Борисов и ЕНП са против Тимерманс да стане председател на Еврокомисията

Борисов и ЕНП са против Тимерманс да стане председател на Еврокомисията

© Правителствена Информационна СлужбаПремиерът на България Бойко Борисов обяви, че е против кандидатът на лявоцентристкия блок в Европейския парламент Франс Тимерманс да стане председател на Европейската комисия. Министър-председателят се включи в среща на Европейската народна партия (ЕНП), част от която е ГЕРБ, тази вечер в Брюксел. Извънредната среща е в навечерието на началото на учредителната сесия на Европейския парламент във вторник, 2 юли, на която в най-добрия случай би трябвало да бъде предложен за одобрение изборът на Европейския съвет на правителствените и държавни ръководители. Повече за срещата в Брюксел четете тук.


Борисов подчерта, че ЕНП си има водещ кандидат и това е Манфред Вебер. Според него "няма логика победителят на европейските избори да не е председател на Еврокомисията".


Борисов и ЕНП са против Тимерманс да стане председател на Еврокомисията

© Правителствена Информационна Служба
"Сега от среща на ЕНП идвам. Категорично си стоим зад нашия кандидат. Не знам от къде идват всички тези идеи Тимермнас да бъде избран. ЕНП победи социалистите. Европейският избирател нареди Вебер първи и Тимерманс втори. Надявам се никой от нас да не се счита от по-висш от европейския гражданин, който е гласувал само преди месец", каза Борисов наживо в профила си във "Фейсбук".


Той уточни, че не очаква тази вечер да се вземе крайно решение. По думите му никой не може да събере нужните 22 от 28 гласа, за да оглави Еврокомисията. Борисов подчерта, че за отлагане на решението си помислил, след като му съобщили, че трябва да си търси хотел за пренощуване. Премиерът посочи и няколко причини да стои твърдо за кандидатурата на Вебер.


"Аз стоя толкова зад Вебер, защото е поел пред българските граждани кохезионната политика, политика на сближаване, киберсигурност, защита на външните граници на ЕС", допълни Борисов.В същото време лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев обяви, че Тимерманс е най-подходящият избор за председател на Европейската комисия.


"Той еднозначно спечели предизборните дебати и вдъхнови хиляди европейци да гласуват за промяна в Европа. Преговорите са в решителна фаза и още днес може да има резултат от тях. Надявам се на срещата на върха тази вечер всеки да прояви мъдрост и отговорност, защото продължително забавяне на процеса би означавало институционална криза в ЕС", каза Станишев.


Борисов и ЕНП са против Тимерманс да стане председател на Еврокомисията

© Сергей Станишев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK