ЕС и Виетнам ще подпишат днес споразумение за свободна търговия

ЕС и Виетнам ще подпишат днес споразумение за свободна търговия

© Asscociated PressЕвропейският съюз днес ще подпише споразумения за търговия и инвестиции с Виетнам. След Сингапур Виетнам е втората държава от Югоизточна Азия, с която ЕС сключва споразумения, като по този начин прави стъпка към по-голяма ангажираност с държавите от региона, заяви по-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.


С търговското споразумение ще бъдат премахнати почти всички (99%) мита върху стоките, с които търгуват двете страни, като това ще стане постепенно в рамките на 10 години. В споразумението се съдържат също специални разпоредби за отстраняване на техническите пречки - например в автомобилната промишленост, както и гаранции, че 169 традиционни европейски храни и напитки ще се ползват със защита като географски означения във Виетнам, се посочва в съобщение на Комисията.


Благодарение на споразумението предприятията от ЕС ще могат да участват в търгове за възлагане на обществени поръчки във Виетнам при същите условия като местните дружества.
ЕС и Виетнам поемат ангажимент за ефективно изпълнение на Парижкото споразумение за изменението на климата, както и за спазване и ефективно прилагане на принципите на Международната организация на труда (МОТ), свързани с основните трудови права. За тази цел Виетнам наскоро ратифицира Конвенцията за правото на организиране и на колективно договаряне на МОТ и уведоми ЕС за намерението си най-късно до 2023 г. да ратифицира и останалите две основни конвенции на организацията.


В споразумението за защита на инвестициите се съдържат съвременни правила за защита на инвестициите, чието прилагане се осигурява чрез новата инвестиционна съдебна система, и се гарантира правото на правителствата от двете страни да предприемат регулаторни мерки в интерес на своите граждани. С него ще бъдат заменени двустранните споразумения за инвестиции, които 21 държави членки на ЕС, са подписали с Виетнам, и ще се въведат нови правни гаранции за предотвратяване на конфликти на интереси и за повишаване на прозрачността.


След одобряването от Съвета споразуменията ще бъдат подписани от ЕС и Виетнам и ще бъдат представени на Европейския парламент за одобрение. След като Европейският парламент даде одобрението си, споразумението за търговия може да бъде официално сключено от Съвета и да влезе в сила, а споразумението за защита на инвестициите трябва първо да бъде ратифицирано от държавите членки в съответствие с техните вътрешни процедури.


Виетнам е вторият по големина след Сингапур търговски партньор на ЕС в рамките на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН), като търговията със стоки с тази държава е на стойност 49.3 млрд. евро годишно, а търговията с услуги - над 3 млрд. евро. Макар че инвестициите на ЕС във Виетнам през 2017 г. са на скромното равнище от 6 млрд. евро, все по-голям брой европейски предприятия се установяват във Виетнам, за да го използват като център за региона на Меконг. Вносът от ЕС за Виетнам се състои основно от телекомуникационно оборудване, обувки, текстил, мебели и селскостопански продукти. ЕС изнася за Виетнам предимно машини и транспортно оборудване, химикали и храни и напитки.


Общо 137 български компании изнасят за Виетнам. Страната е тридесет и шестият по големина търговски партньор на България извън ЕС. Българският износ за Виетнам е на стойност 25 милиона евро. Вносът от Виетнам е на стойност 44 милиона евро.


ДПА отбелязва, че ЕС се стреми да укрепи търговските си връзки по света, за да даде отпор на нарастващото търговско напрежение със САЩ. По-рано тази година в сила влезе мащабно търговско споразумение между ЕС и Япония.


Според EurActiv одобрението на Европейския парламент не може да се смята за даденост, защото евродепутатите изразиха опасенията си за ситуацията с човешките права във Виетнам. Според тях освен това предложеният арбитражен съд, чиято цел е да защити чуждестранните инвеститори, може да даде на международни компании във Виетнам прекалено голямо влияние.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Браво. Също споразумението с Меркосур е готово.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  Няма лошо когато падат бариерите и правилата са стабилни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4529 Весело

  Бравос !

  Тамам ИЗНОСЪТ НА КУЧЕШКО вече ще е БЕЗМИТНО

  При толкова помияри по улиците, някои хора ще забогатеят.

  Айде да им е честито, а на братята виетнамци - да им е сладко....

 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  За българската експортно ориентирана икономика всеки такъв договор е добре дошъл:)

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Виетнам е същата история като Китай. Ако някой очаква виетнамските комунисти да са по-почтени от китайските,жестоко се лъже. Виетнам предлага само евтин и некачествен труд и печалби за мултинационалните корпорации, и лишаване от работни места на европейците. Търговското споразумение с Виетнам се свежда единствено до подмяна на европейските работници с виетнамски.
  Либералната демокрация наистина се е изчерпала,след като подменя собствените работници с чужди и собствените граждани с хора от Третия свят.

 6. 6 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  За българската експортно ориентирана икономика всеки такъв договор е добре дошъл:)
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината


  В смисъл??
  От Виетнам ЕС ще внася части и компоненти, които се правеха до сега и в България .. примерно тези автомобилни кабелни компоненти .. с които безкрай се гордеехме,ч е сме почнали да ги правим - съвсем скоро заводите ще са във Виетнам ..

  А иначе на КАКЪВ ТОЧНО ЕКСПОРТ би могла да разчита България , ако не е голяма тайна ?

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3170 Весело

  Тамън се затажих за виетнамското кафе и консервиран ананас ...

 8. 8 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Поредното предателство на евролидерите към европейските граждани. Споразумение с комунистически китай облагодетелства големите концерни и обрича на нелоялна конкуренция малкия и среден бизнес!!

 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#8] от "xox55541929":

  опа, вместо Виетнам съм написал Китай.

 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1406 Весело

  Офтопик:предаване на живо от оранжевия в демилитаризираната зона.
  https://youtu.be/LjqbdCRUr9k

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Тамън се затажих за виетнамското кафе и консервиран ананас ...
  —цитат от коментар 7 на SS


  Виетнам в момента прави електроника, автомобили, текстил, обувки , кораби ..
  Явно - някоя голяма европейска компания си е намислила да прави заводи там за по-евтино ..

  На Парижкия Автосалон виетнамският автопроизводител "Винфаст" бе ангажирал за презентацията си Дейвид Бекъм ..

  Vinfast кросовър и седан имат 2,0-литра бензинови мотори на основата на турбодвигателя BMW N20. Скорости — 9-степени автоматическа, производство ZF (Германия).

  Заводът на компаниията се строи в Хайфон. Производствена мощност 100-200 коли за година . В 2025 до 500 автомобила .
  В септември 2017 Bloomberg съобщи , че Vingroup инвестира в новия завод $3,5 млрд.
  А вие викате - е експортираме, а от там- кафе и ананас ..
  Верно ли бе?

 12. 12 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#5] от "gozambo":

  "A lot of companies are moving to Vietnam, but Vietnam takes advantage of us even worse than China"

  Това кой го каза? Компаниите преместени във Виетнам са предимно китайски и влязоха през задния двор на Тръмп. После оринжа се озъби на ЕС и сега последва отговор.
  Когато политически се създават търговски пречки има икономически решения и обратно.

 13. 13 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Всяко такова споразумение прави богатите още по-богати, а тези с малко умения или ползващи евтина работна ръка по-бедни. Така че, зависи от коя група сте, губите или печелите...

 14. 14 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Много сте ми странни тия, дето ужким са антикомунисти, ама като стане въпрос за ползите от капитализма, като свободната търговия, изведнъж обръщат палачинката и стават изолационисти.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 15. 15 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Бравос !Тамам ИЗНОСЪТ НА КУЧЕШКО вече ще е БЕЗМИТНОПри толкова помияри по улиците, някои хора ще забогатеят.Айде да им е честито, а на братята виетнамци - да им е сладко....
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  Нали бяхте големи глобалисти? А ми сега да ви честито кучешкото!

 16. 16 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Положителна новина.
  Виетнам е на върха на вълната в този регион към момента.
  Развива се доста сериозно през последните години и независимо от това разполага с огромен потенциал.
  Отделно може да се постави като контратежест на Китай, независимо то разликите в мащаба. Географското му положение и историческите и настоящи противоречия с Китай могат да бъдат умело използвани.

  Модератора е неадекватен!
 17. 17 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Положителна новина.Виетнам е на върха на вълната в този регион към момента.Развива се доста сериозно през последните години и независимо от това разполага с огромен потенциал...
  .. Географското му положение и историческите и настоящи противоречия с Китай могат да бъдат умело използвани.
  —цитат от коментар 16 на Ivan_


  Ще бъдат изнесени още производства (примерно - освен цитираните от мене двигатели BMW N20 във Виетнам, сигурно ще сглобяват и нещо на Мерцедес) .. ще получат технологии ..
  Далавера яка, викаш ..

  Иначе ВСИЧКИ страни там имат с едни-други противоречия .. електротехника са се насочили, електроника, облекло , автомобили , двигатели, кораби .. конкурират се за едни и съи пазари и за достъп до технологии ..

  На някои производители- НИЕ, ЕС, сме сложили мита та да си пазим производството ..

  А на Виетнам .. кото са готини - ИМ СВАЛЯМЕ МИТАТА , щото са наши хора ..

  Да припомним Източна Азия и Виетнам в частност, конкурират ПРОИЗВОДСТВА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА най-вече ..

  Та така .. а форумът - се радва май ..
  Евала прическа , ко прави нощеска?

 18. 18 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  . Производствена мощност 100-200 коли за година . В 2025 до 500 автомобила .
  —цитат от коментар 11 на ajsayder


  100-200 ХИЛЯДИ коли на година .. не съм сложил хиляди ..
  Втори етап - 500 000 , трети - над милион автомобила .. това САМО ЕДИН виетнамски автопроизводител ..
  От другите - още .. а вие викате "Фолксваген" не може да не дойде в Кремиковци..

  Верно ли бе?
  Ми що да не иде в Хайфон?
  Съвместен завод? Виетнамците им го строят, а от ФВ технологиите .. после-заедно продават!

 19. 19 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":Много сте ми странни тия, дето ужким са антикомунисти, ама като стане въпрос за ползите от капитализма, като свободната търговия, изведнъж обръщат палачинката и стават изолационисти.
  —цитат от коментар 14 на Petko Boukov


  Въпросният елемент е псхихически и емоционално нестабилен -капс, интервали, глупости на килограм - общо взето отчаян вопъл за внимание!

 20. 20 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Интересно ми е дали облъчват виетнамците с радио "Свободна Азия".

 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#17] от "ajsayder":

  Ти какво притесняваш се да се изправиш пред конкуренция ли?

  Аз зная какво мога и не ме вълнува кой и откъде ще ме конкурира...

  Виж ти нещо се тревожиж, защо така?

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Весело

  Мощен шут в дебелия оранжев ....

 23. 23 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#17] от "ajsayder":Ти какво притесняваш се да се изправиш пред конкуренция ли?Аз зная какво мога и не ме вълнува кой и откъде ще ме конкурира...Виж ти нещо се тревожиж, защо така?
  —цитат от коментар 21 на Ivan_


  Верно ли се тревожа?
  Или се радвам?

  Я сподели, що в мозъчето ти, се пръкна мисъл ДЕТО АЗ СЕ ТРЕВОЖА?
  КОИ мои думи, според тебе, показват тревога?

  И понеже, докато се оправиш - ще стоиш МНОГО ДЪЛГО ВРЕМЕ ОПУЛЕН .. да ти поясня МНЕНИЯТА СИ..

  1.Отговарям , пояснявам и допълвам мнения, че НАШАТА, българската икономика, дето била експортна .. щяла, едва ли не да екпортира нещо си .. КАКВО?

  2.Допълвам мнение, за виетнамското кафе и ананасите .. да бе, ама за да купим кафе, трябва нео да изнесем.. или на кредит?

  3.Пояснявам , пак провокиран от мнение , за РЕАЛНОТО НИВО на виетнамската икономика .. конкретен пример - завод за 3.5 милиарда евро , двигатели БМВ ..
  Автомобили и щанд на Парижкото изложение - на презентацията им - Дейвид Бекъм ..

  И СРАВНЯВАМ ..


  КЪДЕ видя тревога за моето работно място?
  Тревогата ми - ако се забелязва , е за друго - тъпотата и неадекватността на болшинството ..

  Виж колко са откъснати от реалността ..
  Абе в кой свят живеете, в кой век?

  Виетнам НА КАКВО ниво е, наясно ли сте?

 24. 24 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Ето го Блумбърг:

  https://www.bloomberg.com/news/videos/2017-09-28/vingroup-vice-chairwoman-on-car-industry-video

  Vingroup Vice Chairwoman on Getting Into Car Industry
  Digital Originals
  September 29th, 2017, 2:25 AM GMT+0300
  Vietnam's largest real estate company Vingroup is expanding into the car industry. The company is investing as much as $3.5 billion to create a line of vehicles for Vietnamese consumers. Vingroup Vice Chairwoman Le Thi Thu Thuy told Bloomberg News' Hanoi bureau chief John Boudreau that Vietnam's growing income drove her to get behind the wheel. (Source: Bloomberg)

  Чел съм я статията отдавна и излиза отдавна да знам, че Виетнам имат , примерно , заводи 3.5 млрд. $ за коли ..

  И си се радвам , като малко дете .. що да се тревожа?
  Тревогата ми е колко са тъпи хората ..

  Ето тукана из форума ..

 25. 25 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#17] от "ajsayder":Ти какво притесняваш се да се изправиш пред конкуренция ли?Аз зная какво мога и не ме вълнува кой и откъде ще ме конкурира...Виж ти нещо се тревожиж, защо така?
  —цитат от коментар 21 на Ivan_


  Иначе може да ме пратят шефовете командировка по Виетнам ..
  Нееднократно споменавах, че на повечето места, където съм ходил .. вкл. и Русия съм бил командировка ..

 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  Време беше !
  Ереб се радва много !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#23] от "ajsayder":

  Нямаме идея само ти си просветеният тука:)

  For instance, Vietnam mainly exports cotton yarn, coffee beans, natural rubber, cashew nuts and clothes to Bulgaria, while it imports wheat, chemicals, microbial fertilizer, dried fruits, vegetable oil, veterinary medicine and pesticides from the European country.

  Labour is one of the most promising fields for cooperation between the two countries in the near future, as Bulgaria has a dire shortage of labour forces in the fields of agriculture, industry and services.

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#23] от "ajsayder":

  "Виетнам НА КАКВО ниво е, наясно ли сте?"

  А, ти наясно ли си?

  Да видим какво казват експерти чиято дейсност е сравнение на държави по икономически индекси.
  Та според тях ЕСИ
  България е на 46 позиция
  Виетнам е на 83 позиция
  ECI measures the knowledge intensity of an economy by considering the knowledge intensity of the products it exports

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 499 Весело

  До коментар [#23] от "ajsayder":

  "Виетнам НА КАКВО ниво е, наясно ли сте?"

  А, ти наясно ли си?

  Да видим какво казват експерти чиято дейсност е сравнение на държави по икономически индекси.
  Та според тях ЕСИ
  България е на 46 позиция
  Виетнам е на 83 позиция
  ECI measures the knowledge intensity of an economy by considering the knowledge intensity of the products it exports

  Модератора е неадекватен!
 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  И Виетнам стана уважаван икономически партньор

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#23] от "ajsayder":"Виетнам НА КАКВО ниво е, наясно ли сте?"А, ти наясно ли си?Да видим какво казват експерти чиято дейсност е сравнение на държави по икономически индекси.Та според тях ЕСИБългария е на 46 позицияВиетнам е на 83 позицияECI measures the knowledge intensity of an economy by considering the knowledge intensity of the products it exports
  —цитат от коментар 29 на Ivan_


  Maни ги експертите ...
  Ако искаш си ги гледай .. ама нали ЗА МЕНЕ говорим и за това от какво се страхувам??

  ТИ за това се заинтригува .. дай да изясним каквото почнахме , а ти експертите си ги гледай от сърце след това ..

  Поздрави

 32. 32 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#23] от "ajsayder":Нямаме идея само ти си просветеният тука.
  —цитат от коментар 27 на Ivan_


  Благодаря ..

  Ей ТОВА СА МИ СТРАХОВЕТЕ (ти от това горещо се интересуваше, нали?) .. че повечето хора вятър ги вее на бял кон .. и не слушат като им се казва нещо ..

  Поздрави

 33. 33 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 523 Неутрално
  В Обединеното Кралство не се радват на тази новина.
  Да, българите сме велик народ !!!
 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 499 Любопитно

  До коментар [#32] от "ajsayder":

  Това е общ форум...
  Ако очакваш тук да са се събрали само нобелови лауреати по икономика проблемът в твоите очаквания...

  Много ясно, че болшинството от хората си нямат понятие...

  като ги засипеш с твоите дълги коментари да не си мислиш, че постигаш някакъв резултат

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  UNITED EU UNION

  А се чудехме де изгрява Пътят на коприната ;)

  До коментар [#30] от "neut":

  И Виетнам стана уважаван икономически партньор

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK