Когато мълчаливото европейско мнозинство проговори

Джордж Сорос

© Asscociated Press

Джордж СоросИзборите за Европейски парламент миналия месец доведоха до по-добри резултати, отколкото можеше да се очаква поради една проста причина – мълчаливото проевропейско мнозинство проговори. Каза, че иска да запази ценностите, на основата на които Европейският съюз бе създаден, но освен това иска и радикални промени в начина, по който ЕС функционира. Основната му тревога са климатичните промени. Това заявява Джордж Сорос в коментар за платформата Project Syndicate.


Ситуацията според американския милиардер и филантроп облагодетелства проевропейските партии, особено Зелените. Антиевропейските, които не може да се очаква да направят нещо конструктивно, не успяха да постигнат очакваните от тях успехи. Нито пък могат да сформират единния фронт, от който се нуждаят, за да станат по-влиятелни, допълва Сорос.


Едно от нещата, които според него трябва да се променят, е системата с "водещия кандидат", която се предполага, че следва да осигури форма за непряк избор на ръководството на ЕС. "Всяка държава членка има реални политически партии, но тяхната трансевропейска комбинация произвежда изкуствени конструкции, които не служат на никаква друга цел, освен да насърчават личните амбиции на техните лидери".
Това може да се види най-добре в Европейската народна партия (ЕНП), която успя да превземе председателството на еврокомисията от 2004 г. Сегашният лидер на ЕНП Манфред Вебер, който няма опит в национално правителство, изглежда, иска да влезе в на практика всеки компромис, за да остане в парламентарното мнозинство. Това включва и приемане на автократичния унгарски премиер Виктор Орбан. Сорос посочва, че почти половината национални партии, съставляващи ЕНП, искат партията на Орбан "Фидес" да бъде изключена от групата, но членството й е крайна сметка бе замразено, така че да може да бъде смятана за част то ЕНП, когато се избира новият председател на комисията.


Системата с "водещия кандидат" не се основава на междуправителствено споразумение, така че лесно може да бъде променена, посочва Сорос. Според него би било много по-добре, ако председателят на Европейската комисия се избере пряко от внимателно подбран списък с квалифицирани кандидати, но за това биха били необходими промени в договорите. Председателят на Европейския съвет може да продължи да се избира от квалифицирано мнозинство от държавите членки, както е посочено в Договора от Лисабон.


Сорос посочва, че Германия е основният поддръжник на системата. Ако Вебер загуби, Германия ще настоява Йенс Вайдман, президент на Бундесбанк, да оглави Европейската централна банка. Както изглежда засега, Франция няма да получи нито един от висшите постове. Би било добре, ако и Германия нямаше нито едно, защото това би оставило повече възможности за други държави, отбелязва Сорос.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK