Великобритания прие закон за намаляване на парниковите емисии до нула през 2050

Великобритания прие закон за намаляване на парниковите емисии до нула през 2050

© ReutersВеликобритания прие закон, според който нетните емисии на парникови газове ще бъдат сведени до нула до 2050 година, предадоха световните агенции. Обединеното кралство е първата страна от групата Г-7, която си поставя толкова амбициозна цел, уточнява "Ройтерс".


През 2008 г. Лондон си постави за цел да свие емисиите си с 80 процента. Премиерът Тереза Мей обаче по-рано този месец увеличи целта след препоръка на експерти. Правителството има амбициозни планове да защити околната среда и възприема заплахата от климатичните промени като риск за бъдещите поколения, каза Мей днес.


"Обединеното кралство започна индустриалната революция, която бе причината за икономическия растеж по света, но и за увеличаването на емисиите", отбеляза Крис Скидмор, министър на енергетиката и чистия растеж. Сега отново заставаме начело на света, като ставаме първата голяма икономика, която приема нов закон за намаляване на емисиите до "нетна нула" до 2050 година, допълни той.
Предишната цел на Лондон бе до 2050 г. да свие емисиите на парникови газове с 80 процента спрямо нивата от 1990 година. Според активисти обаче това не е достатъчно, за да се спази ангажиментът, поет по Парижкото споразумение за климата, глобалното затопляне да бъде ограничено до 1.5 градуса по Целзий.


Британското правителство планира да постигне целта за нулеви емисии чрез големи инвестиции в добива на енергия от слънце, вятър и вода, както и чрез засаждане на дървета, въглеродно улавяне, програми за енергийна ефективност и насърчаване на преминаването към електромобили.


Парниковите емисии на Великобритания са намалели с 43.5 процента от 1990 г. до голяма степен благодарение на бързия растеж на възобновяемата енергетика и отдръпването от производството на енергия от въглища. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK