България е "скромен новатор" и предпоследна по иновации в ЕС

България е "скромен новатор" и предпоследна по иновации в ЕС

© Анелия НиколоваБългария и Румъния са двете държави в Европейския съюз, определени като "скромни новатори", показа доклад на Европейската комисия. Според него все пак България е подобрила постиженията си в сравнение с предходните седем години. Рязък спад се наблюдава от 2011 до 2012 г., след което започва подобрение.


В доклада според показателите си страните от ЕС се разделят на четири групи: водещи новатори, силни, умерени и скромни новатори.


Най-силно е представянето на България в областите "Отражение върху заетостта" и "Интелектуални активи". Най-слабо е представянето в областите "Финанси и подкрепа", "Привлекателни научноизследователски системи" и "Новатори". Най-ниска оценка е получена по показателите "Разходи за научни изследвания и развитие в публичния сектор", "Най-цитирани публикации" и "Учене през целия живот".


България е "скромен новатор" и предпоследна по иновации в ЕС

© Европейска комисия (ЕК)
В България делът на заетостта в производствения сектор е 19.5% (при 15.5% в ЕС). Заетостта във високотехнологични производствени предприятия от общата производствена заетост в България обаче е 19.9%, докато в ЕС е 37.5%.


В сектора на услугите заетостта е 41.6% (при 41.8 на сто в ЕС), но заетостта в услугите, свързани с високо ниво на познание, е 27.6% от общата заетост в сектора (при 35% в ЕС).
По показателя "Леснота за започване на бизнес", при който 100 точки са най-добрият резултат, България получава 71.4 (при 76.8 в ЕС). По "Предприемаческо образование и обучение в основно училище" при максимални пет страната има 1.8 точки (1.9 в ЕС). При "Върховенство на закона", където скалата е от -2.5 до 2.5 точки, България е получила -0.1 (1.2 в ЕС). Продължава да намалява населението на страната – средно с 0.7% годишно, спрямо 0.2% ръст средно в ЕС. Средният годишен ръст на БВП в България е 3.5%, а в ЕС – 2.2%. По региони в България най-добре се представя Югозападният, а най-слабо - Югоизточният и Северозападният.


България е в групата страни, в които между 2011 и 2018 г. представянето се е подобрило между 0 и 5 процентни пункта. Тук са още Швеция (4.3), Ирландия (4.2), Франция (4.2), Чехия (3.5), Хърватия (3.5), Унгария (2.8), Дания (0.2) и Кипър (0.2), като в България подобрението е с 2.4 процентни пункта. За посочения период най-голям е спадът в Словения (-10.6) и Румъния (-10.7). В Германия също има спад (-0.9).


България е "скромен новатор" и предпоследна по иновации в ЕС

© Европейска комисия (ЕК)


В областта на човешките ресурси групата на "скромните новатори" е под средното за ЕС ниво, като най-слабо е представянето на Румъния, а България изпреварва три страни от групата на "умерените новатори" (Унгария, Хърватия и Италия).


По показателя "Среда, благоприятстваща иновациите" България се представя по-добре от две държави "умерени новатори" (Гърция и Хърватия).


По "Интелектуални активи" страната е близко до средното в ЕС. По "Привлекателни изследователски системи" България е последна в ЕС. По "Финанси и подкрепа" по-слабо се представя единствено Малта, а по "Фирмени инвестиции" по-зле от България се представя само Румъния.


Кой е европейският новатор?


Според доклада ЕС подобрява равнището си на иновации за четвърта поредна година. За пръв път Европа изпреварва в това отношение Съединените щати. ЕС обаче изостава все повече спрямо Япония и Южна Корея, докато Китай наваксва своето изоставане много бързо. Съюзът запазва преднината си пред Бразилия, Индия, Русия и Южна Африка.


Данните допълват наскоро обявените от Комисията специфични препоръки по държави в рамките на европейския семестър, в които се изтъква ролята на научните изследвания и иновациите и се отправят препоръки за повишаване на производителността и конкурентоспособността.


Швеция е водещият новатор в ЕС за 2019 г., следвана от Финландия, Дания и Холандия. Обединеното кралство и Люксембург вече не са водещи, но попадат в групата на силните новатори, където попада за първи път и Естония.


България е "скромен новатор" и предпоследна по иновации в ЕС

© Европейска комисия (ЕК)


Иновациите в ЕС са нараснали средно с 8.8% от 2011 г. насам. 25 държави от ЕС са увеличили показателите си в областта на иновациите от 2011 г. насам. Най-резултатни са били Литва, Гърция, Латвия, Малта, Обединеното кралство, Естония и Холандия, а най-много са занижили показателите си Румъния и Словения.


Водещите държави в отделни области, свързани с иновациите, са: Дания - човешки ресурси и благоприятстваща иновациите среда; Люксембург - привлекателни научноизследователски системи; Франция - финансиране и подкрепа; Германия - фирмени инвестиции; Португалия - новаторски малки и средни предприятия; Австрия - взаимовръзки; Малта - интелектуални активи; Ирландия - отражение върху заетостта и отражение върху продажбите.


Най-новаторските региони в ЕС са Хелзинки-Усимаа (Финландия), следван от Стокхолм (Швеция) и Ховедщаден (Дания). За деветгодишния период на наблюдение за 159 региона се е повишила ефективността. Тазгодишният Сравнителен доклад за иновациите по региони показва силно сближаване в резултатите на отделните региони и спад в разликите помежду им.


Докладите за ЕС и за България можете да видите в прикачените файлове.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 806 Весело

  Една от най-ниска оценка е по показател "Учене през целия живот". Голяма част от българите си знаят всичко и няма как някой да ги научи повече :)

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  За съжаление сме на път да пропуснем И Четвъртата индустриална епоха!!!

 3. 3 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Сега, като купим суперкомпютъра всичко ще се оправи!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 4. 4 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гледам картинката и правилото се потвърждава. Колкото по-топло, толкова по-мързеливи откъм мисловна дейност.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 5. 5 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Еееххх, да бяхте със страст такава публикували конвенцията Станбулска или пък стратегията за децата в оригинал...

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Пловдив, Русе и Варна са на една нога с Кастилия и Естремадура?!? Доообре.

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Сега, като купим суперкомпютъра всичко ще се оправи!
  —цитат от коментар 3 на Минас Бахдасарян


  България не "купува " суперкомпютър , а и се предоставя от ЕС и ще се ползва от останалите държави :В София ще бъде изграден най-мощният суперкомпютър в Източна Европа. Изследвани ще бъдат рак и дегенеративни болести. Този суперкомпютър ще представлява световна мрежа, освен това ще способства за въвеждането на изкуствен интелект. Високата технология ще се използва за предвиждане на климата и неговите промени, както и в селското стопанство. Този компютърен център ще създаде своеобразна екосистема между болници, стартъпи, малки и средни предприятия, което ще сложи България на предните редици в технологично отношение.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5653 Неутрално

  "България е "скромен новатор" и ...."

  На фирмите не им се инвестира с години и неясна переспектива. Търсят бързи печалби.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Обаче ще имаме свръхкомпютър.

 10. 10 Профил на rsq55576751
  rsq55576751
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А направиха ли нещо за иновациите на България тези 'велики' БАН-ски академици с тлъсти заплати и още по-тлъсти пенсии?

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  България не "купува " суперкомпютър , а и се предоставя от ЕС и ще се ползва от останалите държави :В София ще бъде изграден най-мощният суперкомпютър в Източна Европа. Изследвани ще бъдат рак и дегенеративни болести.
  —цитат от коментар 7 на doroteus

  И него ще го ползват толкова колкото ползваха и предишният, купен от Стоян Марков. Познато ли ви е това име, известно е още от социализма?

  Защото за да се ползва трябват хора с професионална квалификация, и то не 5 или 10, професионална общност. А за да ги има трябва да се запалят още от малки. Да мечтаят да станат инженери а не служители в държавната администрация. Само че в международните изследвания за нивото на обучението ИСПА сме на 45-то място от 72 страни, наравно с разни африканци. И естествено последни в ЕС... отново.

  Дори в научни среди като им кажа за "изкуствен интелект" почват да ми говорят за роботите на Азимов, пълна неграмотност какво е това и възможностите му като технология. Разни фантасмагории а през това време поляците диагностицират рак на гърдата с термограф с ИИ. Продават ни уреда си но обработката при тях, не си дават знанието. А холандците отглеждат крави и подобряват млеконадоя им с ИИ. НЕЩА носещи РЕАЛНА полза а при нас разни накичили се титли си мерят... публикациите.

  Рака ще изследват със суперкомпютър и всички възхитени, колко велики сме... А давате ли се сметка колко десетки дори стотици милиарди а хвърлени досега за изследването му? Със суперкомпютри много по-мощни от това което ще дойде при нас. И нашите ще ги надминат с един компютър под ръка?

  Видяла жабата че подковават вола и вдигнала и тя крак. Ще си го изследват цял живот до пенсия, ще натрупат петдесетина публикации и научни титли... и толкова. Отгоре на това тези суперкомпютри са достъпни вече дистанционно, дали е в София или в Мюнхен голяма разлика няма.

  Докато не почнат да искат от учените ни приложен РЕЗУЛТАТ, не публикации, докато не се държи сметка колко е похарчено и колко е ползата все така последни ще сме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  Не е вдъхновяващо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Изследвани ще бъдат рак и дегенеративни болести. Този суперкомпютър ще представлява световна мрежа, освен това ще способства за въвеждането на изкуствен интелект. Високата технология ще се използва за предвиждане на климата и неговите промени, както и в селското стопанство. Този компютърен център ще създаде своеобразна екосистема между болници, стартъпи, малки и средни предприятия, което ще сложи България на предните редици в технологично отношение.
  —цитат от коментар 7 на doroteus

  Малко преди да рухне социализма имаше пленум на ЦК на БКП посветен на научно-техническият прогрес. Точно такива красиви приказки ни говореха тогава по телевизора, всичко прекрасно и всичко в бъдеще време. А през същото време режим на тока... След няколко месеца дойде 10-ти ноември и се оказа, че светлото бъдеще ще го има но само за "правилните" другари.

  От тогава имам алергия към приказките за "светлото бъдеще" и гледам настоящето. Забелязал съм, че с обещания за светлото бъдеще ме заглавикват хора които искат да ме окрадат в настоящето.

  Така че конкретен въпрос, какви са резултатите постигнати с купеният от Стоян Марков суперкомпютър? Желателно с калкулация похарчени лева - получена полза лева.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  "България е "скромен новатор" и ...."На фирмите не им се инвестира с години и неясна переспектива. Търсят бързи печалби.
  —цитат от коментар 8 на pet_fire


  Нашите назначени "бизнесмени" печелят от ниската цена на труда, не от висока принадена стойност която пък е резултат от иновации. Те другояче и не могат, всичките получиха даром собствеността, не както на Запад където тръгват от някаква новост, от гаража и непрекъснато доказвайки се на пазара създавайки по-съвършено изделие, все неща искащи иновации и то авангардни.

  Това обяснява защо фирмите ни не инвестират в новостите, техният бизнес модел е друг. А вторият източник на иновациите, университетите и БАН са ориентирани в абсолютно погрешна посока, при тях важни са публикациите, не приложният резултат и пазарната му реализация. И какво се получава - пари няма, хора няма, как да не сме последни?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  Не е ли оиу-добре първо с нещо по лесно да се натовари компютър а. Да сметне колко ще са щетите ит природното бедствие "Ремонт на Граф Игнатиев"

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Глупости. Мангизите на първите ни хора са все от изобретения и нововъведения. В правната, моралната и хуманитарната област.

 17. 17 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 460 Разстроено

  Не го мислете суперкомютъра, той сам ще се наглежда ... 😄
  Ъ, иновации?! Вижте там, да вкараме религията в училищата, Норвегия да не ни открадне децата и да има зрелища у парламента, друго не ни требе ...
  😈😈😈

 18. 18 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 293 Весело

  За сметка на това сме пълни с популистки пишман-експерти по САЩ, Беркзит, ЕС, управление на България, пазарна икономика, емиграция, патрЕотизъм и прочее все научно-полезни теми във форума на Дневник. :-)))

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 19. 19 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#4] от "Суджук Герберите":

  Вярно е поради една проста причина. Не е необходимо да ги мислиш нещата - зимата е къса и не е студена, храна има почти през цялата година.
  Така че тук опираме до ценности. На мен пък ми харесват отношенията между хората тук и тези на запад и север не ми харесват независимо, че са иновативни.
  Така че сега с тези отворени граници е въпрос на избор да решиш къде ти се живее.

 20. 20 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fred":

  Пак мрънканици как някой не бил правел нещо. Ами направи го ти, вместо да мрънкаш.

  А суперкомпютъра вероятно ще се използва от учените от цяла Европа, няма нужда българските да правят каквото и да е ако не искат. Ако искат, може да повторят успеха на политехническия университет в Барселона когато там беше създаден BSC.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 21. 21 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  То всъщност иноваторите напускат ЕС, така че картината може и малко да се промени в наша полза...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK