Жан-Клод Юнкер за силата да казваш "не", целувката с Тръмп и защо не ползва "Туитър"

Жан-Клод Юнкер

© Reuters

Жан-Клод ЮнкерПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обобщи работата си като ръководител на институцията в пространно интервю за изданието "Политико", излъчвано на живо.


Юнкер за пръв път призна, че през 2014 г. е предпочитал да оглави Европейския съвет вместо Еврокомисията. По неговите думи начело на ЕК му се е налагало да работи по 18 часа на ден, докато дейността на председателя на Европейския съвет била на непълно работно време. "Председателят на комисията не е този, който взима крайните решения, това е Съветът на министрите, това е Европейският съвет. По-лесно е да имаш работа на непълно, отколкото на пълно работно време. Председател на Комисията? Това са 18 часа на ден. Председател на Европейския съвет? По-малко." Силата ми е във воденето на преговори, добави Юнкер.


За отношенията с правителствата в ЕС отбеляза, че се е налагало да казва "не", както и че се е постарал да не бъде възприеман като дългата ръка на Европейската народна партия. "Никой не ме е молил да остана втори мандат начело на ЕК. Председателят на комисията става роб на държавите. Не искам да бъда секретарката на ЕС. Председателят трябва да бъде независим, а не на разположение на правителствата. Отказах се открито преди три години от втори мандат, за да не ми бъде оказван голям натиск, макар че все пак имаше опити", заяви Юнкер.
Той съобщи, че е отхвърлил шестима кандидати за еврокомисари преди пет години, а 10 кандидати е предложил сам. Юнкер поясни, че досега не е казвал това, за да се избегнат вътрешнополитически последици. Настоя за ограничаване на броя на еврокомисарите, като според него те трябвало да бъдат "повече от 17 и по-малко от 20". Отбеляза, че това решение е в ръцете на Европейския съвет.


Юнкер отново настоя правителствата да не изпращат еврокомисари за четири месеца до назначаването на новата Европейска комисия. По неговите думи заместниците биха стрували по един милион евро на бюджета на ЕС и би следвало поне да се откажат от правата си на доживотна еврокомисарска пенсия.


Изрази очакването германският канцлер Ангела Меркел да удържи на думата си и да не заеме пост в ЕС, посочва БТА.


"Не целувай Доналд Тръмп"


За Доналд Тръмп коментира, че имат добри лични връзки и изрази недоволство от някои европейци, че постоянно го критикуват. "Той заслужава уважение, защото е президент на САЩ. И не трябва да съпровождаме делата му с гадни коментари от европейска страна."


Посочи, че е развил добри отношения с американския лидер, говорейки с него без заобикалки. "Трябва веднага да започнете по същество. Никакви поеми. Никакво описание на пейзажа, макар понякога в отношенията със САЩ да трябва да опишете европейския пейзаж, защото този пейзаж не е много познат за нашите американски приятели. Да кажете "Добре, съгласен съм. Не съм съгласен. Грешите. Прав сте". И американецът, президентът на САЩ, не е свикнал събеседниците му да му казват: "Не сте прав, господин президент, Доналд." Той цени това."


Юнкер разказа, че когато миналата година се готвел да се срещне с Тръмп във Вашингтон, съпругата му го посъветвала: "Не целувай Доналд Тръмп." В крайна сметка имаше целувка, но по думите на Юнкер Тръмп е бил този, който го е целунал.


Съжаление за Великобритания


Юнкер отново заяви, че който и да бъде избран за следващ премиер на Великобритания, постигнатата сделка с ЕС не подлежи на предоговаряне. "Ценя Великобритания възможно най-високо, дължим на британците много - нямаше да сме тук без тях. Съжалявам само, че бях помолен от премиера Дейвид Камерън ЕК да не се меси в кампанията за референдума. Така се откри място за разпространението на всякакви лъжи, смешки, откъснати от действителността", коментира Юнкер, като отказа да изрази предпочитание кой да бъде следващият британски премиер.


"Не ми харесва това, което се случва, нито фактът, че има надпревара за нов премиер. От месеци оставам с впечатлението, че основният интерес за британското политическо общество бе как да бъде сменена Тереза Мей, а не как да се намери споразумение с ЕС."


По неговите думи Северна Македония е изпълнила всички поставени изисквания, за да започне преговори за присъединяване към ЕС. За Албания той бе по-сдържан и посочи, че според Еврокомисията Тирана е предприела "поисканите стъпки".


Като съжаление за несвършена работа в мандата си Юнкер посочи липсата на решение по въпроса за Кипър. Бяхме много близо до решение, но изведнъж всичко се изпари, поясни той.


Юнкер каза, че ЕС няма нужда от по-големи цели за опазването на природата, а трябва да изпълни вече приетите решения. Добави, че Европа остава твърде зависима от двустранната търговия, която осигурява 36 милиона работни места.


ЕС никога не е бил толкова влиятелен, колкото в последните пет години, заяви председателят на Еврокомисията и допълни, че ще напише книга за престоя си начело на комисията.


За социалните мрежи и ишиаса


В интервюто Юнкер сподели, че не ползва социалните медии, за да избегне болезнени коментари, включително обвинения, че е пиян или корумпиран. Думите му, които се отнасяха за "Туитър", бяха по повод въпрос за Тръмп. "Въпреки че той е специалист по туитове, аз никога не ги чета, защото не следя социалните мрежи, защото не ми харесва ден след ден да разбирам, че съм пиян, че съм корумпиран, че съм никой."


По повод залитането му миналото лято на срещата на НАТО, което бе повод за спекулации, че е употребил алкохол, той каза: "Това ме подразни, защото все още имам спазми от ишиас. Изпитвам силна болка и по време на тази среща на НАТО имах крампи на краката и след това, разбира се, паднах. Изглеждаше сякаш съм тотално пиян, което, разбира се, британските медии обожават."


Силата да казваш "не"


Юнкер защити процеса с т.нар. водещ кандидат (за председател на Европейската комисия) и каза, макар и без много ентусиазъм, че би искал кандидатът на неговата консервативна Европейска народна партия, германецът Манфред Вебер, да го наследи на поста. По думите му който и да заеме позицията, трябва да знае как да казва "не".


"Мисля, че бях прав понякога да казвам, не твърде често, "не" на национални правителства. Трябва да имате някакъв вид авторитет, за да кажете "не" и въпреки това да бъдете подкрепен от националните правителства. Ако винаги се предавате, когато премиер ви повика – било то от Берлин, Париж, Лондон или Рим, или където и да е, или Братислава, или Рига, ако винаги се предавате, изчезвате в мъглата на зле организираните междуинституционални отношения."


Попитан какво ще прави на 1 ноември, деня, в който напуска досегашния си пост, Юнкер отговори: "Ще мога да дишам."

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Целувката с кой Тръмп, че те май бяха двама... ох, нищо не помня.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Силата да казваш : "Не!"

  Хайде, Жан!... Само едно малко. Знаеш, че го искаш.
  Едно малко, и повече няма. Сам виждаш, без него ръцете ти треперят.
  Хайде, последно за днес. Нищо няма да стане от още едни 50 грама.

 3. 3 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 282 Весело

  А когато излезе на подиума с две различни обувки пак ли ишиаса беше виновен? 😂😂😂 га га га

  https://l.facebook.com/l.php?u=https ://it.businessinsider.com/juncker-si-presenta-con-una-scarpa-marrone-e-una-nera-e-la-rete-si-scatena/&h=AT1UnAAwYLwnGbmIp_ipfeQEk4Dko7-BPZxC5eEkRbaw_TPNUV7AVCBHtlaRff_AvuAYCUypYvqX-zw0VPInCR78cpGgQuenQdAEOjERiWSmBIVwQQDAuLHrEAyamxjJ6Dg3nnsExSnh&s=1

 4. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Попитан какво ще прави на 1 ноември, деня, в който напуска досегашния си пост, Юнкер отговори: "Ще мога да дишам".
  __________________
  Юнкер е типичната неолиберална калинка в зряла възраст, която заема позиции които не разбира, но гледа умно и начина по които ги отстоява е голям смях!
  ЕНП и ПЕС са напълно провалена европопулистка и хипероптимистична формация на тандем проповядващ толерастия до шия и либерален ентусиазъм!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 6 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 361 Неутрално

  "Ишиас" навярно е марка уиски.

  Не ща да влизам у затвора!
 6. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Весело

  "По неговите думи заместниците биха стрували по един милион евро на бюджета на ЕС и би следвало поне да се откажат от правата си на доживотна еврокомисарска пенсия."

  Значи Мегито Кунева и Гейбриел да не ги мислим дали ще им стигат пенсиите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  Изключително интервю, разделяме се с голям политик, и най-вече с голям дипломат!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Изключително интервю, разделяме се с голям политик, и най-вече с голям дипломат!
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  По негово време популярността на ЕС достигна невиждани висоти, особено във Великобритания.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 10 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 361 Неутрално

  разделяме се с голям политик, и най-вече с голям дипломат!
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf

  Защо трябва да се разделяме завинаги?
  Винаги старите приятели можем да седнем на чашка и да си похортуваме за отминалите години.
  Я, каква черешова съм варил от тазгодишна реколта! И то, двойна преварка!
  Сигурен съм, Жан-Клод като известен ценител ще я оцени по достойнство. И ще се влюби в България!

  Не ща да влизам у затвора!
 10. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Силата да казцваш НЕ на престъпни банди управляващи пропаднали държави, водещи се европейски, е голяма, свещена сила.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 12. 13 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Пияндурът се е отдал на спомени и размишления, а розовите калинки получават оргазъм от вълнение какъв великан си тръгва от политическата сцена.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 13. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1380 Весело

  "Попитан какво ще прави на 1 ноември, деня, в който напуска досегашния си пост, Юнкер отговори: "Ще мога да дишам."

  И ще може да си лекува ишиаса далеч от камери :)

  "че ще напише книга за престоя си начело на комисията."

  А няма нужда! :)

 14. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1380 Весело

  До коментар [#3] от "кокошката":

  :)))))
  Това не го знаех! Готин пияндур!

 15. 16 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Напуска съюз в значително по-тежко състояние от което го пое.

  Което означава, че не е бил на висотата на предизвикателстват.

  .. та това му е голямото.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 16. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Весело

  Явно тази "сила" я изразходва на други места и за чашката вече не му остава сила да каже "Не" :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Юнкер е в дълг към България, защото си затваря очите за много от безобразията на Борисов и българското правосъдие.

 18. 19 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ... долен, ляв... ишиас (

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 19. 20 Профил на buddy
  buddy
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "По-лесно е да имаш работа на непълно, отколкото на пълно работно време" за да остане време човек да си лекува ишиаса. Мдам...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK