България е последна в ЕС по навлизане на цифрови технологии в икономиката и обществото

България е последна в ЕС по навлизане на цифрови технологии в икономиката и обществото

© Георги КожухаровБългария е на последно място в Индекса на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2019 г.


Въпреки увеличението на общия ѝ резултат класирането ѝ е по-слабо, от една страна, заради ограничените резултати в някои от отчитаните измерения на DESI, а от друга страна, заради по-доброто представяне на другите държави членки по някои от измеренията.


България се справя сравнително добре в областта на свързаността, особено на широкия достъп до свръхвисокоскоростни и мобилни широколентови мрежи. Постигнала е и значителен напредък в измерението "електронно правителство", като бележи все по-голям брой потребители и висока оценка за предоставянето на цифрови обществени услуги на предприятията.
Значително под средния резултат е в измерението "Човешки капитал", като цялостното равнище на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС. Делът на хората с поне основни умения в областта на цифровите технологии е около 29% от българското население, докато средно за ЕС този дял е 57%. Едва 11% от хората притежават умения над основните, което представлява по-малко от една трета от средната стойност за ЕС.


България също така е доста под средното равнище във внедряването на цифровите технологии. Предприятията все още не се възползват в пълна степен от възможностите, предоставяни от търговията онлайн: 6% от малките и средните предприятия продават онлайн (в сравнение със 17% средно за ЕС), 3% от всички МСП реализират трансгранични продажби и само 2% от оборота им е от търговия онлайн.


Според еврокомисията програмата "Цифрова България 2025" не е всеобхватна стратегия, която да подкрепя цифровата трансформация в страната, а разработената през 2017 г. Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (стратегията Индустрия 4.0) все още е на етапа на проект.


Свързаност


България е на 25-о място в измерението "Свързаност" на DESI 2019 (с едно-място по- назад от миналата година) въпреки лекото увеличение при повечето показатели за свързаност. В края на 2018 г. общото покритие с некомутируеми широколентови мрежи се увеличи с един процентен пункт до 96% от домакинствата, малко под средното за ЕС равнище от 97%.


Навлизането на широколентовия достъп е 58%. Въпреки увеличението на покритието 4G с 8 процентни пункта до 80% от домакинствата България все още трябва да навакса изоставането с 14% в сравнение със средната стойност за ЕС.


Разпространението на мобилните широколентови мрежи е нараснало значително (с 10 процентни пункта), за да достигне 97%, което е малко над средното за ЕС равнище от 96%.


С дела си от 75% България е малко под средната за ЕС стойност от 83% за домакинствата, обхванати от мрежи с достъп от следващо поколение (ДСП) с 30 Mbps, но е забележително, че всички тези мрежи са свръхвисокоскоростни, което поставя страната значително по-напред от средната за ЕС стойност (60%) в последната категория, която е повече ориентирана към бъдещето.


Ценовият индекс за фиксирания широколентов интернет е 81, т.е. малко под средната стойност за ЕС от 87. Това означава по-високи цени на човек, което може отчасти да обясни ниския процент на навлизане.


Две години преди края на националните програми за финансиране в рамките на Националния план за широколентов интернет (НПШИ) за периода 2014 - 2020 г. изпълнението достига едва 47%. Тези забавяния, изглежда, се дължат на необходимостта от допълнително национално финансиране и за някои законодателни промени.


През 2018 г. беше приета националната пътна карта, която подробно описва стъпките, необходими за изпълнение на задълженията по използването на "пионерната" радиочестотна лента 700 MHz за 5G. Голяма част от радиочестотната лента 3.6 GHz в България е на разположение и в готовност да бъде използвана за услуги 5G, но още не е разпределена по технически условия, подходящи за 5G. Операторите извършват изпитвания за 5G. България вече е набелязала някои потенциални кандидати за градове с мрежи 5G. Към днешна дата в България са разпределени само 14% от
всички 2090 MHz на хармонизирания радиочестотен спектър на ЕС. Това се дължи на забавянето в предоставянето на изключително важната част от радиочестотния спектър под 1 GHz за електронни съобщителни услуги в съчетание с липсата на търговски интерес към други радиочестотни ленти.


Въпреки известен административен и законодателен напредък усилията за предоставяне на целия радиочестотен спектър в обхватите 800 MHz и 700 MHz все още не са дали резултат.


България е втора в ЕС по брой на общините, обхванати от инициативата WiFi4EU, която насърчава свободния достъп до безжична интернет връзка за гражданите на обществени места.


Човешки капитал


По този критерий страната е последна в ЕС. Общото равнище на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в съюза. Делът на специалисти в областта на информационните и комуникационните технологии е бил 2.3% от общата заетост през 2017 г. Положителен е фактът, че жените са добре представени сред специалистите в областта - 1.3% от заетите в сектора, което съответства на средното за ЕС.


Отбелязва се, че има промени и в политиката - образователната система е в процес на реформи на всички равнища и въпреки че мерките не са изцяло в синхрон с мащаба на цифровата трансформация, все пак е засилен акцентът върху подобряване на цифровите умения.


Според еврокомисията въпреки полаганите усилия за справяне с ниското ниво на цифрови умения за България ще бъде полезно да има всеобхватна стратегия за умения в областта на цифровите технологии, за да се занимае с проблема както чрез образователната система, така и чрез повишаването на квалификацията на работната сила.


Използване на интернет услуги


Макар и да е подобрила резултата си, България е под средното ниво по използването на интернет услуги - 64% от гражданите използват интернет (в ЕС средната стойност е 83%), докато 27% никога не са го ползвали. Това е най-високата стойност в целия ЕС.


Измежду потребителите на интернет в ЕС българите осъществяват най-много видеоразговори; те са доста над средното за ЕС равнище и по отношение на активността в социалните мрежи (79%
спрямо 65%).


Освен това около 74% от потребителите на интернет четат новини онлайн, което е приблизително около средното за ЕС. От друга страна, българските интернет потребители проявяват по-малък интерес към използването на други услуги онлайн, по-специално електронното банкиране. То се използва само от 11% от ползвателите на интернет в сравнение с 64% средно за ЕС.


Едва една трета от ползвателите на интернет пазаруват онлайн, докато средният дял за ЕС е 69%.


Внедряване на цифровите технологии


Тук България отново е последна в ЕС. Макар българите да ползват интензивно социалните медии за лична употреба, само 9% от предприятията ги използват за популяризиране на бизнеса си в сравнение с 21% средно за ЕС. На последно място, броят на предприятията с висок индекс за интензивност представляват само 7.81% от всички предприятия.


Положително е, че 23% от дружествата споделят информация онлайн при средна стойност за ЕС 34%.


Въпреки че България е подписала Декларацията за сътрудничество в областта на изкуствения интелект, изпълнението на мерките за насърчаване на внедряването на приложения за изкуствен интелект в публичния и частния сектор изостава.


Цифрови обществени услуги


Страната е на 24-то място в ЕС. Представя много добре в предлагането на цифрови обществени услуги на предприятията; подобрила е резултатите си от предходната година и показателят ѝ вече достига 96 от 100 при средна стойност за ЕС от 85.


Броят на ползвателите на електронното управление също се е увеличил в сравнение с предходната година, като 61% от потребителите на интернет подават формуляри онлайн, почти колкото средната стойност за ЕС от 64%.


При услугите на електронното здравеопазване България заема 23-то място в ЕС, като 10% от българите са използвали услуги в областта на здравеопазването, предоставяни онлайн. Услугата на електронна медицинска рецепта се използва от 7% от общопрактикуващите лекари, а 20% от тях обменят медицински данни.


През изминалата година важни проекти като въвеждането на нови документи за самоличност с електронна идентификация и електронният подпис бяха значително забавени и бележат твърде слаб напредък.


Пълния доклад можете да видите в прикачения файл.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  Нормално е с комисар като Габриел.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Според Еврокомисията програмата "Цифрова България 2025"@!


  Брей, и такава Програма ли сем имали?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  "Гиганти на мисълта и бизнеса", като човека със свинската фамилия вероятно не са чували за Четвъртата индустриална епоха, а БАН са на път да "открият топлата вода", така че, за съжаление очакван резултат!!!

 4. 4 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 867 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, отново пишеш коментари без да си чел материала! Прочети статията и тогава пиши. Верно, някой може да те "пререди", но пък коментара ти ще звучи по-авторитетно.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Обаче па имаме един от най-бързите Интернети. :)

  И доста добра ИТ индустрия. :)

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  "Постигнала е и значителен напредък в измерението "електронно правителство", "
  И къде по-точно е това електронно правителство? Има неща като държавна агенция елктронно управление правоприемник на ЕСМИС и до там - удобно място за калинки!

 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Еми хем " стабилни ", хем модерни ?! Как да стане ?

 8. 8 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Весело

  Ма па имаме Габриел...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 9. 9 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, спокойно. За сметка на това пък сме първи по навлизане на хомофобия и расизъм.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Според Еврокомисията програмата "Цифрова България 2025"@!Брей, и такава Програма ли сем имали?!
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Защо не се отбелязва никъде , че България е ПЪРВА по КАЧЕСТВО И СКОРОСТ НА ИНТЕРНЕТ ????

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  До коментар [#10] от "doroteus":

  Това е друг въпрос...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Ми като прочетох статията, ние сме перфектни бе :)

  В наистина имащите значение сфери сме напред.

  Назад сме в разни глупости - "27% не знаели какво е Интернет". Ми баба ми не знае - много ясно. :)

  "Интернет банкирането се използва само от 11% от ползвателите на интернет в сравнение с 64% средно за ЕС."

  Ми много ясно - хората не искат да си размотават данните в некви бъгави системи.

  Изобщо доклада е пълна глупост. :)

  И ми звучи на нещо такова - ние го направихме, ама хората не го ползват, щото са тъпи. :)

  https://twitter.com/page_eco/status/1082971149208772609

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Любопитно

  А иначе ГЕРБ говори за успехи и в тази област!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Любопитно

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++
  Има сигурно...................и има пари за "усвояване" от ЕС в джобовете на Правилните Хора!

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Защо не се отбелязва никъде , че България е ПЪРВА по КАЧЕСТВО И СКОРОСТ НА ИНТЕРНЕТ ????
  —цитат от коментар 10 на doroteus


  Отбелязано е с половин уста:

  "но е забележително, че всички тези мрежи са свръхвисокоскоростни, което поставя страната значително по-напред от средната за ЕС стойност (60%) в последната категория, която е повече ориентирана към бъдещето."

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  До коментар [#10] от "doroteus":

  Това няма нищо общо мамин.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":
  До коментар [#4] от "todor._89":

  само да попитам, защо иликтронната балалайка Дончев порути opendata.government.bg и на негово место тури един кух уеб интерфейс? и, колко милиона струваше уеб сайтчето, което върши НУЛА полезна работа

  Vernam Cipher
 18. 18 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 305 Неутрално

  След идването на власт на тиквите слогана беше -> всеки тракторист ИТ специалитет, резултатите са видни!!!

 19. 19 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Защо не се отбелязва никъде , че България е ПЪРВА по КАЧЕСТВО И СКОРОСТ НА ИНТЕРНЕТ ????
  —цитат от коментар 10 на doroteus


  Защото не е така.

  https://www.fastmetrics.com/internet-connection-speed-by-country.php

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 20. 20 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Обаче па имаме един от най-бързите Интернети.
  :)

  И доста добра ИТ индустрия. :)
  —цитат от коментар 5 на realguru


  лъжеш като дърт, тлъст и мазен гробар. на последно място в ЕС сме. ...гарантирано от ГЕРБ, резилтатите на Мафията на Боже Борисов и лъжливата МУ Дева Боряна

  "Households with broadband access"
  https://ec.europa.eu/eurostat/wdds/rest/data/v2.2/json/en/tin00073?indic_is=H_BROAD&time=2018

  Vernam Cipher
 21. 21 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  "Обаче па имаме един от най-бързите Интернети. :)"

  Като има връзка в Интернет във всяко село, тогава може да мерите скоростта на Интеернета. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 22. 22 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  "В наистина имащите значение сфери сме напред."

  Кои са "имащите значение сфери"?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 23. 23 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обаче па имаме един от най-бързите Интернети. :)
  —цитат от коментар 5 на realguru


  лъжеш като дърт, тлъст и мазен гробар. на последно място в ЕС сме. ...гарантирано от ГЕРБ, резилтатите на Мафията на Боже Борисов и лъжливата МУ Дева Боряна

  "Households with broadband access"

  Средно за EU28 - 86%, BG 71%. Дори Сърбия е пред нас, а след нас е единствено Босна и Херцеговина

  https://ec.europa.eu/eurostat/wdds/rest/data/v2.2/json/en/tin00073?indic_is=H_BROAD&geo=BG&geo=EU28&time=2018

  Vernam Cipher
 24. 24 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#2] от "hamiltonf":
  До коментар [#4] от "todor._89":

  само да попитам, защо иликтронната балалайка Дончев порути opendata.government.bg и на негово место тури един кух уеб интерфейс? и, колко милиона струваше уеб сайтчето, което върши НУЛА полезна работа
  —цитат от коментар 17 на Дедо Лойко


  заповядайте, прегледайте чудото наречено "Спецификация на API" на data.egov.bg

  https://data.egov.bg/document/view/1

  не че opendata.government.bg нямаше много проблеми, обаче беше приказка в сравнение с настоящия кух уеб интерфейс

  Vernam Cipher
 25. 25 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Защо не се отбелязва никъде , че България е ПЪРВА по КАЧЕСТВО И СКОРОСТ НА ИНТЕРНЕТ ????
  —цитат от коментар 10 на doroteus


  лъжеш като дърт, тлъст и мазен гробар. на последно място в ЕС сме. ...гарантирано от ГЕРБ, резилтатите на Мафията на Боже Борисов и лъжливата МУ Дева Боряна

  "Households with broadband access"

  Средно за EU28 - 86%, BG 71%. Дори Сърбия е пред нас, а след нас е единствено Босна и Херцеговина

  https://ec.europa.eu/eurostat/wdds/rest/data/v2.2/json/en/tin00073?indic_is=H_BROAD&geo=BG&geo=EU28&time=2018

  Vernam Cipher
 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":"Обаче па имаме един от най-бързите Интернети. :)"Като има връзка в Интернет във всяко село, тогава може да мерите скоростта на Интеернета. :)
  —цитат от коментар 21 на I


  "но е забележително, че всички тези мрежи са свръхвисокоскоростни, което поставя страната значително по-напред от средната за ЕС стойност (60%) в последната категория, която е повече ориентирана към бъдещето."

  Не разбра ли че сме ориентирани към бъдещето :)

  В селата с по 10-20 жители какво бъдеще виждаш? И защо ти е там бърз Интернет и кой ще плаща прокарването на кабели до там? :)

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  "Кои са "имащите значение сфери"?
  —цитат от коментар 22 на I


  Тея дето носят кинти :)

 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  А Неделчева-Габриел какво прави?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "realguru":

  T.e. твърдиш, че БГ печели повече от ИТ услуги от останалите държави в Европа? Някакви числа да имаш?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 30. 30 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "realguru":

  Ами просто защото е напълно малоумно да сравняваш скоростта на Интернета в страни, които са напълно свързани със страни като БГ. Опитайте се мислите от време на време.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 31. 31 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#9] от "КретенКилър":

  Е, спокойно. За сметка на това пък сме първи по навлизане на хомофобия и расизъм.
  —цитат от коментар 9 на КретенКилър


  За Вас знаем, че сте първи по мразене на българите, за расизма и хомофонството само подозирах, но щом се смятате за първи и там, ще се съглася!!

 32. 32 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо не се отбелязва никъде , че България е ПЪРВА по КАЧЕСТВО И СКОРОСТ НА ИНТЕРНЕТ ????
  —цитат от коментар 10 на doroteus


  лъжеш като дърт, тлъст и мазен гробар. на последно място в ЕС сме. ...гарантирано от ГЕРБ, резилтатите на Мафията на Боже Борисов и лъжливата МУ Дева Боряна. Тук също сме последни

  "Households with internet access"

  https://ec.europa.eu/eurostat/wdds/rest/data/v2.2/json/en/isoc_bde15b_h?hhtyp=TOTAL&indic_is=H_IACC&time=2018

  останалите категории/датасетове искате ли да ги погледнете или ше си продължавате с гробарските лъжи?

  Vernam Cipher
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  За много държави е по изгодно да са аналогови .....
  Кой разбрал ,разбрал.....

  Bukalemun
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тея дето носят кинти :)
  —цитат от коментар 27 на realguru


  лъжеш като дърт, тлъст и мазен гробар. на последно място в ЕС сме. ...гарантирано от ГЕРБ, резилтатите на Мафията на Боже Борисов и лъжливата МУ Дева Боряна. Тук също сме последни

  "Broadband and connectivity - enterprises"
  "All enterprises, without financial sector (10 persons employed or more)"
  "Percentage of enterprises"

  BG 89% -- САМО НИЕ СМЕ ПОД 90%, средното за ЕС, EU28 e 96

  https://ec.europa.eu/eurostat/wdds/rest/data/v2.2/json/en/isoc_bde15b_e?indic_is=E_BROAD2&sizen_r2=10_C10_S951_XK&time=2017&unit=PC_ENT

  останалите категории/датасетове искате ли да ги погледнете или ше си продължавате с гробарските лъжи?


  До коментар [#4] от "todor._89":

  До коментар [#10] от "doroteus":

  Vernam Cipher
 36. 36 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#27] от "realguru":

  T.e. твърдиш, че БГ печели повече от ИТ услуги от останалите държави в Европа? Някакви числа да имаш?
  —цитат от коментар 29 на I


  има числа той... има таратанци... и лаладжийска тръмпоидно-комунаро-гробарска уста. инак "умнокрасивцити" били у echo chamber-a

  Vernam Cipher
 37. 37 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дедо Лойко":

  Забелязъл съм, че това е много ефективен начин да затвориш устата на идиотите. Питаш го за факти и млъква като ... :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 38. 38 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Е, имаме си комисар по цифровите технологии. ;) Много показателно!!! Може и да наваксаме.
  Но за електронно правителство, нашето правителство се дърпа като магаре. Що ли?!
  Ами защото ще трябва да се лишим от много "наши хора". Кой ще ни обслужва интересите?!

 39. 39 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#19] от "FourOhFive":

  Е, сгрешил е с една цифра пред единицата...
  Не 1-ва, а 31-ва.

 40. 40 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#38] от "paf":

  Имахме...
  И този комисар е една калинка, като всичко подвизаващо се под мускула на еднокнижбика, завършил със златен медал, без да знае руски и западен език...

 41. 41 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Весело

  - Бабо, имаш ли "уайфай"?
  - К'вото има, това ще ядеш!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 42. 42 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 305 Неутрално

  //За много държави е по изгодно да са аналогови .....
  Кой разбрал ,разбрал//
  -----------------
  Абе Мюмюнчо, фес с петолъчка, вие оттатък Босфора не сте ли всички аналНаГол!!!....

 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2478 Весело

  До коментар [#41] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Хахаха.........................

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 44 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#31] от "xox55541929":
  //За Вас знаем, че сте първи по мразене на българите, за расизма и хомофонството само подозирах, но щом се смятате за първи и там, ще се съглася!!//
  -------------------------
  Ако не знаеш какво представляват хазаро/юдеите.... изгледай това!!!
  ========================
  https://nova.bg/news/view/2017/03/12/176270/елена-поптодорова-пред-nova-бях-буквално-разчленена-видео

 45. 45 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Е, имаме си комисар по цифровите технологии. ;) Много показателно!!! Може и да наваксаме.Но за електронно правителство, нашето правителство се дърпа като магаре. Що ли?! Ами защото ще трябва да се лишим от много "наши хора". Кой ще ни обслужва интересите?!
  —цитат от коментар 38 на paf


  За електронно правителство се говори от поне 15 год. Що пари изпотрошиха за семинари, обучения, програми, тук-таме някое фийзабилити стъди. Резултат зеро, то нали електронното правителство не се яде и не вдига БВП-то с минимум 10% като магистрала Хемус според Светата Тиква :)
  Барем да беха обединили базите данни със съдебна практика на съдилищата в България с общ интерфейс, а не сега да се ровиш като идиот в сайта на всеки съд. При това практиката някъде е достъпна безплатно, някъде платено, някъде само с регистрация като адвокат. Тук пак може да направим едно сравнение с братята румънци, които си бяха синхронизирали цялата база данни на всички съдилища в единен софтуеър още преди да влязат в ЕС ако не се лъжа. Сметай. Ма те си немат Бойко - слънцето на Банкя, властелинът на скоростните влакове, титанът на управленската мисъл да ги "оправи".

 46. 46 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  Умнокрасивците изщракаха централно след провала на опита им да трасират пътя на бесипету към властта и бичат хептен отвъртяни гьобелсщини надявайки се че ако храчките са екстра мазни се ше фане дикиш.

  Ма не фаща освен сред обичайните облъчени умнокрасиви сектанти :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 47. Тъй Марчето Гаргамел ли го каза?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 48. 48 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Барем да беха обединили базите данни със съдебна практика на съдилищата в България с общ интерфейс
  —цитат от коментар 45 на idiotstavrev  брадчет, ти са виш пилотаж искаш :D те ени прости енкодинги не моат оправи... глеаш гу у брайзъро, ок. ко си на вин с БГ локале, ок. ма, не е. сървърчето мета латин енкодинг, неам спомен ко точно беше, па байтсрийма всъщност е win-1251

  [email protected]:~$ torsocks --shell
  /usr/bin/torsocks: New torified shell coming right up...
  [email protected]:~$ curl https://www.grao.bg/tna/isnt41nm-15-03-2019_2.txt > tmp.t
  [email protected]:~$ vim tmp.t
  äàòà 15.03.2019
  Òàáëèöà íà íàñåëåíèåòî ïî ïîñòîÿíåí è íàñòîÿù àäðåñ
  îáëàñò ÁËÀÃÎÅÂÃÐÀÄ îáùèíà ÁÀÍÑÊÎ

  ---------------------------------------------------------------
  | | Ïîñòîÿíåí | Íàñòîÿù |Ïîñòîÿíåí è|
  | Íàñåëåíî ìÿñòî | àäðåñ | àäðåñ |íàñò.àäðåñ |
  | | îáùî | îáùî |â ñúùîòî ÍÌ|
  ---------------------------------------------------------------
  |ÃÐ.ÁÀÍÑÊÎ | 9380| 8625| 7639|


  га му врътнеш енкодинга


  [email protected]:~$ pwsh
  PS /home/joshua> $Uri = 'https://www.grao.bg/tna/isnt41nm-15-03-2019_2.txt '
  PS /home/joshua> $Stream = (Invoke-WebRequest $Uri).RawContentStream
  PS /home/joshua> $Encoding = [System.Text.Encoding]::GetEncoding(1251) PS /home/joshua> $Encoding.GetString(($Stream).GetBuffer()) | Out-File tmp.t PS /home/joshua> vim tmp.t

  дата 15.03.2019^M
  Таблица на населението по постоянен и настоящ адрес^M
  област БЛАГОЕВГРАД община БАНСКО^M
  ^M
  ---------------------------------------------------------------^M
  | | Постоянен | Настоящ |Постоянен и|^M
  | Населено място | адрес | адрес |наст.адрес |^M
  | | общо | общо |в същото НМ|^M
  ---------------------------------------------------------------^M
  |ГР.БАНСКО | 9380| 8625| 7639|^M


  ооооо, ЧУДОООООО!

  такива простотии дори архивирани ги има

  http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/EKATTE/Ekatte.zip

  нищо, важното е дето кухият гробарски електрончик Дончев порути opendata.government.bg и усвои незнайно колко милиона в създаването на кухия уеб интерфейс data.egov.bg

  Vernam Cipher
 49. 49 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "Saint of Me":

  гробар, що така са насрахте с купуването на гласове тоа път ...пак?

  Vernam Cipher
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  По човешки капитал, последни. Ами това е мечтата на Борисов. Той прост и ние прости.

 51. 51 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Няма причина да не се вярва на статията, но ме учуди че при тези данни повечето от половината данъчни декларации тази година са били подадени електронно (според предишно съобшение в "Дневник").

 52. [quote#19:"FourOhFive"][/quote]

  Не е, много ти е старо инфото, беше едно време "даскале"......че не ти знам името........нали се сещаш.......някой ти каза "стой си там и НИКОГА не се връщай!", аз ще кажа, че и да се върнеш или не НИКОЙ НЯМА ДА ЗАБЕЛЕЖИ!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK