Пари вместо независим съд - в Полша властта намери формулата за успех

Ярослав Качински

© Reuters

Ярослав КачинскиЧовек с празни джобове не е свободен". Думите са на лидера на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", която постигна изненадващо категорична победа на изборите на Европейски парламент след месеци спорове с Брюксел и дори наказателна процедура заради натиск на управляващите над съдиите. И именно на пълненето на джобовете заложи "Право и справедливост" (ПиС) в битката си срещу обединената опозиция. А битката продължава и след евроизборите. През есента в Полша ще има избори за национален парламент и всичко сочи, че ПиС ще затвърди позициите си. И тук изниква въпросът защо.


Защо, след като Полша е първата европейска страна, срещу която в ЕС бе задействана безпрецедентна наказателна процедура заради рискове за върховенството на закона?


Защо, след като има явни опити за овладяване на съдебната система?
Защо, след като опозиционните партии дори се обединиха в опит да победят управляващите?


Защо поляците (или поне една определена част от тях) толкова харесват управляващите?


Експертите са единни, че доброто състояние на полската икономика е ключов фактор. То обаче не е единствената причина.


Предизборна загрявка


Един от козовете на правителството несъмнено бяха социалните стимули. Преди изборите Ярослав Качински обяви, че правителството възнамерява да разшири въведената през 2016 г. програма за детски помощи, пенсионерите да получат допълнителна "13-а" пенсия тази година, а хората под 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите. Преди три години ПиС въведе въпросната програма, наречена "500+", в рамките на която родителите получават 500 злоти (115 евро) на месец на дете, докато то навърши 18 години. Досега тя важеше от второто дете нататък, но скоро ще се прилага от първото, което бе възможно само за семействата с ниски доходи (средната заплата през април е била около 1200 евро).


Премиерът Матеуш Моравецки каза, че предложенията ще увеличат държавните разходи с 30 милиарда до 40 милиарда злоти (6.9 млрд. до 9.3 млрд. евро) на година. Икономисти изчисляват общата цена на мерките на около 9 милиарда евро, посочва "Дойче веле". ПиС твърди, че Полша може да си го позволи. През 2018 г. икономиката нарасна с 5%, а бюджетният дефицит намаля до рекордно ниските 0.5%. Безработицата е 3.7%. Когато ПиС дойде на власт, тя беше 7%.


Не всички мнения са положителни. Според икономисти планираните разходи може да доближат Полша до лимита за бюджетен дефицит на ЕС – 3% от БВП през 2020 г.. Някои се опасяват, че тя дори може дори да го наруши, и мислят, че трудно ще останат пари за спешно необходими увеличения.


Освен това не всички социални групи са доволни. През 2017 и 2018 г. медицински служители проведоха национални стачки, които бяха последвани тази година от първите от 25 години насам учителски стачки. Учителските синдикати настояват за 30% увеличение на заплатите, което правителството казва, че не може да си позволи. Не тази прослойка обаче донесе победата на "Право и справедливост".


Интересна подробност е, че в началото на месеца, наред със смяната на няколко министри, спечелили мандати в Европейския парламент, бе сменена и министърът на финансите Тереса Червинска, която няма да е евродепутат. Не е известно дали Червинска е отстранена от поста, или сама е подала оставка. По-рано тази година тя изрази съмнение във възможностите на правителството да финансира нови социални програми. Икономисти в Ай Ен Джи банк смятат, че със смяната на финансовия министър се разкрива пътят за частично намаляване на данъците за младите хора.


Изненадващо голяма победа


Няколко седмици преди евроизборите Полша бе разтърсена от филм за сексуално насилие срещу деца в католическата църква. Много анализатори прогнозираха, че той ще подкопае силата на църквата, близка до ПиС. Вместо това случилото се изглежда мобилизира избирателите в провинцията, които сметнаха, че църквата е подложена на атака.


В крайна сметка 45% от гласовете отидоха за управляващата националистическа партия. Избирателната активност бе рекордна за евровот в Полша – 45.6%. Вълната от подкрепа за ПиС изненада много политически анализатори. На предишни избори подобна необичайно висока активност обикновено бе знак за вълна от одобрение за либералната опозиция. Но този път силната подкрепа дойде от селските райони и бе за управляващите. Т.нар. Европейска коалиция (обединени опозиционни партии) бе на второ място с малко над 38%, а социално либералната "Пролет" на открито хомосексуалния Роберт Бедрон получи по-слаб от очаквания резултат – малко над 6%. Малко след изборите коалицията тръгна към разпад, след като Полската народна партия се оттегли и реши да изгради своя група за парламентарните избори.


Balkan insight цитира Пьотр Бурас, който оглавява варшавския клон на Европейския съвет за външна политика: "Важно е да се спомене, че тези 45% са най-добрият резултат, който някоя партия в Полша някога е получавала на каквито и да било избори от 1989 г. Това е огромен успех за ПиС и е доста неочаквано, особено ще се отнася до размера на победата".


"Най-очевидната причина за победата на ПиС е, че се намираме в пика на нашето икономическо представяне като страна. Това не е момент, в който да изхвърлите правителство от властта. Хората са доста доволни от икономическата ситуация. ЕСВП направи проучване, което показа, че избирателите на ПиС са много големи оптимисти за бъдещето си и за бъдещето на децата си", допълва Бурас.


Гжегож Схетина, лидер на "Гражданска платформа", около която се сформира опозиционната Европейска коалиция

© Reuters

Гжегож Схетина, лидер на "Гражданска платформа", около която се сформира опозиционната Европейска коалиция


Той също смята, че за мобилизацията на избирателите на Качински един от важните и доста неочаквани фактори е бил дебатът за педофилията в Католическата църква: "Може би в началото на тази кампания избирателите на ПиС не бяха много мобилизирани, защото на избори за Европейски парламент винаги има по-висока активност в големи градове, сред образованите, средната класа – гласоподавателите за Европейска коалиция... Разбира се, хората навсякъде бяха много критични за начина, по който църквата се отнесе със скандала, но в крайна сметка ПиС и самата църква успяха да убедят много хора, особено в консервативния юг на Полша, че това е атака срещу църквата, срещу нашата религия, традиции и ценности. Освен това трябва да имате предвид, че църквата е доста силна в селските райони и в определени части на страната - особено на юг - се излъчва изключително националната телевизия TVP, която е инструмент за пропаганда на правителството".


Анализаторите са единни за слабата кампания на опозицията. Бурас подчертава, че Европейска коалиция се е фокусирала върху това да плаши хората, че това управление ще докара Полша до излизане от ЕС, което обаче не е много вероятно да се случи. Особено след като ПиС промени тона към ЕС и каза, че Полша иска да участва в промяната на Европа.


"Добрата икономическа ситуация и фактът, че ПиС изпълни предизборните си обещания от 2015 г. за социалната политика означават, че няма настроение за промяна. За да убедите хората, че е необходима промяна, когато нещата са доста добре, се нуждаете от визия за страната. Трябват идеи за това как важните неща могат да се свършат по-добре, а Европейска коалиция не ги предложи. На първо място е успех, че Европейска коалиция изобщо се сформира, но в същото време това беше капан, защото тези партии нямат много общи идеи", допълва Бурас.


Якуб Маймурек, политически коментатор в "Критика политична", подчертава, че "ПиС получи почти половината от гласовете си от населението в селските райони. Почти една трета от гласовете идват от пенсионери. ПиС ясно се позиционира на тези избори като партията на работническата каса, на провинцията и на възрастните хора". Според него в Полша се върви към "двупартийна система, в която Европейска коалиция представлява по-заможните, по-добре образованите, живеещи в столицата хора.


Слабата опозиция


Според преподавателя и анализатор Ян Кубик обяснението за победата на ПиС е комплексно. На първо място, той също изтъква, че икономиката е в добро състояние и правителството на ПиС ефективно преразпределя ресурси без някакви социално доловими щети за бюджета.


Второ, значителна част от полското общество, макар може би не мнозинството, е традиционна, доста консервативна и религиозна, отбелязва Кубик пред "Дневник". ПиС черпи подкрепата си основно от тази група, която е по-многобройна в източните и южните части на страната. Има доказателства, че програмата "500+" е довела до значително намаляване на детската бедност и до скромно увеличение на раждаемостта. Така че има също културни и социално-икономически причини за подкрепата.


Пари вместо независим съд - в Полша властта намери формулата за успех

© Reuters


Трето, партийната система извън ПиС е силно разделена между крайнодесни, дясноцентристи, центристи либерали и леви партии. Някои от тях сформираха Европейска коалиция, водена от "Гражданска платформа", но не успяха да формулират единно послание.


Четвърто, наблюдава се растящ консенсус, че коалицията е провела по-лоша предизборна кампания. Според някои ПиС е имала по-професионален екип, знаела е къде има потенциална подкрепа и се е прицелила в тези области. По думите на Кубик избирателната активност е била впечатляваща за полските стандарти – 45.6% в сравнение с около 21% през 2004 и 23.8% през 2014 г. Освен това управляващите контролират някои медии, например националната телевизия, и пропагандата им е била добре насочена.


Кубик посочва две причини за провала на обединената опозиция - коалицията бе идеологически непоследователна и организационно некомпетентна. "В страна, чието население е почти еднакво разделено между две различни визии – повече или по-малко либерални и консервативни, трябва да водите изключително добра предизборна кампания, за да победите". Той не очаква значителна промяна в общественото мнение на националните избори през есента.


Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск. Има слухове, че една от опциите е той да приключи мандата си в Европейския съвет три месеца по-рано, навреме за парламентарните избори наесен.

© Reuters

Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск. Има слухове, че една от опциите е той да приключи мандата си в Европейския съвет три месеца по-рано, навреме за парламентарните избори наесен.


Якоб Киркегор, старши сътрудник в института "Питърсън", също отбелязва, че ПиС се фокусира върху националистка антиимигрантска политическа платформа, комбинирана с високо ниво на социални разходи и то специално за фермерите в селските райони. Пред "Дневник" той коментира, че това е добра платформа в една страна, която от много години се радва на силна икономика, но освен това цели да се възползва от усещането, че проевропейските либерални полски партии са изоставили селските райони. Смята, че опозицията не постигна успех именно защото не насочи посланието си и към тези райони, които гласуваха силно за ПиС.


Една от големите въпросителни за предстоящите парламентарни избори е Доналд Туск, председател на Европейския съвет. Неговият мандат изтича през декември. Популярността му сред опозицията е голяма, но той не може да се кандидатира или да я поведе сега заради европейския си пост. През декември обаче във Варшава имаше спекулации за тайна сделка между него и настоящия лидер на "Гражданска платформа", преди оглавявана от Туск. Изглежда, една от опциите е той да приключи мандата си в Европейския съвет три месеца по-рано, навреме за изборите наесен.


Битките с ЕС


Въпросът на този етап е дали, подсилена от представянето си на евроизборите и в очакване на победа на парламентарния вот, "Право и справедливост" ще продължи необезпокоявана авторитарния си курс на управление.


На фона на наближаващата критична фаза в преговорите за следващия седемгодишен бюджет на ЕС, Киркегор не очаква правителството да засили спорните реформи, предизвикали критиките на Европейската комисия, защото Полша рискува да загуби значителни икономически ресурси, ако ескалира политическата битка с блока. Като големи нетни реципиенти централноевропейските страни в краткосрочен план имат силен стимул да избягват конфронтация, смята той.


Мнението на Ян Кубик е малко по-различно. Според него управляващите ще си проправят път с "една крачка напред, две назад, бавно и по объркващ начин". "Те трябва да играят две различни игри. Евроскептици и понякога еврофоби за пред вътрешната публика, и много по-приятелски настроени към ЕС на европейската сцена". Техните поддръжници изглежда не се интересуват толкова от нарушенията на принципи кат овърховенството на закона и разделението на властите, допълва той.


И все пак като цяло Кубик не очаква централноевроепйските държави да втвърдят позицията си към ЕС и подчертава разпределението на силите в следващия Европейски парламент. В него властта ще е в ръцете на центристките партии – Европейската народна партия (180 места), социалисти и демократи (153), либерали (106). Зелените също се представиха много добре и спечелиха 73 места. Европейски консерватори и реформисти, към които принадлежи ПиС, ще имат само 62 гласа, а полските управляващи вече заявиха, че няма да се присъединят към крайнодесните партии, опитващи се да изградят силен нов евроскептичен блок в Европейския парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK