Кой ще реши съдбата на Брекзит: започва битката за поста на Тереза Мей

Тереза Мей

© Reuters

Тереза МейБританският министър-председател Тереза Мей на 7 юни подаде оставка като лидер на Консервативната партия и постави началото на състезание, което ще доведе на власт нов премиер. Засега 11 кандидати се борят да я заместят. Победителят ще стане партиен лидер и министър-председател.


Как ще бъде избран новият лидер


"Ройтерс" обобщава как се очаква да протече процесът, който се наблюдава от вътрешнопартийна група, известна като Комитет 1922.


Номиниране на кандидати
Кандидатите, които се включват в надпреварата за ръководния пост, трябва да бъдат подкрепени от осем законодатели консерватори. Броят им е по-голям, отколкото при предишни състезания, защото комитетът направи промени в правилата, за да отстрани по-слабите кандидати. Покана за заявяване на кандидатури бе отправена на 7 юни. Кандидатури ще се приемат от 9 до 16 ч. днес, след което ще бъдат обявени имената на кандидатите.


Гласуване на законодателите


От 13 юни консервативните законодатели ще проведат няколко кръга гласувания, за да намалят броя на кандидатите. Всеки път те гласуват тайно за предпочитания си кандидат.


Всеки кандидат с 16 гласа или по-малко в първия кръг, който трябва да е на 13 юни между 9 и 11 ч., отпада. Ако всички кандидати имат повече от 16 гласа, отпада този с най-малко гласове. Във втория кръг на гласуване отпада всеки кандидат с 32 гласа или по-малко. Ако всички кандидати имат повече от 32 гласа, отпада този с най-малко гласове. По-нататъшните гласувания са насрочени за 18, 19 и 20 юни и ще продължат докато останат двама кандидати.


Гласуване на членовете на партията


То завършва в седмицата, която започва на 22 юли. За окончателните двама кандидати гласуват всички членове на Консервативната партия, като победителят се обявява за нов лидер. При предишни състезания за лидерския пост това гласуване се извършваше по пощата. Партията каза, че иска да завърши този етап в седмицата, която започва на 22 юли.


Партията има около 160 хил. членове. Тя обяви, че срещите с кандидатите ще се състоят на 22 юни. Хора, които не членуват в партията, също ще имат възможност да се срещнат с кандидатите и да им задават въпроси.


В изявлението, с което подаде оставка, Мей каза, че ще изпълнява функциите на премиер до завършване на изборния процес за следващ председател.


Нови главоболия за ЕС


Който и да победи, ще наследи един намиращ се в безизходица парламент и поляризирана нация, както и ограничено време за постигане на сделка за излизането на Великобритания от ЕС, което трябва да се случи на 31 октомври, отбелязва "Ройтерс".


Бившият външен министър Борис Джонсън, неговият наследник Джереми Хънт, бившият министър за Брекзит Доминик Рааб и министърът на околната среда Майкъл Гоув са сред фаворитите в надпреварата.


Борис Джонсън

© Reuters

Борис Джонсън


Ако новият премиер възнамерява да се стреми към Брекзит без сделка, той или тя ще трябва да отиде в Брюксел (а също да опита късмета си в Берлин и Париж) и да поиска промени, коментира Би Би Си. Официалният отговор на ЕС е добре изрепетиран: "Споразумението за оттеглянето е затворено. То бе подписано от Тереза Мей и нейния кабинет. Няма да има промени".


Лидерите на ЕС обаче все пак ще се чувстват задължени да изслушат любезно предложенията за Брекзит на новия премиер. Те ще искат да слушат, ако вярват, че министър-председателят е сериозен и способен да задейства излизане без сделка - сценарий, който всички искат да се избегне.


Един нов британски премиер ще означава също така нова аритметика в парламента. ЕС ще следи внимателно дали той или тя ще успее да събере парламентарно мнозинство за сделката за Брекзит.


Какво казват кандидатите за Брекзит


Явният фаворит на букмейкърите е Борис Джонсън, лицето на официалната кампания за напускането на ЕС. Във видео от кампанията си той заяви, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, както и че евентуален втори референдум за еврочленството би бил много лоша идея и би предизвикал разделение.


За Брекзит Майкъл Гоув смята, че може да обедини партията и да го реализира. Каза, че предстои да обяви по-подробните си планове по въпроса, но пред Би Би Си коментира: "В правителството и в тази работа се заех с подготовката за сценария без сделка, това е един възможен изход Ще сме способни да преминем през него, но в крайна сметка е по-добре за всички нас, ако подсигурим сделка и напуснем по подреден начин".


Пред Би Би Си Доминик Рааб коментира, че планира да се стреми към "по-честна сделка" с Брюксел, включително предоговаряйки плановете за митниците и границите, отнасящи се до Северна Ирландия. Също каза, че няма да забави Брекзит след октомври и е готов за напускане без сделка.


На референдума през 2016 г. Джереми Хънт бе поддръжник на оставането в ЕС. Сега казва, че макар да предпочита излизане със сделка, смята, че вариантът без сделка е по-добър от варианта без Брекзит. В статия за "Дейли телеграф" стана най-високопоставеният кандидат за поста на Мей, отхвърлил заплахата за излизане без сделка до края на октомври. По думите му депутатите биха блокирали подобно действие.


"Всеки премиер, обещал излизане от ЕС до конкретна дата – без време за предоговаряне и приемане на нова сделка – на практика ще се обвърже с избори в момента, в който парлaментът опита да го спре. А опитът за Брекзит без сделка чрез избори не е решение; това е политическо самоубийство", написа Хънт. "Затова единственото решение е различна сделка. Това значи преговори, които ни извеждат от митническия съюз, зачитайки легитимните опасения за ирландската граница". Не изключва напълно "твърд" Брекзит, но го смята за краен случай.


Кои са останалите кандидати и какво смятат да правят с Брекзит четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Успех на Борката. Британците го заслужават.
  В Брюксел трябва да са луди ако им разрешат второ отлагане.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Make Britain Great Again

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Make Britain Great Again

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  Мей беше катастрофа, на Джонсън би бил истинска трагедия!!!

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  Нито един от претендентите не планира втори референдум за излизане от ЕС, а поставя акцента така : ако трябва, излизаме и без сделка ! А колко са необходими на Великобритания държавници точно в този момент, които да спрат цялото това безумие, наречено Брекзит, и да я върнат по пътя на нормалността !

 6. 6 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Като чета за кандидатите, твърдият Брекзит става все по-вероятен.

 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petko Boukov":

  Няма лошо.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#7] от "БМЗ":

  Няма лошо, ако переш пари или укриваш данъци. Редовият британец само ще пострада от политиката на изолиране.

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  До коментар [#8] от "Petko Boukov":

  Какво изолиране, какви 5 паунда?
  Швейцария и Норвегия като не са в ЕС да не би да са изолирани?

  За другото, като не може със зделка ще стане без сделка.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#7] от "БМЗ":Няма лошо, ако переш пари или укриваш данъци. Редовият британец само ще пострада от политиката на изолиране.
  —цитат от коментар 8 на Petko Boukov


  Не бъди адвокат или оплаквач на редовия британец! Той със сигурност ще бъде по-добре от теб.

 11. 11 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#10] от "gozambo":

  Не си ги мерим с редовия британец. Въпросът е къде ще бъде той спрямо предишното си положение в ЕС, не спрямо мен.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  До коментар [#9] от "БМЗ":

  "Швейцария и Норвегия като не са в ЕС да не би да са изолирани?"

  Ако прочетете мъничко за Швейцария и Норвегия, ще разберете, че тези страни не са в ЕС, но са в митническия съюз и свободното движение на хора (полски водопроводчици и български работници)! Нещо, заради което бе свикан референдума!

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  При излизането си британците само трябва да завъртят подписа за нов договор със САЩ, който ще ги компенсира и възнагради за всички неудобства по развода с ЕС. ЕС ще бере само негативи.
  Бива да разсъждавате малко геополитически. Северна Америка- САЩ, Канада, Мексико е единственият уникален район в света, който се самозадоволява напълно с храна, енергия и отбрана. Северна Америка може да живее добре, дори целият останал свят спре да съществува. В Европа нещата не стоят така. Европейците са изключително зависими отвън. Какво да прави Великобритания в Европа? Още Буш навремето, когато европейците му правеха парчета заради Ирак, извади план по който САЩ ще си приберат Великобритания, Австралия и Нова Зеландия и ще завият юлара на европейците.

 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Референдума беше свикан защото Лицемеркел заби нож в гърба на Европа. Без да пита никой, на своя глава, покани варварите в Рим. Британците това не го простиха.
  Водопроводчиците и гастарбайтерите са вторична работа, но и те имат заслуга в преливането на чашата.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#10] от "gozambo":Не си ги мерим с редовия британец. Въпросът е къде ще бъде той спрямо предишното си положение в ЕС, не спрямо мен.
  —цитат от коментар 11 на Petko Boukov


  Ще бъде по-добре. Ти за какво мислиш глобалистите си скъсват задниците да объркват Брекзит? От добри чувства към британците ли? Или затова, че британците им объркват всички планове? Най-големият страх на глобалистите е, че Великобритания след излизането ще отскочи напред силно и тогава всички европейци ще разберат, че ЕС е пречка за развитието им. Което е истина. Господстващият в Европа глобализъм пречи на икономическото, социалното и културно развитие на народите.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":Референдума беше свикан защото Лицемеркел заби нож в гърба на Европа. Без да пита никой, на своя глава, покани варварите в Рим. Британците това не го простиха.Водопроводчиците и гастарбайтерите са вторична работа, но и те имат заслуга в преливането на чашата.
  —цитат от коментар 14 на БМЗ


  Забравяте, че Великобритания НЕ Е в Шенген и сама определя кой влиза на нейна територия! Колко от "поканените от Меркел варвари" стигнаха до Великобритания? НУЛА!

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  "Северна Америка може да живее добре, дори целият останал свят спре да съществува."

  По-голяма глупост от горното е трудно да бъде измислена!

 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  До коментар [#16] от "vassilun":

  А на това как му казваме?

  https://www.youtube.com/watch?v=syyl0gfNDRE

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":"Северна Америка може да живее добре, дори целият останал свят спре да съществува.

  "По-голяма глупост от горното е трудно да бъде измислена!
  —цитат от коментар 17 на vassilun


  Само това ли ти е коментарът?
  Пропуснал съм, че Северна Америка притежава всички технологии и всички способности да открива и изобретява. Няма да чака някой друг да изобрети лекарство за рака или нещо друго.

 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":"Северна Америка може да живее добре, дори целият останал свят спре да съществува."По-голяма глупост от горното е трудно да бъде измислена!
  —цитат от коментар 17 на vassilun


  Представи си сега, че започне някаква световна война и морските пътища бъдат блокирани за дълъг период от време. Навсякъде другаде ще я втасат, с изключение на Северна Америка.

 21. 21 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 1054 Неутрално  Заглавието е неправилно, според мен. Примерът с Мей доказа - в Обединеното Кралство премиерът само изпълнява желанието на парламента.  Да, българите сме велик народ !!!
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  До коментар [#15] от "gozambo":

  Така, като гледам към момента, Великобритания бави Брекзит-а...! Никой и нищо не можеше да им попречи, ако искаха да напуснат до момента.
  Не знам, колко и къде ще отскочи Великобритания. Може би ще отскочи там, където е била през 70-те години, преди да влезе в ЕС. И въобще, никой от тия, дето реват за Брекзит не казва, защо Великобритания е влязла в ЕС!
  Идеята на ЕС е федерализация. Остави тия измишльотини за развитие на народите...! Тебе специално, кой ти пречи да се развиваш? ЕС ли? Като не ставаш за нищо, няма кой да ти помогне...!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  Надявам се, до есента да решат какво искат. Вън, вътре, с, или без сделка. Много им е мъгливо в главите.

 24. 24 Профил на Милост за живите
  Милост за живите
  Рейтинг: 2783 Разстроено

  Корабът ЕС потъва,затова Англия напуска кораба!
  Лошо, много лошо,положеньето никак не е розаво!

  Душице нежна,скиталнице, Гост и приятел на тялото, Къде ще се подслониш сега, Бледа, студена, оголена, Неспособна да играеш както някога.
 25. 25 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Мей беше катастрофа, на Джонсън би бил истинска трагедия!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin
  "Великите" британци си заслужават Борката Джонсън, а дори Фуража, дето синовете му имат двойно (и германско) гражданство, та Брексит не ги засяга, а сметките му плаща поцолството на Русия.

  Да, българите сме велик народ !!!
 26. 26 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Надявам се, до есента да решат какво искат. Вън, вътре, с, или без сделка. Много им е мъгливо в главите.
  —цитат от коментар 23 на Vlado Nikolov


  Решението е взето - вън.

  Да, българите сме велик народ !!!
 27. 27 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2804 Разстроено

  От една страна ми се иска да е Джонсън, за да го разпънат на кръст и да си плати за лъжите по време на референдума, от друга , този човек може да нанесе непоправими щети дори за кратко време..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Не виждам нито един от тях да казва нещо по-различно от това , което и Мей казваше.

  Нищо по-различно не чака британците независимо кой ще спечели.

  И сами си бавят процеса и сами си оплитат краката.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 983 Весело

  Johnson was given the middle name "Boris" after a Russian émigré his parents had once met.

  Дали му име на рашка, "дето били срещнали". И от всичките си 8 имена ползва баш това.

  Сигурен съм, че е просто слуайност. Ще ръкопляскам и ще гледам с пуканки какво ще се случи с ЮК, когато начело застане тоталния англичанин на име Борис - едно типично английско име, разбира се.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 30. 30 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Във всички случаи няма да е по нормален ,а ако е и рижав , не ги чака добро британците .

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12540 Неутрално

  Съдбата на Брексит е решена отдавна, още през 2016 година. Оттук нататък е въпрос на техника и нюанси ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4785 Неутрално

  Съдбата на Брексит е решена отдавна, още през 2016 година. Оттук нататък е въпрос на техника и нюанси ...
  —цитат от коментар 31 на penetrating


  Ами - не! Референдумите във Великобритания имат консултативен, а не задължителен характер. Парламентът би могъл да не вземе предвид резултата, но те сглупиха!

 33. 33 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Човеконенавистните тори хвърлят британците от трън та на глог. МНОГО БЪРЗО забравиха, че именно този потомък на турски паша имаше ДВЕ СТАТИИ за Брекзит - една за оставане и една за излизане. И само конюктурни съображения, и най-вече собствените му болни политически щения - го накараха да публикува втората.

  Както мей искаше да се прави на Тачър, така и този плазмодий се вижда като Чърчил, а най-лошото е, че в момента обстановката му изглежза подобна на тази, в която Уинстън е станал премиер.....

  Нямам търпение да взема британско гражданство преди следващия референдум и избори. Този свиняк трябва да бъде спрян на всяка цена!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 882 Любопитно

  По всичко личи, че слънчевите дни за Европа са към привършване...
  Преди 15 години ЕС имаше над 30% от брутния световен продукт; след напускането на ОК, ще изработват вероятно към 17,5%.

 36. 36 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  ....Водопроводчиците и гастарбайтерите са вторична работа, ...
  —цитат от коментар 14 на БМЗ


  Обикновените хора ревяха от диваците от колониите, а пресата раздухваше мита за полския водопроводчик и така от поне 20 години.

  Eddie lives... somewhere in time!
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8480 Неутрално

  Всички кандидати подкрепят Брекзит.

 38. 38 Профил на marchemar
  marchemar
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Единственото ви решение драги господа и госпожи, е втори Референдум, защото така се окаляхте всички, такава каша създадохте, толкова глупости наговорихте, че не може да се вземе решение без народът този път да каже точно какво иска. И специално да му посочите кое решение какви последствия има. А не "вън" "въте" - ама как "вън" и как "вътре" никой не казва. Само вторият Референдум умие лицето ви от срама. От зимата показахте, че нямате никаква идея точно какво искате - затова и народът трябва да каже що вие не знаете!

 39. 39 Профил на marchemar
  marchemar
  Рейтинг: 748 Неутрално

  По всичко личи, че слънчевите дни за Европа са към привършване...Преди 15 години ЕС имаше над 30% от брутния световен продукт; след напускането на ОК, ще изработват вероятно към 17,5%.
  —цитат от коментар 35 на Kosta Delev


  Ще се оправи ЕС. Ама на ОК жална му майка с Тръмпоний и сие. Ще се разпадне и никога няма да компенсира пазара на ЕС с нито една държава по света - той е огромен просто, защото е до тях. А и никога не са им нарушили суверенитета както и на никоя друга държава. Тия глупости дето ги въртят по интернет и телевизиите ще отмрат и после действителността удря народите с жестокия си прагматизъм. Толкоз пък загубен народ да има - не е за вярване. И като полигически лидери си избират простаци, клоуни и ароганти и колкото са по-нескопосани и некомпетентни, толкзо по-се харесват на зрителите. Колкото повече говорят по туитъра и се правят на шутове - толкоз повече рейтинг вдигат. И силата и величието се измерва с това какъв поглед си хвърлил, как си стиснал ръката и на кого си размахал пръст - всичко това няма никакво значение в политиката и Тръмп е живият пример - една година преди края на мандата му нищо каквото обеща не успя да свърши, защото държавите не са бизнес клиенти, дошли ти в кулата на крака, които да порицаваш и да обиждаш и те да клекнат под твоя рекет. Нито Китай ще клекне, нито Иран, нито ЕС. За Мексико да не говоря - ето вече ще предоговаря и митата. Пък за Венецуела какво да кажем - пълни мускул като екшън герой и после се изниза по терлици. Най-слабият американски президент, който аз помня. "Мекият" Обама ги беше хванал в паяжина всичките, този ги освободи и се чуди накъде да се завърти сега.

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Всички днешни британски политици са "пълна скръб"

 41. 41 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#17] от "vassilun":
  Щатите , ако не раздухват войни и не създават конфликти, ако не налагат условия и не диктуват волята си - изобщо не могат да съществуват

 42. 42 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#27] от "Noise":

  Ще се случат и двете ти опасения - Борката ще си получи заслуженото за лъжите И ще нанесе непоправими щети! Дано изберат него !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK