Без алтернатива на "тефлона": протест на 250 хил. чехи не стига за сваляне на премиера

Андрей Бабиш

© Reuters

Андрей БабишТой е като тефлон. Успешно отклонява всякакви обвинения, а медиите, които контролира, му помагат да манипулира общественото мнение. Мартин Ел, главен анализатор в пражкия всекидневник "Хосподарске новини", описва с тези думи премиера Андрей Бабиш - втория по богатство човек в Чехия.


Фразата може да не е оригинална, но в най-кратък вид отговаря защо ситуацията в Чехия е такава - един популист печели с дребни ходове по-слабите части от населението, правителството няма да падне само заради един (макар и огромен) митинг, опозицията е достатъчно разпокъсана (за да не е принуден премиерът да втвърдява действията си), но и все още има достатъчно силни институции като контратежести на властта му. Това са изводите от коментарите, които "Дневник" събра от анализатори в страната - поредната от Централна Европа, попаднала във вниманието на медиите с проблемен премиер.


Бабиш дойде на власт с обещания срещу корупцията. На изборите за Европейски парламент миналия месец партията му спечели 21% от гласовете, изпреварвайки опозиционните сили. В социологически проучвания подкрепата за нея се доближава до 30%, отново най-висока. В същото време според два одита, поръчани от Европейската комисия, той е в конфликт на интереси, тъй като е едновременно политик и предприемач. Миналата година бе подведен под отговорност от чешкото правосъдие за злоупотреби с еврофондове на стойност два милиона евро. А в неделя недоволството срещу него доведе до най-големите протести в Чехия от падането на комунизма. Днес Бабиш е изправен пред вот на недоверие в парламента, който обаче е малко вероятно да му навреди.
Как се стигна дотук? И има ли опасност и Чехия да се плъзне към авторитарния стил на управление в Полша и Унгария?


Разрастване на властта


Много хора са обезпокоени от спорното минало на Бабиш. Между 1985 и 1991 бе представител на контролирана от комунистически режим външнотърговска организация в Мароко. Обвиняван е, че по това време е работел като важен агент на чешките тайни служби. След завръщането си в страната през 1991 г. малко след падането на комунизма използва влиятелните си контакти, за да създаде гигантския индустриален концерн "Агроферт", който включва 250 компании и има почти пълен монопол върху хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство. Концернът е най-големият частен работодател в Чехия.


В следващите години Бабиш придоби два от най-влиятелните чешки всекидневника - "Млада фронта днес" (Mladá fronta Dnes) и "Лидове новини" (Lidové noviny), най-популярното Radio Impuls и телевизията Óčko.


Милиардерът влезе в политиката през 2011 г., основавайки партията АНО ("Действие на недоволните граждани", но съкращението на чешки звучи и като "Да") и обявявайки се против корупцията. Той бе финансов министър и вицепремиер през 2014 г. Беше изключен от кабинета през 2017 заради твърдения за данъчна измама и подозрителни бизнес сделки. Правителствената криза обаче доведе до падане на кабинета и парламентарни избори, спечелени от АНО. По онова време традиционните чешки партии, дошли след падането на комунизма, разочароваха много хора заради корупция, което доведе до възход на популизма в Чехия. Вотът за партията на Бабиш през 2017 г. бе протестен. Влизайки в политиката, той обеща да премахне корупцията от политическата система.


Популизъм в действие


Ян Чулик, експерт по Чехия в Университета в Глазгоу, коментира пред "Дневник", че подобно на САЩ, Великобритания и други държави една голяма част от чехите "подкрепят популистката манипулация на политици като президента Милош Земан и премиера Андрей Бабиш. Тези в много отношения приличащи на Доналд Тръмп политици използват разочарованието на голяма част от обществото от политическата върхушка през последните 30 години, за да събудят страх и да използват техните емоции за собствена политическа изгода".


От бежанската криза през 2015 г. например Земан и Бабиш с помощта на някои медии създадоха впечатление у много чехи, че тяхната страна и идентичност е директно заплашена от "яростна атака на имигранти мюсюлмани". По този начин те успяха да отклонят вниманието от много реално належащи проблеми, допълва Чулик.


Той припомня, че Бабиш въведе някои политики, които облагодетелстват по-бедните хора, намали цените на билетите за влакове и автобуси за студенти и пенсионери до едва 25% от цялата цена. Повиши пенсиите и социалните субсидии за семейства. В бюджета на Чехия обаче има сериозен дефицит, посочва анализаторът, според когото политиките на Бабиш не са устойчиви, но техните бенефициенти си харесват премиера.


Кадър от протеста срещу Бабиш на 23 юни.

© Reuters

Кадър от протеста срещу Бабиш на 23 юни.


Томаш Перглер, който ръководи екипа за вътрешни новини в "Хосподарске новини", отбелязва пред "Дневник", че преди около 6-7 години, когато Бабиш основа своето политическо движение, на хората им беше омръзнало от огромната корупция в политиката. Той се възползва от шанса, представи се като неподкупен и успешен бизнесмен, способен да възстанови политиката, прилагайки в нея мениджърски принципи от бизнеса.


В началото привлече основно разочаровани гласоподаватели, но след това се фокусира върху по-възрастните хора, някогашните леви избиратели, използва някои популистки стъпки като увеличаване на пенсиите и намаляване на цените за градски транспорт за по-старите хора и за учащите, допълва Перглер.


Липсващата опозиция


Когато спечели изборите, Бабиш не получи абсолютно мнозинство и бе принуден да сформира коалиционно правителство със социалдемократите. Така се появи коалиция на малцинството с мълчаливата подкрепа на иначе редовно изолираните от властта комунисти, за да има парламентарно мнозинство. Бабиш е първият политик от падането на комунизма през 1989 г., който позволи на Комунистическата партия на Чехия и Моравия да има роля в управлението. Самите социалдемократи бяха на практика съсипани от този съюз, доказателство за което бе резултатът им на последните евроизбори – те получиха едва 4% от вота.


Опозицията не успява да сформира единна стратегия. Според някои проучвания партията на Бабиш има подкрепа от около 30%, Пиратската партия – около 14%, близо до старата консервативна Гражданска демократична партия (ODS) с 16%. И в самата партия на Бабиш няма алтернатива за негов приемник. А малкият му коалиционен партньор, социалдемократите, се бори за политическо оцеляване и е изправен пред не особено привлекателни опции – или да се оттегли от коалицията, или да остане и да бъде опетнен от връзките си с Бабиш.


Без алтернатива на "тефлона": протест на 250 хил. чехи не стига за сваляне на премиера

© Reuters


Според Чулик е трудно да се каже дали има алтернативи на правителството на Бабиш в момента. Има дясна опозиция от няколко политически партии, които докъм 2010 г. са били големи. Най-силните опозиционни партии са ODS и Пиратската партия. ODS е сравнително дискредитирана заради миналото си, свързано с корупция и арогантност през изминалите 30 години. Може би Пиратската партия има бъдеще, но тя е по дефиниция аутсайдер, посочва Чулик. Според него е впечатляващ почти тоталният срив на чешките социалдемократи, които преди имаха около 30% подкрепа, а сега получават едва 8%.


Перглер също смята, че в момента по-скоро няма алтернатива на правителството на Бабиш. По думите му важна роля има и президентът Милош Земан, който го подкрепя, а АНО е тотално доминирана от Бабиш и няма други лидери, които да го наследят.


Чешкият политически анализатор Иржи Пехе, с когото "Дневник" разговаря, смята, че Бабиш все още доминира в политиката, защото опозицията е разпокъсана и неспособна да се обедини. Той обаче подчертава, че тези 21% на АНО от европейските избори, са с почти 10 пункта по-малко от резултата на парламентарния вот. А някои скорошни проучвания показват, че популярността на АНО пада, докато "Пиратите" са във възход.


Обвиненията


В неделя стотици хиляди чехи се събраха на най-големия протест в страната от падането на комунизма преди 30 години.


Това бе поредната от поредицата демонстрации срещу премиера, започнали в края на април. Всяка следваща бе по-голяма от предишната. В началото на протестите група студенти създадоха "Фейсбук" страница "Милион момента за демокрация". Страницата и групата, ръководени от студента Микулаш Минарж, бързо станаха изключително популярни.


Хората започнаха масово да подкрепят протестите особено, след като в медиите изтече информация за предварителна проверка на финансовите активи на Бабиш, изготвена от Европейската комисия. Според нея Бабиш е в конфликт на интереси като бенефициент на доверителен фонд, в който е прехвърлил своя бизнес, оценяван от "Форбс" на 3.7 милиарда евро. Конгломератът от фирми с около 35 хиляди наети лица в земеделието, химическата и хранителната промишленост и медиите е сред водещите получатели на евросубсидии, включително проектно финансиране, отпуснато от различни правителствени органи.


Без алтернатива на "тефлона": протест на 250 хил. чехи не стига за сваляне на премиера

© Reuters


Според критици на Бабиш той е замесен в мащабни конфликти на интереси и защото "Агроферт" притежава два национални вестника и радио, а правителството има голямо влияние в определянето на земеделската, екологичната и други политики, които пряко засягат бизнеса на конгломерата.


През април полицията предложи на 64-годишния милиардер да бъде предявено официално обвинение за измама при получаване на субсидия от ЕС преди десет години. Бабиш реагира, като отстрани изпълняващия длъжността министър на правосъдието и го замени със свой съюзник, предизвиквайки първите големи демонстрации. Много чехи в момента се опасяват, че Бабиш корумпира чешкото правосъдие по същия начин, по който то бива разрушавано от авторитарни лидери в Полша и Унгария.


Бабиш е изправен и пред твърдения, че е работил като агент в тайната комунистическа полиция през 80-те години.


Гореща есен


В краткосрочен план лятната ваканция може да даде на Бабиш глътка въздух: организаторите от неправителствената организация "Милион моменти за демокрацията" обявиха нов митинг за 16 ноември, в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната революция, сложила край на четири десетилетия комунистически режим.


Мартин Ел смята, че сега Бабиш ще разчита на времето и на ефекта от лятото. Според него заради летните почивки демонстрациите могат да стихнат, а той и правителството му да размият или погребат обвиненията на ЕС. С подкрепата на президента Бабиш може да устои на обществения натиск.


По думите на Чулик макар организаторите на движението "Милион моменти за демокрация" да планират да го превърнат в политическа организация, Бабиш правилно посочи, че в демокрацията само изборите имат значение кой ще управлява. Демонстрантите, от друга страна, имат право като казват, че ако един висш политик е заподозрян, че е извършил престъпления, той трябва да подаде оставка. Дали Бабиш ще устои на обществения натиск зависи от начина, по който еврокомисията ще действа, смята анализаторът.


Според него еврокомисията вероятно ще санкционира Бабиш, но има опасност това да го накара да възприеме антиевропейска позиция и така да отдалечи Чехия от Запада и да я придвижи на Изток.


Томаш Перглер сподели за "Дневник" мнение, че Бабиш е много упорит и винаги опитва да използва всички възможности, за да спечели. Макар да се намира в най-лошата си позиция, откакто стана премиер, продължава сътрудничеството със социалдемократите в правителството и е подкрепян от Комунистическата партия в парламента. Ако загуби социалдемократите, може да разчита на "Свобода и пряка демокрация", крайна популистка партия.


Без алтернатива на "тефлона": протест на 250 хил. чехи не стига за сваляне на премиера

© Reuters


Според него в конфликта с Европейската комисия Бабиш или трябва да се откаже изцяло от контрола върху фирмите си, или да ги остави без европейско финансиране. Той знае, че Еврокомисията е прекалено силна, за да се бори с нея. Мисля, че ще играе за време и ще опита да договори някакво по-добро решение за себе си в Брюксел, допълва Перглер. Не очаква масовите протести да прераснат в политическо движение или поне не в следващите седмици, като резултатът ще зависи от ситуацията след лятото.


Иржи Пехе, също коментира за "Дневник", че Бабиш ще може да устои на натиска поне до есента. През октомври се очаква Европейската комисия да публикува окончателната версия на двата одита си. Коалиционните социалдемократи са все по-недоволни от неговите скандали. "Не мисля, че нещо революционно ще се случи през лятото, но може да имаме гореща политическа есен", допълва анализаторът. Смята, че ако Бабиш отхвърли резултатите от анализа на еврокомисията и откаже да върне парите, които е получил като субсидии, може и да има конфликт. Еврокомисията може да накаже Чехия, като ореже другите ѝ субсидии, а не само тези за "Агроферт" на Бабиш.


Превръщането на протестите в политическо движение може да се окаже трудно, защото протестиращите са обединени основно от съпротивата си срещу Бабиш, казва още той. "Движението обаче промени чешкото общество. Особено младите хора, които в миналото не са били активни, станаха много по-активни. Чешкото общество изглежда много по-уверено, което може да окаже влияние върху политиката в средносрочен план", допълва Пехе.


Прилики с Полша и Унгария?


И тримата анализатори, с които "Дневник" разговаря, са на мнение, че Чехия няма да тръгне по пътя на Полша и Унгария, срещу които има започната безпрецедентна европейска процедура заради риск от нарушаване на върховенството на закона.


Попитан дали вижда прилики между ситуацията в Чехия и тази в Полша и Унгария, където според ЕС има значителни заплахи за правовата държава, Ян Чулик отговаря, че демонстрантите срещу Бабиш със сигурност мислят така. В скорошно интервю някогашният чешки депутат Петр Питхарт и близък сътрудник на бившия президент Вацлав Хавел изрази мнението, че за разлика от Полша и особено от Унгария, чешките демократични институции все още оцеляват. Въпреки това Бабиш бива обвиняван от демонстрантите, че е заменил правосъдния министър със свой съюзник и има доказателства, че в много случаи държавни служители в спорове с обществото (например, когато хора се оплакват на местните власти, че фабриките на Бабиш за преработка на храна вредят на околната среда), са отхвърляли жалбите, подкрепяйки премиера, допълва Чулик.


Премиерите на Полша и Унгария Матеуш Моравецки и Виктор Орбан и Андрей Бабиш

© Reuters

Премиерите на Полша и Унгария Матеуш Моравецки и Виктор Орбан и Андрей Бабиш


Томаш Перглер пък отбелязва, че за разлика от Ярослав Качински в Полша и Виктор Орбан в Унгария Бабиш няма идеология и е по-слаб, няма същата силна позиция в парламента като ПиС и "Фидес".


Според Иржи Пехе премиерът не е демократ, но е много по-прагматичен от Орбан и Качински. Компаниите на "Агроферт" в Германия, Франция, Холандия и в други държави ще бъдат много внимателни, за да не тласнат Чехия към конфликт с ЕС. Освен това в Чехия е много по-трудно да се направят някакви конституционни промени или такива в изборното законодателство, отколкото в Полша и Унгария. Горната камара на чешкия парламент се избира по такъв начин, че съставът ѝ е точно противоположен на този на долната камара, където Бабиш има сила. А Сенатът може да наложи вето на всяка промяна. Освен това Чехия има сравнително силен Конституционен съд, завършва анализаторът

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Протестират хората, и за това скоро ще живеят по-добре без този олигарх. А тук си ги избираме. Бойко Светията да пребъде

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Без борба няма демокрация. Никой политик няма да подари права и благоденствие на раята доброволно. Трябва да бъдат принудени !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Много добра статия. Браво на ”Дневник”.
  Проблема на опозицията е, че посланията са и трудноразбираеми за ”бачата” и ”седлака” в провинцията. Хорицата там мислят с краткосрочен хоризонт от петък до петък а в дългосрочен от заплата до заплата. Докато икономиката е във възход (а тя е не заради заслуги на Бабиш, тя е благодарение на ЕС и Гермсния) всяко правителство без усилие може да се тупа по гърдите, без да има особени заслуги. Бях на митинга (даже пуснах тук и фотоновина), хубави послания и теми от опозицията, но несмилаеми за ”бачата” в провинцията. И те, като бг опозицията, явно не умеят да работят с чичовците и лелките, не умеят да тупат по гърба, да обличат размъкнато пуловерче (като Бабиш) или да викат че са прости (като Борисов). Докато не се научат на тия мурафети, ще го карст само на подкрепата в големите графове.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 609 Любопитно

  И какво излиза - като погледнеш цяла Източна Европа е в едно и също положение - Качински, Бабиш, Орбан, Вучич, Борисов - навсякъде няма опозиция или опозицията е още по-зле, навсякъде има срастване на държава, бизнес и медии, заиграване с тоталния популизъм. Хем сме зле, хем няма алтернатива

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  Причините за кризата в демокрацията е липсата на визионерско лидерство. Това отваря път на популизма. Проблемите са сходни, но различните народи ще реагират и ще ги решат по различен начин. Затова и ще живеят различно.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Един и същи сценарии, ДС приомите са навсякъде, не знам колко поколения трябва да минат за да се спре...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Айде и у назе поне едно протестче с 500 хил. човека. Има ли желаещи? Не ви виждам ръцете.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  Протест от 500 хиляди? У нас? Ако стане и е в София, Борисов веднага ще подаде оставка. Ама няма да стане. За съжаление.

 9. 9 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Излезли 250 х. Е, и ? Колко милиона населението на Чехия ? Друг е въпроса, че у нас е изключено такова нещо да стане. Вече на протест да се съберат най-много 1000 души и то срещу нелоша надница. Като по времето на Орешарски.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за чехите!
  Позор за популиста Бабиш!

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  "Той е като тефлон. Успешно отклонява всякакви обвинения, а медиите, които контролира, му помагат да манипулира общественото мнение. ..."

  - Точно такава е схемата на сателитните на КГБ специални служби. Техни агенти стават и успешни приватизатори, и собственици на медии, и претенденти за авторитети, че и държавни "превъзходителства". :) Баш като Гоце. :)
  До болка позната картинка.

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Чехия е предтавителна демокрация и народните представители решават кой да е премиер, а не улицата и агитките.

 13. 13 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да видим, докога 250 хиляди няма да бъдат достатъчни за свалянето на един олигарх!
  Колкото и прилики да съзираме, пак историята е по-прозападна, по-икономически грамотна, по-идейна и далеч по-малко скандална от нашата версия с Боко Тиквенски.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vlado Nikolov":

  Дори да стане, надали Борисов ще подаде оставка - той е твърдо решен да си изкара пълен трети мандат (а след това да се оттегли и да остави партията на новите поколения).

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Очевидно няма алтернатива и силна опозиция...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  Доста поучителна статия!Демокрацията е безкраен процес и хората трябва да се борят за нея!Статия която нагледно показва колко далеч сме ние ...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 17. 17 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Ако се съди по броя на статиите в Дневник този е от правилните протести

 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Тея поне си живеят добре, нямат комунизъм, комунисти и мизерия.

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  А тук няма протести въпреки, че ние сме несравнено по-зле от чехите, във всички области. Тук трябва една лустрация.

  ДБ=БКП
 20. 20 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Дано умните и красивите четейки тези статии, си дават сметка колко са незначителни в очите на нормалните и че будят само смях с техните прояви , когато 50 човека се мъчат да пречат на милион и половина като затварят без разрешение и незаконно централно кръстовище като Орлов мост.
  Крайно време е властите да започнат да си вършат работа и всичките да бъдат прибирани за 24 часа , а при повторно нарушение и за по дълго.

 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Протестират хората, и за това скоро ще живеят по-добре без този олигарх. А тук си ги избираме. Бойко Светията да пребъде
  —цитат от коментар 1 на arcanum


  Там също са си го избрали. На сто места пише, че неговата партия е най-популярната. Само че от някъде има нареждане да бъде свалена и заменена с най-непопулярната. И то нежно, фино, та арканите да не загубят вяра в европейската демокрацив.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Ако се съди по броя на статиите в Дневник този е от правилните протести
  —цитат от коментар 17 на gim20551226


  О, те са едва ли не съорганизатори.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Чехия е предтавителна демокрация и народните представители решават кой да е премиер, а не улицата и агитките.
  —цитат от коментар 12 на svoboden


  То да беше улицата. Дедо Шори е пак.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  ... а медиите, които контролира, му помагат да манипулира общественото мнение."

  това същите медии на които се кланяха местните умнокрасавци по сагата Гинка?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Най-странното е, че в България комунистите са заели нишата на всичко. Искаш да си анти ЕС, не може, там са се напъхали в България комунистите. Искаш да обичаш Русия, не може, там пак са се напъхали комунистите. Искаш да се бориш за някакви права не може, там са се напъхали пак комунистите. Искаш да си патриот, не може, пак са се напъхали комунистите...

  ДБ=БКП
 26. 26 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  Голям плач пада , голямо нещо и много ме забавляват фенчетата на ДъБъ

  Искали Боко да си ходи ...
  Ами Бойко два пъти подава оставка , не при протести на 250 хиляди, а при такива на една шепа безделници.
  Подаде оставка и отиде на избори и какво реши народа ... Партиите на Радан и Ицо реформата с 00 депутати , а Баце премиер отново и отново .

  Това е демокрацията

 27. 27 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  Вместо да си губите времето с коментари тук, вземете се организирайте и съберете 35 хиляди лева, че касичката на ДСБ е опразнена от Атанасофф и Радан и партията е длъжник , а няма пари.
  Ще стигне до колекторски фирми скоро, партията на сърцето ви .
  35 хиляди лева дългове могат да бъдат покрити дори и от един файтон симпатизанти

 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  България отива на кино, но на никой не му пука. Единственото спасение от ужаса тук е чужбина. Да се бяга в страна без комунизъм.

  ДБ=БКП
 29. 29 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Браво на чешкото гражданско общество, че не стои с наведена глава в къщи, както повелява тоталитарната традиция. Популистите са измет, до един заслужаващи съдбата на първопроходците в популизма - братята Гракхи. За съжаление и в Чехия 80-те процента мозъчни донори са предпоставка за тотално затъване в популисткото блато. За тези т.нар. хора продължава да е незначителен факта, че без тотална лустрация и забрана на бивши апаратчици, номенклатура и служители на тайните служби да заемат политически постове, всяка млада демокрация е обречена.

 30. 30 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много добра статия. Браво на ”Дневник”.Проблема на опозицията е, че посланията са и трудноразбираеми за ”бачата” и ”седлака” в провинцията. Хорицата там мислят с краткосрочен хоризонт от петък до петък а в дългосрочен от заплата до заплата. Докато икономиката е във възход (а тя е не заради заслуги на Бабиш, тя е благодарение на ЕС и Гермсния) всяко правителство без усилие може да се тупа по гърдите, без да има особени заслуги. Бях на митинга (даже пуснах тук и фотоновина), хубави послания и теми от опозицията, но несмилаеми за ”бачата” в провинцията. И те, като бг опозицията, явно не умеят да работят с чичовците и лелките, не умеят да тупат по гърба, да обличат размъкнато пуловерче (като Бабиш) или да викат че са прости (като Борисов). Докато не се научат на тия мурафети, ще го карст само на подкрепата в големите графове.
  —цитат от коментар 3 на DDR


  Извинявай, но в България каква точно опозиция има? Я малко направи анализ на персоните, които я представляват? Ми това са отдавна познати хора на българина, копито са били в корупционни сделки - доказани, които са част от наследствена номенклатура, които са били гонени за корупция от правителство с много тежки обвинения и то страшни и зловещи! И как тогава българите да излязат? Ми те ако тези вземат управлението, ще ни унищожат! Един път вече пробваха и хората излязоха (20 хил. бяха, по телевизията казаха, че са 5 хил. - супер нагло). Барикадираха се с огради пред парламента и ползваха резерва на цялата полиция за лични цели, зигравайки с подкупване за заплати им и т.н. То имаше такива скандали, че сегашното с апартаментите и къщите за гости са като малки трохи (да не говоря, че голяма част тях бяха лов на вещици и сега очаквам пълно опровержение от проверките, защото за голяма част нямаше никакви нарушения , а бяха набедени хора с клюки и лъжи из телевизиите). И нека тука ми нацвъкат минусите, но причината в България да няма такава вълна на протести е, че "опозицията" представлява най-черното тресавище в страната с отдавна доказали себе си като престъпна шайка лица Е как да ги възприемат българите серизоно тези? Когато викат против неща, които те самите правят? Изглежда не смешно, а ужасно нагло и арогантно, да не използвам по-силна дума.
  Протестите за енергията, които свалиха Боисов, бяха отрковено купени - като бройка дори не се приближават до онези, които свалиха тройната коалиция. Точно тези енергийни протести, участниците в тях и последващата им съдба показаха на българите как се купуват и нагласят протести и сега има много такива - използват се всякакви чувствителни теми на обществото - инвалиди, социално бедни хора и т.н, но се използват по такъв агресивен и нагласен начин, че това отблъсква обществото.

  Вторите, които свалиха Борисов бяха Реформаторския блок - и по-специално Радан Кънев - една черна фигура с червени оттенъци. Подобно на другаря Костов. Гласувах за тях главно заради СДС! Радвам се, че СДС се отдели от тях, много се радвам. Това хората няма да го забравят и затова ДБ никога няма да бъде алтернатива на нищо. Последните резултати от европейските избори са много заблуждаващи, защото са за евродепутати, когато дойде до местни и парламентарни - нищо няма да спечелят. И то благодарение на гласовете от чужбина (там хората откъде да знаят какви ги свършиха тия в предишното управление, не ги виня - мислят си, че е някаква алтернатива). Ами секретарят им - ми той чист мошеник и Радан Кънев се кълнеше из телевизиите, че в тяхнаа партия няма такива неща! Ми това беше много по-голям скандал от който и да е апартемент, но удобно го зметоха и телевизиите не го показаха! Няколко медии в България се опитват да представят само част от истината, а другата се замита и то най-вече се замитат истините за опониращите сили, което е странно на фона на твърдението, че се управляваме в "диктатутра". Странно е и заради възможността на тези опониращи сили да си осигуряват такъв чадър, което показва, че някои много мощни фактори се опитват да клатят държавата и тя се крепи на крехко мнозинство! Ще видим докога!

  П.С Между другото опозицията (БСП и ДПС) има най-силна подкрепа точно в селата и паланките, а не както твоята чешка опозиция. Точно обратното е тук.

 31. 31 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#7] от "Читател":Протест от 500 хиляди? У нас? Ако стане и е в София, Борисов веднага ще подаде оставка. Ама няма да стане. За съжаление.
  —цитат от коментар 8 на Vlado Nikolov


  Първо трябва да отидеш да ги събереш от плажовете ...
  Имаше статии , че по 8 часа се е чака на българо - гръцката граница от потенциални протестиращи да отидат да се опнат на гръцките плажове

 32. 32 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#27] от "001":

  Това ли е новата опорка? Напоследък от трол фабриката хич

 33. 33 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#27] от "001":


  Това ли е новата опорка? Напоследък в трол фабриката не сте осибено оригинални. Толкова си можете, какво да правиш.

 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#32] от "Chung Kuo":

  Не виждам никаква опорка ...
  Официални данни за дълговете на партиите и ДСБ има в сметката си 11 хиляди лева , а дължи 47 хиляди ..

  Но понеже са си траели моралните и са прибирали с двете ръце , въпреки , че са знаели , че не им се полага, сега било опорка.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Мръсник е тоя Бабиш-увеличил пенсиите и социалните помощи за семействата.Вместо да ги даде тия пари за борба с глобалното затопляне, пропаганда на хомосексуализма ,феминизма и наркоманията,да приеме поне 1 милион което бежанци.Лош човек.

 36. 36 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Весело

  Вместо да си губите времето с коментари тук, вземете се организирайте и съберете 35 хиляди лева, че касичката на ДСБ е опразнена от Атанасофф и Радан и партията е длъжник , а няма пари.Ще стигне до колекторски фирми скоро, партията на сърцето ви .35 хиляди лева дългове могат да бъдат покрити дори и от един файтон симпатизанти
  —цитат от коментар 27 на 001


  То файтон лесно ще намерят , но толкова много симпатизанти са си проблем !

 37. 37 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Щом протестират, има защо. Причината не е, че са жадни и гладни. По скоро проява на нова обществена съвест, за ново и изчистено общество. При насадените обаче негативни, меко казано, прояви с годините, как да стане, дори и със стохилядни митинги. Някой да е забогатял по честен начин, Морган е бил пират и крадец, а после се оттеглил и станал губернатор на Ямайка май. Хе, хе, и бил най-добрият началник за населението. Това, което става в соц Европа, пък и не само, според мен е една закономерност, дано мине и отмине мирно и тихо, както и дойде.

 38. 38 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Обвиненията към този премиер са направо втрещяващи - притежава фирми, които са директни бенефециенти на еврофондове и притежава главните фирми и медии. Ми той направо притежава цялата държава!
  Тва, ако се случи в България, премиерът веднага ще бъде свален!
  Но, като гледам, явно чехите ще трябва да чакат да му изтече мандата и демократично да го свалят, като за това време сформират силна опозиция с ясни цели. Така би било по-прагматично - да насочат усилията си към неща с резултат!

 39. 39 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Ония си имат за олигарси предприемачи, нашите олигарси са далаверо-лапачи.

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  Очевидно няма алтернатива и силна опозиция...
  —цитат от коментар 15 на penetrating


  Също както в България. Колкото и да протестират , Бабиш ще си изкара мандата и може да спечели изборите за следващ мандат. Щото няма алтернатива. Щото опозицията няма силен водач , който да обедини в някаква партия или движение протестния вот.

 41. 41 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  Става ясно , че Бабиш е милиардер и си има партия, а пък тук партиите плачат, че ако им намалят субсидиите на левче, може някой милионер да им влияе на решенията ...

  Орбан Милионер, Бабиш милиардер, Корнела приватизатор и любимка на Костов

 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  "...един популист печели с дребни ходове по-слабите части от населението, правителството няма да падне само заради един (макар и огромен) митинг, опозицията е достатъчно разпокъсана (за да не е принуден премиерът да втвърдява действията си), но и все още има достатъчно силни институции като контратежести на властта му."

  При нас даже няма огромен митинг, а няма и кнтратежести на властта на нашия популист. Така че ви се чудя защо дъвчете Бабич, а не Бобич.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  Излезли 250 х. Е, и ? Колко милиона населението на Чехия ? Друг е въпроса, че у нас е изключено такова нещо да стане. Вече на протест да се съберат най-много 1000 души и то срещу нелоша надница. Като по времето на Орешарски.
  —цитат от коментар 9 на krf54523578


  Твоите впечатления са от телевизионните репортажи , които никога не показаха мащаба на протестите срещу Орешарски. Всеки ден протестираха десетки хиляди, но показваха протестиращите в близък план и веднага след това "контра протестиращите" , които бяха от порядъка на 40-50 души платени активисти на БСП. Еднакво внимание се отделяше на множеството от 40-50 хиляди и събраната групичка от 40-50 човека. Медийното отразяване на протестите беше майсторски манипулирано хората от провинцията не разбраха мащаба на тези протести.

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Навсякъде при страните от Източна Европа се наблюдава мутация на олигархията: преди многоброен протест би помел или доста разклатил едно престъпно управление. Днес, това не е така ! Защо ? Много са причините, соча само 2 обаче. Първо , говорим вече за милиардери, а не милионери - все пак интересите са по - големи ! Второ, от ЕС застава често лицемерно зад олигархията - нали не било вече комунизъм, ще ги търпи, какво да прави.....Айде и трето: всички ние свалихме гарда, което е най - жалкото.....И лошото.....

 45. 45 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "001":

  Е, така е. Не е като да си прибирал милиони, да си изнудвал бизнеса за още толкова, да си вземал комисионни от далавери и обществени поръчки, още в пъти по толкова и да ти е празна касата после. Не е същото, вярно е, Амбразурски.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 46. 46 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Като гледам, взел е 30% преди месец. След него (с точно половината от неговите проценти 15%) е пиратската партия.
  Които, в отчаянието си, Дневник опитва да ги представя като легитимна опозиция. Предполагам, скоро и бирената партия ще се обсъжда като възможна алтернатива на управлението.
  Както сами признават в статията "ODS едискредитирана заради миналото си, свързано с корупция и арогантност през изминалите 30 години" а "социалдемократите се борят за оцеляването си". Мъка.

  Може ли едно провокативно въпросче- в крайна сметка, мъдри или глупави избиратели (представители на гражданското общество) са чехите?

 47. 47 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#45] от "Андонов":

  Ами как може да се добереш до обществени поръчки, като са те изхвърлили от политиката в драгалевските поляни, защото башбаканина с теменужките подари нефтохима на руснаците, продаде кремиковцки за 1 долар, а после му преропадоха земите за стотици милиони.
  7 хиляди декара до София, другаря Лостов ги продаде за 1 долар ...
  е как да има 36 хиляди да плати дълговете, като е разпродавал на безценица

 48. 48 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#43:"tacheaux"][/quote]

  Точо! Аз бях на тези протести - простираха се по булевардите с хиляди, а гледаш националните телевизии - предават няколко човека! Това вбеси още повече населението - все едно се върнАхме в едно друго време! И този Орешарски - аферата батко и братко преди това...ахъ....

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  "Прилики с Полша и Унгария?"

  Има прилики с България , която също като Чехия има за президент приятел на Путин и министър председател тясно свързан с комунистическите тайни служби. Противно на очакванията, Чехия попадна в плен на посткомунистическата олигархия. ЕС нямат нищо против това , още повече , че популистката партия се поддържа от чешките комунисти. Ако Бабиш беше започнал политика на лустрация на комунистическите кадри , както стана в Полша и Унгария , ЕС веднага щеше да скочи да ги защитава. Политици като Бабиш и Борисов са удобни.

 50. 50 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  Умните и красивите може ли да пресметнат, колко хиляди декара около София трябва да продаде другаря Костов за да погаси дълговете на ДСБ от 47 хиляди лева, при положение, че е оценил 7 хиляди декара на 1 долар

 51. 51 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#47] от "001":

  Е, затова пък тия затриха банка за 4.5 млрд, разплатиха още половината по Белене, прибраха още толкова от далавери в саниране и магистрали, ремонти, схеми, източвания, къщи за тоя и оня, престъпления колкото щеш... Без изобщо да броим "кадруването" и щетите за милиарди в сферата на съдебната система, прокуратурата и редицата министерства от което!!! Сметката стана колко, милиарда?!
  А, зле си по математика. Зная.
  Ти си зле и по мисломатика!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 52. 52 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  И какво излиза - като погледнеш цяла Източна Европа е в едно и също положение - Качински, Бабиш, Орбан, Вучич, Борисов - навсякъде няма опозиция или опозицията е още по-зле, навсякъде има срастване на държава, бизнес и медии, заиграване с тоталния популизъм. Хем сме зле, хем няма алтернатива
  —цитат от коментар 4 на FvH


  Струва ми се , че равнението на първине 4 от списъка е неуместно ! Просто базата , според мен , е друга ! би могъл да ги сравняваш с ръководещи правителства като това на Орешарски , Жан Виденов например !

 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#41] от "001":

  А боцко беден като църковна мишка! Не откраднаха с Румен Златев 400 милиона ДДС от фиктивната продажба на гориво за Гибралтар. Не си делнаха с Делянчо 80 милиона от продажбата на терена на София БТ. Не е изтръска Гриша Ганчев и собственикът на Инса ойл за да паднат обвиненията срещу тях. Съвсем безплатно разпъваше чадър над Мишо бирата. Докато беше кмет йе откраднаха с трактора парите за видеонаблюднието в софийското метро....

  И т.н, и т.н. и т.н.!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#51] от "Андонов":

  Андонов, за коя банка говориш, за тази в Която Костов е имал стотици хиляди депозити на преференциална лихва и според закона, дори не могат да му се гарантират и 200 хиляди, но случайно за другаря Костов са направили изключение и той си е прибрал паричките

 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":

  Разликата е, че догодина Чехия ще изпревари Италия по БВП на гоава от населението. Това питвържадава китайската максима, че не е важно иакъв цвят е котката - важното е да лови мишки. ! Тяхната лови, а нашата не.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  Много ме забавлява безсилието на умните и красивите, как не помнят фондацииките на на другарката Костова, как дъщерята на Костов беше под крилото на Левончо и вземаше по 5 депутатски заплати месечно ...

  Баце още вчера върна надвзетите пари от ГЕРБ и нямат никакви дългове, а Корнела , Радан и Петкан се правят на разсеяни

 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#47] от "001":

  Започна да лъжеш като хаваеца - грозно и безогледно, като трол, който се интересува само от хонрара си.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#57] от "tribiri":

  За кое излъгах, че в касичката на ДСБ има 11 хиляди ,а дълговете са 47 хиляди или , че по времето на другаря Костов се продаде кремиковци за 1 долар с условието да се запазят работните места на хората, а те го закриха .
  За това , че по времето на другаря Костов, другарката Корнела, приватизира Техноимпекс на безценица ...
  Кое е лъжата ...
  Другарката от село Крушовица идва в София и другаря Костов е обсипва с блага

 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#54] от "001":

  Лъжец!!!
  Иван Костов имаше депозит в размер 154 хиляди лева на преференциална лихва от 9.8%. Общата дума на такива депозити в КТБ беше около 100 милиона лева. С решение на квесторите на КТБ, одобрено от БНБ, всички преференциални депозити от месец юни започнаха да се олихвяват със стандартни лихви. Ако "справедливият" български съд беше обяеил дата на неплатежоспособност месец май тези пари нямаше да бъдат изплатени (всичките 100 милиона). Но той обяви 3ти октомври и към тази дата всичките тези депозити бяха стандартни.

  Т.е. има поне три причини в един единствен коментар да те обявя за лъжец!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#58] от "001":

  Няма да те докладвам на модератора , но ми е любопитно дали ще ти изтрие постовете , които не са по темата.

 61. 61 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Този Бабиш, с фалшифицирани избори ли е взел властта?

  Изпълнява ли си предизборните обещания?

  Има ли доказана в съда корупция или злоупотреба д власт?

  Горе долу, това са случайте когато искането на оставка е разбираемо.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 62. 62 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  Сутринта генерал Атанасофф, каза , че нямат пари за дълговете на ДСБ и ще разчитат на дарения ...
  Колко от пишещите тук , дариха на любимата си партия

 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#58] от "001":

  Обяснил съм ти подробно в коментар 59!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "tacheaux":

  Ама вие за Боко пишете под всяка статия, даже и под тази за Бабиш ...
  Защо не сигнализираш на модераторите...

 65. 65 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#59] от "tribiri":

  Ахаа значи признаваш, че е имал депозит другаря костов на преференциални лихви, но така се извъртяха нещата, че са ги променили в нормални, за да може да си прибере паричките, както и всички останали с преференциални лихви от близо 10%

  Благодаря ти за пояснението, коте потвърждава моя коментар

 66. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#61] от "Жълто паве":

  Бабиш е в управлението от 2014 та - първо като финансов министър и вицепремиер после като премиер. Чехия направи класическа W образна криза и до 2013та икономиката и бе в рецесия, а вдички други (даже и България) бяха излезли. След 2013 та Чехия започна да расте стабилно, като достигна и до 5.5% през 2015 та. Разликата между Бабиш , Качински и Орбан от една страна и Баце от друга е, че там има растеж, а у нас стабилност.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#54] от "001":

  Говори се, че е имал, ама я е имал 200 хил, я не. Виж само за какви суми говориш. Хиляди.
  За патрона ти, се говори, че има два милиарда.
  Изобщо правиш ли разлика, не разбира се.
  Простия ум, не съзира голямата далавера, ако самия той има поне копейка в нея...

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 69. 69 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1800 Любопитно

  Странно не видях подоблна статия за протестите във Франция

  Или при протести е необходимо да се подават оставки само в ИЕвропа

 70. 70 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1603 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
  сянка, издирват те под една статия че червените кхмери нямали пари да връщат надвзетото, чакат с нетърпение мнението ти , бегаи давай отговори

  ум море, глава шамандура
 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  "Бабиш корумпира чешкото правосъдие по същия начин, по който то бива разрушавано от авторитарни лидери в Полша и Унгария." И България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK