План за "монополи пари" съживи страховете за излизане на Италия от еврозоната

Матео Салвини и премиерът Джузепе Конте

© Reuters

Матео Салвини и премиерът Джузепе КонтеПартията "Лига" на италианския вицепремиер Матео Салвини е на мнение, че част от огромния държавен дълг на Италия може да бъде покрит чрез държавни миниоблигации, които биха могли потенциално да се превърнат в паралелна валута. Не са ли те обаче просто един завоалиран начин за изваждане на Италия от еврозоната?


Италианската управляваща крайнодясна партия "Лига" има нестандартна идея за покриване на част от огромния дълг на страната - план, който плаши инвеститорите, тъй като може да се разглежда като откриване на пътя за излизане на страната от еврозоната.


Идеята е да бъдат издадени книжни държавни облигации в малки деноминации от 10, 50 или 100 евро без лихва или падеж и да бъдат дадени на частни компании, на които италианската държава дължи пари. Така нареченият план "мини-БОТ" (mini-BOT) е идея на говорителя по икономическите въпроси на "Лига" Клаудио Борги. Според него те са удачен начин за покриване на задължения към инвеститори, без да се увеличава допълнително огромният италиански държавен дълг. Идеята му обаче е силно оспорвана от икономисти и ръководители на компании.
Да си мислиш, че можеш да решиш проблема с държавния дълг чрез "мини-БОТ" е все едно да се опитваш да го решиш с парите от играта "Монополи", каза председателят на младежката организация на конфедерацията на италианската промишленост Confindustria Алесио Роси. Ако инвеститорите се опасяват, че истинската цел е излизане от еврозоната, те имат известно основание. Самият Борги е казвал в миналото, че


ценните книжа "мини-БОТ" могат да заменят еврото


като разплащателно средство, ако Италия реши да напусне еврозоната - нещо, за което той отдавна пледира, но което, твърди сега, не е в дневния ред на правителството. Ако планирах едностранно излизане от еврозоната, бих действал доста по-различно, каза в интервю за в. "Стампа" Борги, който също така е председател на бюджетната комисия в долната камара на италианския парламент.


Инвеститорите обаче се притесниха миналата седмица, когато италианският парламент единодушно одобри резолюция, подкрепяща идеята за книжата "мини-БОТ". Дори проевропейската опозиционна Демократическа партия гласува "за", макар по-късно да каза, че това е грешка. Макар резолюцията да не е със задължителен характер, тя се свързва със скока на лихвите по държавните облигации на Италия. За кратко лихвите по 5-годишните италиански държавни ценни книжа се повишиха над облигациите на Гърция, която отдавна е смятана за държавата с най-ниска кредитосподобност в еврозоната.


Според Анезе Ортолани, анализатор от Economist Intelligence Unit, вотът е "бил сигнал, че някои известни фигури в управляващата партия "Лига" може все още да работят по плановете си за излизане от еврозоната". В петък вицепремиерът Матео Салвини изключи възможността страната да напусне валутния съюз. Той обаче защити миниоблигациите като възможно


решение за милиардите евро, които държавата дължи на частния сектор.


В интервюто си за "Стампа" Борги казва, че миниоблигациите могат да бъдат включени в бюджет 2020 година, въпреки че министърът на икономиката Джовани Триа - технократ, за който се твърди, че е умереният глас в италианското правителство, се изказа против тях.


Ако на хората бъде разрешено за използват т.нар. мини-БОТ за разплащания, те де факто биха могли да станат паралелна валута, което не е позволено в еврозоната. Ако ли не, ползата от тях е под въпрос: какво биха могли да правят хората с тях?


Една от възможностите е да се ползват като ваучери за бъдещи плащания на данъци. Това обаче би било непряк начин за намаляване на данъците и за увеличаване на държавния дълг, пише в сайта "Лавоче" (Lavoce.info) Томазо Моначели, преподавател по икономика в миланския университет "Бокони".


Дори президентът на Европейската централна банка Марио Драги, който е италианец, взе отношение по въпроса. В четвъртък той заяви, че книжата "мини-БОТ" "са или пари - и в такъв случай са незаконни, или са дълг (...). Не мисля, че има трета възможност". Повишаването на дълга би провалило всички привидни намерения.


Италианското популистко правителство, в което участва и антисистемното Движение "Пет звезди", вече е в сериозен конфликт с Брюксел по въпроса за нарастващия държавен дълг, който е над 130% от брутния вътрешен продукт.


Фабио Сабатини, доцент по икономика в университета "Ла Сапиенца" в Рим, е на мнение, че схемата с миниоблигациите има смисъл само ако е възприемана като начин за излизане на Италия от еврозоната, без този план да е изрично обявен. Хора като Борги "създават предпоставки за катастрофа, която би ни избавила от валутния съюз", пише във "Фейсбук" Сабатини. Намерението е да се напусне еврозоната, без обаче да се поема политическата отговорност за това, което би било пагубно, допълва той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Да не стане така, че да ходите за хляб с тия малки книжни държавни облигации...... а продавачът да Ви казва, че тая хартия при него не важи.
  Иновативно нещо, няма спор. Мафията има будно и разнообразно въображение. Тия ... "ценни" хартии предполагам ще са за "народа". За властта- истински банкноти.

 2. 2 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Или слагате край на санкциите срещу Русия или Италия ще последва Великобритания.
  Капито ?

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Италианците скъпо ще си платят избора на популисти и некадърници да управляват държава, потънала в дългове. И те дълго са живели над възможностите си.

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "Една от възможностите е да се ползват като ваучери за бъдещи плащания на данъци. Това обаче би било непряк начин за намаляване на данъците и за увеличаване на държавния дълг, пише в сайта "Лавоче" (Lavoce.info) Томазо Моначели, преподавател по икономика в миланския университет "Бокони"."


  Жалко, че не са дали подробности. Не виждам логиката, за намаляване на данъците и увеличаване на дълга.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Салвини е икономически дебил. Около него има хора, които играят собствени игри, най вече спекулативни, а тоя кретен си мисли, че тия икономически алхимици, ще направят от нищо-нещо и ще му изфабрикуват пари от въздуха, които после той да разпределя.

  В сравнение с него нашия Борисов е направо доктор по икономика!

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  Да, а пък като въведоха граждански доход, всички "леви" ревнаха: популизъъъъм!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  А иначе италианците имат един, единствен шанс и това е да излязат еврозоната незабавно.
  Лирата ще има по-изгаден курс за техния износ от еврото.
  Не знам защо се бавят.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Салвини е икономически дебил. Около него има хора, които играят собствени игри, най вече спекулативни, а тоя кретен си мисли, че тия икономически алхимици, ще направят от нищо-нещо и ще му изфабрикуват пари от въздуха, които после той да разпределя.В сравнение с него нашия Борисов е направо доктор по икономика!
  —цитат от коментар 5 на niakoi_si


  ------
  дали можеш да кажеш защо да е икономически дебил?

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#6] от "zyb18561487":

  Те намалиха и възрастта или стажа /?/ за пенсиониране, единствената страна в Европа.
  Според Герб да 2033 трябва мъже и жени еднакво да се пенсионираме на 67 години.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Остава да кажеш на кого ще платят , после разсъждавай дали ще е скъпо или евтино

  гошо
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#6] от "zyb18561487":Те намалиха и възрастта или стажа /?/ за пенсиониране, единствената страна в Европа.Според Герб да 2033 трябва мъже и жени еднакво да се пенсионираме на 67 години.
  —цитат от коментар 9 на hope


  Дедо Шори ги произвежда леви, десни, червени, зелени, мъже, жени, джендъри, но всичките -- еднакви.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Моделът на социалната държава, донесе огромните дългове.
  Трябва да се орежат масово социалните плащания, да се намалят данъците и да се отбият от бюджета всички НПО-та.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Според предварителната информация, става дума за така нареченото "Правило 100".

  Това правило дава право на пенсиониране при условие, че сборът на възрастта и трудовия стаж на съответния италиански гражданин е 100 и повече. Досега пенсионирането ставаше при навършени 67 години, сега може да стане и пет години по-рано, ако съответно на 62-годишна възраст човек има 38 години трудов стаж.

  "Новото правило влиза в сила през април 2019 година за частния сектор и в август за държавните служители.

  Освен това се въвежда и базов гарантиран доход за бедните граждани на страната. Те ще получават всеки месец по 780 евро ако не работят. Ако цяло семейство не работи, доходът става 1032 евро. Единственото условия за изплащането му е безработните да завършат за година и половина курсове за преквалификация. /Агенция Кросс

  Дн"

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Те вече скъпо си плащат. До скоро точно ли ераст популисти ги управляваха и вижте до какъв дъшг фи докараха!! Да обвинявате настоящите, чв търсят решения е смешно!!!

 15. 15 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Еврозелките се зъбиха на Италия и Салвини сега такъв им го наби, че не разбраха от къде им дойде!! Ако не го подкрепят за дефицита еврото може да отече в канала!!

 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  Нищо вярно!
  Проблемът на Италия е че държавата няма пари, понеже се управлява лошо. Хората имат кеш, движима и недвижима собственост на стойност по-голяма от дългът на държавата, но не се навиват, да купят хартийки срещу парите си.
  (Освен това, голяма част от печалбата, самите хора изнасят на сигурно в Швейцария и херцогствата.

 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "zyb18561487":

  Ако говориш за Италия си в грешка. Тук няма въведен и няма да се въведе в скоро време т.н. "граждански доход".

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#17] от "vhv":

  Явно нещо не сте в час.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "hope":

  Кога е гласувано? Дай малко информация.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Неутрално

  Италианските икономически простотии край нямат!Тези "сладури" горе на снимката сигурно искат да пренапишат икономическата теория, но това само ще доведе до увеличаване на дълговите проблеми на Италия занапред!

 21. 21 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  руските слуги, докато не фалират Италия, няма да се спрат

 22. 22 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#19] от "vhv":

  Сайтът, посветен на "гражданския доход":
  https://www.redditodicittadinanza.gov.it/

  "900 хиляди семейства , или общо 2.7 млн. души, досега са кандидатствали по плана на правителството - каза шефът на италианската пенсионна и социално-осигурителна агенция INPS Паскуале Тридико във вторник. Има по-малко молби, отколкото се очакваше, съобщават местни медии."

  https://www.thelocal.it/20190424/million-people-apply-for-italys-basic-income-scheme

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Италия не може да се оправи докато е в Еврозоната. Италия трябна да се изсули от Еврозоната,а който е печелил досега от нея да плаща сметката. Италия само е губела от момента на влизане в Еврозоната. Нека и евреите банкери загубят.

 24. 24 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#23] от "gozambo":

  Италия излезе ли от еврозоната еврото като еалута си отива моментално!!! Еврозелките ше клекнат и ще позволят на Италия да прави по-гплям дефицит за още няколко години!! Както написах и по-горе, Салви и направо им го нахарзули, защото взеха да се правят на мъже!!

 25. 25 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Като ще издават облигации, те трябва да имат дата на падежа, деноминация, лихва и да се признават за финасов актив на икономическите субекти. Иначе облигациите са познат инструмент и се ползват често.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 26. 26 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Това едва ли ще се осъществи в този си вид! Италианците не са толкова глупави. Знаят, че изхвърчат ли от еврозоната ( което НИКОГА няма да стане) ще бъдат натирени вън от ЕС и последствията за тях ще бъдат равносилни на апокалипсис! Разбира се не е изключено да се стигне до някакъв трети вариант при който нещо подобно да се реализира, въпреки че някои са побързали да отрекат подобна възможност...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 27. 27 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#23] от "gozambo":


  До коментар [#24] от "xox55541929":

  хехе, кефи как тръмпараст и сибираст повтарят една и съща опорка като папагалчета

 28. 28 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "baba_zozolana":

  Видях го - общо взето големи глупости. Има записани - пари никой не е видял по сметката си. Няма и да види.

 29. 29 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Еврото е стабилно, но все пак не знам колко италиански облигации е купил а ЕЦБ начело с италианеца Марио Драги. В Еврозоната печелят само конкурентноспособните икономики. Затова задачата на Италия е да си направи икономиката конкурентоспособна час по-скоро.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Защо трябва всички да се правим на идиоти ? На всички е ясно, че Еврозоната е проблемът на всички останали страни,които не се казват Германия и мултинационални еврейски банки. Британците прекрасно разбираха,че Еврозоната е неоколониална система и механизъм за ограбване и не влязоха навремето, колкото и да ги напъваха. Тони Блеър плашеше с икономическа катастрофа,ако не влезат. Тя икономическата катастрофа дойде,но не за британците,а за онези,които влязоха в Еврозоната.
  Никакви мерки не могат да помогнат на италианци, гърци,испанци,португалци,освен собствена валута, която сами си я ръководят.

 31. 31 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Кризата в Гърция беше преди няколко години. Очевидно италианците вече са забравили за нея!

 32. 32 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Мисля че и гърците вървяха, с "подскачане", по този път, на увеличаване на дълга, но спряха да "подскачат". Салвини да попита Ципрас, едно море ги дели, и да се замисли как, с увеличаване на дълга, би избегнал един бъдещ банкрут.
  Едно време, Рим, в лицето на Цезарите си, е цоцал, от банкерите, но сега дали ще може?!
  Салвини и Комика може би си мислят че са Триумвират, с Прайм министъра?! ;)

 33. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сатана Ликующий":

  Италианската икономика е конкурентоспособна на световно ниво. Втора индустриална сила в еврозоната (след Германия).
  Проблемите са два:
  - фискалната дисциплина;
  - вкарването на юга в крак с 21-ви век.
  Сега се усетиха (най-вече от лигата), че югът е практически неразорана нива.

 34. 34 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 753 Неутрално  Ей, всички либерали се правят на ощипани моми и пищят срещу " злодея " Салвини като, че ли той за по - малко от една година е увеличил дълга до 130 % от БВП . До преди да дойде той на власт увеличаването на дълга беше правилно, демократично и либерално, а сега когато вече страната е в киреча вече е неправилно. Бах' ти и смешниците. 35. 35 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 380 Любопитно

  До коментар [#2] от "ebf52574941":


  Или слагате край на санкциите срещу Русия или Италия ще последва Великобритания. Капито ?
  —цитат от коментар 2 на ebf52574941


  Почему?
  Санкции, ето хорошо для Северо-Азиатская Нигерия!

 36. Де късмет де, ако може с византийците барабар още по-добре...........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#33] от "vhv":

  Как ще е втора италианската икономика? Къде поставяш френската и английската? Май Италия беше на 5-то място.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 894 Неутрално

  То с берлускони и игри на Тора-тора с млади мароконски модели икономика не се ръководи. Иска се работохолизъм и жертви.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Според данни на МВФ италианската икономика е седма в света и четвърта в Европа по големина на брутния вътрешен продукт (БВП). Членка е на Г8,[11] Европейския съюз и ОИСР. Италия има пазарна икономика с висока свобода на инвестициите и търговията; стандартът на живота в страната е 8-мият най-висок в света.[12] В допълнение, Италия има третият най-голям национален златен резерв в света (след Германия и САЩ),[13] а БВП на глава от населението е равен на средния за ЕС.[14]

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#27] от "carlosestrada":

  То за вас левите болшевики всички са тръмпирасри и си ирасти, та не разбирам какво чудно ома когато нормалните хора са на едно мнение!! Ама то привас е нормално нищо да не е нормално, така че е нормано!! ;-)

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4273 Неутрално

  До коментар [#23] от "gozambo":

  Грешите!Огромният проблем на Италия е нереформираната икономика, корупцията,масовото укриване на данъци и мафията!За популистите е най-лесно да обвиняват ЕС,но проблемите са вътрешни и са от десетилетия!

 42. 42 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#40] от "xox55541929":

  сибирняк, пука ми какво мислиш, по-точно - преповтаряш като папагал от флашката от пасоля

 43. 43 Профил на wak26352646
  wak26352646
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#23] от "gozambo":Италия излезе ли от еврозоната еврото като еалута си отива моментално!!! Еврозелките ше клекнат и ще позволят на Италия да прави по-гплям дефицит за още няколко години!! Както написах и по-горе, Салви и направо им го нахарзули, защото взеха да се правят на мъже!!
  —цитат от коментар 24 на xox55541929


  Италия извън Еврозоната моментално е фалирала, дефицитът ще и е най-малкият проблем, а и кой ще купува джънк облигации в лири? Салвини ще е първият обесен, ако банкоматите спрат да пускат евра и по сметките се появят лири.

 44. 44 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Моделът на социалната държава, донесе огромните дългове.Трябва да се орежат масово социалните плащания, да се намалят данъците и да се отбият от бюджета всички НПО-та.
  —цитат от коментар 12 на ironhorse


  Правилно,трябва да се орежат социалните плащания, но производствата ги няма. И производствата ги няма от дълго време,достатъчно хората да придобият манталитет на паразити. Орязването на социалните плащания трябва да върви в синхрон с връщане на производствата. Но това означава,че трябва да се прекрати с глобализма и страната да застане на здрави националистически позиции с протекционистка политика. Но както виждаш,в момента глобализмът е още жив и пречи. Не е лесно.

 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Италянските фирми и без друго търгуват помежду си с чекове, на които има дата на плащате, различна от датата на подписване. Аз такива чекове само в Турция бях виждала. Сега и данъците да почнат да плащат с хартийки и ще цъфне и държавата.

 46. 46 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сатана Ликующий":

  Става въпрос за производство - фабрики, заводи. Не говоря за БВП или финансов сектор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK