Генерален адвокат на Съда на ЕС: Полският Върховен съд нарушава европейското право

Сградата на полския Върховен съд

© Asscociated Press

Сградата на полския Върховен съдГенералният адвокат на Съда на ЕС Евгени Танчев заяви, че дисциплинарната камара на полския Върховен съд не разполага с достатъчна съдебна независимост и това нарушава европейското право, предаде ДПА.


Това правно становище е най-новият случай от поредица юридически поражения за дясното националистко правителство на Полша, отбелязва агенцията. В резултат на прокараната от управляващата партия "Право и справедливост" съдебна реформа над 20 съдии от Върховния съд бяха принудени да се пенсионират, а правителството получи повече контрол над съдебната власт.


В понеделник Съдът на ЕС се обяви против изискването в полската съдебна реформа, което понижава пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд. Според Съда на ЕС задължителното ранно пенсиониране нарушава независимостта на съдебната система.
В днешното си становище Евгени Танчев заключи, че новата дисциплинарна камара на Върховния съд на Полша извършва подобно нарушение. Тази камара разглежда назначенията и повишенията на съдии, включително случаите на принудително пенсиониране. Тъй като обаче членовете на камарата се назначават основно от законодателната и изпълнителната власт, този орган не е наистина независим, изтъкна Танчев.


Полският парламент "може да избере кандидати, които разполагат с ниска или никаква подкрепа от съдиите, което води до недостатъчна тежест на мнението на съдебната общност", се посочва в негово прессъобщение.


Сега случаят ще се разгледа от Съда на ЕС в пълен състав. Макар че съдиите в Люксембург не са длъжни да следват становищата на генералните адвокати, те често го правят, отбелязва ДПА. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK