Коя държава какво поиска за стратегическия дневен ред на ЕС в следващите 5 години

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск

© Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд ТускДържавите - членки на Европейския съюз, като цяло подкрепиха приоритетите в подготвяния стратегически дневен ред за следващите пет години, макар да призоваха за "по-положителна" визия за блока. Въпреки исканията на столиците в последната версия на документа, който ще се обсъжда от лидерите следващата седмица, са включени само малки промени, предаде изданието EurActiv, което се е запознало с втората чернова.


Първата, с дата 7 юни, включваше четири основни приоритета – защита на гражданите и свободите; развитие на силна и енергична икономическа основа; изграждане на по-благоприятно за климата, зелено, справедливо и включващо бъдеще; защита на европейските интереси и ценности на световната сцена.


"През последните години светът стана все по-несигурен, сложен и подложен на бързи промени", се казва в черновата на текста. В предложенията се посочва и как да се гарантира изпълнението на изброените приоритети.
Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция похвалиха "качеството" на документа. Но по време на продължителните дискусии между посланиците на държавите членки по-рано тази седмица една значителна група отбеляза, че тонът на текста е "твърде негативен и отбранителен".


Затова Франция, Испания, Италия, Холандия и още няколко държави предложиха по-дълга въвеждаща част, която да описва не само предизвикателствата пред Европа, но й нейните амбиции, за да се отправи едно "смело и положително послание". Великобритания също подкрепи този призив. Значително мнозинство предложи и допълнения към всеки от приоритетите.


Въведението бе леко преправено, за да включва отпратка към ценностите на ЕС и "силните страни на нашия модел", и необходимостта "да защитим нашия начин на живот".


Последната чернова обаче не включва препоръка за целта да се гарантира въглеродно неутрална Европа до 2050 г. Франция, Словения, Испания, Португалия, Швеция, Холандия, Дания, Белгия, Финландия и Великобритания поискаха включването на датата.


Началникът на кабинета на Доналд Туск, председател на Европейския съвет, предупреди, че включването на конкретен срок ще бъде по-голямо предизвикателство предвид съмненията, изразени по време на дискусиите от страна на България, Малта, Полша, Чехия и Унгария.


Екипът на Туск все пак се надяваше да постигне споразумение на още една среща на посланиците в четвъртък. При липса на такова стратегическият дневен ред ще бъде завършен от пратениците на националните правителства в понеделник преди да бъде одобрен от лидерите на ЕС по време на срещата им на 20-21 юни.


Списъкът с желания на държавите


Списъкът с желания на страните включваше защита на християните по света (Унгария и Полша), призив за запазване на политиката на ЕС за конкуренцията (Испания), натиск за преразглеждане на антитръстовите правила (Франция и Германия), "дигитален суверенитет" заради опасенията във връзка с "Хуауей" (отново Франция и Германия).


По първия приоритет "Защита на гражданите и свободите" миграцията остава най-спорният въпрос. Франция, Испания, Гърция, Белгия, Малта, Великобритания и Финландия отправиха критики към думите, отнасящи се до това ЕС да е единственият, който да решава кой стъпва на територията му. Според тези държави твърдението е "твърде негативно и потенциално несъответстващо на международното законодателство за спасяването в море". В ревизираната версия се казва, че държавите членки ще решават "кой влиза в ЕС".


В областта на икономиката много посланици бяха разочаровани от липсата на отпратка към Европейския социален стълб (Франция, Испания, Италия, Португалия, Дания, Германия, Швеция). Европейската комисия също изрази подкрепа за повече амбиция на в областта. Тези призиви бяха като цяло игнорирани. Втората чернова все пак включи дигиталния суверенитет, поискан от Париж и Берлин.


Франция, Финландия, Латвия, Кипър, Испания и Португалия поискаха да се подсили и частта за икономическия и валутен съюз. По-конкретно Мадрид и Лисабон настояха да се спомене един от най-спорните въпроси, бюджета на еврозоната, за да се подсили валутния съюз.


За търговията посланиците на Латвия, Испания и Финландия, както и Еврокомисията, подкрепиха силна защита на многостранния ред.


"Зелено" и включващо бъдеще


Испания, Румъния, Кипър, Дания и Белгия застанаха зад препоръка за целите за устойчиво развитие.


Европейската служба за външна дейност, подкрепена от Франция, Италия, Португалия, Дания и Белгия, призова за изрично споменаване на Африка.


Включването на трансатлантическото сътрудничество бе поискано от Полша, Чехия, Словакия, Естония и Великобритания, а Португалия, Великобритания, Гърция и Европейската служба за външна дейност защитиха изтъкването на сътрудничеството с ООН. В крайна сметка само частта за ООН бе включена във втората чернова.


Франция и Холандия продължават да са основните противници на разширяването на ЕС, което ги противопостави на посланиците от Естония, Хърватия, България, Литва и Унгария. Текстът остана непокътнат в тази част, изразявайки готовност "да се задържи вратата отворена за тези, които искат и са способни да се присъединят към семейството".


Финландия, Германия, Франция и Испания подкрепиха включването на предложението на Европейската комисия да се сложи край на правото на вето по данъчни и външно-политически въпроси. По време на дебатите само Латвия се противопостави на въвеждането на гласуване с квалифицирано мнозинство в тези области. Втората чернова в крайна сметка посочва, че "всяка институция трябва да разгледа отново работните си методи и да помисли за най-добрия начин да изпълни ролята си, заложена в договорите".

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  ЕС е машина за преговори и пазарлъци.
  А нивото на българските евродепутати, дипломати и преговарящи е като на националният ни отбор.

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  - защита на гражданите и свободите;
  - развитие на силна и енергична икономическа основа;
  - изграждане на по-благоприятно за климата, зелено, справедливо и включващо бъдеще;
  - защита на европейските интереси и ценности на световната сцена.

  Ужасен популизъм. Само общи фрази. :)

  Защита на гражданите от кой? Не е от мигранти всеки случай. :)
  Развитие на силна икономическа основа - с фондове ако ставаше, ама не става.
  Зеленото ясно - там ще се усвояват едни пари
  Защита на европейските ценности - кои точно ценности щото се оказа че Запада има едни Изтока други.

 3. 3 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 429 Весело

  ЕС е машина за преговори и пазарлъци.А нивото на българските евродепутати, дипломати и преговарящи е като на националният ни отбор.
  —цитат от коментар 1 на palav_nik


  Това не е вярно.
  Пратихме им политическия меси в европарламента.
  Радан струва колкото всичките останали взети заедно

 4. 4 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 964 Весело

  Ние искаме еврофондове, с предизвикателствата да си се оправят европейците!

  😂😂😂😂😂😂😂

  Ако са свършили еврофондовете- искаме други фондове- може и да са "фондове от Европа". Демек- не сме притенциозни- не се заяждаме за името...

  😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  " По първия приоритет "Защита на гражданите и свободите" миграцията остава най-спорният въпрос. Франция, Испания, Гърция, Белгия, Малта, Великобритания и Финландия отправиха критики към думите, отнасящи се до това ЕС да е единственият, който да решава кой стъпва на територията му. Според тези държави твърдението е "твърде негативно и потенциално несъответстващо на международното законодателство за спасяването в море". В ревизираната версия се казва, че държавите членки ще решават "кой влиза в ЕС"."

  А те , в мнозинството си, вече поставиха точка на политиката на приемане на " бежанци", чиято единствена цел е да се стигне до социалните помощи на по - богатите държави в ЕС ! И е действително по - правилно самите държави - членки да имат думата за подобен проблем !

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  Както казва поговорката :"Всяка коза за свой крак". Прекалено различни са интересите на отделните държави.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Дано успеем да защитим националните си интереси в тази дълга и сложна процедура.

 8. 8 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Очаквано България се снишава като пръднала кокошка... НИЕ НЯМАМЕ ПОЗИЦИЯ ЗА КАКВОТО И ДА Е.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Да няма разводняване и да се сложи на масата защита на интересите на ЕС с активна външна политика.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  През последните години светът стана все по-несигурен, сложен и подложен на бързи промени",

  No shit! И за това имате вина вие, че подгъзувахте на американската олигархия и сте смотана територия, управлявана от окупираната Германия.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  Статия за така важното бъдеще на Съюза и на България от преди 2 часа и половина, и само девет коментара?! Това говори много, за съжаление...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 311 Гневно

  Очаквано България се снишава като пръднала кокошка... НИЕ НЯМАМЕ ПОЗИЦИЯ ЗА КАКВОТО И ДА Е.
  —цитат от коментар 8 на theduloclan


  Кой да я изработи тази позиция? Хоризонтът на политиците ни е до следващите избори и къща за гости.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 13. 13 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Вярно ! +

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 14. 14 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Освен това, искаме да се наядем, да се напием и да е.. ем (по ББ)!

 15. 15 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  Хората искат, ние сме съгласни...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Весело

  Статия за така важното бъдеще на Съюза и на България от преди 2 часа и половина, и само девет коментара?! Това говори много, за съжаление...
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf


  Плащат само за коментари, касаещи Бойко, Ръдан, Лозан, Ицо, съиздателя, Путин и Тръмп.

  А тук какво - ЕС, скука някаква. Един двама са се отметнали с вяли ругатни по адрес на евродепутатите без да се усетят, че попържат и Ръдан Великолепний..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#15] от "Noise":

  Вие, другарю, по на Изток, там ще сте "съгласни", искате ли или не...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#17] от "hamiltonf":

  Аз съм крайно на запад , ако говорим за ЕС..Който е на изток, да му мисли..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 19. 19 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Ужасен популизъм. Само общи фрази.
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Мне, то туй е на официозен език. Като се махнат напудрените формулировки, остават Ценностите - манголюбие (клети), затоплизъм и гендери. Последните явно са ги пробутали при "човешките права"

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Очаквано България се снишава като пръднала кокошка... НИЕ НЯМАМЕ ПОЗИЦИЯ ЗА КАКВОТО И ДА Е.
  —цитат от коментар 8 на theduloclan


  Това лошо ли е или добро? ;)

  Щото като гледам какви позиции имат другите по горните теми, ми се ще да сме умряла кокошка. :)

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#18] от "Noise":

  Ясно, във Венецуела как е, гледам нови банкноти с нови нули се появяват?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1222 Весело

  Статия за така важното бъдеще на Съюза и на България от преди 2 часа и половина, и само девет коментара?! Това говори много, за съжаление...
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf


  А ми това говори за нивото на статията. Нищо повече. Да?

 23. 23 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#8] от "theduloclan":

  Имаме позиция... Универсална дори.. Квото кажат от Русия и САЩ, ние сме ЗА

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Чета, че Франция и Холандия продължавали да се противопоставят на разширяването на ЕС...Разни северомакедонци и украинци ще бъдат разочарвани май.

 25. 25 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Разпада се съюза.. С тия корумпирани пияници начело, нищо добро не го очаква...

 26. 26 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 519 Неутрално

  България е поискала членство на Северна Македония. Имам чувството че това е единствено важно за това правителство. Супер тъпа политика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK