София загуби надпреварата за седалище на Европейския орган по труда

Победителят е Братислава

© Associated Press

Победителят е БратиславаСофия изгуби надпреварата за седалище на Европейския орган по труда. Новата агенция на ЕС ще бъде разположена в Братислава, предаде EUobserver. Словакия получи 15 от общо 28 гласа по време на гласуването на срещата на министрите от Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.


Другите претенденти бяха Никозия (Кипър) и Рига (Латвия). Страните от Централна и Източна Европа от дълго време се оплакват за географското разпределение на агенциите на ЕС, голяма част от които са разположени в Западна Европа.


EurActiv отбелязва, че интересът към приемането на новата агенция бе много по-слаб в сравнение с този на 19-те страни, които искаха да приемат Европейската агенция по лекарствата. След решението за Брекзит тя трябваше да напусне Лондон. София също бе сред кандидатите, но беше предпочетен Амстердам.
Според изданието България, изглежда, беше положила доста усилия при попълването на кандидатурата си. Представила бе подробно описание за всеки критерий, дори времето за път от летището до службата, изискване, което Словакия например бе пропуснала. София беше готова да предостави три сгради, които да са на разположение още преди началото на дейността на новата европейска структура, предвидено до края на годината.


България обаче има най-ниските заплати в ЕС. Дипломат, цитиран от EurActiv, отбелязва, че това е било сериозен фактор във връзка със скорошното преместване на Агенцията по лекарствата.


Целта на новия орган е да се подобри трансграничното сътрудничество, да се допринесе за гарантирането на справедлива мобилност в ЕС и да се подпомогне координацията на системите за социална сигурност.


Критериите, според които бяха оценявани кандидатурите, са:


- географски баланс;
- своевременна наличност на работни помещения, за да може агенцията да започне да функционира;
- достъпност на мястото;
- наличие на училища за децата на служителите на агенцията;
- достъп до пазара на труда, социална сигурност и медицинско обслужване за съпрузите и децата на служителите.


"Свободното движение подкрепя растежа, помага на бизнеса да намери уменията, от които се нуждае, и дава на всеки възможността да използва най-добре талантите си, но трябва да бъде добре управлявано", каза еврокомисарят по заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тайсен, цитирана от "Ройтерс". Тя каза, че задачата на новата агенция ще бъде да гарантира, че трудовите правила на ЕС са справедливо и ефективно прилагани, както и да се бори със злоупотребите.


"Регламентът за Европейски орган по труда бе приет в рекордно кратки срокове и съм уверена, че преместването на Европейския орган по труда в Братислава ще бъде и безпроблемно и бързо. Органът ще започне работа в Брюксел от октомври, докато бъде преместен в града, избран за негово седалище. Очаквам с нетърпение Органът да се установи и започне работа в Братислава възможно най-скоро", допълни еврокомисарят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK