След 20 години преговори ЕС и Меркосур договориха мащабно търговско споразумение

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом

© Reuters

Еврокомисарят за търговията Сесилия МалмстрьомЕвропейският съюз и Меркосур постигнаха мащабно търговско споразумение, слагайки край на 20 години преговори по една от най-големите регионални търговски сделки в света, предаде EurActiv. Споразумението дойде след две десетилетия трудни разговори между ЕС и страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай), които многократно попадаха в задънена улица заради чувствителни за Европа въпроси като селското стопанство и пазара за говеждо месо.


"Внимателно преценявам думите си, когато казвам, че това е исторически момент", коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред репортери по време на срещата на Г-20 в Осака през уикенда. "Насред международно напрежение в търговията ние изпращаме много силен сигнал с нашите партньори от Меркосур, че защитаваме търговия, основана на правила", допълни той.


Търговският пакт е най-големият, сключван от ЕС, се посочва в изявление на Юнкер, и ще спести на европейските компании над 4 милиарда евро от мита всяка година. Той покрива пазари пазари, включващи приблизително около 780 милиона потребители, се казва в изявление от ЕС.
Детайли за сделката не бяха разкрити. Тя трябва да бъде одобрена от всички 28 държави - членки на ЕС. След като влезе в сила, трябва да премахне 99% от митата за селскостопански и промишлени стоки за двете страни, да улесни обмена на услуги и обществените поръчки, да намали техническите бариери и да задейства санитарни и фитосанитарни мерки и такива, свързани с интелектуалната собственост.


Опасенията


Споразумението обаче притесни европейските фермери, които се страхуват от нечестна конкуренция, както и неправителствени организации, обезпокоени за последиците за климата.


Еврокомисарят по земеделието Фил Хоган коментира: "За да бъде споразумението печелившо и за двете страни, внимателно управлявани квоти ще гарантират, че няма риск някой продукт да залее пазара а ЕС и по този начин да застраши препитанието на фермерите на ЕС."


Завършването на разговорите бе усложнено от френския президент Еманюел Макрон, който заплаши да не подпише сделката, ако Бразилия се оттегли от Парижкото споразумение за климата, включващо ангажименти за намаляване на парниковите газове. Бразилският президент Жаир Болсонаро заплаши страната му да го напусне.


За Европа сделката ще значи по-голям достъп до големите автомобилни пазари на Южна Америка и спазване на защитените географски указания като коняк и сирене манчего. ЕС освен това разчита, че споразумението ще подобри достъпа до южноамериканския пазар за телекомуникации, транспорт и финансови услуги. Страните от Меркосур се надяват да увеличат износа си на говеждо, захар, домашни птици и други селскостопански продукти.


Свободна търговия с Виетнам


Вчера Виетнам подписа споразумение за свободна търговия с Европейския съюз. Това е една от най-амбициозните сделки на евроблока с развиваща се пазарна икономика, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.


"Това е най-амбициозното споразумение за свободна търговия, което ЕС подписа с развиваща се пазарна икономика", подчерта еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом на пресконференция след подписването. Тя определи подписването на договора като "крайъгълен камък".


Съгласно договора, който трябва да бъде ратифициран от Европейския парламент и от виетнамския парламент, ЕС и Виетнам ще елиминират 99 процента от митата си. Сделката ще редуцира и нетарифните пречки пред ЕС и ще отвори сектора на виетнамските услуги и пазари за обществени поръчки и доставки за компании от ЕС.


Виетнам някога беше една от най-бедните страни в света. Сега е сред най-бързорастящите икономики в света. Виетнамският БВП се увеличи с 7.08 процента през 2018 г.


Сделката с ЕС обаче бе подложена на критики от страна на правозащитници. В отворено писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и евродепутата Бернд Ланге, председател на комисията за международна търговия в ЕП, активисти от виетнамското гражданско общество призоваха ЕС да настоява за по-големи политически реформи във Виетнам, преди да пристъпи към подписване на сделката.


Виетнам, който е комунистическа страна с еднопартийно управление, забранява до голяма степен дисидентите. Базираната в САЩ правозащитна организация "Проект 88", която следи за спазването на човешките права, твърди, че има 264 политически затворници във виетнамски затвори, въпреки че виетнамското правителство казва, че в затворите няма такива затворници.


Германия по-специално се конфронтира с Виетнам по въпроса за човешките права в последните години заради предполагаемо отвличане в Берлин. Според германските власти бившият висш кадър на виетнамската петролна компания "ПетроВиетнам" Чинх Суан Тханх, издирван в родината си за финансови престъпления, е бил отвлечен през юли 2017 г. в Берлин от виетнамски правителствени агенти и отведен във Виетнам. След това той беше осъден на доживотен затвор по обвинения за корупция. Виетнам отрича да е имало отвличане и твърди, че Тханх се е върнал доброволно в родината си.


По повод сключването на сделката "Асошиейтед прес" припомня, че Виетнам е вторият най-голям търговски партньор в Югоизточна Азия на ЕС, като през изминалата година стокооборотът между двете страни е бил 56 милиарда долара според данни на националните статистически служби.


Преговорите за договора, подписан днес, се водят от 2012 г., припомня още агенцията. Тя припомня, че според него Виетнам се ангажира да спазва стандартите за устойчиво развитие, включително и подобряване на ситуацията с човешките права, да защитава правата на работниците и да се придържа към ангажиментите за справяне с климатичните промени съгласно разпоредбите на Парижкото споразумение за климата.


Това е втората сделка на ЕС за свободна търговия със страна от Югоизточна Азия след тази със Сингапур. Новото споразумение е възприемано като още една стъпка към постигането на всеобхватна търговска сделка с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, обединяваща 10 държави с общо население от 650 милиона души.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK