Фаворитът на Макрон за лидер на либералите евродепутати се оттегли със скандал

Натали Лоазо

© Reuters

Натали ЛоазоНатали Лоазо - фаворит на френския президент за лидер на парламентарната група на либералите в Европейския парламент, се оттегли от състезанието за поста. Причината са публикации в белгийски и френски издания, в които са цитирани нейни скандални изказвания по адрес на групата и водещи европейски политици.


Оттеглянето ѝ е удар по шансовете на френското правителство да засили способността си да въздейства на Европейския парламент. То съвпада и с притеснения в центристката група "Обнови Европа", но и сред социалисти и дясноцентристката ЕНП, че Макрон може да получи прекалено голямо влияние.


Белгийският Le Soir и френският Le Canard Enchaine съобщиха, че Лоазо нарекла дългогодишния лидер на АЛДЕ и бивш белгийски премиер Ги Верхофстад "стара гад, натрупал твърде много разочарования", а водещият кандидат на ЕНП за лидер на еврокомисията Манфред Вебер - "ектоплазма". Освен това французойката, която бе личен избор на Макрон, заявила, че има намерение из основи за промени групата, която след майските избори е третата по големина в Европейския парламент.
Лоазо заяви, че коментарите ѝ от конфиденциална среща с журналисти в Брюксел не са цитирани точно и че тя по-скоро би била обединяваща, а не разделяща либералите сила. След това тя обявява, че оттегля кандидатурата си.


Служител в президентската администрация в Париж опита да омаловажи случилото се и заяви, че амбициите на президента за обновяване на Европа изобщо не са намалели. "Напротив, това е знак за единство. Ние се фокусираме върху други позиции, за да не създадем впечатление, че сме сграбчили в ръцете си парламентарната група", цитира думите му "Ройтерс".


Сега за лидер на "Обнови Европа" се състезават четирима, включително Фредрик Федерли и холандката Софи инт Велд. Изборът трябва да бъде направен на 19 юни, като французите в групата са 21 от 108 евродепутати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK