е 11.3 - кое ти яде спестяванията, сам прецени.”
  ——
  Така написано горното е безсмислица, разбира се , а ако се отнася просто за инфлацията, не изглежда да е вярно:
  https://www.worlddata.info/europe/bulgaria/inflation-rates.php

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Весело

  До коментар [#2] от "hope":Инфлацията на еврото е 3.4%, на лева е 11.3 - кое ти яде спестяванията, сам прецени. Писна ми заплатата да се обезценява с десет процента на година.
  —цитат от коментар 7 на Deaddark


  -------
  Какви са тези 11% ?

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До коментар [#11] от "terminal velocity":
  , освем наградата ,че ще плащаме солидарно ако фалира някой мастодонт като Италия или Испания.

  Ама не се кОси бре!
  Ние сме печени!
  Колко банки фалираха при Виденов? Оживяхме!
  КТБ я изтърбушиха – пак оживяхме и ще плащаме "солидарно".
  Ей сега ще ни нахлузят руско-сръбски поток плюс "задължително и неотменимата" Белене – ще трябва да оживеем по отработения начин с преклонена главица.
  Еврото никога и по никакъъв начин няма да ни нанесе такива вреди, колкото
  благодарността от векове за векове /Р Радев/ към Русия!
  Докога, българи?

 41. 41 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1571 Весело

  До коментар [#6] от "dedoliben":......еееее........дедо ЛИБЕНЕ.......!!!!!?????.......ааааа СПОМНЯШ ли си кви ВРЕМЕНА БЕХААА.......!!!!!?????!!!!!.......ЗАПАДЕН БЕРЛИННН........
  —цитат от коментар 13 на kesh


  И най важното за 90% от пишещите тук ТОГАВААААААА
  Женски глезен да видехме на чилик ставаше.!!!!>>>>@@@@@@

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":

  Като се замисля, не сме задлъжнели достатъчно, за това не ни приемат още.
  ========
  Не ви и трябва.
  Да задлъжнееш е скъп лукс.....
  И ако нямаш самолетоносачи по света , пазещи дълга ти ....тотално пропадаш.

  Bukalemun
 43. 43 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Интересно е българите, които харчат евро по курортите в Гърция, по екскурзии в Италия и по гурбет в Германия и Холандия какво мислят за еврото? Вредно ли е за здравето или не е вредно?
  А че не сме готови е ясно, защото лъснаха пред Европа недъзите в застрахователния ни сектор и в управлението на държавните предприятия, които са също толкова важни условия за влизане в Еврозоната както и банковия ни сектор. Така че на бацевия оптимизъм за това да получим покана през юли нещо не мога да се хвана, макар че се надявам на обратното - да получим покана все пак.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Подобни анкети и допитвания показвант недостатъчна работа по медийно осведомяване на населението за ползата и предимствата на еврото. Медиите правят обратното. Водят антиевропейска пропаганда, обслужваща интересите на Москва. При това положение нормално е неосведомените и повлияните от тази пропаганда, да имат недоверие към еврото.

 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Весело

  До коментар [#2] от "hope":чисто технически как я носи? лева е вързан към еврото, вноса в евро/долари , тоест това което е внесено за едно евро пак ще си бъде внесено за едно евро. ако имаш предвид , че ще има дребни търговски тарикатлъци със закръгляне на цена в евро, да ще има но това не е инфлация и пазара бързо ще се справи.
  —цитат от коментар 34 на дерибеев


  -------------
  изобщо нямам това в предвид.
  Има много евра, това проблема и ще се обезценят рано или късно. Правителствата имат огромни дългове. Взимането на заеми, "бута" икономиката, обаче като стигнеш прага, какво правиш? Тъпчеш на едно място? Не! Много възможен вариант е да пуснат инфлацията и спестявания, и кредити, да се обезценят. И се започва отначало.
  ЕС разчита на износа към Китай и Америка, който оправдава печатането само, че

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело

  До коментар [#38] от "Gretel":

  Чети какво ми пращаш. Дефлация имало - преди хляб кило бе 40 стинки, сега половинка е левче - ето ти 400% инфлация на хляба. Аз говоря от 2008-ма досега, даже инфлацията мина десет процента годишно 2017-та. Дефлацията в линка беше изкуствено задържане на инфлацията, което изби 96-ма. Това не са бакалски сметки и не се правят в статийка от пет реда.

 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope":Не ни приемат заради корупционните връзки с Русия - защото ще изнасяме евро за там, срещу свръхнадценени неща, като гьола в Белене, руски военни макети и накратко - Русия ще саботира еврото; колко подлоги имат желание да й помагат срещу заплащане в долари, не е истина.
  —цитат от коментар 36 на Deaddark


  -------------
  По тази логика ние никога няма да имаме износ - за да " не изнасяме еврото"?
  А купуването на газ?
  Защо не купуваме от САЩ, а ще строим Северен поток?

  Любовта ще спаси света!!!
 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело
 49. 49 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1586 Весело

  За съжаление неграмотноте населяващи теритирията са мнозинство!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 50. 50 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#41] от "dedoliben":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  Мъжки (или може би женски), лева и в момента е вързан за еврото! Така, че хипотетичната еврова инфлация и сега я получаваш. Макар, че аз мисля точно обратното - еврото е силно надуто и му трябва една здравословна инфлация за да не гръмне балона.

  Иначе в момента ползваме всички негативи на еврото, без реално да ползваме позитивите му. Като например по-ниски лихви по кредити, както и ниски банкови такси. Плюс спасителния пояс на ЕЦБ ако го закъсаме.

 52. 52 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#39] от "hope":

  Сядаш и си правиш една потребителска кошница (виж в Гугъл как), и смяташ. И може да да и повече. В нашата пробита от корупция държава, ако не бе еврото, да сме станали като Венецуела. Ако те устройва - Мадуро попълва липсата на едни три милиона, избягали оттам.

 53. 53 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Няма нищо по-нормално от това да приемем еврото. Практически за България това няма никакво значение, тъй като сме във валутен борд от 1997 година. Има значение единствено за надежността на банките ни и точно заради това още не можем да влезем в еврозоната, . . . а и заради народопсихологията ни, и склонността ни към корупция като "народонаселение". До никаква инфлация не би довел този обрат. Напротив! И сега всички цени на всички стоки са си средноевропейски у нас. Няма начин с еврото цените ни да станат средноруски, например.

 54. 54 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#31] от "hope": Като се замисля, не сме задлъжнели достатъчно, за това не ни приемат още.========Не ви и трябва. Да задлъжнееш е скъп лукс.....И ако нямаш самолетоносачи по света , пазещи дълга ти ....тотално пропадаш.
  —цитат от коментар 42 на eti mehter


  ......аааааа... АРКАДАШШШ........яяяяя .....ВИЖ на ВАС къв "акъл" ви "ДАВАТ"......!!!!!?????!!!!!....... https://www.investor.bg/analizi/91/a/nai-dobroto-reshenie-za-turciia-valutniiat-bord-282755/ неКОЙ ви ЗАВИДЕ.......!!!!!.....да ЗНАЕШ......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 55. 55 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":Така е. Да въведем рублата. Тя ще ни стабилизира окончателно. А и ще станем милионери.
  —цитат от коментар 14 на Alarmstufe: Rot


  На теб специално, спешно трябва да въведем поне още две мозъчни клетки в главата, че с наличните две си жив зян!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 56. 56 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело

  До коментар [#45] от "hope":

  Не си копирала целия линк от опорката, няма да ти платят подлагаческите.

 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#51] от "niakoi_si":

  Хипотетично, ако еврото се обезцени рязко, стане нещо изключително, тогава НС ще отмени Валутния борд. Ще превалутират кредитите ни, но няма да успеят да обезценят спестяванията.... мъжки.

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело

  До коментар [#47] от "hope":

  Изнасят се стоки и услуги, а се внасят пари. Така работят развитите икономики. Робовладелският и крепостническият строй са наобратно.

 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#47] от "hope":Изнасят се стоки и услуги, а се внасят пари. Така работят развитите икономики. Робовладелският и крепостническият строй са наобратно.
  —цитат от коментар 58 на Deaddark


  -------
  Именно, а защо казваш, че "Не ни приемат заради корупционните връзки с Русия - защото ще изнасяме евро за там, срещу свръхнадценени неща, като гьола в Белене, руски военни макети и накратко - Русия ще саботира еврото; "

  Любовта ще спаси света!!!
 60. 60 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#46] от "Deaddark":

  “Чети какво ми пращаш. Дефлация имало - преди хляб кило бе 40 стинки, сега половинка е левче - ето ти 400% инфлация на хляба.”
  ——
  Ляп, ляп! ...и зрелища. Може би трябва поне да разделите числата си на броя години изтекли от “преди” та досега...

  Сега е ясно, че безсмислицата в предишния ви пост не е била случайна

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 61. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Не си давате сметка, какво означава ултиматума на Тръмп и 6-те месеца гратисен период.
  Не ни трябва да губим суверенитет.
  Ако приемем еврото, взимаме всички негови плюсове и минуси.

  Любовта ще спаси света!!!
 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#59] от "hope":

  Вдигането на цените без причина води до инфлация. По-ясно не може да се каже.

 63. 63 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Прост народ - слаба държава! Колко ли от тези “умници” дори знаят че в България има валутен борд?

 64. 64 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Герберите НЕ желаят да приемаме еврото. Ако го искаха отдавна щяха да са направили нужното!! Вече 10 години управляват България и дори НЕ са кандидатствали в чакалнята!! Да не говорим, че еврото много отдавна можеше да се въведе, като официална паралелна валута в България /защото сме с борд и фиксиран курс на лев към евро/ и на практика да няма никакво сътресение /поскъпване/ при премахване на лев-а. Да, ама другарите НЕ искат това!! Изобщо даже!!!

 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#62] от "Deaddark":

  Високата цена на Белене, ще вдигне инфлацията?
  Напротив, ще обере и без това многото банкноти /ако не е със заем/. Ще намалеят правителствените разходи - пари за пътища, бюджетни заплати, общински бюджети, което ще намали търсенето и съответно цените.

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4805 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  Права си. Очаква се правителството да приеме закон за задължителната консумация на ГМО.

  Gunter glieben glauchen globen
 67. 67 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4805 Любопитно

  До коментар [#31] от "hope":

  Колко сме задлъжнели?

  Gunter glieben glauchen globen
 68. 68 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4805 Любопитно

  Подобни анкети и допитвания показвант недостатъчна работа по медийно осведомяване на населението за ползата и предимствата на еврото. Медиите правят обратното. Водят антиевропейска пропаганда, обслужваща интересите на Москва. При това положение нормално е неосведомените и повлияните от тази пропаганда, да имат недоверие към еврото.
  —цитат от коментар 44 на tacheaux


  Абсолютно. Гледай във форума кои се страхуват от еврото - все руски никове.

  Gunter glieben glauchen globen
 69. 69 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Баце чака да ни резнат за Еврозоната, щото знаем защо и после да каже - "ама ние се отказваме, то народа не го иска бе".

 70. 70 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Аз също съм против въвеждането на еврото. При неговото реално въвеждане, се запазва курсът 1 евро = 1.95 лева, което означава, че априори българите ще обеднеем минимум 2 пъти при самата смяна. Освен това има един период от около 6 до 24 месеца, през които е възможна инфлация на цените и галопирането им. Българите имаме доста опит с хиперинфлационната спирала и всеки нормален българин се страхува да не се стигне до положението, през което бяхме в жанвиденовата зима. Така, че- не се страхуват от въвеждането на еврото в България само онези, които не живеят трайно тук и които гледат България с очите на външни хора.

 71. 71 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Ето малко данни за дълговете:

  http://www.classa.bg/бизнес/финансии/item/396112-външният-дълг-на-българия-през-март-се-увеличи-с-0 ,3-спрямо-бвп/396112-външният-дълг-на-българия-през-март-се-увеличи-с-0,3-спрямо-бвп#.XPp3i_ZuKUk

  Любовта ще спаси света!!!
 72. 72 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#66] от "Alarmstufe: Rot":

  Изобщо не е смешно.
  Ако искаш се храни с гмо, но мнозинството европейци не искат.

  Любовта ще спаси света!!!
 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До 2:"hope"....Излиза, че Правителството на Герб работи срещу 54% от нас, които смятаме, че въвеждането на еврото ще ни навреди.Еврото носи много инфлация в себе си и ще "изяде" спестяванията ни....."

  Да, еврото ще ни изяде спестяванията, а Мая Манолова и Слави Трифонов ще ни спасят, и ще станем богати.
  българите стават все по-умни, и по-умни.
  А българките масово заминават за Гърция и Австрия за да гледат болни възрастни, с надежда да им припишат някое имотче.

 74. 74 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4805 Неутрално

  Аз също съм против въвеждането на еврото. При неговото реално въвеждане, се запазва курсът 1 евро = 1.95 лева, което означава, че априори българите ще обеднеем минимум 2 пъти при самата смяна. .
  —цитат от коментар 70 на cmy12603507


  Тоест, по твоята блестяща логика, ако приемем венецуелския боливар, априори българите ще станем милиардери.
  Машалла на такива мислители!

  Gunter glieben glauchen globen
 75. 75 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално
 76. 76 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4805 Любопитно

  До коментар [#66] от "Alarmstufe: Rot":Изобщо не е смешно.Ако искаш се храни с гмо, но мнозинството европейци не искат.
  —цитат от коментар 72 на hope


  А ги задължават, или как?

  Gunter glieben glauchen globen
 77. 77 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  Да споделя една добра и една лоша ловина:
  (добрата/лоша за проитивниците) Ние сме въвели еврото формално през 1997(през немска марка) от което печелим
  (лоша/добра за противниците) Нямаме право да емитираме банкноти от което губим
  и две наблюдения:
  1. оптимистично е, че само 47% не са в час (дебили)
  2. Борисов забави решението за влизане в еврозоната за да избегне отчетите на ЕС и ЕЦБ по икономическо състояние на България и даде възможност да се случи КТБ

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  "Ако приемем еврото, взимаме всички негови плюсове и минуси...."

  И кои са минусите бе русофилче мило? Гърците защо не се отказаха? Или българите пак са по-умни, и отиват да слугуват за евраки?

 79. 79 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Впрочем, ползата е, че ще паднат малко лихвите, което е добре за бизнеса.
  Българска остана ПИБ, но не съм убедена, че някой ще остави български акционери, да печелят толкова много.

  Любовта ще спаси света!!!
 80. 80 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#51] от "niakoi_si":Хипотетично, ако еврото се обезцени рязко, стане нещо изключително, тогава НС ще отмени Валутния борд. Ще превалутират кредитите ни, но няма да успеят да обезценят спестяванията.... мъжки.
  —цитат от коментар 57 на hope


  Да Ви попитам:
  Имате спестявания от 100 000 лева , които към момента са 50 000 Евра/грубо/.
  Сложили сте ги на депозит, другата година ще вземете 100 000 лева + лихвата, което е 50000 евро + лихва.
  Това е във Валутният борд- първи вариант.

  Вторият вариант е :
  Имате 100 000 лева на депозит,към момента са 50 000 евра,
  Няма го валутният борд, лева е 5 към едно евро.
  Другата година вземате : 20 000 евра + лихвата.

  Вие изберет кой вариант Ви допада повече.

  Още повече , че при фалит/не дай Боже/ на банка, не се изплаща евро, независимо от депозита, че е във евро, а се изплаща левовата равностойност на еврата, депозирани в банката.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 81. 81 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  "Изведнъж обаче, мнението на ИПИ рязко се променя и през настоящата 2018 г. този институт вече е един от най-силните поддръжници на идеята, че България трябва да се присъедини към валутният механизъм ERM-II (т.нар. чакалня за еврото) и в последствие към Еврозоната възможно най-скоро. "


  https://ekipbg.com/bulgaria-euro/?gclid=CjwKCAjwlujnBRBlEiwAuWx4LYTcG5qV4mncMHO7DOtzvDaW-cXkwpE6EptpVTMaQPlU6lK2MbJIWxoCCugQAvD_BwE

  Любовта ще спаси света!!!
 82. 82 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  "Ако България влезе в Еврозоната в настоящия ѝ вид, най-вероятно ще се превърне в още една Гърция."

  https://ekipbg.com/wp-content/uploads/2018/05/Bulgaria-Evrozona-analiz-3.pdf

  Разгледайте съдържанието поне.
  И последната страница.

  Любовта ще спаси света!!!
 83. 83 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#74] от "Alarmstufe: Rot": ''...Тоест, по твоята блестяща логика...'' логиката ми е правилна, а Вие не сте проверили изобщо как точно- в какви курсове- става обмяната на националните валути в евро по време на действието на 2 годишният период в една ЕС държава, която е решила да се присъедини към еврото. В НИТО ЕДНА държава, обменът не е бил 1 към 1- т.е. 1 парична нейна единица да се обменя за 1 евро. Изобщо- коментарът Ви издава тотална липса на обективно инфо за посоченият процес.

 84. 84 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  https://europa.eu/european-union/about-eu/euro/exchanging-national-currency_bg
  Обмен на национална валута
  Кога можете да обмените предишната валута
  Можете да обмените предишната си национална валута безплатно през периода на преминаване към еврото във вашата страна. В някои страни този период е ограничен, а в други няма краен срок.

  От национална валута към евро
  През периода на преминаване към еврото националните централни банки постепенно изтеглят националната валута от обращение. Този процес включва период на едновременно обращение на две валути — еврото и националните валути могат да бъдат в обращение като законно платежно средство по едно и също време. През този период търговците на дребно помагат за изтеглянето на предишната валута, като връщат ресто в евро, а хората могат да обменят предишната национална валута в евро в банките.

  Обмен в търговски банки
  Търговските банки ви дават възможност да обмените предишната си валута в евро по време на периода, в който в обращение са едновременно двете валути, а понякога — и за по-дълъг период от време. Може да има ограничения във времето, а след изтичането им може да се прилагат такси за обмен. Възможно е да се налагат и ограничения върху сумите, които можете да обмените.

  Обмен в централни банки
  Можете да обмените предишната валута в централната банка за много по-дълъг период от време. Подобно на търговските банки, централните банки може да налагат ограничения върху сумата на трансакция. Много стари пари в брой е възможно да не подлежат на обмяна.

 85. 85 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Гледайте Италия и останалите,които са в Еврозоната и си правете сметка! Еврозоната е механизъм за ограбване. Международният финансов капитал и Германия като европейски лидер ограбват всички останали.

 86. 86 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  Цялата дандания е заради онези десетки милиарди, които крепят валутния борд. В момента, в който приемем еврото, те влизат в режим обращение/харчене. А мераклиите да ги харчат/усвояват, са много. Тогава, колко къщи за тъщи и апартаменти с лични асансьори, на тънки пари ще се изградят/купят. И ще се удвоят и утроят ремонтите, на ремонтите, на ремонтите.

 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#80] от "nessarox":

  Това са хипотези. Никой не знае, дали ще се обезцени лева пет пъти.
  Много важно е защо се обезценява дадена валута.
  Дали има обективни причини, това да се случва.
  Ако ни приемат в ЕЗ, нашето правителство може да продава дълг на частни банки, които да взимат евтини кредити от ЕЦБ. Трябват им, за да си увеличат кредитирането и печалбите. Ние ще задлъжнеем много повече, ако влезем в ЕЗ. Това също са хипотези, само можем да предполагаме.
  Виж например Турция, скараха се със САЩ и онези им обявиха финансова война. Лирата се обезцени, защото никой не иска лири, а не че правителството е печатало банкноти. При работеща икономика и стабилно потребление.

  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#77] от "penetrating":
  " Борисов забави решението за влизане в еврозоната за да избегне отчетите на ЕС и ЕЦБ по икономическо състояние на България и даде възможност да се случи КТБ"

  Много са прегрешенията на Борисов.
  Негова е вината за поръчването на ненужните два атомни руски реактори и плащането на милиарди за тях.
  Негова е вината , че забранихме проучването за находища на шистов газ в България , въпреки благоприятните перспективи за откриване на големи залежи. Така обслужихме интересите на Русия да бъде монополист в доставките на газ в България.
  Той е причината да плащаме данък Русия в размер на милиарди лева всяка година.
  За тези престъпления ще му се потърси сметка някой ден.

 89. 89 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Гледайте Италия и останалите,които са в Еврозоната и си правете сметка! Еврозоната е механизъм за ограбване. Международният финансов капитал и Германия като европейски лидер ограбват всички останали.
  —цитат от коментар 85 на gozambo


  ------------
  Има ли САЩ полза от силен ЕС? Без нито една държава искаща да напуска? С работеща икономика и конкурентен износ?

  Любовта ще спаси света!!!
 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Цялата дандания е заради онези десетки милиарди, които крепят валутния борд. В момента, в който приемем еврото, те влизат в режим обращение/харчене. А мераклиите да ги харчат/усвояват, са много. Тогава, колко къщи за тъщи и апартаменти с лични асансьори, на тънки пари ще се изградят/купят. И ще се удвоят и утроят ремонтите, на ремонтите, на ремонтите.
  —цитат от коментар 86 на Vlado Nikolov


  --------------------
  какво общо има Фискалния резерв с Еврото"

  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4805 Неутрално

  До коментар [#83] от "cmy12603507":

  Ти май не си разбрала, че сме във валутен борд с фиксиран курс.

  Gunter glieben glauchen globen
 92. 92 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#91] от "Alarmstufe: Rot": Напротив- но Вие май не сте разбрал, че еврото ще се обменя НЕ 1 бг. лев= 1 евро, а 1.95 бг. лева = 1 евро. Ако и сега не можете да асимилирате написаното, търсете вината в собственото си незнание. Лек ден.

 93. 93 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  "Ще дадем ли валутните си резерви на ЕЦБ?

  Една измислена опасност бе подхранена от проф. Стив Ханке, когото медиите представят като баща на валутния борд. В края на 2016 г. той коментира, че промяната на позицията на българското правителство се дължи на натиск от страна на Брюксел, който иска да сложи ръка на 20 млрд. евро валутен резерв на България. Натискат ви за еврото, защото виждат в Бойко Борисов пари, каза той пред 168 часа, използвайки определения като грабеж.
  След това той смекчи тона. “Вероятно политиците смятат, че ако България трябва да се присъедини към еврозоната, Европейската комисия би разрешила по-голямо финансиране за България. Еврото няма да е добре за България, но вероятно ще е от полза за политиците“, обясни преди дни Ханке пред Дарик.
  Въпросите, които изказването на Ханке повдига, са резонни (за разлика от отговорите му).
  Това може да се каже и за останалите интерпретации по темата и особено често срещаното твърдение, че присъединяването към еврозоната ще освободи част от валутния резерв, така че правителството ще може да го похарчи. В статия за в. СЕГА Емил Хърсев дори допусна, че целият резерв ще стане излишен.
  И в двата случая говорим за т. нар. свръхпокритие на лева. За да се разбере това, трябва да се знае какво включват активите и пасивите на валутния борд (Ханке със сигурност е наясно, защото го е описал в книжката си за валутните бордове). Пасивите на борда са неговите задължения – към правителството (фискалния резерв), към банките (минималните задължителни резерви и свръхрезервите) и образно казано, към публиката – парите в обращение. Те, заедно с депозита на управление Банково (т. нар. буфер) са инвестирани в различни инструменти – активи. Тези активи се имат предвид, когато се говори за валутен резерв. Те са валута в брой, валутни депозити, облигации (основно ДЦК в евро), злато и СПТ."

  Любовта ще спаси света!!!
 94. 94 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  "В статия за в. СЕГА Емил Хърсев дори допусна, че целият резерв ще стане излишен."


  Този трябва да си скъса дипломата. Продажник.

  Любовта ще спаси света!!!
 95. 95 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#92] от "cmy12603507":

  Някаква възможност да осмислите разликата между "фиксиран курс" и "1:1"? Случайно да сте забелязал, че и сега всичките Ви сметки "в лева" всъщност са в Евро? Ако не, погледнете какъв баланс Ви пише на бележката като изтеглите пари от банкомат. Цитирайки примери с други държави преминаващи към Евро, замислете се колко от тях са били във валутен борд и обвързани към Евро? Николко? Тогава защо ги давате за пример?

 96. 96 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#95] от "George Svinarov": “....Случайно да сте забелязал, че и сега всичките Ви сметки "в лева" всъщност са в Евро? ...“ Пълна глупост- явно, Вие не живеете в България и не плащате консумативи на недвижимите имоти в България. Не си струва да продължавам да Ви чета коментара...

 97. 97 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#93] от "hope":

  Виж сега,
  Ясно е, че валутния борд не е панацея и си носи позитивите и негативите, като всяко нещо. Обрахме позитивите, излязохме от инфлационната спирала и в момента остават 2 простички факта:
  + поддържа финансовата дисциплина на нашите политици. Знаем какво ще стане ако имат възможност да завъртят печатницата.
  - намалената финансова свобода задържа растежа и България боксува. С макроикономическите условия, които имаме в момента, растежа на БВП щеше да е двойно по голям без валутния борд (и петорно ако се отървем от корупцията и данък Русия, ама това е друга тема)

  На въпроса :
  Еврото за нас би било решението да получим плюсовете от премахване на валутния борд без да се сблъскаме с минусите. Толкова ли е сложно?

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  До коментар [#85] от "gozambo":

  Абсолютно вярно ,gozambo. ....!
  Когато си прав , прав си....!

  Bukalemun
 99. 99 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Когато гласуваш за нещо, първо трябва да си информиран, а българите не са. Поне не достатъчно. Защото никой не си прави труда да ги ограмоти по въпроса. То е, като любовта към Русия. Обичали я, ама не си познават историята и ролята на Русия във важните събития в най-новата ни история.

 100. 100 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#98] от "eti mehter":

  "eti mehter
  Рейтинг: 4449
  18:37, 7 юни, '19 / Любопитно
  До коментар [#85] от "gozambo":

  Абсолютно вярно ,gozambo. ....!
  Когато си прав , прав си....!"

  Коментара на деня!
  Краставите магарета през девет дерета се надушват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK