Повече жени в ръководството на ЕС - не очаквайте прекалено много

Кристалина Георгиева

© Reuters

Кристалина ГеоргиеваКогато мъжете, управляващи Европейския съюз, подбират тази година неговите нови лидери те може да назначат повече жени. Но не очаквайте радикална промяна в близко бъдеще.


В ЕС започнаха разговори за номинирането на хората, които ще ръководят неговите ключови институции през следващите пет години. Ръководният пост в Европейската централна банка (ЕЦБ) с мандат от осем години също става вакантен тази година.


Преговарящите в Брюксел и европейските столици ще трябва да претеглят интересите на Севера и Юга, на десницата и левицата, на големите и малките страни, на по-богатите и по-бедните. Но тази година има и натиск, по-силен от обикновено, за баланс между половете.
Нито една от трите най-влиятелни европейски институции - Европейска комисия (ЕК), Европейският съвет (на националните лидери) и ЕЦБ - не е била оглавявана някога от жена. "Положението е нелепо. Все още има прекалено малко жени. Това се отнася до всички други ръководни постове в ЕС", каза този месец оттеглящият се председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, който има само една жена сред шестимата си заместници. Но що се отнася до неговия пост, е все още прекалено рано. "Не мисля, че в близко бъдеще може да видим жена начело на Комисията", каза във вторник Юнкер, като отбеляза, че изборът не зависи от него.


Френският президент Еманюел Макрон и оттеглящият се председател на Европейския съвет Доналд Туск са сред хората, които искат жени да бъдат избрани за два от четирите най-важни поста - председател на ЕК, председател на Европейския съвет, председател на Европейския парламент (ЕП) и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Засега само последният се заема от жена - италианката Федерика Могерини.


Мъжки клуб


Кандидатките за висшите постове в Брюксел включват Маргрете Вестагер от Дания, сега еврокомисар по конкуренцията, и.д. президент на Световната банка Кристалина Георгиева от България и испанският министър на икономиката Надя Калвино. В надпреварата са също Натали Лоазо, бивш френски министър по европейските въпроси, еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова от Чехия и оттеглящият се президент на Литва Далия Грибаускайте. Мадрид може да предложи министъра на околната среда Тереса Ривера.


Ръководството на ЕС обаче е отражение на вътрешната политика в страните от блока, която преобладаващо се доминира от мъже. Националните столици в ЕС номинират всеки от 28-те комисари, а в оттеглящата се ЕК само девет са жени. "В исторически план жените не са били приоритет", казва Виргиния Лангбак, директор на Европейския институт за равенство на половете, който е агенция на ЕС. "Това е споразумение между мъже, защото мнозинството от партийните лидери са все още мъже", добавя тя.


Маргрете Вестагер

© Reuters

Маргрете Вестагер


Измежду 28-те лидери на страните от ЕС само четири са жени, въпреки че една от тях - Ангела Меркел - е най-влиятелна сред всички. Потенциално има и пета жена след изборите миналата седмица в Дания, но останалите три, включително британската Тереза Мей, са на път да напуснат постовете си.


Особено крещяща е пропастта в ЕЦБ - в 25-членния управителен съвет на банката заседават само две жени. Една от тях - Шарън Донъри, и.д. управител на ирландската централна банка - трябва да се оттегли на 1 септември и ще бъде заменена от мъж.


Единствената сред главните институции на ЕС, която се доближава да паритет на половете, е Европейският парламент, чийто първи председател през 1979 г. става французойката Симон Вейл. Четиридесет години по-късно около 40 на сто от депутатите, избрани през миналия месец на европейските избори, са жени, повече от 36 процента в отиващия си парламент. В страните членки делът на жените законодатели съставлява над 40 на сто в парламентите на Белгия, Швеция и Финландия, но в Унгария и Малта те са само малко над 10 процента.


Вера Йоурова

© Reuters

Вера Йоурова


Европейските институции не само че са "по-мъжки" от електората, но те са и "по-бели". Малцинствата съставляват една десета от населението на ЕС, но те ще имат точно 5-процентно представителство в ЕП, казва Сара Чандър от групата Европейска мрежа срещу расизма. "Има известно подобрение", казва тя, но добавя: "Все още сме далеч от истинско представителство на европейското население".


При толкова много други залози в преговорите за запълване на висшите постове, преодоляването на несъответствието между половете ще бъде само един от факторите. "Със сигурност те ще се опитат да направят нещо", казва високопоставен представител (мъж) на правителство от страна членка, който отговаря за европейските въпроси. "Това е важно, но трябва и да бъде изпълнимо. Това няма да бъде въпрос на живот или смърт", добавя той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Жените уж са по-малко корумпирани,но пък софийските кметици,дето ги осъдиха го опровергаха това.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  ЧЕкай да видиш като додИ Видов ден колко мадами ще изгорят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на s_topuzov
  s_topuzov
  Рейтинг: 289 Весело

  Ами, аз като въобще не очаквам или разчитам на тая SJW глупост с повечето жени, какво да правя? Разочарован ли да съм, какво?

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Обсъждани са много кандидатури с определени позитиви Аз съм за кристалина Георгиева макар че едва ли ще се получи Тя може да се справи навсякъде - като дялян камък е както казват БЪЛГАРИТЕ които все още се трудят честно и много и желаят да се СЛУЧИ БЪЛГАРИЯ в ЕВРОПА БЕЗ НИКАКВИ ЕВРАЗИИ !Наблюдатели посочват имената на французите Мишел Барние – главен преговарящ за Брекзит, Кристин Лагард – изпълнителен директор на МВФ, и българката Кристалина Георгиева – временен изпълнителен директор на Световната банка.Дано пък Господ е българин !

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  Аъщо толкова безполезна за България както и габриел. Кажи какво ДОБРО направиха за България като комисарки?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Не е ли обидно да се говори по този начин за жените (и мъжете) ? Като някакви зарзавати, “искаме от зелените, моля, не от червените... “

 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Аз съм за кристалина Георгиева...
  —цитат от коментар 4 на doroteus

  Тази, която дезертира като представител на България в Европейската комисия, за да гради личната си кариера в Световната банка?!?

 8. 8 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Престанете с тая Сталинка, никога никой няма да я допусне до ЕС. Мария Габриел достатъчно сваля нивото на ЕК...

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  От всичко представено ГОРЕ ..., става В.Йорова . Някак стои в германо -в=френското културно пространство. Колкото до нашата ..... , ще се въздържа. Кой нормален на ЗАПАД гледа на МВФ ..като банка , а не като инструмент за американска политика !

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Интересно тая Наш'та нема ли никви проблеми в работата, че е все така нахилена. Или всичко й е по мед и масло... Тя, икономиката, заради т'ва е цъфнала и вързала...

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#10] от "Хи-хи":

  Това не е усмивка а отработена служебна гримаса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  По голяма глупост от това да се делят на мъже и жени едва ли може да съществува. Независимо от пола. всеки стигнал до там, да се бори за подобни постове е минал през стотици "трупове", защо някой би си помислил, че след това той (тя) би бил човеколюбив и справедлив?

 13. 13 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Защо либеразите са така вманиачени да броят колко служители с какъв полов орган са отдолу, нали уж за тях биологичният пол не бил от значение, ами искат да наложат социалния, т.е. джендър? Те знаят ли кой ръководител като какъв социален пол се чувства та ги броят и смятат по цял ден? И защо делят хората само по пол, а не по тегло, ръст и т.н., нека има квоти за дебели, слаби, високи и пр.

 14. 14 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Весело

  Ако перифразирам един китаец, мен не ме интересува дали е котка или котарак, важното е да лови мишки...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Живо лицемерие и цинизъм.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Идеята за квоти по полов признак е БЕЗУМНА!!!
  Дали човек става за определена работа и какво има една педя под пъпа си са съвършено различни неща!!!
  Поне според мен!

 17. 17 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сд":

  Безскрупулността и арогантността не са атрибути на пола. Само външното им проявлението им е различно. Заради изградените стереотипи в обществото бих казал, че жените в подобни случай имат предимство.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Тази статия от Метоо ли е финансирана?

 19. 19 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  3 към 1 в полза на жените устройва ли ви?!
  Може и още повече да сложим, само "сексисти", "полови шовинисти" и т.н. да не ни изкарат, че и без туй вече така се срамуваме от пола си, европейския произход, православната религия и хетеросексуалната си ориентация, та моля смилете се над нас, грешните ;-)

 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":Аъщо толкова безполезна за България както и габриел. Кажи какво ДОБРО направиха за България като комисарки?
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Няма да ти кажа ! Просто е излишно ! Явно си спал отзвит , с мокри дрехи и си "пасъл "повече" зелении " през април-май 1986 г - резултат -тежко и необратимо облъчване от радиоактивния Чернобилски дъжд !

 21. 21 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дълги години най влиятелната фигура в ЕС беше Меркел , а до колкото знам тя е жена.....

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Като гледам успехите им в Германия: Меркел, АКК, Налес, Кипинг, Гьоринг, фон Лайен... и да ви кажа, не много, ами нищо не очаквам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Бабичката Меркелица може да е била най-влиятелната, но за сметка на това натвори най-много потазии!!
  Айде стига с това делене пополов признак!! Важното е кой може и кой не може да свърши рабита, а не дали е мъж или жена!!!

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Какво значение има пола, ако си некадърен.

 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Избират се по качества, а не по пол! Кой я измисли тази щуротия като квоти за жени? А точно Кристалинка показа много нелицеприятни такива. От втурването й като кандидатка за шеф на ООН, където се провали с гръм и трясък, до фръцването й, когато ей така просто реши и напусна преждевременно поста си на комисар с абсурдното обяснение, че получава висока длъжност в световната банка! Ами изкарай си мандата, така се прави и тогава си тръгвай. Не й пукаше, че остави с месеци БГ без представител в комисията, докато й назначат заместничката. Че когато се назначиш на работа във фирма имаш срок за предизвестие, а като еврокомисар можеш просто да си вземеш чантичката и да си тръгнеш - така излезе! Странни порядки!

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#21] от "Nikolay Savov":

  Мда.
  И резултатите от нейната дейност не закъсняха.
  Създаде безброй проблеми.
  Кой от кой по-трудно разрешими.
  Надяваше да е като г-жа Тачър, ама много не и достигна.

  Panta rhei....
 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#25] от "султана глаушева":

  Да Кристалинка се оказа истински тежък бюрократ с много тежка форма на алчност.

  Panta rhei....
 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  А защо не комисар със синдром на Даун, избран по квотен признак?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Казват, че расата е без значение, а искат да извадят от учебните програми Шекспир, щото бил ноо бял.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  И кво? Пропагандата нашепва, че не демократично избраните лидери на страните-членки на ЕС ще избират ръководителите на най-важните институции, а някакви си мъже, докопали се до властта благодарение на световния мъжки заговор с/у жените. И как точно това не се вписва в определението за сексизъм - умишлено насаждани предразсъдъци спрямо един или друг пол?

  Когато мъже назначават жени (и мъже), това е лошо и изостанало. Когато жените-ръководители назначават САМО жени, това е супер прогрес. А да говорим ли за клюкарските групичики от жени във всеки офис, които бълват лъжи за всеки набеден колега и рано или късно го принуждават да се махне? Феминизмът Е сексизъм!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Бабичката Меркелица може да е била най-влиятелната, но за сметка на това натвори най-много потазии!! Айде стига с това делене пополов признак!! Важното е кой може и кой не може да свърши рабита, а не дали е мъж или жена!!!
  —цитат от коментар 23 на xox55541929


  В Германия деца, родени по времето на Меркел, сериозно питат дали мъж може да бъде канцлерка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Добре де, и каква е целта? Защото не може разнообразието да бъде самоцел само и само за да има представителство по полов и етнически признак.
  А тука ни го представят точно по този начин без никакво предположение или доказателство, че това би подобрило работата на европейските институции.

 33. 33 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 575 Неутрално

  типично по български - всеки друг но не и българин, сакън да не се окаже, че може и българин да успее. на много не се харесва, но в брюксел кристалина я уважават. хода й със светованта банка, макар че разбирам защо в бг я криткуват, се въприема като проява на сила. квоти за жени трябва да има, щото иначе те кадърните, как така, все тия с пишките се оказват.

 34. 34 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Ето затуй цялото ръководство на ЕС треба да е от гендери, пък те после ше се разделят на кой мъж, кой жена според както нареди началството.

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Весело

  До коментар [#14] от "Nil satis nisi optimum":

  А, специално за котките има значение защото ако е котка може да те зарадва с едно котило котенца за да се чудиш какво да ги правиш. Затова си взимам само котараци за домашни любимци.

 36. 36 Профил на boyko_1967
  boyko_1967
  Рейтинг: 233 Разстроено

  До коментар [#4] от "doroteus":

  не си пиеш редовно хапчетата... и внимавай сутрин с алкохола

 37. 37 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Тази квота е дискриминираща и е добре да се пречупи с повече чветнокожи и монголоиди. Освен това в комисията трябва да има място за незрящите, както и за хората с двигателни и психични проблеми.

 38. 38 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Ясно. Бъдещето не е на кадърните, а на квотния принцип.
  И това е една надежда за всеки тъпанар, стига да е от някое малцинство, например от църквата на пастафарианците - Church of the Flying Spaghetti Monster.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Твърде феминистка статия. Така няма да се постигне печеливша позиция...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Любопитно

  Като няма риба - и ракът е риба!
  Толкова ли няма няколко "транс..."?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 41. 41 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1165 Весело

  Ъхъ! Пак квоти. Назначаваме не най-компетенетния, а човекът от подходящия пол. После се чудим, защо ЕС се представя под очакванията.

  Апропо, няма ли позиция и за представители на "третия пол"? А по един пост за всеки инициал от ЛБГТ? Това е дискриминация, ЕС, засрамете се!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 42. 42 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  "те може да назначат повече жени. Но не очаквайте радикална промяна в близко бъдеще."

  Не, не очакваме (без сексизъм)

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Ето затуй цялото ръководство на ЕС треба да е от гендери, пък те после ше се разделят на кой мъж, кой жена според както нареди началството.
  —цитат от коментар 34 на dosetliv


  Е на тва се казва динамично мнозинство.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 44 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#14] от "Nil satis nisi optimum":А, специално за котките има значение защото ако е котка може да те зарадва с едно котило котенца за да се чудиш какво да ги правиш. Затова си взимам само котараци за домашни любимци.
  —цитат от коментар 35 на pamela


  Сексистка!
  :-)

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Те и хората с форми на психични отклонения в Европа са къде 15%..Требе ли да имат 15% представителство?Макар, по някой път да си мисля, че са свръх представени..Е тая статия е един от тея пъти..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 47. 47 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#21] от "Nikolay Savov":Мда.И резултатите от нейната дейност не закъсняха.Създаде безброй проблеми.Кой от кой по-трудно разрешими.Надяваше да е като г-жа Тачър, ама много не и достигна.
  —цитат от коментар 26 на Molossian


  В голяма грешка си.

  Германия се развива много добре!

 48. 48 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  В голяма грешка си.

  Германия се развива много добре!
  —цитат от коментар 47 на Nikolay Savov


  В Германия демокрацията се разпада усилено, и това беше постигнато при отлични икономически показатели, без войни, катастрофи, глад и мизерия. Две големи антисистемни партии, които не могат да се понасят взаимно, доминират политическото пространство, едната на запад и в столицата, другата на изток. А пък системата Меркел си беше еднопартийна, което се изрази в чернозелени и черночервени безпринципни коалиции.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 49. 49 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  По принцип не гласувам за жени. Повечето от тях използват пола си за пробив в кариерата, особено в началото. Нямам намерение да насърчавам този начин на издигане и правене на кариера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK