Пари вместо независим съд - в Полша властта намери формулата за успех

Ярослав Качински

© Reuters

Ярослав КачинскиЧовек с празни джобове не е свободен". Думите са на лидера на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", която постигна изненадващо категорична победа на изборите на Европейски парламент след месеци спорове с Брюксел и дори наказателна процедура заради натиск на управляващите над съдиите. И именно на пълненето на джобовете заложи "Право и справедливост" (ПиС) в битката си срещу обединената опозиция. А битката продължава и след евроизборите. През есента в Полша ще има избори за национален парламент и всичко сочи, че ПиС ще затвърди позициите си. И тук изниква въпросът защо.


Защо, след като Полша е първата европейска страна, срещу която в ЕС бе задействана безпрецедентна наказателна процедура заради рискове за върховенството на закона?


Защо, след като има явни опити за овладяване на съдебната система?
Защо, след като опозиционните партии дори се обединиха в опит да победят управляващите?


Защо поляците (или поне една определена част от тях) толкова харесват управляващите?


Експертите са единни, че доброто състояние на полската икономика е ключов фактор. То обаче не е единствената причина.


Предизборна загрявка


Един от козовете на правителството несъмнено бяха социалните стимули. Преди изборите Ярослав Качински обяви, че правителството възнамерява да разшири въведената през 2016 г. програма за детски помощи, пенсионерите да получат допълнителна "13-а" пенсия тази година, а хората под 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите. Преди три години ПиС въведе въпросната програма, наречена "500+", в рамките на която родителите получават 500 злоти (115 евро) на месец на дете, докато то навърши 18 години. Досега тя важеше от второто дете нататък, но скоро ще се прилага от първото, което бе възможно само за семействата с ниски доходи (средната заплата през април е била около 1200 евро).


Премиерът Матеуш Моравецки каза, че предложенията ще увеличат държавните разходи с 30 милиарда до 40 милиарда злоти (6.9 млрд. до 9.3 млрд. евро) на година. Икономисти изчисляват общата цена на мерките на около 9 милиарда евро, посочва "Дойче веле". ПиС твърди, че Полша може да си го позволи. През 2018 г. икономиката нарасна с 5%, а бюджетният дефицит намаля до рекордно ниските 0.5%. Безработицата е 3.7%. Когато ПиС дойде на власт, тя беше 7%.


Не всички мнения са положителни. Според икономисти планираните разходи може да доближат Полша до лимита за бюджетен дефицит на ЕС – 3% от БВП през 2020 г.. Някои се опасяват, че тя дори може дори да го наруши, и мислят, че трудно ще останат пари за спешно необходими увеличения.


Освен това не всички социални групи са доволни. През 2017 и 2018 г. медицински служители проведоха национални стачки, които бяха последвани тази година от първите от 25 години насам учителски стачки. Учителските синдикати настояват за 30% увеличение на заплатите, което правителството казва, че не може да си позволи. Не тази прослойка обаче донесе победата на "Право и справедливост".


Интересна подробност е, че в началото на месеца, наред със смяната на няколко министри, спечелили мандати в Европейския парламент, бе сменена и министърът на финансите Тереса Червинска, която няма да е евродепутат. Не е известно дали Червинска е отстранена от поста, или сама е подала оставка. По-рано тази година тя изрази съмнение във възможностите на правителството да финансира нови социални програми. Икономисти в Ай Ен Джи банк смятат, че със смяната на финансовия министър се разкрива пътят за частично намаляване на данъците за младите хора.


Изненадващо голяма победа


Няколко седмици преди евроизборите Полша бе разтърсена от филм за сексуално насилие срещу деца в католическата църква. Много анализатори прогнозираха, че той ще подкопае силата на църквата, близка до ПиС. Вместо това случилото се изглежда мобилизира избирателите в провинцията, които сметнаха, че църквата е подложена на атака.


В крайна сметка 45% от гласовете отидоха за управляващата националистическа партия. Избирателната активност бе рекордна за евровот в Полша – 45.6%. Вълната от подкрепа за ПиС изненада много политически анализатори. На предишни избори подобна необичайно висока активност обикновено бе знак за вълна от одобрение за либералната опозиция. Но този път силната подкрепа дойде от селските райони и бе за управляващите. Т.нар. Европейска коалиция (обединени опозиционни партии) бе на второ място с малко над 38%, а социално либералната "Пролет" на открито хомосексуалния Роберт Бедрон получи по-слаб от очаквания резултат – малко над 6%. Малко след изборите коалицията тръгна към разпад, след като Полската народна партия се оттегли и реши да изгради своя група за парламентарните избори.


Balkan insight цитира Пьотр Бурас, който оглавява варшавския клон на Европейския съвет за външна политика: "Важно е да се спомене, че тези 45% са най-добрият резултат, който някоя партия в Полша някога е получавала на каквито и да било избори от 1989 г. Това е огромен успех за ПиС и е доста неочаквано, особено ще се отнася до размера на победата".


"Най-очевидната причина за победата на ПиС е, че се намираме в пика на нашето икономическо представяне като страна. Това не е момент, в който да изхвърлите правителство от властта. Хората са доста доволни от икономическата ситуация. ЕСВП направи проучване, което показа, че избирателите на ПиС са много големи оптимисти за бъдещето си и за бъдещето на децата си", допълва Бурас.


Гжегож Схетина, лидер на "Гражданска платформа", около която се сформира опозиционната Европейска коалиция

© Reuters

Гжегож Схетина, лидер на "Гражданска платформа", около която се сформира опозиционната Европейска коалиция


Той също смята, че за мобилизацията на избирателите на Качински един от важните и доста неочаквани фактори е бил дебатът за педофилията в Католическата църква: "Може би в началото на тази кампания избирателите на ПиС не бяха много мобилизирани, защото на избори за Европейски парламент винаги има по-висока активност в големи градове, сред образованите, средната класа – гласоподавателите за Европейска коалиция... Разбира се, хората навсякъде бяха много критични за начина, по който църквата се отнесе със скандала, но в крайна сметка ПиС и самата църква успяха да убедят много хора, особено в консервативния юг на Полша, че това е атака срещу църквата, срещу нашата религия, традиции и ценности. Освен това трябва да имате предвид, че църквата е доста силна в селските райони и в определени части на страната - особено на юг - се излъчва изключително националната телевизия TVP, която е инструмент за пропаганда на правителството".


Анализаторите са единни за слабата кампания на опозицията. Бурас подчертава, че Европейска коалиция се е фокусирала върху това да плаши хората, че това управление ще докара Полша до излизане от ЕС, което обаче не е много вероятно да се случи. Особено след като ПиС промени тона към ЕС и каза, че Полша иска да участва в промяната на Европа.


"Добрата икономическа ситуация и фактът, че ПиС изпълни предизборните си обещания от 2015 г. за социалната политика означават, че няма настроение за промяна. За да убедите хората, че е необходима промяна, когато нещата са доста добре, се нуждаете от визия за страната. Трябват идеи за това как важните неща могат да се свършат по-добре, а Европейска коалиция не ги предложи. На първо място е успех, че Европейска коалиция изобщо се сформира, но в същото време това беше капан, защото тези партии нямат много общи идеи", допълва Бурас.


Якуб Маймурек, политически коментатор в "Критика политична", подчертава, че "ПиС получи почти половината от гласовете си от населението в селските райони. Почти една трета от гласовете идват от пенсионери. ПиС ясно се позиционира на тези избори като партията на работническата каса, на провинцията и на възрастните хора". Според него в Полша се върви към "двупартийна система, в която Европейска коалиция представлява по-заможните, по-добре образованите, живеещи в столицата хора.


Слабата опозиция


Според преподавателя и анализатор Ян Кубик обяснението за победата на ПиС е комплексно. На първо място, той също изтъква, че икономиката е в добро състояние и правителството на ПиС ефективно преразпределя ресурси без някакви социално доловими щети за бюджета.


Второ, значителна част от полското общество, макар може би не мнозинството, е традиционна, доста консервативна и религиозна, отбелязва Кубик пред "Дневник". ПиС черпи подкрепата си основно от тази група, която е по-многобройна в източните и южните части на страната. Има доказателства, че програмата "500+" е довела до значително намаляване на детската бедност и до скромно увеличение на раждаемостта. Така че има също културни и социално-икономически причини за подкрепата.


Пари вместо независим съд - в Полша властта намери формулата за успех

© Reuters


Трето, партийната система извън ПиС е силно разделена между крайнодесни, дясноцентристи, центристи либерали и леви партии. Някои от тях сформираха Европейска коалиция, водена от "Гражданска платформа", но не успяха да формулират единно послание.


Четвърто, наблюдава се растящ консенсус, че коалицията е провела по-лоша предизборна кампания. Според някои ПиС е имала по-професионален екип, знаела е къде има потенциална подкрепа и се е прицелила в тези области. По думите на Кубик избирателната активност е била впечатляваща за полските стандарти – 45.6% в сравнение с около 21% през 2004 и 23.8% през 2014 г. Освен това управляващите контролират някои медии, например националната телевизия, и пропагандата им е била добре насочена.


Кубик посочва две причини за провала на обединената опозиция - коалицията бе идеологически непоследователна и организационно некомпетентна. "В страна, чието население е почти еднакво разделено между две различни визии – повече или по-малко либерални и консервативни, трябва да водите изключително добра предизборна кампания, за да победите". Той не очаква значителна промяна в общественото мнение на националните избори през есента.


Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск. Има слухове, че една от опциите е той да приключи мандата си в Европейския съвет три месеца по-рано, навреме за парламентарните избори наесен.

© Reuters

Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск. Има слухове, че една от опциите е той да приключи мандата си в Европейския съвет три месеца по-рано, навреме за парламентарните избори наесен.


Якоб Киркегор, старши сътрудник в института "Питърсън", също отбелязва, че ПиС се фокусира върху националистка антиимигрантска политическа платформа, комбинирана с високо ниво на социални разходи и то специално за фермерите в селските райони. Пред "Дневник" той коментира, че това е добра платформа в една страна, която от много години се радва на силна икономика, но освен това цели да се възползва от усещането, че проевропейските либерални полски партии са изоставили селските райони. Смята, че опозицията не постигна успех именно защото не насочи посланието си и към тези райони, които гласуваха силно за ПиС.


Една от големите въпросителни за предстоящите парламентарни избори е Доналд Туск, председател на Европейския съвет. Неговият мандат изтича през декември. Популярността му сред опозицията е голяма, но той не може да се кандидатира или да я поведе сега заради европейския си пост. През декември обаче във Варшава имаше спекулации за тайна сделка между него и настоящия лидер на "Гражданска платформа", преди оглавявана от Туск. Изглежда, една от опциите е той да приключи мандата си в Европейския съвет три месеца по-рано, навреме за изборите наесен.


Битките с ЕС


Въпросът на този етап е дали, подсилена от представянето си на евроизборите и в очакване на победа на парламентарния вот, "Право и справедливост" ще продължи необезпокоявана авторитарния си курс на управление.


На фона на наближаващата критична фаза в преговорите за следващия седемгодишен бюджет на ЕС, Киркегор не очаква правителството да засили спорните реформи, предизвикали критиките на Европейската комисия, защото Полша рискува да загуби значителни икономически ресурси, ако ескалира политическата битка с блока. Като големи нетни реципиенти централноевропейските страни в краткосрочен план имат силен стимул да избягват конфронтация, смята той.


Мнението на Ян Кубик е малко по-различно. Според него управляващите ще си проправят път с "една крачка напред, две назад, бавно и по объркващ начин". "Те трябва да играят две различни игри. Евроскептици и понякога еврофоби за пред вътрешната публика, и много по-приятелски настроени към ЕС на европейската сцена". Техните поддръжници изглежда не се интересуват толкова от нарушенията на принципи кат овърховенството на закона и разделението на властите, допълва той.


И все пак като цяло Кубик не очаква централноевроепйските държави да втвърдят позицията си към ЕС и подчертава разпределението на силите в следващия Европейски парламент. В него властта ще е в ръцете на центристките партии – Европейската народна партия (180 места), социалисти и демократи (153), либерали (106). Зелените също се представиха много добре и спечелиха 73 места. Европейски консерватори и реформисти, към които принадлежи ПиС, ще имат само 62 гласа, а полските управляващи вече заявиха, че няма да се присъединят към крайнодесните партии, опитващи се да изградят силен нов евроскептичен блок в Европейския парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Ами личи си ,че Полша е далеч по напред от нас в развитието си и като член на ЕС .

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Весело

  Полската "обединена" опозиция също ли е така обединена както беше СДС-то у нас?

 3. 3 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Защото американските евреи плащат за това . Защото американските евреи искат да разпаднат на части Европа

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Поляците дръпнаха много напред. Ние в рамките на нашия живот няма да ги настигнем по стандарт и оправия. Сори, само Бойко знае кои е виновен за това.

 5. 5 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Mинистърът на финансите Тереса трябваше да е последният човек, който изразява публично мнението си за състоянието на финансите. Правилно са я уволнили.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  значи ли това , че добрата икономика няма нищо общо с нечии представи за "независим" съд? значи хора, бизнес, инвеститори вярват , че са защитени от същия зависим съд? що ли не ги обмисляте тези клишета преди да ги пляснете.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 301 Неутрално

  "Защо, след като Полша е първата европейска страна, срещу която в ЕС бе задействана безпрецедентна наказателна процедура заради рискове за върховенството на закона?

  Защо, след като има явни опити за овладяване на съдебната система?"

  - Защото Полша първа прави опит за декомунизация, лустрация на съдебната система. Комунетата наричат това "овладяване" на съдебната система. То е толкова "овладяване", колкото лустрацията "овладява" завладяните от спец. службите държави в източния блок.
  Да, спец службите не владееха съдебните системи на комунетата. Те се владееха директно от ЦК-тата на съответните партии, които бяха окупирали входа на съдебните системи и се ползваха от облагите на двуличното правосъдие. Като се почне от онзи пиян кънкьор, убил на пътя, та чак до неосъдените по САПАРД, софийски имоти, Бисеров, Масларова и т.н.

 8. 8 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  Балцеррович

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 301 Весело

  "Няколко седмици преди евроизборите Полша бе разтърсена от филм за сексуално насилие срещу деца в католическата църква. Много анализатори прогнозираха, че той ще подкопае силата на църквата, близка до ПиС. Вместо това случилото се изглежда мобилизира избирателите в провинцията, които сметнаха, че църквата е подложена на атака."

  - Ми атаките са факт. И те са се от путинки. У нас такава атака беше "апартаментгейт". Надуха ни главите с разни сделки, законни, но видите ли, били неморални. Напълно пропускайки анализ на законността и морала на сделки за десетки и стотици милиони като сделката но Черепа и Брендо за хотел Рила, финансирана повече от 100% от БАКБ. Като сделката на Папазови и Доган за ТЕЦ Варна и т.н.

  И не, тези атаки изобщо не са руска намеса в изборите...:)
  „Преди два месеца руският посланик Макаров лично заяви по повод изявление на Цветанов, че антируското му говорене не остава незабелязано в Кремъл. Цветанов е човекът, който спомогна комунизмът да се изучава в учебниците по история. Цветанов беше и един от първите, който категорично заяви, че България трябва да се въоръжи с Ф-16 и работеше тази сделка да се случи. Той говореше ясно евроатлантически“
  Из „Методи Андреев: Цветанов действаше ясно евроатлантически, антируското му говорене не остана незабелязано“ във Фактор.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  Посочи ми поне едно евроатлантическо ДЕЙСТВИЕ на Цветанов?! Само едно. Цветанов е същият комунист като Борисов. А Борисов го премахна щото усети заплаха за властта си от него.

 11. 11 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Поляците винаги са били много трудолюбива нация. Нежеланието им да живеят в бедност е една от причините за икономическия им растеж. Много своеобразна, трудолюбива и настойчива нация.🤔

  "Чуждестранен агент"
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 301 Весело

  До коментар [#9] от "plebs":Посочи ми поне едно евроатлантическо ДЕЙСТВИЕ на Цветанов?! Само едно. ...
  —цитат от коментар 10 на deaf


  До коментар [#10] от "deaf":

  :) За такива елементарни уроци моята цена е висока. :) За сметка на това Гугъл е безплатен. Търсете за Цветанов и НАТО, Западни Балкани и т.н.

 13. 13 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Поляците дръпнаха много напред. Ние в рамките на нашия живот няма да ги настигнем по стандарт и оправия. Сори, само Бойко знае кои е виновен за това.
  —цитат от коментар 4 на 442


  На такива като тебе все някой друг им е виновен. Затова няма да стигнем поляците.

 14. 14 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":

  +++++++++++++++

 15. 15 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":Посочи ми поне едно евроатлантическо ДЕЙСТВИЕ на Цветанов?! Само едно. Цветанов е същият комунист като Борисов. А Борисов го премахна щото усети заплаха за властта си от него.
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Сянката на Цветанов още не ти дава спокойствие. Стига се чесал по него.

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Сексуалното насилие в Католическата църква не идва от консерваторите и консервативните поляци, а от либерастите, които пропагандират и промотват хомосексуализма и травеститството. 50 % от педофилите са хомосексуални. При под 2% хомосексуални от населението в страните с най- разпространен хомосексуализъм, половината от педофилите са хомосексуални. Не е тайна, че хомосексуалните организации целенасочено изпращат хора в църквата и Католическата църква, която не позволява на служителите си да се женят, е идеално място за хомосексуални. Колкото и да се опитват, не могат да прехвърлят вината за педофилските скандали на консервативните сили. Всички знаят, че в Католическата църква има силно хомосексуално лоби и предишният Папа се отказа от поста си, защото не можа да се пребори с това лоби. Сегашният Папа е комунист и лидер на педофилското лоби и всичките му глобалистки, комунистически и неомарксистки изяви целят първо да се отклони вниманието от педофилските скандали, второ да се създаде впечатление, че църквата е изключително ангажирана с бедните и онеправданите и да се измие лицето й за пред обществеността.
  Поляците са зрял народ и религията им дава сила и мъдрост. Полша ще задмине Западноевропейските страни.

 17. 17 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Сега какво, трябва да плюеме Полша ли?
  Че те там са 1000 пъти по-добре от тук.
  За България тогава какво да кажем? Нима тук има независим съд?
  Пари няма, съд няма, медии няма... Какво въобще има в България?

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Долни популисти-дават по 115 евро за отглеждане на дете месечно,вместо да ги дадат тия пари на НПО-а,които да пропагандират сред децата колко е готино да са гейове и лесбийки.

 19. 19 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Ф16,разбира се.

 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#17] от "anonim440":

  Полша е лоша,щото не оуска лобито на Сорос да си развява коня.Като Унгария,вече и Румъния.И при нас не ум минавст номерата,въпреки похарчените пари.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Селячеството - бич за демокрацията

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":Ф16,разбира се.
  —цитат от коментар 19 на yanne  До коментар [#19] от "yanne":

  Какво "разбира се"?! Къде са изтребителите Ф-16?! Няма такива. Цветанов само си плещи,но нищо не върши.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Сянката на Цветанов още не ти дава спокойствие. Стига се чесал по него.
  —цитат от коментар 15 на Боби Бобев


  Понеже сте го направили ваш кумир, затова не виждате кражбите и манипулациите му, както и голямата беля която направи на ГЕРБ с тях.
  Липсата на способности у вас герберите реално да видите нещата, още дълго ще ни тангърка на последното място в Европа....Ако изобщо ни оставят в нея.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Виждам вече един комент има) И за това, за путноидна вата, за насилието в католическата църква. Напишете на руски или копирайте тази фраза, " Священнослужитель РПЦ изнасиловал и занимался педофилией " за да търсите в Google. Там доста написани много интересни неща за свещениците на РПЦ 😡

  "Чуждестранен агент"
 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Начи в Полша имало сериозен проблем със съдебната система. Ама Полша е добре икономически. А тук ни убеждават, че при проблем със съдебната система няма начин да е добре икономически.

  Някой определено се е объркал, ама кой ли? Според мен Полша няма съществени проблеми в съдебната система, не и толкова грандиозни, колкото се опитват да ги изкарат.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  А защо не се помисли рационално? Все пак лозунгът "човек с празни джобове не е свободен" е 100% верен

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Това добре, в смисъл правилно. Полша е лоша. Дайте сега нещо и за гей прайда.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  И изобщо е крайно време да спасим поляците от волята им. Може би временно да се ограничи демокрацията като вредна и да се назначи генерал-губернатор.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Всички взимат мерки, стимули, особено за раждаемостта, родните китюци обаче се задълбочиха върху някакво имагинерно намаляване на ДДС, евентуалния ефект от който ще е нулев...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  А защо не се помисли рационално? Все пак лозунгът "човек с празни джобове не е свободен" е 100% верен
  —цитат от коментар 26 на penetrating  До коментар [#26] от "penetrating":

  Само дето този лозунг е на...Хитлер. Той казва на САЩ,Британия,Франция,(които тогава са в икономическа криза),че ако народа е беден,той не може да бъде демократичен и свободен.

 31. 31 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега какво, трябва да плюеме Полша ли?Че те там са 1000 пъти по-добре от тук.За България тогава какво да кажем? Нима тук има независим съд?Пари няма, съд няма, медии няма... Какво въобще има в България?
  —цитат от коментар 17 на anonim440


  Как, какво!?
  Има ГЕРБ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":Май не е като да синкупиш доматинот пазара.

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  До коментар [#23] от "Храбър":

  Какво е крал и манипулирал Цветанов??

 34. 34 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  Полша няма проблем със съдебната си система.Проблем имат определени полски съдии,защото не искат лустрация.Защо нр искат е ясно.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Весело

  До коментар [#30] от "deaf":

  Хитлер цитира без референции, когото и когато му е изгодно.
  Той не е и първия, който умело заличава разликата между истина и лъжа. Този негов подход има много последователи и сега. Включително в България, включително и в този форум.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Ами щом така им харесва, прав им път. Тяхно право си е. Ама последствията също ще бъдат за тях.

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Поляците са най-кадърните от бившите соц с огромна разлика от другите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#26] от "penetrating":

  Човекът с пълни джобове е роб на парите си, страх го е да предприема каквото и да е, да не би да обеднее. Затова и в България няма протести срещу корупцията: всички са се вкопчили в мизерното си благосъстояние.

 39. 39 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  Путин купи апартаментите евтино!

 40. 40 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#31] от "Милост за живите":

  "Как, какво!?
  Има ГЕРБ!"
  Браво, умник, давай по опорките.
  През 1990 Балцерович започна т.н. шокова терапия в Полша - бърза приватизация и пазарно стопанство. У нас БКП правеше митинги, където Лильов и Луканов врякаха , че шокова терапия значело празна тенджера, и БСП е сполука за България. Ако не ти, то родителите ти са били там и са ги подкрепяли. Както и много от предците на сегашните "истински десни".

 41. 41 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 627 Весело

  Ох, тази статия ме прави много тъжен. Не отива на добре демокрацията в Полша.
  Може би трябва да правим там четири прайда годишно? Иначе не виждам как можем да победим!

  Бог да благослови Америка за България!
 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3240 Неутрално

  "Защото са изпълнили обещанията си". Тук се крие тайната на успеха. И защото, поляците си поддържат националното достойнство. Уважават държавата си, макар да свалят нехаресваните си управници. Имат будно и активно гражданско общество.

 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#26] от "penetrating":Човекът с пълни джобове е роб на парите си, страх го е да предприема каквото и да е, да не би да обеднее. Затова и в България няма протести срещу корупцията: всички са се вкопчили в мизерното си благосъстояние.
  —цитат от коментар 38 на lechevalier  До коментар [#38] от "lechevalier":

  Грешиш за България. Тук хората кътат парите си защото 99% от тях са ги спечелили чрез далавери и не са сигурни,че утре ще могат пак да извъртят някоя далавера.

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Докато ние се слагахме на Се Се Се Ре -то за незнам си коя република Поляците вече имаха ПАПА. Така че място за сравнение няма

 45. 45 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#26] от "penetrating":

  """""..... Grigor Lilov
  11 часа ·
  Евроизборите у нас:
  БЪЛГАРСКОТО БЕЗВРЕМИЕ
  **** Изборите легализират решенията на генералския кръг „Ммонтерей”, подчинения му „Банкя” и на техните чужбински господари **** Генералните фалшификации в тях **** Водач на партийна листа – евродепутат, ражда международен скандал

  Какво показаха евроизборите?
  Нека да видим първо равносметката им у нас.

  ====== Изборите у нас никога не правят промени ========

  Изборите като начало на надежди за промени за последен
  път се оказаха илюзия. И не защото ГЕРБ ги спечели! И да ги беше загубил, това нямаше нищо да промени!
  У нас изборите не решават нищо. Ако решаваха, щяха да ги забранят!
  Защото истинските, повтарям, истинските промени в България стават само при едно условие – тежка икономическа и финансова криза, която се превръща в политическа.
  Например рухналата родна социалистическа икономика и тази на СССР и СИВ, както огромните външни дългове на системата накараха БКП да се откаже от тоталитарното управление, да се префасонира като социалистическа и да започнат някои пазарни промени.
  Втората решителна промяна се случи няколко години по-късно – с финансово-икономическата катастрофа при Виденов. Тя окончателно погреба опитите за реабилитация на миналото и макар и бавно, но трайно ни запрати в Западното семейство.
  Всички останали „промени” всъщност са само мимикрия.

  ====== Протестът като мърморене =========

  За разлика от други пъти сега народът се усети и масово не гласува.
  Не гласува защото не вярва в изборите от една страна, а от друга – няма истинска алтернатива.
  Това е своебразна форма на протест. Но много пасивна. Нещо като мърморенето в семейството или сред най-близки приятели в комунистическите времена
  Да се разчита на повече в България, е утопия.
  Да напомня, че първият митинг след падането на Живков беше свикан от БКП, а останалите (вкл. и на опозицията) – поръчани от нея. Единственият по-неконтролиран митинг беше през декември 1989 на пл. „Батенберг”, а не пред църквата „Александър Невски”), организиран от мен и с моето заявление до Софийската община (с програма от 10 точки за незабавни промени: лустрация, отваряне на всички досиета, оставка на правителството и ЦК на БКП, назначаване на служебен кабинет с представители на опозицията и българи от чужбина, бърз преход към демокрация и пазарно стопанство и т.н.).
  Естествено, „взеха се мерки” и това повече не можа да бъде повторено. Протести у нас реално е нямало никога.
  Дори при тоталната финансово-икономическа катастрофа през 1996-1997 в столицата протестираха само към 35 000-40 000 души, в провинцията – практически никой.
  Освен това в последните две десетилетия демографският колапс на нацията и емигрантската вълни окончателно консервираха статуквото у нас – огромната част от активните хора просто вече ги няма в България, а намаляващата популация младежи са все по-необразовани и обществено дезангажирани.

  ======= Поредната фалшификация =========

  Изборите бяха тотално фалшифицирани. Фалшифицирани както всички други избори, което съм доказвал с документи.
  Както винаги, голямата фалшификация беше в ЦИК. Няколко по-значими факта за нея:

  *** избирателната активност. Тя беше 26.22% при обработени 95% от протоколите. Останалите протоколи ги обработваха цели три дни и в резултат с 5% от протоколите избирателната активност за цялата страна скочи парадоксално с 6.44%. Така допълнително се наляха 400 хил. гласове чрез малко над 600 секции, в които активноста би трябвало да е била над 80% средностатистически.
  Откъде се взеха тези гласове? – Пак от фантомите, но този път във фантомните секции (създадени от електроната програма за броене)
  Ще посоча, че реално би трябвало вместо 400 000 гласа отгоре тези 5% от непреброени протоколи на секции при обявената активност от 27% средно статистически да дадат общо към 90 000 гласа.
  Случайност ли е, че добавените изкуствено над 300 000 гласа кореспондират със сумата от получените резултати от ВМРО+„Да, България и ДСБ”+БСП ( увеличения й резултат спрямо предишните евроизбори)?

  *** в раздела на ЦИК при изчисляне на активността избирателите са 6 419 172 души. Как така в раздела на ЦИК за разпределението на гласовете по партии са посочени 6 288 656 гласоподаватели в избирателните списъци. Кое е вярното и защо данните се разминават?

  *** още едно обстоятелство от изборните резултати е смущаващо. 90 038 избиратели са вписани допълнително в изборния ден. Това е всеки деветнадесети гласувал според официалната активност и всеки осемнадесети според реалната активност!

  *** дори в „Държавен вестник” публикованото обяваване на резултатите от ЦИК е невярно. Например числото - сбор от действителните гласове от ръчното и машинно броене не съвпада с отделните числа, от които се образува. И т.н.
  Дори на официалния сайт на ЦИК с резултатите от изборите числата не кореспондират помежду си – дори в генерални данни като брой пуснати бюлетини към броя на действителни+недействителни (трябва да са равни величини), по общини спрямо райони, райони спрямо ЦИК и т.н. За негенералните данни кашата е пълна. Затова винаги съм казвал, че една манипулация на масиви данни изисква черен, къртовски и много прецизен труд да се напасне всяко число с всяко друго, вкл. и във всички възможни таблици с всичките им разрези.
  Това ненапасване (грешките в него) е ярко доказателство за фалшификацията.

  *** средната активност в повечето избирателни райони на страната е около 26-28%. Тук имаме два феномена – в етническото или партийното гласуване и в концентрация на активност на точно определени места спрямо общата територия на страната.
  1. По-активно, както очаквах, е било гласуването в райните с етнически турци – например в Кърджалийска област активността е 41.78%. Да, ама точно в Кърджалийско ДПС бележи значително отстъпление в гласовете си спрямо предишните евроизбори. Логично обяснение как се получава това – няма! При това дори в краища с българи малцинството от етнически турци е гласувало много активно. Ето ви един пример от многото - в Батак: ДПС – 1419 гласа при 2300 турци, от които 600 непълнолетни, ГЕРБ – 470 гласа, БСП – 242. Общо население на общината – под 6000 души.
  Но парадоксално в национален мащаб ДПС губи подкрепа с 66 000 гласа спрямо предишните евроизбори.
  2. В другите райни на страната активността е по-висока от посочената средна в опустелите Видинско, Монтанско, Врачанско, както и в Пернишко и Благоевградско. И необяснимо висока е в 23 МИР-София (35% - една от най-високите в страната) срещу 27%-28% за другите софийски райони).
  3. ВМРО печели удивително висок резултат в 25 МИР в София и с него се класира на трето място след водещите две партии. В осталаната част от София третото място е за „Да, България+ДСБ”.
  При такива абсурди в масива от данни не само официалната активност е оспорима, но и са съмнителни обявените резултати на отделните коалиции и партии.

  *** много скандални са операциите с действителните „недействителни” гласове. Става дума за бюлетините „не подкрепям никого” (61 029 бр). Законът е категоричен – броят се като действителни. (Изборен кодекс, чл. 278, ал. 2, т.9)
  ЦИК обаче прегазва закона и за да излезе поръчаната от кукловодите схема за мандатите, със своя методика обявява тези действителни гласове като недействителни. Никаква методика не може да променя Кодекс и закон, нито какъвто и да е ЦИК има право да го прави!
  Съществено ли е това нарушение? – Да! Ако тези обявени за недействителни, но иначе напълно законни и действителни гласове се вкарат в изчисленията за мандатите, коалицията „Да, България и ДСБ” нямаше да влезе в европарламента, а БСП щеше да си остане с резултата от предишните евроизбори (4 мандата), а не сегашните 5.
  Напомням, че в ЦИК участват представители на целия политически спектър, това са най-доверените хора на партиите и че всички тези решения са взети единодушно.

  *** на детайлите няма да спирам. Ще маркирам само някои като за илюстрация – и в четирите цигански махали на Пловдив антициганската ВМРО лидира убедително, в червения Северозапад, където няма турци, ДПС получава огромен брой гласове (Монтана – 21.84%, Видин – 16.11%, София-област – 14.49%.) Разбира се, трябва да се отчетат ромските гласове, но и те не обясняват тези високи резултати. Преференциите са най-мътна Индия и реално послужиха за фин механизъм на фалшификациите. И т.н., и т.н.

  ========= СМЯНАТА НА СЦЕНАРИЯ. ЗАЩО? ==========

  Схемата на кукловодите в България и Кремъл за мандатите първоначално беше 7/7/3, евентуално 7/6/4 (респективно ГЕРБ, БСП, ДПС), а не обявеното 6/5/3/2/1.
  В последния момент те я промениха. Повлиляха от една страна резултатите в Европа от изборите, а от друга – външната, задгранична „коригираща” намеса.
  Причините за промяната:
  - един такава конструкция би втърдила още повече тона на Брюксел към нас и би се отразила още по-тежко на еврофинансирането;
  - в европейския парламент евроизборите в другите държави очертаха появата на нови партийни формации и се търси представителство в тях;
  - еколозите се преръщат във фактор в европарламента и съответно трябва да имат свой представител у нас и българско представителство при тях (чрез „Да, България+ДСБ” и чрез Андрей Слабаков във ВМРО); европейските консерватори и реформисти – също (чрез и от ВМРО)
  - националистите са вече незаобиколима величина, но крайни проруските губят почвата. Затова ВМРО замени „Атака”. (и затова партиотичната коалиция ще се раздели, иначе ВМРО няма да може да изиграе убедително предвидената му роля)

  Така ГЕРБ замени един мандат за дясноекологично представителство за депутати на партии, с които е бил в близки отношения, в коалиция, с техни лидери са работили съвместно в правителства и се познават отблизо.
  БСП си даде два мандата от предварителната конструкция за резултатите на ВМРО. ВМРО е същото БСП, ама назовавано другояче.
  Образно казано, на една от ръцете си БСП надена друг, различен ръкав от сакото си, за да представи тази ръка като нещо отделно от тялото си.
  Задължително ще отбележа, че ВМРО е свидна рожба на Георги Първанов, който продължава незримо за публиката да участва в политиката.

  ====== ДА ПАДНЕШ В СОБСТВЕН КАПАН =============

  Естествено, в Европа чудесно знаят какъв фалш представлява изборната процедура у нас. На няколко пъти ЕС се е намесвал дискретно в евроизборите н, както и в националните. На него дължим досъпността на изборните резултати, на него дължим изискването за сканиране и публикуване на протоколи и т.н.
  Предпазливостта на брюкселските бюрократи не им позволява да зареват с пълен глас за фалшификации и манипулации. Тяхната полотика (и в други области) е стъпчица по стъпчица напред.

  Но когато куклоковидите фалшифицират избори в дадена държава, но която е част от една общност, те стават зависими от собствената си фалшификация. И съответно достатъчно податливи на натиска от Брюксел.

  Заради това на предишните евроизбори Дилян Пеевски беше отказан от мандат.
  Затова и на сегашните евроизбори Делян Пеевски отново няма да ходи в Брюксел.

  А с него твърде е вероятно да не ходи и „Лилито” – Лиляна Павлова. Скандалът, предизвикан от мен с подслушването на европредседателството ни родни и чуждестранни служби, й изяде първо членството в родното правителство.
  А сега е на път да изяде и депутатското й кресло в Брюксел. Напомням, че тя беше министърът на евроинтеграцията и съответно тя носи отговорността.
  А че е свръхценен кадър за кукловидите като издънка на виден комунистически род и вярна прислуга, се вижда по отчаяния натиск да й се намери място, макар и недиректно.
  Тя беше сложена на 7 място в лисата с ясното съзнание, че първата в Герберовата листа - Мария Габриел ще бъде предложена за еврокомисар и така влизането на Лилито в Европарламента е гарантирано.
  Да, ама засега не!
  ЦИК не я посочи като избрана, макар че Лиляна Павлова има писани на нейното име много голям брой - 23 313 преференции. По тях тя е 2 място сред всички кандидати на ГЕРБ – непосредствено след Мария-Габриел.
  Затова за всеки случай сега на Лилито й се търси място като наш представител – вицепрезидент в Европейската инвестиционна банка, където България е акционер. Номенклатурно комунистическо чадо не може да остане на сухо.
  Това е резервен вариант, ако черната брюкселска котка окончателно й мине път.

  ========= МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ?=============

  Водач на листата на ГЕРБ беше Мария Иванова Габриел.
  С решение № 456-ЕП от 31 май 2019 г. ЦИК я обяви като избран член на Европейския парламент от Република България.

  Това е основа за международен огрочмен скандал. Защото според европейските правила, както и според роднияа Изборен кодекс в параграфа „несъвместимост” (чл. 389)
  „Не може да бъде член на Европейския парламент лице, което: ...т. 3: е член на Европейската комисия”

  Мария Гариел е член на Европейската комисия като еврокомисар. За евроизборите тя би трябвало да си подаде оставката от поста, но не е направила това.
  Затова, когато започна да се запича скандалът, онзи ден, на 3 юни Мария Габриел обяви, че се е отказала от депутатското си място.
  Да, ама съответната лична декларация за това я няма в ЦИК. И няма да я има, защото тя вече е официлизирана като евродепутат с решението на ЦИК и публикуването му в „Държавен вестник”, както и с официално изпратените резултати на Брюксел.
  Ще трябва да си подава оставката като евродепутат пред Европарламента.
  Случолото се е много грубо нарушение и особено остър конфликт на интереси!
  Европейските правила и българският Изборен кодекс са били прегазени като с валяк.

  Според мен има основания за оспорване на резултатите и касиране на изборите. Но нито една партия, нито един конкурент на ГЕРБ не е повдигнал този въпрос, не вдига и сега скандал. А на бас, че няма да го повдигнат, че дори и независимите кандидати, дори и една прочула се чрез ареста си бивша кметица като Иванчева ще си замъчат.

  Освен това скандалът, дори и да остане зад кулисите, вече изяде еврокомисарското място на Мария Габриел. С 100% вероятност (поне засега) може да се прогнозира, че тя няма да бъде новият български еврокомисар.
  Вече не е полезна. Жозеф Дол беше сменен от Манфред Вебер като лидер на Европейската народна партия. Съответно с новия европарламент вероятно е да загуби мястото си и досегашният му председател – Антонио Траяни – човек на Берлускони. Франсоа Габриел е човек от вътрешния кръг на Жозеф Дол – той беще кум на сватбата им и настоящ съветник на Траяни за Балканите, Средиземноморието и Близкия Изток.

  ================
  И без фалшификациите, дори и от този случай се вижда кристално ясно, че избори у нас няма!
  Има легализация чрез тях на решенията на Центъра. На кукловодите – генералският кръг „Монтерей” в БСП и подчинения му „Банкя” в ГЕРБ. И на техните господари на 2500 километра оттук, в Кремъл.

  Вижда се и друго: изборно-мандатната конструкция е така изградена, че всъщност обслужва не толкова български и европейски, а основно руските интереси за влияние в Брюксел.
  Затова на евроизборите въобще не се поде сериозен разговор за бъдещето на европейската конструкция за разлика от диспута, който заля другите държави от Евросъюза. ....""""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 46. 46 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Полша е поръчала 60 самолета Ф 35-нямат нищо общо с Ф 16 и са две поколения по нови.И изобщо не си играят да се правят на приятели с рассия.

 47. 47 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Бил един месец съм в Полша по време на военното положение и купоните. Средата на 80-те. Бачкат различно от нас.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Ами икономиката върви и няма мигранти дето да правят проблеми :)

  Кво повече да искаш?

  Съдия, който никога не се е явявал на избори да отменя решения на правителство явило се на избори. Не ми звучи разумно. И повечето хора го разбират точно така. :)

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Поредните либерастки сълзи и сополи, поредните вопли "Защо не ни обичат а ние сме толкова умни и красиви?". Не ви обичат защото сте гадни, двулични и лицемерни. Така че свиквайте, и сега и в бъдеще ви чака бой, бой и пак БОЙ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#29] от "hamiltonf":

  "Всички взимат мерки, стимули, особено за раждаемостта, родните китюци обаче се задълбочиха върху някакво имагинерно намаляване на ДДС, евентуалния ефект от който ще е нулев.."

  Взели са мерки за раждаемостта. Да. За всяко дете се дават 500 злоти (230 лева) на родителите. Обаче има една разлика м/у Полша и останалите соц. страни (БГ, Румъния, Словакия, Чехия, Унгария). В Полша няма какво?
  Представи си програма 230+ в България и помисли с колко ще скочи раждаемостта в Столипиново.

 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  До коментар [#50] от "z_axis":

  Да, Полша и Унгария вземат мерки за насърчаване на раждаемостта. Но не съм сигурен, че ще дадат реален резултат.

  Тук такива мерки също има. Но водят до раждане на деца от един определен етнос, който разглежда това като бизнес. При нас по-подходящо би било да се въведе семейно данъчно облагане и да ти правят отстъпки от данъците за всяко дете. Т.е. ако нямаш доходи и да имаш деца няма да ти направят отстъпка.

  Въпреки че подобен вариант е в Германия, това също не води да увеличаване на раждаемостта сред германците (не говоря за мургавите германци - там раждаемостта си върви). Но в Германия май е смесено. Т.е. освен отстъпки ти дават и помощи.

 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  "Защо, след като Полша е първата европейска страна, срещу която в ЕС бе задействана безпрецедентна наказателна процедура заради рискове за върховенството на закона?Защо, след като има явни опити за овладяване на съдебната система?"- Защото Полша първа прави опит за декомунизация, лустрация на съдебната система. Комунетата наричат това "овладяване" на съдебната система. То е толкова "овладяване", колкото лустрацията "овладява" завладяните от спец. службите държави в източния блок. Да, спец службите не владееха съдебните системи на комунетата. Те се владееха директно от ЦК-тата на съответните партии, които бяха окупирали входа на съдебните системи и се ползваха от облагите на двуличното правосъдие.
  —цитат от коментар 7 на plebs


  Канех се нещо подобно да пиша. Изпреварил си ме , за което поздравления!
  Изводите от това поведени на ЕС са, че Европа е левичарска. Тя е в съюз с бившите комунисти от социалистическите страни. Тази левичарска Европа няма да допусне осъждане на комунизма като идеология и практика, още по-малко ще допусне осъждане на комунистическите престъпници. Обратното става. Левичарска Европа яростно се съпротивлява на опитите за лустрация на номенклатурните комунистически кадри в Полша и на политиката на декомунизация на страната. За левичарска Европа няма значение , че Полша е една от най-успешните страни в своето икономическо развитие, че управляващата антикомунистическа партия ПиС се ползва с безпрецедентно доверие. За левичарска Европа Полша е лоша , защото е антикомунистическа и води политика на лустрация на номенклатурните комунистически кадри.
  ЕС има крещяща нужда от промяна. Основна причина за кризата в ЕС е тази , че левичарите са превзели всички власти в Европа и най-вече четвъртата , медийна власт, която промива мозъците на младите поколения. Целта е престъпленията на комунизма да се забравят, чрез налагане на новата либерастка идеология на политкоректността, която трябва да замени провалилата се комунистическа идеология.

 53. 53 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#17] от "anonim440":

  "Сега какво, трябва да плюеме Полша ли?
  Че те там са 1000 пъти по-добре от тук."

  По-добре е Полша. Ама чак 1000 пъти :). Като инфраструктура, чистота и подреденост е много по-добре от БГ. Обаче средната заплата не е 1200 евро (чиста). Във Варшава е около 1800 лв, а в провинцията около 1400 лв. И цените са по-високи от българските (освен на храната, тя е с 8% ДДС).

 54. 54 Профил на yannart
  yannart
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Голям рев, че поляците чистят последните останали комунистически реликви. После се оплакваме как у нас нямало реформа и как старите кримки още имали власт. Ами имат и ще продължават да имат.

 55. 55 Профил на serganta
  serganta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#50] от "z_axis":

  Много се лъжеш. Аз съм живял в Полша, последно преди 2 години. Имат си цигани, татари, украинци. Дават им помощи и не им пука. 500+ е за всички.

  В България на тия в Столипиново им дават същите помощи като на тия в Бояна, няма разлика в помощите и за едните и за другите. Ако имаш 5 деца и ти ще взимаш помощи, ама нямаш - а поляците имат.

  Ай с тая нациска пропаганда, че видиш ли на българина парите му ги краде циганина. Бойко не е циганин ама задигна от българите колкото за 80 000 000 циганина и Пеевските медии само разправят как циганите ни били украли. Та те повечето живеят в чужбина вече, да не са луди да киснат на 320 лева майчински и купони за дърва.

 56. 56 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Причината поляците да си избират управляващите е, че те защитават полските ценности, а не някакви евроатлантически социалистически "ценности" за социалистически интернационал, многообразие и обединяване на нации и народи. Накратко казано полските управляващи НЕ са се продали на метастазите на "филантропа"!!

 57. 57 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":
  Освен чрез независим от Чайка съд, дерибеев, това значи, че добра икономика се прави без руски тръби, самовари, освободителни благодарностти и други робски нагласи и данъци към любимата на шилетата и карабастуни Россия.

 58. 58 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  До коментар [#39] от "lechevalier":

  Путин купи апартаментите евтино!
  =====/==//////=//===========
  Купил? Той просто окупира цялата страна (

  "Чуждестранен агент"
 59. 59 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#50] от "z_axis":Много се лъжеш. Аз съм живял в Полша, последно преди 2 години. Имат си цигани, татари, украинци. Дават им помощи и не им пука. 500+ е за всички.В България на тия в Столипиново им дават същите помощи като на тия в Бояна, няма разлика в помощите и за едните и за другите. Ако имаш 5 деца и ти ще взимаш помощи, ама нямаш - а поляците имат. Ай с тая нациска пропаганда, че видиш ли на българина парите му ги краде циганина. Бойко не е циганин ама задигна от българите колкото за 80 000 000 циганина и Пеевските медии само разправят как циганите ни били украли. Та те повечето живеят в чужбина вече, да не са луди да киснат на 320 лева майчински и купони за дърва.
  —цитат от коментар 55 на serganta


  Стига си лъгал.В България има праг за получаване на помощи от 400 лева бруто месечно на член от семейство.Т.е семейство с с две деца ако получава над 1600 лева месечно бруто няма да вземе помощи.А това са чисто 1240 лева-т.е ако родителите получават средна заплата над 620 лева месечно ще видят помощи на куков ден.Циганите крият доходите си и затова получават помощи.Последният път като ходих до социалните до мен на паркинга спря един"Мерцедес" на не повече от 4-5 години-такива струват от 60 хиляди нагоре.От него слезе една циганка и после подаде документи за социални помощи.

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Весело

  До коментар [#38] от "lechevalier":

  "Мизерно благосъстояние" и пълни джобове не се вързват в едно изречение :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Весело

  До коментар [#43] от "deaf":

  Съгласен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Весело

  До коментар [#45] от "Чардо":

  Много интересен анализ. Има наистина много добри попадения в него :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Полша отдавна се декомунизира, сега се разчистват последните останки в съдебната система. В Българиия имаше плах опит 1997, който завърши неуспешно и така България си остана червен кенеф.

  Когато в Полша имаше Солидарност, в България никой не си и помисляше да сменя комунизма.
  В Полша никога не е имало колетивизация на селското стопнаство, дори руските окупатори не посмяха да го наложат защото фермерите бяха гръбнака на антифашистката борба. Същото се отнася и за църквта за разлика от БПЦ пълна с ченгета верни на партията.
  Някой по-горе спомена за шоковата терапия на Балцерович.
  Освен това като съсед на Германия, в Полша инвестираха огромен брой немски фирми, а някой направо си преместиха производството в Полша.

  Изобщо не сравнявайте Полша с България. Полша, Чехия, Унгария се сравняват вече със Западна Европа.

 64. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Голям пропагандист си. Сексуалното насилие в католическата църква датира много преди консерватори, либерали, Сорос-Морос и другите ти клишета. Почети малко история, стига с площадни лозунги.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 65 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1039 Весело

  До коментар [#63] от "Curb Your Enthusiasm":

  "Изобщо не сравнявайте Полша с България. Полша, Чехия, Унгария се сравняват вече със Западна Европа"

  Че в България в някои отношения е по-яко от Западна Европа, за потенциал за растеж па да не отваряме дума.

  Ся ако човек е умнокрасива начумерена бучалка все ще му е ту млякото горещо ту па друго нещо, особено на разни непео 'интелектуалци' дето задачата им е да бучат колко 'сме зле' и къв примитив е ганчо с ракиджоса дето пердаши жената и челядта за добро настроение под звуците на жежки гюбеци

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 66. 66 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#3] от "fjp58603113":

  Къде я прочете тази щуротия?
  Бил е някой стар вестник за сесесерето и ти си се объркал.

  Във външните тоалетни трябва да се научите да слагате тоалетна хартия, а не стари вестници рязани в правилната форма още от баба.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":


  До коментар [#9] от "plebs":Посочи ми поне едно евроатлантическо ДЕЙСТВИЕ на Цветанов?! Само едно.
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Може ли няколко да посоча?

  Цветанов в "Панорама" ясно посочи, че ще има хибридни атаки от Русия за изборите.

  Добре е човек да се изказва информирано, а не прочувствено.

  Путаранско царство си отмъсти на Цветанов. Щото той каза, че в почето страни от ЕС Русия ще се намесва.


  Това стига ли ти?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#8] от "Рол":

  Ейй, как се казваше неговата кола-маска за икономиката?
  Излетя ми от главата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на serganta
  serganta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#59] от "Мусаши":

  Миамото сан, дори не сте разбрали какъв е коментара: Става въпрос за детски надбавдки в Полша 500+ които се дават на ВСИЧКИ. И тук веднага се изтъква мнението, че в България, защото видиш ли в Столипиново ще взимат помощи, не трябва да се дават и на милионите български.

  И личен съвет ако желаете да се облагодетелствате от невероятната социална система, която определено познавате в детайли и чудно защо вече не експлоатирате като циганката с мерцедеса. Развеждате се с жена си, така тя става самотна майка с 2 деца. Усвидетелства себе си и децата в ТЕЛК за инвалидни пенсии. После си намира работа до 1000 лева (за да е по 333 лв. на човек, което е под 400) и кандидатства за соц. помощи. Също и за соц. жилище за да давате апартамента нелегално под наем. Ето как ви застига проспиритета на социалното подпомагане в България. Жена ви събира огромните пари и започва да ходи с Бентлито да подава декларации за дърва и въглища за зимата, които продавате в Дупница на черно. Идилия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK