Наемите в Германия - как да се спре ценовата спирала

Протест в Берлин на 6 април срещу увеличението на наемите.

© Associated Press

Протест в Берлин на 6 април срещу увеличението на наемите.Нито една друга тема не вълнува германците повече от постоянно покачващите се наеми на жилищата. Което е напълно разбираемо: всеки втори тук живее под наем. Какви са причините и как да бъде спряна ценовата спирала, разказва "Дойче веле".


Недоволството от все по-високите наеми на жилищата в Германия изкара през тази пролет десетки хиляди германци на протести в различни градове на страната. Според актуално проучване, поръчано от Лявата партия, през последните 5 години наемите са скочили с 11.4%. На този фон все по-отчетливо се чуват призиви за ограничаване на властта на наемодателите.


Къде са най-високите наеми?


Мюнхен води класацията на германските градове с най-скъпа жилищна площ - там квадратният метър излиза средно близо 18 евро. Следват Франкфурт на Майн с малко над 14 евро, и Щутгарт с малко под 14 евро за квадратен метър. В Берлин средният "студен" наем (сам за отдадената жилищна площ) възлиза на 6.72 евро за квадрат, а най-ниски са наемите Варщайн, провинция Северен Рейн-Вестфалия - средно 4.64 евро за квадратен метър, според т.нар. "огледало на наемите", показващо колко е средният наем за даден район или населено място.
Много от някогашните социални жилища днес се стопанисват от големи концерни. Така например през 2006 г. Дрезден стана първата германска община, която продаде целия си жилищен фонд. Така с един замах тя погаси дълга си от 741 милиона евро.


Най-големият играч в сектора - Vonovia - управлява повече от 300 хиляди жилища. Чрез повишаване на наемите компанията се стреми да "реализира печалби, които носят доходи на акционерите. За компанията не е важно самото жилище, а печалбата, която то носи", казва Сузане Хег, професор в университета "Гьоте" във Франкфурт на Майн.


Друга от причините за ценовата спирала е увеличеното търсене, което е свързано и с недостига на жилища в центровете на големите градове. "Почти половината от младите хора междувременно записват висше образование, което ги насочва към градовете, а немалка част от тях остават да живеят в тях и след като завършат", казва проф. Хег.


5 милиарда евро държавна субсидия


До края на сегашния законодателен период през 2021 година германското правителство си е поставило за цел в страната да бъдат построени нови 1.5 милиона жилища, една част от които трябва да бъдат социални жилища. Това е заложено в коалиционното споразумение между ХДС/ХСС и ГСДП. Тяхното изграждане обаче е отговорност на отделните федерални провинции, а правителството заделя по 1.5 млрд. eвро годишно за жилища за социално слаби. Общата държавна субсидия за строителство на нови жилища през целия законодателен период възлиза на пет милиарда евро.


Според критиците на тази практика държавата подкрепя частни строителни проекти, за да може да осъществи своите намерения в областта на жилищната политика. Срещу предоставянето на специален документ хора с ниски доходи получават възможност да живеят в такива жилища при по-ниски наеми. Проблемът е, че таванът на наемите за този вид жилища не е вечен, и след известно време те отново излизат извън тази регулация. Така например през 2018 г. това се е случило със 49 хиляди жилища.


Друг проблем е свързан с недостатъчното предлагане на евтина жилищна площ. Така например през миналата година в цялата страна са били построени едва около 27 хиляди обществено субсидирани социални жилища, а според Асоциацията на наемателите за покриване на нуждите трябва да се строят по 80 хиляди жилища годишно. Като цяло новото жилищно строителство върви с 25% под действителните нужди, което показва, че целите на федералното правителство изостават.


По-високи добавки от 2020


И сега държавата отпуска на хората с ниски доходи добавки за наемане на жилище. От догодина тази държавна помощ ще бъде индексирана на всеки две години в зависимост от развитието на наемите и доходите. Смята се, че около 660 хиляди германски домакинства ще се възползват от тези помощи. Разходите за тази субсидия се поделят поравно между провинциите и държавата.
Социалните съюзи и синдикатите смятат реформата за стъпка в правилната посока, но критикуват факта, че това не решава проблема с оскъдните жилища и галопиращите наеми.


Други лостове


Гражданска инициатива от Берлин предлага провеждането на референдум за национализиране на стопанисваните имоти от големите частни компании. Чисто юридически обаче идеята е много спорна. Освен това въпросните фирми ще трябва да бъдат обезщетени с милиарди евро публични средства. Асоциацията на наемателите също е скептична.


Друга идея е политиката да наложи замразяване на наемите за срок от 5 години. Това обаче може да доведе до обратен ефект: Асоциацията на собствениците на имоти вече призова всички наемодатели да вдигнат наемите изпреварващо - още преди задействането на ограничението.


Германската асоциация на наемателите от своя страна предлага да не се продава земята, върху която частните строителни фирми изграждат жилища. Ако инвеститорите не трябва да влагат средства за закупуването на парцели, те биха могли да строят по-евтино, от което могат да поевтинеят и наемите.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Който живее под наем,да има някакъв друг собствен имот и също да го дава под наем.

 2. 2 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Не бих се върнал в Гермснив повече. Достатъчно си съсипах психиката, все още се обичам като човек.

 3. 3 Профил на ЕТ
  ЕТ
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Да строят, какво ги спира!

 4. 4 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Не бих се върнал в Гермснив повече. Достатъчно си съсипах психиката, все още се обичам като човек.
  —цитат от коментар 2 на b0b069


  Защо?

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4592 Неутрално

  За съжаление системата в Германия е добра за безимотни и такива с ниски доходи, но все някой трябва да плаща субсидираните социални разходи.

 6. 6 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":

  Сблъсквал ли си се с тяхната система и със северно германци. Не ти говоря да живееш в затворен бг кръг а да живееш активно в тяхната система. Ми не искам

 7. 7 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":

  Сблъсквал ли си се с тяхната система и със северно германци. Не ти говоря да живееш в затворен бг кръг а да живееш активно в тяхната система. Ми не искам

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  И какво става с немския рай?
  В мърлява България имаме четири жилища с обща площ 250 квадрата и нямаме проблем да ги поддържаме.
  Това става със заплати, близки до средните обявени.

  Еретик
 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мусаши":Сблъсквал ли си се с тяхната система и със северно германци. Не ти говоря да живееш в затворен бг кръг а да живееш активно в тяхната система. Ми не искам
  —цитат от коментар 7 на b0b069


  Не знам нищо по въпроса за живота в Германия и наемите затова питам.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Рано или късно така се получава на пазар, на който държавата има активна намеса или чрез регулации или чрез субсидии. А в случая и с двете. :)

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Да - без съмнение - още държавни намеси, още регулации и още забрани и спънки пред новото строителство ще решат проблема...

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Да - без съмнение - още държавни намеси, още регулации и още забрани и спънки пред новото строителство ще решат проблема...
  —цитат от коментар 11 на lustmord


  Забрави и национализацията, за която ще организират референдум :)

  Тя най-вече ще реши проблема. Само да не се окаже, после че никой не иска да строи. :)

 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Същите тия политики дават "феноменални" резултати навсякъде където левундери вземат властта - Швеция, Ню Йорк, Сан Франциско...

 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Рано или късно така се получава на пазар, на който държавата има активна намеса или чрез регулации или чрез субсидии. А в случая и с двете. :)
  —цитат от коментар 10 на realguru


  Точно пък при жилищата е вярно обратното-липсата на държавна намеса води до това,че много жилища се купуват не за живеене,а като инвестиция.И дори не се отдават под наем.Което води до много необитаеми жилища,малко жилища на пазара и повишаване на цените.И хората,които действително се нуждаят от жилище за живеене се заробват с огромни заеми.Това са основно млади семейства,които са принудени да живеят в маломерни жилища и дават голяма част от доходите си за вноски по кредита.Това пък води до по-малко родени деца и парите отиват в банките вместо за потребление.

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мусаши":

  Проблемът се решава, чрез данъци. Може да имаш по-високи данъци за второ жилище или може да имаш намаляване на данъците за млади семейства, които си живеят в жилищата.

  Па нека другите си инвестират и да си стискат имотите и да им плащат високи данъци. Няма лошо. :)

 16. 16 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Наемите ли? Ами цените на жилищата - ти да видиш! Астрономически! Особено във важни градове като Франкфурт а.М. - милион, два... Който не му изнася - ей ги българските села - чисти, спокойни, цени умерени!

 17. 17 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Малко им е на германците! Нали посрещаха имигрантите от целият свят с “Добре дошли“ и канцлерът им изнуди всички ЕС държави да им осигурят незаконно коридор през държавите- нека сега да си носят последствията. Какво са се заоплаквали в германия- нали посрещнаха почти милион ИТ-та, математици, учители, архитекти, физици, химици, квалифицирани работници- все мюсюлмани и от всички земни континенти... Какъв им е проблемът сега и къде е превенцията на меркеловата политика за приемът им, къде е официалната държавна оценка на риска, засягаща и въпросът за наемите в германия, когато меркел каза- вир махт дас....Както написах в друга статия- германия е проваляща се държава за мен и бита карта. Не бих отишла там даже на екскурзия и от 5 години вече не посещаваме германия дори и като туристи- каквото сме видели до сега от баварските и другите германски кралски замъци- това е.

 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Това е резултат от вкарването в Германия на милиони имигранти от Третия свят, предизвикали остър недостиг на жилища и оскъпяващи наемите с безкултурното си ползване на жилищата и жилищните площи,което оскъпява неимоверно поддръжката и ремонта на жилищата. Като влезат вътре,за една година докарат апартамента до състояние за неотложен ремоделинг. По невидими пазарни лостове издръжката на имигрантите се поема от работещите германци. Държавата дава на пришълците,но тя го взема от работещите германци,за да го даде.

 19. 19 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#18] от "gozambo": ''.... По невидими пазарни лостове издръжката на имигрантите се поема от работещите германци. Държавата дава на пришълците,но тя го взема от работещите германци,за да го даде...'' точно така- неслучайно в предходна статия за германия написах, че германия е рай за нискоквалифицираните и нискообразовани нелегални имигранти и данъчен ад за висококвалифицираните ЕС граждани, които са изстисквани от германската държава като мокър парцал с всякакви данъци...

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Що за ниска политическа култура. За всички проблеми решението е едно - още емигранти.

 21. 21 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  И какво става с немския рай? В мърлява България имаме четири жилища с обща площ 250 квадрата и нямаме проблем да ги поддържаме. Това става със заплати, близки до средните обявени.
  —цитат от коментар 8 на Костадин Иванов


  Нямате проблем да поддържате 4 жилища защото данък жилища в България е тотално нереален и на практика ти ги подържат другите данъкоплатци.

  Полиция, пожарна, улици, градинки и паркове, училища, градски транспорт, събиране на боклука, вик мрежи и други се субсидират или са изцяло за сметка на държавния бюджет.

  На 'Запад' всичко това идва от местен (общински) данък и на повечето места в Англия излизаше около 1% от стойността на имота.

  Примерно, ако са ти в София 250-те квадрата, по сегашни цени към 300 хиляди евро обща стойност, би трябвало да плащаш по 3000 евро на година за да си издържаш имотите без да те субсидират безимотни данъкоплатци.

  Поне такава беше грубата сметка в Англия.

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#11] от "lustmord":

  "Да - без съмнение - още държавни намеси, още регулации и още забрани и спънки пред новото строителство ще решат проблема..."
  ===========
  Само уточни какво строителство!
  В България се протестира срещу застрояването на градинките и Черноморието, но там може и да го приемат, щом няма квартирки.

  Еретик
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4715 Неутрално

  До коментар [#21] от "everlast666":

  Хайде посмали, Ман*о! Няма данък 1% от стойността на жилището дори и в Сингапур! Ниски са данъците в България, но у ниско и нивото на услугите, които общинатя предоставя срещу тези данъци. Аз съм готов да плащам двойно по-висок данък, но да няма плюещи плочки по тротоарите, дупки и кръпки по улиците, да се мие редовно за да няма прахоляк и други такива!

 25. 25 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Не бих се върнал в Гермснив повече. Достатъчно си съсипах психиката, все още се обичам като човек.
  —цитат от коментар 2 на b0b069


  Аз също.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  Като Ереб пишеше преди 7-8 години, че хуните вървят надолу.....плюехте !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 807 Весело

  Не бих отишла там даже на екскурзия и от 5 години вече не посещаваме германия дори и като туристи
  —цитат от коментар 17 на cmy12603507


  Цяла Германия е в траур, ша знаете.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 28. 28 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#21] от "everlast666":Хайде посмали, Ман*о! Няма данък 1% от стойността на жилището дори и в Сингапур! Ниски са данъците в България, но у ниско и нивото на услугите, които общинатя предоставя срещу тези данъци. Аз съм готов да плащам двойно по-висок данък, но да няма плюещи плочки по тротоарите, дупки и кръпки по улиците, да се мие редовно за да няма прахоляк и други такива!
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  На годишна база, ето, даже с първото търсене "council tax" ми изкарва за Бристол местния данък стига даже над 2% за по-евтините имоти, които ще са апартаменти.

  За имот на стойност 60 000 годишния местен данък ти е 1762 паунда, близо 3%, ауч !!
  За по-скъпите пада на 1-2%

  https://www.bristol.gov.uk/council-tax/council-tax-charges-and-bands

 29. 29 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Всичко е въпрос докъде може да се допусне спекула на пазара и къде въобще не може да се допусне. От там нататък ще е по-лесно.
  Колкото до Германия - имат добри примери от времето на Третия райх /не иронизирам/; може би и от по-рано.

 30. 30 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "FourOhFive": Написах го, за да подчертая промененото си отношение към тази държава- нищо повече.

 31. 31 Профил на baba yaga
  baba yaga
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Всеки ден на път за работа минавам покрай една многофамилна сграда, населена с мигранти. Първо бяха настанени в хотела докато я построят, за да ги настанят после там. Чудя се, те как ли си плащат наема? Или може би са си купили жилищата там?

 32. 32 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#13] от "lustmord":

  Кви левундери в Ню Йорк и Сан Франциско бе левундер, още малко ще пишеш че Путин е виновен за милионите бездомни там и наемите, равняващи се на една минимална заплата за стая в апартамент с още 5-6 човека

 33. 33 Профил на bgbankrupt
  bgbankrupt
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#21] от "everlast666":Хайде посмали, Ман*о! Няма данък 1% от стойността на жилището дори и в Сингапур! Ниски са данъците в България, но у ниско и нивото на услугите, които общинатя предоставя срещу тези данъци. Аз съм готов да плащам двойно по-висок данък, но да няма плюещи плочки по тротоарите, дупки и кръпки по улиците, да се мие редовно за да няма прахоляк и други такива!
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  Ще останеш изненадан ако ти кажа че има и по 2% в някои US щатове. Разбира се, това пак не гарантира високи услуги:-)

 34. 34 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#31] от "baba yaga":


  Всеки ден на път за работа минавам покрай една многофамилна сграда, населена с мигранти. Първо бяха настанени в хотела докато я построят, за да ги настанят после там. Чудя се, те как ли си плащат наема? Или може би са си купили жилищата там?
  —цитат от коментар 31 на baba yaga


  С Лада Калина ли минавате , или си яздите метлата ?

 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#21] от "everlast666":Хайде посмали, Ман*о! Няма данък 1% от стойността на жилището дори и в Сингапур! Ниски са данъците в България, но у ниско и нивото на услугите, които общинатя предоставя срещу тези данъци. Аз съм готов да плащам двойно по-висок данък, но да няма плюещи плочки по тротоарите, дупки и кръпки по улиците, да се мие редовно за да няма прахоляк и други такива!
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  Знаем те, знаем те,ти си голям естет,затова живееш в Африка.

 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#13] от "lustmord":Кви левундери в Ню Йорк и Сан Франциско бе левундер, още малко ще пишеш че Путин е виновен за милионите бездомни там и наемите, равняващи се на една минимална заплата за стая в апартамент с още 5-6 човека
  —цитат от коментар 32 на viva13


  Кой е виновен,ако не левундерите неомарксисти? Вижда се,че си костовак,който не разбира,че отдавна партията му е в неомарксисткия лагер и се заблуждава,че е десен.

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Весело

  Да строят, какво ги спира!
  —цитат от коментар 3 на ЕТ


  Зелените ги спират!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Аналена Бербок ша ги оправи наемите, както и всичко останало.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мусаши":

  ВЪВ германия е имало към 200-300,000 (цитирам по памет) социални жилища. Попаднали са от държавни ръце в ръцете на общините. За да закърпят бюджета общините са продали голяма част от тях на инвеститори. Следва саниране, луксозно довършване и разбира се висок наем. Затова Меркел си беше посатвила задачата да построи нови 150,000 социални евтини жилища, но се промениха изгледите за политическата й кариера.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 40. 40 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#36] от "gozambo":

  За супер дупер десните либерали е най добре някой като Доган, Пеевски или Прокопиев да е собственик на повечето жилища и той да определя наемите, като в демократична Америка. А останалите да живеят в трейлър паркове

 41. 41 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#21] от "everlast666":Хайде посмали, Ман*о! Няма данък 1% от стойността на жилището дори и в Сингапур! Ниски са данъците в България, но у ниско и нивото на услугите, които общинатя предоставя срещу тези данъци. Аз съм готов да плащам двойно по-висок данък, но да няма плюещи плочки по тротоарите, дупки и кръпки по улиците, да се мие редовно за да няма прахоляк и други такива!
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  Ниските данъци значат високи приходи в хазната. Има едно такова нещо "Крива на Лафер". Така че не са виновни ниските данъци за хлопащите плочки.

 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Щото в нашата като държавата не и дреме все едно цените падат. Що за тъп коментар. Не се ли ограничат "инвеститорите" дето купуват не за да живеят ами да дават под наем или да препродават нещата няма да се оправят никога.

 43. 43 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#11] от "lustmord":

  А ние виж как цъфнахме и вързахме като всеки строи колкото и където му падне

 44. 44 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Когато търсенето се увеличава, цената се вдига, това е нормално. Увеличаването на населението след голямото преселение даде голям тласък на растежа на наемите. За да се реши този въпрос естествено се прибягва до строеж на нови жилища и увеличаване на субсидираните жилища. Но все пак това е в по-дългосрочен плн, а сега жилищата не достигат и затова им се вдига цената, на наемите също.

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4715 Неутрално

  До коментар [#28] от "everlast666":

  Прав сте, колега! Извинявам се! Проверих и потвърждавам - в Лондон и Сингапур местните данъци са над 1%!

 46. 46 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1085 Весело

  А, решението е толкова просто...

  1. Намалете още лихвения процент.*
  2. Изнесете още повече работни места.
  3. Внесете още работна ръка.
  4. Въведете роботи да заместят работниците.

  И чакайте... Чакайте да стане населението от по-ниските социални слоеве платежоспособно.

  *В някакъв смисъл е следствие от 2, 3 и 4, ама това е друга тема.

 47. 47 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  До коментар [#28] от "everlast666":Прав сте, колега! Извинявам се! Проверих и потвърждавам - в Лондон и Сингапур местните данъци са над 1%!
  —цитат от коментар 45 на vassilun


  Даже някои хора в Англия не разбират, ако живеят в споделена къща и хазяина го плаща и си го приспада от наема.

  И аз се изненадах (неприятно) като тръгнах да си наемам цяла къща и разбрах, че трябва да кихам допълнително по 140 паунда месечно на общината 😂 😂

  Отначало ми изглеждаше странно полиция, пожарна, училища да се плащат от местната община/район, но като се замисли човек така е по-добре защото е много по-директна връзката местен служител - местен данъкоплатец и ако не си изпълняват работата местните имат по-директен контрол.

  Също разни тузарски райони имат много добри училища, скъпа поддръжка на паркове, градинки и т.н., но и си е за тяхна сметка. Няма някаква държава, която да прехвърля тези високи разходи към други общини или общата каца - държавния бюджет.

 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#21] от "everlast666":

  "Поне такава беше грубата сметка в Англия."
  ===========
  В Англия и доходите бяха различни.

  Еретик
 49. 49 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  Много го поддържамем забелязвал ли си фасадите на сградите по центъра на София?

 50. 50 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#49] от "slon":

  "Много го поддържаме, забелязвал ли си фасадите на сградите по центъра на София?"
  ============
  Естествено. Въпреки данъчната оценка и наемите.
  Аз обаче нямам имот в сграда, по-стара от 40 години.
  Всички имат приличен външен вид.

  Еретик
 51. 51 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Какво се разбира за човек, който живее под наем?

 52. 52 Профил на ToshkoAfrikanski
  ToshkoAfrikanski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отначало ми изглеждаше странно полиция, пожарна, училища да се плащат от местната община/район, но като се замисли човек така е по-добре защото е много по-директна връзката местен служител - местен данъкоплатец и ако не си изпълняват работата местните имат по-директен контрол.
  —цитат от коментар 47 на everlast666


  В Канада също е така - плаща се данък върху имота на общината. Средствата отиват за полиция, пожарна, смет, инфраструктура, градски транспорт и не на последно място обучение.

  Процентът варира доста, но това пак не предоставя пълната картина, защото се начислява върху настоящата оценка на имота. Във Ванкувър процентът не е висок, но цените на имотите всяка година чупят рекорди, така че данъкът на година пак си е стабилна сума.

 53. 53 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 880 Разстроено

  За съваление в тези презадоволени времена, единственият начин да накараш повечето хора да работят е да направиш нещо прекалено скъпо, да ги накараш да теглят кредити и да бачкат, докато ги изплатят. Иначе ще легнат по гръб и ще смучат бира денонощно, плащайки от социалните помощи...

 54. 54 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Това е комунизъм,държавата да определя цените. Комунизмът ще докара още по-голяма жилищна криза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK