ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

България е "скромен новатор" и предпоследна по иновации в ЕС

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 668 Весело

  Една от най-ниска оценка е по показател "Учене през целия живот". Голяма част от българите си знаят всичко и няма как някой да ги научи повече :)

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  За съжаление сме на път да пропуснем И Четвъртата индустриална епоха!!!

 3. 3 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Сега, като купим суперкомпютъра всичко ще се оправи!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 4. 4 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Гледам картинката и правилото се потвърждава. Колкото по-топло, толкова по-мързеливи откъм мисловна дейност.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 5. 5 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Еееххх, да бяхте със страст такава публикували конвенцията Станбулска или пък стратегията за децата в оригинал...

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 277 Любопитно

  Пловдив, Русе и Варна са на една нога с Кастилия и Естремадура?!? Доообре.

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Сега, като купим суперкомпютъра всичко ще се оправи!
  —цитат от коментар 3 на Минас Бахдасарян


  България не "купува " суперкомпютър , а и се предоставя от ЕС и ще се ползва от останалите държави :В София ще бъде изграден най-мощният суперкомпютър в Източна Европа. Изследвани ще бъдат рак и дегенеративни болести. Този суперкомпютър ще представлява световна мрежа, освен това ще способства за въвеждането на изкуствен интелект. Високата технология ще се използва за предвиждане на климата и неговите промени, както и в селското стопанство. Този компютърен център ще създаде своеобразна екосистема между болници, стартъпи, малки и средни предприятия, което ще сложи България на предните редици в технологично отношение.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5236 Неутрално

  "България е "скромен новатор" и ...."

  На фирмите не им се инвестира с години и неясна переспектива. Търсят бързи печалби.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7012 Неутрално

  Обаче ще имаме свръхкомпютър.

 10. 10 Профил на rsq55576751
  rsq55576751
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А направиха ли нещо за иновациите на България тези 'велики' БАН-ски академици с тлъсти заплати и още по-тлъсти пенсии?

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 898 Неутрално

  България не "купува " суперкомпютър , а и се предоставя от ЕС и ще се ползва от останалите държави :В София ще бъде изграден най-мощният суперкомпютър в Източна Европа. Изследвани ще бъдат рак и дегенеративни болести.
  —цитат от коментар 7 на doroteus

  И него ще го ползват толкова колкото ползваха и предишният, купен от Стоян Марков. Познато ли ви е това име, известно е още от социализма?

  Защото за да се ползва трябват хора с професионална квалификация, и то не 5 или 10, професионална общност. А за да ги има трябва да се запалят още от малки. Да мечтаят да станат инженери а не служители в държавната администрация. Само че в международните изследвания за нивото на обучението ИСПА сме на 45-то място от 72 страни, наравно с разни африканци. И естествено последни в ЕС... отново.

  Дори в научни среди като им кажа за "изкуствен интелект" почват да ми говорят за роботите на Азимов, пълна неграмотност какво е това и възможностите му като технология. Разни фантасмагории а през това време поляците диагностицират рак на гърдата с термограф с ИИ. Продават ни уреда си но обработката при тях, не си дават знанието. А холандците отглеждат крави и подобряват млеконадоя им с ИИ. НЕЩА носещи РЕАЛНА полза а при нас разни накичили се титли си мерят... публикациите.

  Рака ще изследват със суперкомпютър и всички възхитени, колко велики сме... А давате ли се сметка колко десетки дори стотици милиарди а хвърлени досега за изследването му? Със суперкомпютри много по-мощни от това което ще дойде при нас. И нашите ще ги надминат с един компютър под ръка?

  Видяла жабата че подковават вола и вдигнала и тя крак. Ще си го изследват цял живот до пенсия, ще натрупат петдесетина публикации и научни титли... и толкова. Отгоре на това тези суперкомпютри са достъпни вече дистанционно, дали е в София или в Мюнхен голяма разлика няма.

  Докато не почнат да искат от учените ни приложен РЕЗУЛТАТ, не публикации, докато не се държи сметка колко е похарчено и колко е ползата все така последни ще сме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5790 Неутрално

  Не е вдъхновяващо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Изследвани ще бъдат рак и дегенеративни болести. Този суперкомпютър ще представлява световна мрежа, освен това ще способства за въвеждането на изкуствен интелект. Високата технология ще се използва за предвиждане на климата и неговите промени, както и в селското стопанство. Този компютърен център ще създаде своеобразна екосистема между болници, стартъпи, малки и средни предприятия, което ще сложи България на предните редици в технологично отношение.
  —цитат от коментар 7 на doroteus

  Малко преди да рухне социализма имаше пленум на ЦК на БКП посветен на научно-техническият прогрес. Точно такива красиви приказки ни говореха тогава по телевизора, всичко прекрасно и всичко в бъдеще време. А през същото време режим на тока... След няколко месеца дойде 10-ти ноември и се оказа, че светлото бъдеще ще го има но само за "правилните" другари.

  От тогава имам алергия към приказките за "светлото бъдеще" и гледам настоящето. Забелязал съм, че с обещания за светлото бъдеще ме заглавикват хора които искат да ме окрадат в настоящето.

  Така че конкретен въпрос, какви са резултатите постигнати с купеният от Стоян Марков суперкомпютър? Желателно с калкулация похарчени лева - получена полза лева.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 898 Неутрално

  "България е "скромен новатор" и ...."На фирмите не им се инвестира с години и неясна переспектива. Търсят бързи печалби.
  —цитат от коментар 8 на pet_fire


  Нашите назначени "бизнесмени" печелят от ниската цена на труда, не от висока принадена стойност която пък е резултат от иновации. Те другояче и не могат, всичките получиха даром собствеността, не както на Запад където тръгват от някаква новост, от гаража и непрекъснато доказвайки се на пазара създавайки по-съвършено изделие, все неща искащи иновации и то авангардни.

  Това обяснява защо фирмите ни не инвестират в новостите, техният бизнес модел е друг. А вторият източник на иновациите, университетите и БАН са ориентирани в абсолютно погрешна посока, при тях важни са публикациите, не приложният резултат и пазарната му реализация. И какво се получава - пари няма, хора няма, как да не сме последни?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  Не е ли оиу-добре първо с нещо по лесно да се натовари компютър а. Да сметне колко ще са щетите ит природното бедствие "Ремонт на Граф Игнатиев"

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Глупости. Мангизите на първите ни хора са все от изобретения и нововъведения. В правната, моралната и хуманитарната област.

 17. 17 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Не го мислете суперкомютъра, той сам ще се наглежда ... 😄
  Ъ, иновации?! Вижте там, да вкараме религията в училищата, Норвегия да не ни открадне децата и да има зрелища у парламента, друго не ни требе ...
  😈😈😈

 18. 18 Профил на no_bs
  no_bs
  Рейтинг: 270 Весело

  За сметка на това сме пълни с популистки пишман-експерти по САЩ, Беркзит, ЕС, управление на България, пазарна икономика, емиграция, патрЕотизъм и прочее все научно-полезни теми във форума на Дневник. :-)))

  Първо съм ваксиниран, а след това заразен и оздравял, но не и "зомбиран" - политиците и медиите са вредни за вашето здраве.
 19. 19 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "Суджук Герберите":

  Вярно е поради една проста причина. Не е необходимо да ги мислиш нещата - зимата е къса и не е студена, храна има почти през цялата година.
  Така че тук опираме до ценности. На мен пък ми харесват отношенията между хората тук и тези на запад и север не ми харесват независимо, че са иновативни.
  Така че сега с тези отворени граници е въпрос на избор да решиш къде ти се живее.

 20. 20 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fred":

  Пак мрънканици как някой не бил правел нещо. Ами направи го ти, вместо да мрънкаш.

  А суперкомпютъра вероятно ще се използва от учените от цяла Европа, няма нужда българските да правят каквото и да е ако не искат. Ако искат, може да повторят успеха на политехническия университет в Барселона когато там беше създаден BSC.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 21. 21 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 766 Неутрално

  То всъщност иноваторите напускат ЕС, така че картината може и малко да се промени в наша полза...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK