Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви или сходни опаковки

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви или сходни опаковки

© Юлия ЛазароваНякои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това показаха резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти, обявени от Европейската комисия. Те не установяват задължително разминаване в качеството, както и не откриват някакви тенденции по географски принцип.В рамките на проучването продукти в ЕС бяха тествани чрез една и съща методика, за да се разбере по-добре каква е ситуацията с различното качество на храните. Анализът на почти 1400 хранителни продукта в 19 държави от ЕС, сред които и България, е извършен от Съвместния изследователски център – службата за научни дейности и познания към комисията. Той показва, че 9% от сравнените продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката.


В рамките на проучването не са забелязани последователни географски тенденции. Въз основа на новата разработена методика националните компетентни органи ще могат да анализират всеки отделен случай, за да определят дали има наличие на заблуждаващи практики, които са забранени съгласно законодателството на ЕС за защита на потребителите.
Кампанията за събиране на информация започна на 6 ноември 2018 г. с първоначален краен срок 4 декември 2018 г., но последните данни бяха получени на 7 януари 2019 г. От 28 поканени държави данни подадоха 19 - България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.


Всички държави членки бяха поканени да предложат продукти, които да бъдат включени в кампанията. Предложения за продукти за тестване бяха получени от България, Чехия, Германия, Унгария, Литва, Полша, Словения и Словакия. Значителна част от продуктите са били включени в проучването, защото органите по защита на потребителите или потребителски асоциации са получили оплаквания за дадени продукти на вътрешния им пазар, които се различават от продукти, предлагани в други, основно съседни държави членки.


В крайна сметка са анализирани 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от тези 19 държави. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара на ЕС, посочва Еврокомисията.


В приложението към доклада е посочено, че от България са тествани продукти като вид йогурт на Clever, майонеза и кетчуп на Heinz, бебешки и детски храни на Hipp, инстантна напитка "3 в 1" на Nestlé и напитка Nestea Lemon, която е съвместен продукт на Nestlé и Coca-Cola.


Случаят с Nestea Lemon е показателен за това колко сложно понякога действа единният пазар на ЕС. От Nestlé отговарят, че в момента на взимане на пробата в България лиценз за тази напитка за страната е имала Coca-Cola, която е в пълното си право да определи рецептата. Но конкретната проба в България изглежда е от продукт, внесен от Италия, където обаче го разпространява Nestlé. Съответно, рецептата и пакетирането на италианския Nestea Lemon са същите като в Полша и Чехия - други две от петте държави, включени в теста на тази напитка.


Пример от приложението към доклада за разликите в опаковането в България и Чехия на йогурт под бранд на търговската верига "Билла".

Пример от приложението към доклада за разликите в опаковането в България и Чехия на йогурт под бранд на търговската верига "Билла".


От Clever отбелязват, че разликите между България, от една страна, и Чехия и Словакия, от друга, се дължат на различния доставчик на българския пазар. Различните доставчици се използват заради предпочитанията за местни доставчици/продавачи, където е възможно и се предпочита според логистиката.


От Nestlé казват, че продуктът им "Нескафе 3 в 1" спазва стандарти за високо качество и безопасност във всички страни от ЕС. Събраните проби могат да се групират в три рецепти с едни и същи съставки, но с малко по-различно съотношение според местните предпочитания. Леките вариации не отразяват разделение Изток – Запад. Като част от постоянното модернизиране на рецептата, Nestlé обмисля възможността за допълнително хармонизиране, взимайки предвид предпочитанията на потребителите.


В проучването в 19-те страни бе установено следното:


- В повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите: 23% от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27% от продуктите разликите в състава им в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката.


- 9% от продуктите, представени като еднакви в целия ЕС, са имали различен състав: те са имали еднаква лицева страна на опаковката, но различен състав.


- Други 22% от продуктите, представени по сходен начин, са имали различен състав: те са имали сходна лицева страна на опаковката, но различен състав.


- При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции. Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството.


Според законодателството на ЕС предлагането на стока като идентична на стока, предлагана на пазара в други държави членки, при положение че тази стока се различава значително по състава и характеристиките си, без за това да има основателни и обективни причини, може да представлява нелоялна и незаконна заблуда на потребителите.


Според анализа например "Кока-кола", предлагана в България, се доближава (според съставките и описанието на хранителните стойност) до тази, която се предлага в Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватия.


Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния изследователски център, заяви: "Резултатите са смесени - радвам се, че не бяха открити доказателства за разделение Изток – Запад по отношение на състава на марковите хранителни продукти, но в същото време у мен буди притеснение фактът, че една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав".


Европейската комисия днес даде начало на нова покана за представяне на предложения с бюджет 1.26 млн. евро, чиято цел е укрепване на капацитета на потребителските организации да тестват продукти и идентифицират потенциално заблуждаващи практики. Крайният срок за участие е 6 ноември 2019 г.


В прикачените файлове можете да видите цялото проучване и анекса към него, описващ различните проучени продукти в отделните държави членки.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 313 Любопитно

  Е това е ясно - по - бедничките с по-малко активни съставки и почти същата цена.

 2. 2 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Лъжата е нормална за западняците, щом ще се изкара някой лев....
  Тъпите сме ние, дето им се кланяме и ги лижем!

  Сидо
 3. 3 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Неутрално

  ЕС е установил, но родният контрол по качеството твърди, че всичко е окей. Някой лъже много нагло, а междувременно умират много хора от рак от менте храни.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 4. 4 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Лъжата е нормална за западняците, щом ще се изкара някой лев....Тъпите сме ние, дето им се кланяме и ги лижем!
  —цитат от коментар 2 на Сидо


  Кражбата и криенето на данъци е нормална за североизточняците , щом ще се изкара някоя рубла от губернията ..... Тъпите сте вие , дето им се кланяте и ги лижете !

 5. 5 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Има разлика в състава, и на водата, и на всички плодове и зеленчуци!!! Ааа, и на въздуха! Е, и на месото, млякото, яйцата. Ся ко праим?

 6. 6 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Рано сутрин, зимата. Навън е -12 градуса. На пракинга пред офиса си купевам Нутела от познат търговец, който зарежда магазини с шоколадови изделия. Купувам италианска нутела. Субстанцията в бурканчето е набраздена с бели линии - замръзналото палмово масло най-вероятно. Бъзикам се по този повод с търговеца. - Чакай да ти покажа полската, казва той и вади бурканче полска нутела. Беше чисто бяла и тук таме малко кафявичко. Толкова за еднаквите продукти ;)

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Крайно време е Брюксел да вземе мерки по този въпрос,защото меко казано не е коректно спрямо потребителите компаниите да трупат печалби по този наачин!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  До коментар [#2] от "Сидо":

  Що бе................?! А комунягите да не са по-пък читави......................?!Поне в западния Свят това излиза на Бял Свят, докато при комунистите всичко това ще се покрие, а само на партийните другари по високите етажи на властта ще има специална кухня и специални храни!!!!!

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#6] от "znayko84":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много интересен и в същото време показателен пример е това!

 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1502 Любопитно

  ... Днес пих (за първи път от доста време, да, избягвам по принцип) Кока Кола 0,5 л бутилка ПЕТ и като прочетох етикета - "глюкозо-фруктозен сироп"...
  На кенчетата мисля, че си е захар, което е по-добре от ГКС...
  Пробутват каквото могат на балъците и това е.
  То най-добре водичка, знам, ама като се лочи газирано с 11г/л., поне да е захар.
  И те така,те - по всички параграфи.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2133 Весело

  Според анализа например "Кока-кола", предлагана в България, се доближава (според съставките и описанието на хранителните стойност) до тази, която се предлага в Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватия.
  —цитат от коментар 0 на статията  Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния изследователски център, заяви: "Резултатите са смесени - радвам се, че не бяха открити доказателства за разделение Изток – Запад по отношение на състава на марковите хранителни продукти, но в същото време у мен буди притеснение фактът, че една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав".
  —цитат от коментар 0 на статията


  Е, може ли някой да спори с "евро-тиква"?!?!?
  В две последователни изречения от статията се вижда, че разлика има и то при един знаков продукт, но другаря Тибор, обявява, че няма!!!!!

 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  1 метър е дълъг 1 метър във Франция, България и САЩ.
  Така трябва да бъде и със стоките.
  Наскоро си купих 7up, доста постичък е станал. Гледам, 7 гр. захар на 100 мл. Преди беше към 13, ако не ме лъже паметта. Сега е почти "гола вода". Е, познайте кога пак ще си купя 7up.

  😑⛔☢

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  "Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството." - може ли да ми дадете пример кога разликите в състава не означават разлика в качеството? Какво се разбира под качество и как се измерва?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#14] от "bludniq_sin":

  Обикновено го обясняват, че видите ли, вкусовете на хората от различните страни били различни. А, ама аз искам като пия Кока-кола да е същата като американската. Нали в крайна сметка това означава "оригинален продукт". ©®™

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#1] от "димитър димитров":
  Някой да ви е задължил да ги купувате?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Ще дойде ли някой от ЕК да провери какви горива пробутват на матрЯла? Какви тротоари има в градовете след ремонтите, какви къщи за гости си направиха политиците ни?

 18. 18 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това е "проверка", от типа на тази, която КОНПИ извършва с апартаменнтите на тарикатите от властта.
  Проверяващите внимават много да не засегнат нечии крупни корпоративни интереси.
  А, иначе, всеки, който е пил "Кока-Кола" във ФРГ и в Бг знае за какво става въпрос.

 19. 19 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#14] от "bludniq_sin":Обикновено го обясняват, че видите ли, вкусовете на хората от различните страни били различни. А, ама аз искам като пия Кока-кола да е същата като американската. Нали в крайна сметка това означава "оригинален продукт". ©®™
  —цитат от коментар 15 на БМЗ


  Американската кока-кола се прави с силно фруктозен царевичен сироп. Ако искаш оригинална кока-кола си купи такава, произведена в Мексико, където царевичният сироп е забранен и я правят със захар, по оригиналната рецепта.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  И аз искам съдебна система и здравеопазване като във Франция, ама не ги получавам. Кой е виновен?

 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Сега ЕС като задължи производителите да не шмекеруват, същите, които тук надават вой до небето срещу "западняците", ще ревнат, че ЕС пак налагал комунизъм :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Според законодателството на ЕС предлагането на стока като идентична на стока, предлагана на пазара в други държави членки, при положение че тази стока се различава значително по състава и характеристиките си, без за това да има основателни и обективни причини, може да представлява нелоялна и незаконна заблуда на потребителите.
  _______________________
  Различава значително" е доста разтегливо понятие!
  Обществена тайна е ,че за периферните колонии пращат специално разработени по-евтини боклуци храни,козметкиа, електроника - всичко!

  Интересно ми НПО-тата кога ще започнат да дават пари за адвокати на болните и умрели от рак заради двойни аршин?  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Т.е. нито е вярно, че "ни продават боклуци, а за тях хубавото", нито е вярно, че "разлика няма". И от тези резултати и двата лагера ще кажат "Ето! Ние бяхме прави!"...

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#22] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Много по вероятно е да се разболееш и умреш от рак заради консумация на български храни, отколкото от западни, дори и да са от онези, за източна европа. Просто защото там има контрол, и всичко е написано на етикета.
  А при повечето български производители няма нито морал, нито контрол.

  Питам бакалина в нашата гаражна бакалия, дали би ми предложил някакъв колбас, суджук и т.н. и той ми отговаря, че е по добре нищо да не си купувам.

  Затова и не купувам редица български храни.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар 22 от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "...Различава значително" е доста разтегливо понятие!..."

  Преди време тук беше се надал див вой, когато имаше предложение за уеднаквяване на нормативните бази и изисквания за всички страни от ЕС.
  И в момента Джамбаза упорито работи отношението към бг шофьорите да е различно от това към френските, както и заплащането им.

  Наистина не е справедливо горивата у нас да са различни от западноевропейските, детските градини, училища и университети, съдопроизводство, държавни чиновници. Ама затова на теб не ти пука

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":

  при еднакви цени западноевропейските сирена, вина, суджуци са много по-добри от нашите. При нас кравето сирене вече гони 14 лв за килограм, а за почти същата цена си купуваш отлежало германско синьо сирене. За 15 лв си купуваш хубаво френско вино, а това е цената на прилично бг вино.

 27. 27 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":

  Това е така, но не разбирам, защо се правите на по- глупави, отколкото сте. Тук не става въпрос дали нашите производители ни пробутват боклуци. Става въпрос за това, че в големите вериги се продават на еднаква, а често и на по- висока цена, продукти, които уж трябва да са едни и същи тук и в западна Европа, а не са. Не е ли нормално, когато плащаш една и съща цена да очакваш едно и също качество? А, че родните измамници ни тровят с всевъзможни боклуци е факт. Факт е и, че това е далеч по- сериозен проблем. Само, че не това е темата на статията и не е нужно сляпо да се подкрепят, дори и очевадно некоректни спрямо нас практики. Пък били те и европейски.

 28. 28 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#16] от "Gopeто":

  Кой говори за задължаване за покупка. Къде ви намират таквиз чугуни, само и само да напише нещо и го изсмуква от пръстите. Коментирал съм една истина, нищо повече . И за ваше сведение поради тази причина повечето от стоките за домакинството си ги купувам от Гърция и Турция. Пък вие ако щете си купувайте каквото искате.

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сенчеста фигура":

  Всъщност и росния контрол казва същото и от години се бори за промяна.

 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  ЕС ви има за второ качество хора и ви храни с боклуци. Всички тези проучвания имат една цел,да замажат работата.

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":

  Не измествай въпроса.А той е,че с едно.име и опаковка,на рсзлични места произпвидтелите продават продукти с различен състав.

 32. 32 Профил на antequera
  antequera
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#15] от "БМЗ":

  Би се учудил, че кока-колата в САЩ се подслажда основно с глюкозно-фруктозен сироп, и никаква захар, и това не е новост, и никой не се бунтува. Просто така са ги привикнали тамошните потребители. Има и групи за "ценители", които си поръчват кока-кола подсладена със захар, която се доставя от мексико.

 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2433 Весело

  Ама някой да е очаквал друго? Всички няколко милиона хора, които от първа ръка са усетили разликите в качеството на едни и същи продукти на запад и на изток са ненормални - сал едни брюкселски чиновници са открили истината, че "разлика в съставките не означава разлика в качеството". Искам рашките да намерят начин да им пуснат петролец или газец с "разлика в съставките" и когато ония ги хванат, да им кажат същото.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#22] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Много по вероятно е да се разболееш и умреш от рак заради консумация на български храни, отколкото от западни, дори и да са от онези, за източна европа. Просто защото там има контрол, и всичко е написано на етикета.А при повечето български производители няма нито морал, нито контрол.Питам бакалина в нашата гаражна бакалия, дали би ми предложил някакъв колбас, суджук и т.н. и той ми отговаря, че е по добре нищо да не си купувам.Затова и не купувам редица български храни.
  —цитат от коментар 24 на Боян Таксиров
  То затова си толкоз изтръпнал на снимката. Има си много качествена храна от БГ производители просто трябва да знаеш какво да си пазаруваш и от къде. Вносните храни в по-голямият си процент са мега гадни и измислени. Вместо да плюеш нон стоп по България, вземи я подкрепи еин път.

 35. 35 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#27] от "zle_platen_trol":

  В пост 21 съм писал, че считам тези практики на западните фирми за шмекерлъци.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 36. 36 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  Доста политически коректен доклад, даже прекалено. Дневник, защо не се свържете с авторите на изследването, да ги питате защо има толкова много липсващи данни в таблиците от анекса? И например да кажат дали да не го направят като мониторинг. Не че съм тръгнал да купувам 70% от изследваните продукти

 37. 37 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#31] от "yanne":

  Не го измествам, а репликирах на комендантето, който вече обяви тези продукти за смъртоносни.
  Иначе в пост 21 съм писал, че се надявам проблемът с тези порочни практики(шмекерлъци) да бъде решен на ЕС ниво.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Докато тук протестираме срещу западните фирми че ни лъжели, крадяли, мамели и пренебрегвали, става ясно, че ФВ май ще се установи в Измир.
  https://www.mediapool.bg/veznite-na-folksvagen-za-noviya-zavod-se-naklanyat-kam-izmir-news294858.html

 39. 39 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 566 Весело

  Значи, пичове, когато започнем да изнасяме за Франция и Германия Мавруд с вкус на Мерло или Кеберне совиньон, съобразен по техните вкусови предпочитания, тогава да мрънкаме :)

  Бог да благослови Америка за България!
 40. 40 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  При пазарната икономика е тека!
  Като не искате да ядете "благата" на капитализма отивайте при Путин!
  Невидимата ръка на пазара ше оправи всичко!
  Вервайте в ЕС!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#38] от "historama":

  очаквам минуси

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#39] от "Günther":

  между другото в супермаркетите във Франция никога не съм виждал българско вино или алкохол във Франция. Не казвам че изобщо не се предлагат, но не съм вижда (а съм търсил)

 43. 43 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  Докато тук протестираме срещу западните фирми че ни лъжели, крадяли, мамели и пренебрегвали, става ясно, че ФВ май ще се установи в Измир.https://www.mediapool.bg/veznite-na-folksvagen-za-noviya-zavod-se-naklanyat-kam-izmir-news294858.html
  —цитат от коментар 38 на historama


  Нормално е това!
  Бизнеса инвестира в спокойни и демократични държави като Турция!
  Кой ще рискува в България с мазните и крадливи чиновници на ГЕРБ!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 44. 44 Профил на Stefan Dimitrov
  Stefan Dimitrov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството." - може ли да ми дадете пример кога разликите в състава не означават разлика в качеството? Какво се разбира под качество и как се измерва?
  —цитат от коментар 14 на bludniq_sin


  Спрямо вкусовете на потребителите, който се разглежда в дадена страна. Напр. имаше сладкарски продукти с по-високо съдържание на какао (в България), а какаото е относително скъп продукт, спрямо длуги съставки. Аз не обичам риба тон и сьомга, ама обичам пастет от тях:)))

 45. 45 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "димитър димитров":Някой да ви е задължил да ги купувате?
  —цитат от коментар 16 на Gopeто


  Това новата версия на "За Бога братя не купувайте!" , ли е?

 46. 46 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Разликите при продуктите все пак не са фрапиращи и е нормално в различни райони да има някои различия, не само заради вкусове, но и поради суровините.

 47. 47 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Свободен пазар бе! Мантрата, че ще ни внесат европейско качество на българска цена още ли е жива? Или пък, че ще изнасяме за ЕС и ще забогатеем?

 48. 48 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Даааа, накрая ще излезе, че се ръководят от предпочитанията на отделните държави. България явно предпочита храни с по-ниско качество и с по-малко като количество съставки.

 49. 49 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Твърдо сме във втората цедка - както за Шенген, така и за всичко останало!
  Раздел 5 от документа е удурдисан така, че да не значи нищо!
  Примерът със собствената марка на Billa, е абсурден - невъзможно е такъв продукт да бъде аналогичен - все едно да тестват собствена марка минерална вода!
  Простичкият въпрос е, има ли разлика в качеството на една опаковка Ariel гел-капсули за 32 пранета предлагана от Kaufland до Централния затвор и аналогина опаковка от специализиран малък магазин BORN ?
  Трябва да е ясно че разликата в т.нар. логистика е "булшит" - просто за разлика от явното менте adibas/adidas, тук топ-брандът съзнателно ни пробутва менте, произвведено от самия него! - специално за хора второ качество, като нас...

  I Want To Believe
 50. 50 Профил на krassik
  krassik
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#27] от "zle_platen_trol":
  Тука трябва да калкулираш рушветите . На запад от нас не че няма корупция но не крадът от храната за да няма революции.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Съмнявам се, че толкова строго се проверяват произведените в България храни, особено колбасите и млечните изделия.

 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":
  Абе това да не ти го спускат от Конрад Аденауер за обсданите немски бакалии!???
  В Германия в такива вериги ходят само най-бедните и нещастни хора от малцинставата които имат купони за храна и талончета за големи отстъпки! А у нас често може да се видят батки от новоселска аристокрация с кола за 500х. на паркибга да си купува на детенцето домати с ген "рин" през лятото и шоколад специално произведен с повече оцветители и Е-добавки за Източна Европа!


  До коментар [#34] от "nehaen":
  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Е КАТО КАК КОКАКОЛАТА ТУКА СЕ ДОБЛИЖАВА ДО СЪСТАВ КАТО НИКЪДЕ В ЕВРОПАТА ТЯ НЕ Е С КАНЦЕРОГЕННАТА И ГМО ГЛЮКОЗОФРУКТОЗА САМО ТЕКА Е, В ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ Е СЪС ЗАХАР !!! ЕДНА РУМЪНИЯ ВЗЕМЕТЕ И ТАМ Е СЪС ЗАХАР, САМО ТУКА Е МЕНТЕ !!!

 54. 54 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#28] от "димитър димитров":
  Ми вие говорите глупави измислилци и се възмущавате, сякаш някой ви кара да купувате скъпи и некачествени според вас стоки. Аз ако смятам, че една стока е некачествена, нр я купувам. А Кока-колата не я пия отдавна, но не заради някакви измислени двойни стандарти. Като дете имах възможност да пия колкото си искам, защото се намираше само в "Кореком" (за по-младите, перди 90-те на миналия век, някои вносни стоки се намираха само в специални магазани, в които се пазаруваше само с долари), а мой роднина всяка седмица ни носеше. Когато я имаше навсякъде бързо и се наситих и спрях да я пия. Наблегнах на бирата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 55. 55 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Никакви колбаси - трайни, полу-трайни или за бърза консумация, никакви млечни изделия, закупени от търговската мрежа. Или домашно приготвени, от домашни продукти, или (знаете какво ви очаква)...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 56. 56 Профил на yalcin
  yalcin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пита се във задачата:
  Колко е процента на продуктите, за които информацията на лицевата страна на опаковката на стоката се различава действителният състав на продуктите? 9%? 22%? или 31%?
  " Той показва, че 9% от сравнените продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката. "
  ( Иначе ми е любима медия.) :)

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dankol":
  До коментар [#8] от "bat_plamen":
  Уважаеми, това че западняците ни лъжат не означава, че българи, руснаци, турци, китайци и прочее търговци не лъжат....
  Въпросът е да ИСКАШ и да можеш да си защитиш интереса, както и да не се продаеш и да навредиш на собствените си деца, старци, болни и т.н.
  Този въпрос не е политически, не е дискусионен, ОСВЕН ЗА ТРОЛОВЕ, НЕГРАМОТНИ и т.н.
  Надявам се да не сте такива, а?

  Сидо
 59. 59 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Ако от ЕК си направят труда да проверят и нехранителните продукти едва ли картината ще е по-различна - виждат се с просто око разлики в качеството на едни и същи нехранителни продукти.

 60. 60 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Само човек, който мрази себе си и любимите си хора би си купил продуктите на Кока Кола Хеленик ботлинг къмпани, Нутела, Милка и останалите, които не ни имат за хора.
  Всеки, който е мърдал на запад от Калотина знае от личен опит, че има огромна разлика между продукти с еднаква марка (уж).
  Хора, четете опаковките!

 61. 61 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Уискито дали са проверявали?

 62. 62 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И аз искам съдебна система и здравеопазване като във Франция, ама не ги получавам. Кой е виновен?
  —цитат от коментар 20 на historama


  Всички искаме като в Скандинавия, но никой не е готов да плаща 40% данъци. Така че тихо. Всичко струва пари, и те не са колкото плоския данък

 63. 63 Профил на i.s
  i.s
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Кой образован човек с уважително отношение към здравето си консумира - цитирам - "йогурт на Clever, майонеза и кетчуп на Heinz, бебешки и детски храни на Hipp, инстантна напитка "3 в 1" на Nestlé и напитка Nestea Lemon"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK