Никола Саркози ще бъде съден за подкупване на висш магистрат

Никола Саркози

© Reuters

Никола СаркозиФренското правосъдие окончателно потвърди, че бившият президент Никола Саркози ще бъде съден за корупция на висш магистрат от Касационния съд - афера, разкрита чрез телефонно подслушване, предаде "Франс прес", като се позова на няколко различни източника.


Касационният съд отхвърли вчера последните обжалвания, внесени от бившия президент, адвоката му Тиери Ерзог и бившия висш магистрат Жилбер Азибер, за да бъде избягнат съдебен процес за корупция и търговия с влияние. Делото ще бъде гледано в Париж в близките месеци.


Това е първият процес за корупция срещу бивш президент в историята на Петата република. Саркози е извън политиката от края на 2016 г. Той е заподозрян, че в началото на 2014 г. чрез своя адвокат Ерзог се е опитал да получи поверителна информация от Жилбер Азибер при процедура за конфискуване на бележниците му от аферата "Бетанкур" (за дарения, направени на бившата дясна партия Съюз за народно движение на Саркози от богатата наследница на групата "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур) - която през 2013 г. беше прекратена - в замяна на помощ за получаване на престижен пост в Монако.
След разследването, белязано от многобройни обжалвания, на 26 март 2018 г. френските съдии наредиха срещу тримата да бъде възбудено дело за корупция и търговия с влияние в съответствие с искането на националната финансова прокуратура от октомври 2017 г. Ерзог и Азибер ще бъдат съдени също за нарушаване на професионалната тайна.


Вчера Касационният съд отхвърли обжалване на Саркози и Ерзог срещу искането на финансовата прокуратура и потвърди делото срещу Азибер.


Аферата тръгна от телефонни подслушвания на бившия президент при друго разследване - по обвинения за либийско финансиране на кампанията му през 2007 г. При тези подслушвания френските следователи забелязали, че бившият президент и адвокатът му общуват по мобилни телефони, купени под фалшива самоличност. Името, използвано от Саркози, било Пол Бисмут. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Жалко за Саркози, ако бъде осъден.
  Той направи много за освобождаване на българските медицински сестри от Либия. Нали си спомняте, че преди това Ив.Костов предположи, че мед. сестри може и да са виновни.

 2. 2 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Този гиньол е срам за Франция Дано го осъдят ефективно за дълги години.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Саркози е взел пари не за себе си,а за да финансира предизборната си кампания и партията си. Нещо което в САЩ е законно.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за френското правосъдие!!!
  Сарко се мислеше за Луи 14-ти....

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Жалко за Саркози, ако бъде осъден.Той направи много за освобождаване на българските медицински сестри от Либия. Нали си спомняте, че преди това Ив.Костов предположи, че мед. сестри може и да са виновни.
  —цитат от коментар 1 на nmn58592067  До коментар [#1] от "nmn58592067":

  По ред на номерата.

  1. Медицинските сестри са виновни.

  2. Помощта на Саркози не е била решаваща. Кадафи щеше да ги освободи дори само заради това близките на заразените деца да могат да получат обезщетения. България ги изплати тези обезщетения - $400млн.!

  3. Единственият случай в който Костов е казал истината.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  И Сарко е подслушван

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Гневно

  Това е нява феик новина измислена в Кремъл На всички е известно че в демократичните бели държави такива неща няма ,хората там са закърмени с евроатлантическите ценности и в никакъв случай не дават подкук или да приемат Руснаците и Плати натопиха от яд и завист

  гошо
 8. 8 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 262 Неутрално

  По ред на номерата.

  1. Медицинските сестри са виновни.

  2. Помощта на Саркози не е била решаваща. Кадафи щеше да ги освободи дори само заради това близките на заразените деца да могат да получат обезщетения. България ги изплати тези обезщетения - $400млн.!

  3. Единственият случай в който Костов е казал истината.
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Саркози знаеше, че мед. сестри не са виновни и затова изпрати жена си за да помогне.

  Това, че българските мед. сестри в Либия са виновни, могат да го твърдят само симпатизанти на ДСБ. Но единствен Иван Костов застана зад това твърдение с името си. Тебе също те е срам да напишеш името си до такава глупост.  До коментар [#5] от "deaf":

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#8] от "nmn58592067":

  Нещо по същество?

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#8] от "nmn58592067":

  Да питам така - посочи ми поне ЕДИН страничен наблюдател,който да твърди че мед.сестрите са невинни?

 11. 11 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#8] от "nmn58592067":Да питам така - посочи ми поне ЕДИН страничен наблюдател,който да твърди че мед.сестрите са невинни?
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Люк Монтание !
  Виторио Колици !

  Тези двамата достатъчни ла са ти за да разбереш,
  че Иван Костов е говорел глупости.


  До коментар [#10] от "deaf":

 12. 12 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Жалко за Саркози, ако бъде осъден.Той направи много за освобождаване на българските медицински сестри от Либия. Нали си спомняте, че преди това Ив.Костов предположи, че мед. сестри може и да са виновни.
  —цитат от коментар 1 на nmn58592067


  Хората не са еднопланови. Случва се инак добри хора да се изложат. Или обратно. Неприятни хора да кажат истина и да направят нещо свястно понякога. Кой как си прави цялостната оценка е личен въпрос. Според мен Саркози е на минус.Той е и факторът, довел до срива на десницата във Франция.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#11] от "nmn58592067":

  Казах странични наблюдатели,а не платени експерти на адвокатите на мед.сестри.

 14. 14 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#11] от "nmn58592067":Казах странични наблюдатели,а не платени експерти на адвокатите на мед.сестри.
  —цитат от коментар 13 на deaf


  Не съм те чул.
  Може би защото пишеш.

  Добре тогава.
  Господ Бог !
  Този достатъчен ли е ?  До коментар [#13] от "deaf":

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Имах един съсед, лекар. Работил няколко години в Либия. Още , като арестуваха медиците, той каза, че не вярва да са заразили децата, но за всичко останало е сигурен, че е истина. Защото такива неща са се вършели пред очите му. А в арабските държави, варенето на алкохол, проституцията, търговията с валута са смъртни грехове и се наказват жестоко.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  Тоест,твоят съсед-лекар е виждал с очите си престъпната немарливост в либийските болници,но знае (откъде?) че българските мед.сестри не са заразили децата?!

 17. 17 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":Тоест,твоят съсед-лекар е виждал с очите си престъпната немарливост в либийските болници,но знае (откъде?) че българските мед.сестри не са заразили децата?!
  —цитат от коментар 16 на deaf


  не бъди гаден. със сигурност не са ги заразили нарочно. нещо, което го имаше в обвинението. може и да не са били съвсем читави професионално. не знам. но обвинението беше жестоко. дори Саркози, който оценям доста ниско, схвана за какво става дума. затаво и обърнах внимание, че хората не са еднопланови. Саркози разсипа традиционната десница във Франция, но не е изцяло дявол.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vili Jambov":

  Напротив,там е работата че сестрите са знаели,че кръвта за преливане купена от някакъв нелицензиран швейцарец НЕ е изследвана за зарази. Но са разчитали,че и да се заразят децата,на тях няма нищо да им направят. Всъщност не знам на какво са разчитали!

 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Е ти ги изкара тия сестри нещо като министри на здравеопазването там

  гошо
 20. 20 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До коментар [#14] от "nmn58592067":

  ----------------------------"Господ Бог !
  Този достатъчен ли е ?"------------------------
  Господ Бог не се е произнасял по случая - доколкото е известно. Или той ти прати лично съобщение?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK