Спорове между Франция и Германия водят към блокаж избора на ръководители на ЕС

Ангела Меркел и Еманюел Макрон

© Asscociated Press

Ангела Меркел и Еманюел МакронТри седмици минаха, откакто лидерите на Европейския съюз се събраха за последно, за да обсъдят кой да заема висшите постове в блока през следващите години. Оттогава обаче, изглежда, нищо не се е променило. Днес държавните и правителствени ръководители отново още се съберат на смятана за решаваща среща, на която трябва да определят номинациите си за няколко председателски поста в ЕС. Очакванията за пробив, меко казано, не са високи.


Най-очакваната новина от днешното заседание е предложението за следващ председател на Европейската комисия. Европейският съвет може да избере име от списъка на предварителните водещи кандидати, но има право да направи и друго предложение. Европейският съвет взима решението си с мнозинство (най-малко 21 от 28-те държави членки, представляващи 65% или повече от населението на блока), но определеният за председател на ЕК се нуждае от 376 гласа в Европейския парламент.


Франция и Германия не изглежда да са близо до изглаждане на различията си след сблъсъка на предишния Европейски съвет, а групите в Европейския парламент постигнаха слаб напредък в междупартийните разговори, но не са готови да се обединят зад един кандидат за председател на Европейската комисия.


Отново сблъсък между Париж и Берлин
Според дипломати и официални лица, цитирани от "Ройтерс", заради разнобоя между Германия и Франция е малко вероятно лидерите да се договорят за конкретни имена за главните постове в съюза. Петте главни поста в ЕС (в Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, Европейската централна банка и този на върховния представител за външната политика и сигурността) се овакантяват по-късно тази година след изборите за европарламент преди близо един месец. Резултатът от вота е един фрагментиран парламент на ЕС, в който все още не се е оформило мнозинство, което да утвърди новото ръководство и да съгласува политически цели до 2024 г.


При предишните избори през 2014 г. европарламентът веднага след гласуването излезе с убедителна позиция, настояваща националните лидери на съюза да номинират избраника на депутатите, Жан-Клод Юнкер, за нов шеф на изпълнителния орган - Европейската комисия. Този път те все още не са се обединили около едно име.


Нещата се усложняват от това, че френският президент Еманюел Макрон е против германския кандидат, издигнат от отслабената, но все още най-голяма група в парламента: Манфред Вебер от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).


Дипломати и официални лица в политическия епицентър на блока казаха, че публичните критики на Макрон срещу Вебер, както и неотдавнашните му изказвания, че самата Меркел би била чудесен нов лидер на ЕС, са настроили враждебно Берлин.


Меркел неведнъж вече отрече да проявява интерес (към всякакви политически постове, след като се оттегля като канцлер след 3 години). Подкрепата й за Вебер, който е от нейната сестринска баварска партия ХСС, отначало се струваше неохотна на Брюксел и резултат от вътрешна сделка в управляващата коалиция. Според някои източници обаче тя сега се чувства задължена да защитава неговата кандидатура.


Ангела Меркел и Манфред Вебер

© Asscociated Press

Ангела Меркел и Манфред Вебер


Тъй като се овакантяват и другите ръководни постове, включително президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ), председателят на Европейския парламент и ръководителят на дипломацията на съюза, анализатори смятат, че договарянето им в пакет ще отнеме доста време. "На тази среща на върха решение няма да има", каза източник в една от 28-те столици на страните членки. Подобно мнение изразиха още няколко източника в Брюксел.


Все още няма усещане за спешност на въпроса. Необходима е обща френско-германска линия, необходимо е мнозинство в европарламента. Нищо от това засега не е налице, твърде рано е за хората да покажат ръката си", каза друг дипломат в Брюксел.


Новият Европейски парламент трябва да се събере официално за първи път на 2 юли, за да избере новия си председател. Ако няма сделка в края на тази седмица, дипломати от ЕС смятат за възможна нова среща на върха на съюза на 30 юни, през юли или дори към края на август, за да се постигне съгласие за имената.


Сценариите


"Файненшъл таймс" представя четири сценария за срещата днес.


Задънена улица (отново)


Според изданието това е най-вероятният резултат, защото Макрон изглежда твърдо против Вебер, а Меркел е готова да го защити поне веднъж. Възможно е дебатите да се фокусират върху тактиката кога да се проведе следващият Европейски съвет. Вариантите са това да се случи преди Европейският парламент да избере новия си председател на 2 юли или малко след това. Интересите на лидерите на ЕС и на евродепутатите не са съвсем еднакви. Има различия дори и в самите политически семейства в Европейския парламент. Партията, която получи председателския пост в институцията, може да бъде ограничена, що се отнася до останалите висши позиции.


Подкрепа за "водещия кандидат"


Това е малко вероятно, но лидерите на ЕС все пак може да застанат зад някой от кандидатите, които водеха кампаниите по време на евроизборите. Европейският съвет например може да реши да отхвърли Вебер и да застане зад Маргрете Вестагер от либералите или Франс Тимерманс от групата на социалистите и демократите.


Вебер може неформално да получи първия шанс, председателят на Европейския съвет Доналд Туск да определи нова дата за срещата и да каже, че Вебер има време дотогава да покаже, че е способен да събере мнозинство в своя подкрепа в Европейския парламент. Ако националните лидери от семействата на социалистите и либералите са уверени, че техните евродепутати ще успеят да устоят, това може да е елегантен начин да провалят кандидатурата на Вебер.


Да се изберат другите председатели


Ако се стигне до безизходица за председателския пост в Европейската комисия, Туск не изключва възможността да се изберат ръководители за други постове – на Европейската централна банка и негов наследник в Европейския съвет. И за двете е необходимо единствено съгласието на лидерите без одобрение от европарламента.


Начало на политическа битка


Краят на срещата може да е "кървав". Водените от Макрон опити да се сложи край на кандидатурата на Вебер може да рикошират, поваляйки другите водещи кандидати. Лидерите ще искат да избегнат подобна политическа битка. Известна колективна загуба на контрол обаче не може да бъде напълно изключена.


За, против, кой какво казва


Би Би Си обобщава кои са хората с шанс да получат висшия пост в еврокомисията. Някои от тях са официални кандидати, а други – не.


Манфред Вебер, Европейска народна партия


За: ЕНП спечели най-много гласове на изборите на европарламент. Четиресет и шест годишният баварец, чиято кандидатура бе подкрепена от видни лидери като Меркел и австрийския канцлер Себастиан Круц, бе лидер на групата на ЕНП в парламента от 2014 г.


Против: ЕНП може и да е най-голямата група в институцията, но загуби позиции след изборите и Вебер ще трябва да си осигури подкрепа от други политически семейства, за да спечели. Групата около депутатите на Макрон е трета по големина. А на фона на възхода на Зелените няма да са в негова полза обвиненията срещу колегите му дясноцентристи, че са гласували против мерки, свързани с климатичните промени.


Какво казва той: Вебер наскоро говори за необходимостта да се засили сигурността в блока и да се защити "европейският начин на живот". Обеща да назначи еврокомисар, който да надзирава връзките с Африка, за да се подпомогне контролът върху миграцията към Европа. Според него бъдещите търговски сделки с други страни трябва да включват клаузи, забраняващи детския труд.


Маргрете Вестагер, либерали


Маргрете Вестагер

© Reuters

Маргрете Вестагер


За: Важна личност в датската политика, Вестагер прекара последните пет години като еврокомисар за конкуренцията, оглавявайки антитръстовите разследвания на ЕС, които завършиха с големи глоби за технологичните гиганти "Гугъл" и "Епъл".


Битката й да защити потребителите и да накара големите фирми да плащат й навлече гнева на президента на САЩ Доналд Тръмп миналата година, който каза на Юнкер след новините за големите глоби: "Вашата данъчна дама, тя наистина мрази САЩ."


Против: Либералите спечелиха тежест след евроизборите отчасти благодарение на депутатите от партията на Макрон. Те обаче предложиха "екип водещи кандидати", състоящ се от седем души, и според източник от еврокомисията нейният избор е под въпрос, тъй като тя дори не е водещ кандидат.


Какво казва тя: "Работих за разбиване на монополите. Това правят и избирателите. Монополът на властта е разбит", заяви тя след изборите, на които бе сложен край на мнозинството на двата големи блока в европарламента – дясноцентристкия и лявоцентристкия.


Франс Тимерманс, Партия на европейските социалисти


Франс Тимерманс

© Reuters

Франс Тимерманс


За: Франс Тимермас отведе холандската лявоцентристка Партия на труда до неочаквана победа на европейските избори и спечели 19% от гласовете с проевропейска кампания.


Той е зам.-председател на Европейската комисия и помогна за прокарването на европейско законодателство, забраняващо пластмасовите сламки, и за предоговарянето на сделката на ЕС с Турция, целяща да се намали притокът на мигранти.


Против: Не е харесван в Полша и Унгария заради действията си срещу двете страни във връзка с нарушенията на върховенството на закона.


Какво казва: Миналия месец предупреди за рисковете от национализъм: "Хората, които гласуваха за моята партия и много партии тук, сега гласуват за националистки партии, понякога много крайни партии. Това е наша грешка."


Едни от последните му предложения за блока включват минимален корпоративен данък в ЕС от 18% и въвеждане на минимална заплата във всяка страна.


Ска Келер, Зелени


Ска Келер

© ]

Ска Келер


За: След възхода на Зелените на евроизборите нейната група е четвъртата по големина в Европейския парламент, а въпросите, свързани с опазването на околната среда, са ключови в дневния ред на ЕС за следващите пет години. В нейната страна, Германия, Зелените са на първо място по одобрение според социологическите проучвания.


Тя вече бе водещ кандидат през 2014 г. Фокусира се върху правата на мигрантите и околната среда. Преди е настоявала бъдещите споразумения на ЕС да включват по-добра защита на човешките права.


Стана евродепутат през 2009 г., когато бе на 27, и каза, че макар да иска да представлява всеки, особено младите хора трябва да имат по-силен глас в Европа.


Против: Трудно ще намери подкрепа от достатъчно държави членки, а именно те номинират кандидати, които след това трябва да бъдат одобрени от европарламента.


Какво казва: Иска мерки срещу климатичните промени, но не чрез забрана за пътувания със самолет, а с подобрение на железопътния транспорт.


Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка


Кристалина Георгиева

© Надежда Чипева, Капитал

Кристалина Георгиева


За: Българският икономист дори не е кандидат, но като успяла източноевропейка има шанс. Шейсет и пет годишната Георгиева е уважавана от европейските лидери за намаляването на разходите на блока, докато бе еврокомисар за бюджета между 2014 и 2016 г. Тогава тя беше и зам.-председател на Европейската комисия.


Управляваше един от най-големите бюджети за хуманитарни нужди в света и защитаваше равенството между половете. Работи редом с Бил Гейтс и бившия генерален секретар на ООН Бан Ки-Мун за поставянето на въпроса за климатичните промени на челни позиции в дневния ред на блока. Предвид всичко това и миналото й в ЕНП тя може да бъде обединителен кандидат за държавите членки, които са против Манфред Вебер.


ГЕРБ и Бойко Борисов заявиха няколко пъти, че застават зад Манфред Вебер. Ако се стигне до кандидатура на Георгиева, Борисов ще трябва да жертва еврокомисар Мария Габриел, защото една държава не може да има двама представители в комисията.


Против: Тя все още не е кандидат и европарламентът може да се противопостави на някого, който не е бил в надпреварата.


Какво казва: "Моите баби и дядовци нямаха почти никакво образование. Родителите ми завършиха гимназия. Бях първата в рода, която получи докторска степен. От едно село в България до изпълнителен директор на Световната банка - така изглежда възможността", написа Георгиева в профила си в "Туитър".


Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит


Мишел Барние

© Reuters

Мишел Барние


За: Може и да не е кандидат, но малко са личностите в ЕС с толкова доминиращ профил като 68-годишния бивш френски външен министър, който успя да запази единството на държавите членки по време на преговорите за Брекзит с Великобритания.


Ползва се с възхищението на Макрон, който миналия месец каза, че той е "един от европейските лидери, които имат забележителни качества и може да бъде в списъка (с кандидати за висшите постове в ЕС)".


Против: Преди време бившият френски президент Никола Саркози каза за него, че има "харизмата на стрида". Подкрепя наследството на Шарл дьо Гол, който настояваше за централизирана икономика, силна президентска власт и независима външна политика.


Какво казва: Сега повече от всякога ние, европейците, се нуждаем от колективни действия в защита на нашите ценности и на основания на правила международен ред. Това може да бъде моментът на Европа, основан на един по-силен и решителен Европейски съюз (януари, 2019 г.)


Ангела Меркел, канцлер на Германия


За: Все още е начело на списъка на най-влиятелните жени на света според "Форбс". Жената, някога наричана "Императрица на Европа", ще се откаже от канцлерския пост през 2021 г. - решение, което разпали спекулации какво следва после.


Според Юнкер Меркел е "високо квалифицирана" за висша позиция в ЕС. През април той каза, че тя е не просто уважаван човек, но и "произведение на изкуството".


Против: Заяви, че няма да търси пост в политиката, след като се оттегли през 2021 г.


Какво казва: "Като член на семейството на ЕНП, разбира се, ще работя в подкрепа на Манфред Вебер".


Как?


Процесът с т.нар. водещ кандидат бе използван за пръв път при избирането на Жан-Клод Юнкер през 2014 г. Според поддръжниците му той прави избора на председател на еврокомисията по-демократичен и прозрачен. Преди 2014 г. председателят се назначаваше от лидерите на ЕС. С въвеждане на системата за водещ кандидат (наричан още шпиценкандидат) европейските политически партии издигат свои претенденти.


Въз основа на резултатите от евроизборите един от тях би трябвало да бъде избран за председател на Европейската комисия от Европейския парламент, след като бъде официално предложен от държавните и правителствените ръководители. Идеята на този подход е, че председател на еврокомисията трябва да стане кандидатът на партията, излязла начело в изборите. Френският президент Еманюел Макрон и други национални лидери обаче са против искането на европарламента за използване на метода. Според Макрон "водещият кандидат" е бил замислен да работи с нова система от транснационални листи за парламента, която в ЕС все още няма.


Другите теми


Освен висшите постове лидери ще обсъдят и стратегическия дневен ред на ЕС за следващите пет години. Повече за него четете тук.


Сред другите теми са многогодишната финансова рамка на блока за 2020-2027 г., дезинформацията по време на евроизборите, защитата на околната среда. В петък държавните и правителствените ръководители ще обсъдят състоянието на еврозоната и преговорите по оттеглянето на Великобритания.


По-рано тази седмица стана известно, че ЕС отложи за октомври решението за започване на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване. Повече по темата четете тук.


Повече за процедурата с водещия кандидат вижте тук.


При договореностите за висшите постове трябва да има и баланс между представителите на двата пола. За жените, които може да ръководят ЕС, четете тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Може би господин Юнкер ще бъде сменен от Радан Кънев!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Ска Келер - тая с меко казано шашава

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6141 Весело

  Накрая ще сложат някое безлично чучело с голямо име, за да са доволни всички.
  Нещо като Симеон Борисов Сакс-Кобург-Готски, например.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  Май Мишел Барние е най-удачния?

  Кристалина Георгиева - никой не я е предлагал, ама я били обсъждали?

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  А германците не се ли усещат, че заради Меркел получават шамари? Айде първият път го отнесоха ФВ, но сега заради СП-2 дебелоглавието й все повече излиза наяве!

 6. 6 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Все изтъркани имена...
  ФранчеСка Келер не харесва името си, та искаме да харесва европейските граждани.

 7. 7 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Авторката на статията е направила такъв тюрлю-гьовеч, че се уморих докато стигна до края. От заглавието се разбира че Меркел и Макрон се карали. После обяснява че Макрон искал да номинира Меркел. В същото време било проблем че не се били разбрали още, обаче според дипломати имало още много време. А като за капак подрежда сред кандидатите и Кристалина Георгиева, която даже не знае че е кандидат. Пирует на мисълта ужасен. Запълване на страници.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Защо председателя на ЕК не се избира директно от европейските народи? Така както американците избират президента си.
  Забележете,че Германия и Франция не могат да постигнат съгласие по нито един важен въпрос,но се опитват да наложат още по тясна интеграция и федерализация на ЕС!!!


  До коментар [#5] от "historama":

  Меркел изглежда е сериозно болна и затова и се налага да напусне политиката. На среща с украинският президент е получила неудържими конвулсии. Има и видео...

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2128 Неутрално
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Макрон се налага твърде много и непропорционално не коректно. Ако датчанката е извън списъкът на Макрон бих казал, че то разочарова все повече, защото очевидно работи само за Франция, но не и за ЕС.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 726 Весело

  Май Мишел Барние е най-удачния?Кристалина Георгиева - никой не я е предлагал, ама я били обсъждали?
  —цитат от коментар 4 на historama


  Какво му е удачното ...
  Две години не можаха да постигнат споразумение с Великобритания. Никаква работа не са свършили. Накрая ще дойде Борис и за един месец ще ги изкара от ЕС .
  Тоест две години загубено време.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":
  " На среща с украинският президент е получила неудържими конвулсии. Има и видео... "

  Дай линк за това видео.
  Меркел трябва да е гузна пред украинския президент , защото нейната политика да строи СП2 е откровен враждебен акт към Украйна. Меркел обслужва агресивната експанзионистична политика на Путин от която Украйна е пряко засегната.

 13. 13 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  как така кристалина да не е кандидат? кандидат е и още как, и то много добър, ама ние спим, както винаги. глупава държава.
  решението е на държавите членки. не е на парламента, който е е дна сбирка от назначени хора - не само наште са назначени депутати, и другите са също толкова представителни, но това е една дълга тема.
  в тоя турлю гювеч дето сте го приписвали като справка за нескопосен министър човек не може да реши има ли редакцията позиция? ФТ е медиа на държава която излиза от ЕС, и е медиа, която има политически цели, внимавайте като преписвате.

 14. 14 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#11:"001"][/quote]

  Ти ме разсмя бе човек... Ще дойде Борис и за един месец....
  Нали се сещаш с цената на колко милиарда за месец ще ги изкара.
  ЯЛ ПИЛ... идва време да се плащат сметки.... защо е това протакане досега си мислиш... за да може БЛОКА да клекне с цената на дълго преговаряне.

 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#14] от "Levski Levov":

  Ти видя ли резултатите от евроизборите , че си ги говориш.
  Желаещите незабавен брекзит спечелиха огромна подкрепа, а тези които предлагаха втори референдум и подобни, бършат още сълзи.
  Партията на Мей дето искаше на всяка цена сделка и 5 пъти не можа да я прокара в парламента им, се сгромоляса до 8% подкрепа.

 16. 16 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 798 Весело

  Интересно баце кого ще оближе, макрон или меркел?

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Като кажете "дай линк"!!! Беше отразено нашироко в нета. Ето ти линк:

  https://www.offnews.bg/sviat/merkel-poluchi-pristap-pri-sreshtata-si-s-ukrainskia-prezident-video-705652.html

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#16] от "joro4900":

  Баце е готов да оближе този който предложи повече. Лично според мен няма никакво лично предпочитание, и двамата са далеч над неговото ниво (да люпи семки на селския стадион) и са му еднакво антипатични. Но предвид досегашните му действия си мисля че би вложил една идея повече чувство към Меркел, все пак е живяла през соца и може би я чувства по-близка.

 19. 19 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Кристалина са я сложили за да отбият номера че имап
  и някой от Източна Европа. И все пак тя е най-добрия избор.

  Шанс да се договорят за Кристалина, е под 0.5%.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 20 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 237 Неутрално

  България трябва да издигне собствена кандидатура. Например Сотир Цацаров.

 21. 21 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Кой е кандидатът на Пеевски?

 22. 22 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":" На среща с украинският президент е получила неудържими конвулсии. Има и видео... "Дай линк за това видео. Меркел трябва да е гузна пред украинския президент , защото нейната политика да строи СП2 е откровен враждебен акт към Украйна. Меркел обслужва агресивната експанзионистична политика на Путин от която Украйна е пряко засегната.
  —цитат от коментар 12 на tacheaux


  Много сте ми смешни такива. Живеете в илюзорния свят на Икономедия и сте горди с това че не поглеждате навън през амбразурата. Даже не давате и на други да поглеждат. А после само искате линкове.

  Специално това видео с Меркел го въртят по новините на всички телевизии два дена. И определено това не е дехидратация, има някъв по-сериозен проблем жената.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Всичко е от нередовното пиене! Юнкер защо не изпада в такива състояния!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 240 Весело

  До коментар [#18] от "m17":

  Ма верно ли Баце люпи семки по стадионите. Дай линк!

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 25. 25 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Приятелството между Германия и Франция доведе до напускане на Великобритания.
  Може пък споровете да са добро!?!

 26. 26 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 496 Весело

  Забелязвам една тенденция при модерната левица - разпорежда се и има претенции да управлява, въпреки че е загубила изборите. Може да се види в поведението на Макрон, нашите псевдодесни демократи, както и от другата страна на океана - в американската левица.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3276 Весело

  Както виждам, никой от предложените кандидати не може да пие, като ишиаса. Затова не отговарят на критериите. Хеле пък нашата Сталинка. Малко, като бай Тошо - никой не я предлага, ама се разглежда за кандидат? Смях в залата! 🤣🤣🤣

 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Дедо Шори ги избра още през февруари -- сега е театрото, докато се обезсилят и забравят и последните подробности от изборния резултат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Споровете кой да оглави върха показват, че службата е сладка и далаверата е огромна. И доказва, че ЕС е империя и всички приказки за ценности са фейк. Представяте ли си как в момента от Острова наблюдават сеира и какви чувства изпитват. Във всички случай надделява чувството, че са си смъкнали прангите.

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Само не и Франческа! На тази жена й хлопа повече от една дъска. Я, как се римува: Ска, хлопаща дъска!

 31. 31 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 551 Весело

  Дневник кога ще напише статия за сваления преди часове над Персийския залив Американски дрон MQ-4C Triton за 200$ милиона от страна на Иран? Айде бе козячета... напишете поне 2-3 реда...

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на aa1830
  aa1830
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Тук ясно се вижда колко обединена е Европа! Германия си държина германец кандидат, Франция на французин, а малките държави са само запълнеж!


 34. 34 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5003 Весело

  ИДВА нашият ред! Познайте КОЙ ще бъде новия шеф на ЕС? Е, този между Меркел и Макрон….Сериозно!! После, може да се мисли и за закриването му.

 35. 35 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 502 Неутрално

  ...разпорежда се и има претенции да управлява, въпреки че е загубила изборите.
  —цитат от коментар 26 на Black Hawk


  Оставаш с такова впечатление, защото левичарите владеят медиите, които пък им отразяват крясъците, колкото и никой да не го е*е за тях.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Само не и Франческа! На тази жена й хлопа повече от една дъска. Я, как се римува: Ска, хлопаща дъска!
  —цитат от коментар 30 на pamela


  А кой? Меркел току-що засили немската екополитика, както винаги по собствено усмотрение и без ясен план. Като най-голяма заслуга на Тимерманс изтъкват сламките. Кристалинчето е представена като борец за извеждането на въпроса за климатичните промени на челни позиции. Ами те са всичките еднакви с изключение може би на Барние, който е за централизирана икономика и силна президентска власт -- на това се радвахме при бай Тошо под името реален социализъм. Волята на народите се свежда до открит затоплизъм и повече или по-малко скрит (с изключение на Ска) мигрантизъм. Джендъризма пък ще ви го дадат гратис.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 299 Весело

  Трудно ще намерят някой толкова жалък като Ишиаса, безгръбначен като Туск и безличен като Могерини!

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":
  "Като кажете "дай линк"!!! Беше отразено нашироко в нета. Ето ти линк:"

  Колега , по-спокойно. Поисках линк не , че не ти вярвам , а защото ми беше любопитно да видя конвулсиите на баба Меркел. Все пак благодаря за линка , но преди да го пуснеш намерих клипа в ютуба.

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#24] от "Жълто паве":

  Дали е люпил скоро не знам но поне според сборник от цитатите му, публикуван в този вестник миналата седмица, това му било голямо удоволствие на младини.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4121 Любопитно

  Франс Тимерманс, Партия на европейските социалисти
  =========
  Ето го и тайния претендент за номер 1......чакащ търпеливо реда си .....на базата ''двама се карат ,третия печели''......

  Тъмни........прекалено са тъмни задкулисните политики ,европейски. ....!

  Bukalemun
 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  До коментар [#22] от "Жълто паве":
  "Много сте ми смешни такива. Живеете в илюзорния свят на Икономедия и сте горди с това че не поглеждате навън през амбразурата. Даже не давате и на други да поглеждат. А после само искате линкове.

  Специално това видео с Меркел го въртят по новините на всички телевизии два дена. И определено това не е дехидратация, има някъв по-сериозен проблем жената."

  Поисках линк не от теб , а от колегата, който спомена за това видео. Може да са го въртели два дни , но аз не бях го виждал и затова проявих интерес към него.
  Гледам , опнал си украинското знаме, но лицемерно. Има тролове , които приемат името на субекта , който мразят. Ти май си от тия , защото направих коментар в защита на Украйна , който те подразни. Живеел съм в някакви илюзорни светове и съм ти бил смешен.
  Ти си смешен с твоите диагнози за заболяването на Меркел. Голям диагностик се извъди , няма що.

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Обикновено така се получава. :)

  Колкото по-голяма и централизирана е една структура (ЕС) толкова по-трудно се постига съгласие по темите. То тука в България дето сме 7 милиона трудно постигаме съгласие, па ЕС с 500 милиона и коренно различни разбирания ще е още по-трудно.

  Ама няма лошо, поне няма да творят глупости. :)

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  Доста жалки са тия боричкания за постове и позиции в евроинституциите, но когато става въпрос за интереси от такъв мащаб, маските просто падат !

 44. 44 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Др Меркел не е балама да се набутва в еврокомисията, като при Газпром може да зема двойна заплата.

 45. 45 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Запознат съм като цяло с дейността на Мишел Барние още времето на президента Жак Ширак. За мен това е точният човек!

 46. 46 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Авторката на статията е направила такъв тюрлю-гьовеч, че се уморих докато стигна до края. От заглавието се разбира че Меркел и Макрон се карали. После обяснява че Макрон искал да номинира Меркел. В същото време било проблем че не се били разбрали още, обаче според дипломати имало още много време. А като за капак подрежда сред кандидатите и Кристалина Георгиева, която даже не знае че е кандидат. Пирует на мисълта ужасен. Запълване на страници.
  —цитат от коментар 7 на waj29610503


  Статията е написана кристално ясно. Макрон подкрепя Мишел Барние, Меркел подкрепя Манфред Вебер.
  Благодаря на авторката на статията - написана е с подробности и за процедурата и за това как се зибират кандидатите. А плюващият българин или да го кажа плюващият световен гражданин, който усеща себе си като професор по всичкознание, явно, защото има интернет и може да прочете, че Юнкер е "пиянде", а другите са "корумпирани" - се изявява като многознайкото на световната сцена, който разбира от външна политика, от демокрация, раздава квалигикации и най-вече - седи вкъщи и господства с простота си.

  "О, свещена, простота".....казва Ян Хус на кладата...

  Та...слуховете за смъртта на ЕС са силно преувеличени, както би казал Марк Твен.
  Истински демкратични принципи имат, затов и има толкова много дискусии и противоречия. Само в диктаторство няма разправии - там е чисто и просто.

 47. 47 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Защо председателя на ЕК не се избира директно от европейските народи? Така както американците избират президента си. Забележете,че Германия и Франция не могат да постигнат съгласие по нито един важен въпрос,но се опитват да наложат още по тясна интеграция и федерализация на ЕС!!! До коментар [#5] от "historama":Меркел изглежда е сериозно болна и затова и се налага да напусне политиката. На среща с украинският президент е получила неудържими конвулсии. Има и видео...
  —цитат от коментар 8 на deaf


  Ми защото ЕС не е съединение американски щати. ЕС е подобно на парламентарна република, а не на президентска. Избираш си партии, които те представляват в парламента. След това в зависимост от броя гласове, водещата сформира комисията или иначе казано правителството на ЕС. И мисля, че това е изключително честно и демократично.

 48. 48 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#14] от "Levski Levov":Ти видя ли резултатите от евроизборите , че си ги говориш.Желаещите незабавен брекзит спечелиха огромна подкрепа, а тези които предлагаха втори референдум и подобни, бършат още сълзи.Партията на Мей дето искаше на всяка цена сделка и 5 пъти не можа да я прокара в парламента им, се сгромоляса до 8% подкрепа.
  —цитат от коментар 15 на 001


  Евтин трик на евтин популист. Събери останалите проценти на партиите и ще надвишат центриращата всички гласове Брекзит партия. Много е лесно така да целиш да влезеш и да получаваш европейска заплатка. Останалите партии не се обединиха, защото имат известни различия - съвсем естествено и демократично. А на Брекзит парията балон различията се виждат впоследствие и е много кофти за избирателите.....

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4121 Любопитно

  До коментар [#44] от "dosetliv":

  Др Меркел не е балама да се набутва в еврокомисията,
  ========
  И то хич......
  Преди малко Меркел официално каза ,че е против една евентуална кюрдска държава. ......

  Отрезвяването продължава. .....

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Ще поспорят, ще се посърдят и накрая ще се разберат. Няма друг начин.

 51. 51 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#44] от "dosetliv": Др Меркел не е балама да се набутва в еврокомисията, ========И то хич......Преди малко Меркел официално каза ,че е против една евентуална кюрдска държава. ......Отрезвяването продължава. .....
  —цитат от коментар 49 на eti mehter


  Мемедчо,Меркел си итива и нищо вече не зависи от нея!Зависи от Тръмп,който е шеф на на могъщата и силна държава в света...Какви санкции ви готви Тръмп ,не ми зе мисюи каква разруха ще последва и без това разрушената ердоганова Турция!!!😅😅😅Хихи..

  shlshlshlshl
 52. 52 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#44] от "dosetliv": Др Меркел не е балама да се набутва в еврокомисията, ========И то хич......Преди малко Меркел официално каза ,че е против една евентуална кюрдска държава. ......Отрезвяването продължава. .....
  —цитат от коментар 49 на eti mehter


  Страх ли ви е от кюрдска държава???Те сега ви бият на ставане и на лягане,а ако имат държава направо ще ви изядат за закуска.САЩ вече са ги въоръжили до зъби,и вие с вашата слаба необучена армийка ви тупат като бръшнян чувал...Оня военнопленика-военния ви министър го гледам е като проскубана кокошка като съобщава за убиткте турсми войници от кюрдските бойци...За резил станахте!А в Идлиб и пълен батак.Асад и Ал Кайда ви подпукаха,и сега се молите на Русия да ви спасява кожата...Хихи..Османлии...Хихи...

  shlshlshlshl
 53. 53 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  "...Меркел и австрийския канцлер Себастиан Круц, "

  Грешка допусната от свян?
  :-)

  I Want To Believe
 54. 54 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 967 Неутрално

  А германците не се ли усещат, че заради Меркел получават шамари? Айде първият път го отнесоха ФВ, но сега заради СП-2 дебелоглавието й все повече излиза наяве!
  —цитат от коментар 5 на historama


  вече и Макрон й се кара

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK