ЕС отложи започването на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване

ЕС отложи започването на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване

© МВнРСъвет "Общи въпроси" на Европейския съюз прие днес заключения относно политиката на ЕС за разширяване и процеса на стабилизиране и асоцииране на заседанието в Люксембург. В него участва министърът на външните работи Екатерина Захариева.


Като потвърждава своите заключения от 26 юни 2018., съветът отбелязва препоръката на ЕК за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания въз основа на положителната оценка на постигнатия напредък и изпълнението на условията, определени от съвета.


"Съжалявам, че днес не бе възможно да вземем решение за започване на преговори с Република Северна Македония и Албания, но вярвам, че това ще се случи най-късно през октомври, защото трябва да отговорим адекватно на усилията, които двете страни полагат за реализирането на необходимите реформи", каза Захариева, цитирана от пресцентъра на МВнР.
ЕС отложи започването на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване

© МВнР


Тя допълва, че България продължава да бъде твърд поддръжник на Западните Балкани по пътя им към ЕС. "Само надеждната перспектива за членство в ЕС и прилагането на европейските ценности ще гарантират стабилността, сигурността и просперитета на региона", посочва Захариева.


Съвет "Общи въпроси" приключи подготовката на предстоящото заседание на Европейския съвет на 20-21 юни, като обсъди проекта за заключения. Дискусията на лидерите се очаква да се фокусира върху приемането на стратегическия дневен ред на съюза за периода 2019 - 2024 г. Европейският съвет ще обмени мнения и по темата за изменението на климата с оглед на предстоящата среща на високо равнище на Генералния секретар на ООН за климата на 23 септември 2019 г. и своевременното приемане на дългосрочната стратегия на ЕС.


Министрите проведоха последен за румънското председателство политически дебат по следващата Многогодишна финансова рамка за периода 2020 - 2027 г. на базата на ревизиран проект на преговорна кутия. България оценява положително повечето от елементите в ревизирания проект и смята, че той е добра основа за бъдещите дискусии.


В този контекст един от основните ни приоритети за следващата финансова рамка е акцентът на политиката на сближаване върху най-слабо развитите региони. Друг важен за България въпрос е външното сближаване на директните плащания, което да гарантира по-справедливо разпределение на пряката подкрепа и справедливото третиране на земеделските стопани. България като външна граница на ЕС отчита също необходимостта от осигуряване на адекватно финансиране за новите приоритети, като например в областта на миграцията, сигурността и отбраната.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Лек студен душ за Скопие. Там "оДговорни другаре" от кохортата на Заев съвсем сериозно говореха в прав текст, че щом получат дата за преговори, влизането в ЕС им е в кърпа вързано до 2-3 години. Тотално не са в час.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2419 Гневно

  Срамно решение относно Северна Македония !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Само да припомня, че в началото на мандата си през 2006-та и Груевски беше млад реформатор, решен да постигне напредък по въпросите с името (разбирай, да се наложи на Гърция), по въпросите с историята и езика (тук да се наложи на България) и да маргинализира албанците. След като нищо от това не стана, си стана балканския феодал Груйо. Зайо върви по стъпките му. Още повече, че СДСМ са комунярите, за тях предавничеството и извръщането на 180 градуса е традиция още от АСНОМ и Тито.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Северна Македония я присъединяваме и става част от ЕС!

  Какво да правим с Албания е въпроса!

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 5. 5 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Другари от Северна Македония, проблемите тепърва започват!

 6. 6 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Лицемерна позиция на ЕС спрямо Македония. Жалко, че и ние очевидно не оказваме голям натиск.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Поименно за отлагането:

  "ЕС натиска спирачки на преговорите по присъединяване с Албания и Северна Македония, отбелязва ДПА" - http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2030759

  "Европейският съюз изглежда е готов да отложи днес началото на преговорите по присъединяване с Албания и Северна Македония, тъй като Германия обяви, че не може да даде зелена светлина сега, информира ДПА.
  Миналия месец Европейската комисия препоръча започване на преговори за членство с двете балкански кандидатки, като предупреди, че в противен случай ще бъде накърнено доверието към ЕС. Двете страни са изпълнили условията, които им бяха поставени миналата година, припомня агенцията.
  Европейският съюз трябва да има единодушие по въпроса за старт на преговорите. Министрите на външните работи от ЕС ще обсъдят този въпрос на срещата си в Люксембург днес.
  В Германия обаче консерваторите на канцлера Ангела Меркел "натискат спирачката". Този въпрос трябва първо да бъде обсъден в парламента, който обяви, че не е имал достатъчно време, за да разгледа докладите за двете страни кандидатки.
  "Ще трябва да дадем това време (на парламента)", каза германският министър по европейските въпроси Михаел Рот, говорейки преди срещата. "Но се надявам, че ще постигнем положителна оценка колкото се може по-скоро, най-късно през октомври", добави Рот, който е от Германската социалдемократическа партия - коалиционен партньор на Меркел.
  По негово мнение Албания и Северна Македония "са написали домашното си", възложено им от Брюксел. Той добави, че Северна Македония заслужава да бъде наградена за това, че миналата година успя да разреши спора за името, който имаше с Гърция. Европейският съюз "не трябва да загуби доверието", докато преценява дали да започне преговори за членство с Албания и Северна Македония, предупреди още Рот.
  Словашкият външен министър Мирослав Лайчак заяви вчера, че преговорите по присъединяване с Тирана и Скопие трябва да започнат сега, "ако искаме да запазим средство за упражняване на влияние, ако искаме да покажем, че ни е грижа, че сме глобален играч".
  Европейски представители смятат, че Северна Македония и Албания трябва да бъдат възнаградени за осъществените стъпки, по-специално за уреждането на спора на Скопие с Атина и за цялостната реформа в съдебната система, извършена от Тирана.
  Критиците обаче сочат бавния напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност в двете страни. Не само Германия се колебае, но резерви имат също Франция, Холандия и Дания, отбелязва ДПА."

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Каквото и да ви разправят,когато една империя като ЕС отказва да приеме в редиците си страна,която ДОБРОВОЛНО и се предлага,това означава че тази империя е в упадък!

 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#4] от "Котаранц":

  Защо да правим нещо с тях?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 10. 10 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пипера е много лют":

  За да станат ойропейци и да спрат конфликтите на Балканите...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#10] от "Котаранц":

  доста пожелателно мислене е това. По-скоро, Албания член на ЕС веднага ще аншлусне Косово (за което перспективата е нулева), което ще предизвика нова война.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Лицемерна позиция на ЕС спрямо Македония. Жалко, че и ние очевидно не оказваме голям натиск.
  —цитат от коментар 6 на Dexx

  Защо, учуден ли си?
  Ние кога трябваше да влезем в Шенген?

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  Добра новина. Македония не заслужава да има дори статут на кандидат член на ЕС.
  Съжалявам за Албания. Тя има нужда от насърчение по нейния път към ЕС.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пипера е много лют":За да станат ойропейци и да спрат конфликтите на Балканите...
  —цитат от коментар 10 на Котаранц


  За сърбите ли говориш?

 15. 15 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 840 Гневно

  Груба грешка!

  Точно спрямо тези две държави не трябваше да се допускат простотии!

  Жалко!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Ние кога трябваше да влезем в Шенген?
  —цитат от коментар 12 на Virgin


  За Шенген сме си виновни ние, това безусловно е така. Оставянето ни извън Шенген бе единствения (макар и твърде мек) начин да накарат нашите управници да направят нещо против корупцията, след като главната награда (приемането в ЕС) бе вече дадена. Така или иначе, правителството и правната ни система не се борят с корупцията (като изключим някаква симулация). След като не изпълняваме това условие, аз съм съгласен да не ни приемат в Шенген, макар неудобството, което това ми създава.

  Северна Македония обаче изпълни условията, които и бяха поставени. Най-важното - смениха си името. Когато трябваше да се вземе това решение, доста европейски политици се изредиха в Скопие, но сега им "трябва още време".

 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#16] от "plamen_b":

  Факт е, че ги послъгаха от Брюксел, когато миналата година им се повтаряше "разберете се с гърците и всичко е уредено". Античките се вързаха на този елементарен трик и дори вече и проформа не спазват Договора за добро съседство (както мислеха още отначало).

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 18. 18 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 557 Неутрално

  По отношение на (северо)македонците - да им се напомни библейската притча за тебеширения кръг! При спор между две майки чие е детето, истинската майка ще го пусне, а няма да го разкъса! Така и България за Гоце - ние сочим документите на самия Гоце, че е българин. Но трябва да "пуснем" бебето, като кажем, че самия Гоце и част от ВМРО, виждайки невъзможността българите от Македония да се обединят с Майка България, са допускали някаква форма на самостоятелна област, само и само да се освободят от Османската империя. Е, нека (северо)македонците да броят това за началото на македонската идея. Но да приемат, че състава на македонската нация е поне 75% българска кръв, останалото - сърби, гърци, власи, цигани, турци.... днес в голямата част и албанци. (Ако албанците въобще се считат за македонци) Всъщност - какво ли мислят албанците по ТОЗИ въпрос?

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Те вече сигурно и за нас съжаляват.

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#2] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Напротив. Много правилно решение относно Кутмичевските скотоподобното както ги е определил Теофилакт Охридски в Пространното житие на Климент. А пък и въобще не вярвам на гърците, че искате Македония в ЕС.

 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#2] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Между другото крайно време е да сядаме Гърция, Сърбия и България и да решаваме въпроса със Спорната зона, наречена днес Северна Македония и да вървим напред.

 22. 22 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#2] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Между другото крайно време е да сядаме Гърция, Сърбия и България и да решаваме въпроса със Спорната зона, наречена днес Северна Македония и да вървим напред.
  —цитат от коментар 21 на Да вярваме на истината


  Някой ден вероятно ще има делба, но тя ще е с Албания. Сърбия и Гърция нямат там свое население.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 23. 23 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#21] от "Да вярваме на истината":

  В този въпрос Гърция и Сърбия нямат място.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 24. 24 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Излъганите камилчета. Някой вярвал ли е, че изобщто са имали намерение да ги приемат в ЕС. Целта беше да се съгласят да променят името, за да ги приемат в НАТО, а за другото ще почакат.

 25. 25 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Излъганите камилчета. Някой вярвал ли е, че изобщто са имали намерение да ги приемат в ЕС. Целта беше да се съгласят да променят името, за да ги приемат в НАТО, а за другото ще почакат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK