Добра заплата и натоварен график: Какво е да си председател на еврокомисията

Жан-Клод Юнкер

© Reuters

Жан-Клод ЮнкерТой пилотира изпълнителната власт на ЕС, ръководи екип, в който се говори на много езици, преговоря с най-големите световни лидери, но няма нито самолет, нито ведомствено жилище. Новият председател на Европейската комисия ще встъпи в длъжност на 1 ноември и в четвъртък на европейска среща на високо равнище се обсъждаха кандидатите за него.


Според настоящия титуляр - Жан-Клод Юнкер от Люксембург, "това е работа на пълен работен ден, по 18 часа дневно". Владеенето на английски е задължително, френският е допълнително предимство, както и всеки друг европейски език. Петгодишният мандат може да бъде повторен само веднъж. Ето какви са прерогативите и задачите на тази длъжността:


Непривлекателен кабинет


Човекът, който е лицето на Европа, има офис на 13-ия етаж на "Берлемон", сграда с кръстовидна форма, построена през 60-те години на мястото на бивш манастир (откъдето идва името й) и обновена в края на миналия век след 15-годишно отстраняване на азбест. Тя няма нищо общо с блясъка на Елисейския дворец или канцлерството в Берлин.
Разположена е в доста сив квартал, който носи името на родения в Люксембург французин Робер Шуман, един от бащите - основатели на Европа.


Пред "Берлемон", от другата страна на "Рю дьо ла Лоа", улицата, която е почти като минаваща през града магистрала, се намира съветът, където по няколко пъти годишно се събират държавните и правителствените ръководители на съюза.


Тази сграда, наречена "Юстус Липсиус" (по името на белгийския хуманист от 16-и век), постоянно напомня на председателя на Европейската комисия, че правомощията му са ограничени, тъй като лидерите на държавите от ЕС и Европейският парламент вземат решенията въз основа на негови предложения.


Тлъста заплата


Заплатата е следната: 27 903.32 евро бруто на месец (облагани с 45 процента данък), към които всеки месец има добавка за квартира от 4185.50 евро и 1418.07 евро за разходи.


Ако има дете, което да издържа, председателят на еврокомисията получава добавка от 410.11 евро и помощ за ученик от 100.18 евро.


За сравнение, френският президент печели много по-малко: неговата месечна заплата е 15 140.45 евро бруто заедно с всички добавки.


Председателят на еврокомисията няма служебно жилище. Затова има две възможности - да живее в един от многобройните апартаменти в европейския квартал, да наеме къща в престижните и зелени общини Волув Сен Пиер или Волув Сен Пиер/Сен Ламбер или Укл, т.е. във фламандската част Тервюрен, или, както г-н Юнкер, да спи в хотел.


За пътуванията си председателят на еврокомисията трябва да ползва редовни полети като всички.


Служители от 28 държави


Председателят на еврокомисията има под свое ръководство около 33 хил. служители, които са от 28-е държави членки (ако се стигне до Брекзит, те ще са 27).


Основният работен език е английският и това ще остане така, дори ако Обединеното кралство напусне съюза. Другите два работни езика са френският, чието влияние значително намаля след разширяването на ЕС на Изток, и немският.


Под прякото ръководство на председателя е Колегиумът на 27-те комисари, по един от всяка от останалите държави в ЕС. Председателят ги избира на базата на предложения на страните членки. След това трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент.


Датчанката Маргрете Вестагер, кандидат за председателския пост на еврокомисията, обеща да има балансирано разпределение между мъже и жени.


Заседания на еврокомисията в сряда


Под ръководството на своя председател Европейската комисия предлага законодателство, задължително за целия ЕС, следи за зачитането на конкуренцията между предприятията, като евентуално налага глоби и договаря търговски споразумения между ЕС и целия свят.


Комисията се събира на заседание един път седмично, най-често в сряда в Брюксел, но веднъж месечно заседава във вторник в Страсбург.


Един път годишно, през септември, председателят на еврокомисията изнася реч за състоянието на евросъюза на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, донякъде по образец на американския президент, който говори през януари пред Конгреса. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Добра заплата , напрегнат график и ишиас ..

  Аз с това свързвам Председателят на ЕС ..

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Има много бансктери и застрахователи, които получават много по-големи заплати, а неговата работа е по-натоварена от тяхната.

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Разстроено

  И неговата не е лесна.Съчувствам му!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  "Основният работен език е английският и това ще остане така, дори ако Обединеното кралство напусне съюза. Другите два работни езика са френският, чието влияние значително намаля след разширяването на ЕС на Изток, и немският."
  ============
  Това май трябва да се преосмисли.

  Еретик
 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 27 Неутрално

  "Основният работен език е английският и това ще остане така, дори ако Обединеното кралство напусне съюза. Другите два работни езика са френският, чието влияние значително намаля след разширяването на ЕС на Изток, и немският."============ Това май трябва да се преосмисли.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  Спокойно,отвъд океана го преосмислиха!
  Бай Дончо каза-остава си английският!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Такива пенсионери да си гледат внуците и градинката.
  Трябва да е млад като френския президент.

 7. 7 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  Защо? Английският език е един от официалните езици и на Ейре и на Малта. И двете са част от ЕС. Освен това, английският си е основният международен език. Когато поляци преговарят с португалци е по-вероятно да използват като общ език английския.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3801 Весело

  Трябва да носи и на пиене 🍻. А бай Юнкер, вече не може. Време му е за пенсия.

 9. 9 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1377 Неутрално
 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 791 Неутрално

  нямам доверие на Европейската комисия
  съмнителна ми е
  май много крдат там

 11. 11 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#1] от "ajsayder":

  Абе ишиас... Това не е ишиас, а тимееуважаашлиме

 12. 12 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#6] от "Сд":

  Той пък няма деца

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  До коментар [#7] от "andreas_hofer":

  "Защо? Английският език е един от официалните езици и на Ейре и на Малта. "
  =========
  И заедно са по-малко от поляците.
  Мога да позная какво ще стане, ако полският се предложи за работен.

  Еретик
 14. 14 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1246 Весело

  За тия пари не си струва работата, явно е заради престижа...

 15. 15 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Парите не са много, като се има предвид и данъка.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5441 Неутрално

  5 години в хотел :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Старата лисица Юнкер добре се справи. Само като си спомня колко пъти каза на Мей с лукава усмивка и с чар на стар галантон- "Този сделка е много добра за вас. Приемете я." После пак и, пак и....дори когато тя го покани на вечеря на Даунинг. Бай Дончо се опита да го жегне, но къде ти и с него се оправи- "Мосю Президент, оставете ЕС на мира, все едно аз да дойда при Вас и да искам Тексас да се отдели от САЩ. Искате мита? Вие така и ние...така."
  Може и да пийва коняк, но той е отлежал фин Наполеон.
  Да видим кой ще е следващият. Много ми се иска Барние, но.....:(

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Председателят на ЕК е марионетка, ръководена от Берлин и Париж. Винаги е било така. Двете най-големи държави в ЕС с свете най-силни икономика и де факто двата нетни платци. Те имат най-много евродепутати, те държат решенията на Парламента и контролират Председателя.

  В статията е написано - срещу кабинета на Председателя е сградата, където се събират лидерите. За да знае той, че не е господар, а слуга. Той сам не може да вземе нито едно решение, без да получи одобрението на Париж, Берлин и Страсбург.

  Затова на този пост се слагат представители на малките държави. Предният беше Барозу - португалец. Този пък от Люксембург. Следващият може да е чех или поляк, знае ли човек? Ако изберат на този пост французин или германец, ще се наруши равновесието на силите между вечните съперници Франция и Германия. Големият проблем в момента е да се намери такъв подходящ кандидат, който хем да е приемлив, хем да има икономически опит заради изискването на Макрон.

  Колкото до заплатата на Председателя - за тази тежка и напрегната позиция парите са смешни, а обложени с 45 % данък направо подигравка.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 19. 19 Профил на esn09614191
  esn09614191
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това е най-добрата работа, която Google плаща сега. Получих основния месец от € 27936 за работа по 3 часа на ден. Започнах четири месеца по-рано и бързо взех вкъщи, от 7645 евро до 9264 евро всяка седмица. Не мога да се доверя на това колко е просто веднъж се опитах.

  тук.......................................>> http://www.Trade46.com

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2872 Весело

  До коментар [#17] от "btc18521004":

  "Да видим кой ще е следващият. Много ми се иска Барние, но..."
  +++++++++++++++
  Тихо, ще го урочасаме.

  Еретик
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2872 Весело

  Има един, дето се лепи на всяка тема и пише "обяви за работа" .
  Под тази тема обаче написаното:
  "Това е най-добрата работа, която Google плаща сега. Получих основния месец от € 27936 за работа по 3 часа на ден." направо си идва на мястото.

  Еретик
 22. 22 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 448 Весело

  Но винаги му пълнят чашата!

  Малинчо
 23. 23 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 354 Весело

  До коментар [#7] от "andreas_hofer": Когато поляци преговарят с португалци е по-вероятно да използват като общ език английския.

  Когато пияни немски и френски моряци в кръчмите на Амстердам се опитвали да се разберат на англиѝски език бил създаден холандския!!!
  Но какво ще се получи, ако поляци и португалци се опитват да си разберат на англиѝски, ми е бедна фантазията. ЕДНО Е СИГУРНО - ще ШЪкат и ЖЪкат през цялото време!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK