"Патриотична корупция": Как се става олигарх в Източна Европа

Андрей Бабиш

© Reuters

Андрей БабишБългария, Румъния, Чехия, Унгария: в Източна Европа олигарсите осигуряват власт. Или пък властта създава олигарси. А европейските пари подсилват този феномен. Време е да спрем този дъжд от пари, пише Борис Калноки в статия за "Дойче веле".


От седмици стотици хиляди чехи демонстрират срещу своя премиер Андрей Бабиш. Освен министър-председател той е и един от най-богатите хора в Чехия. Как е забогатял ли? Още по комунистическо време, като член на Партията, той е бил мениджър на чехословашката държавна външнотърговска фирма Petrimex. По негова идея компанията основава друга фирма - Agrofert, която по-късно е придобита от съмнителни швейцарски инвеститори. За тях Бабиш казва, че били приятели още от училище. Много скоро обаче той става едноличен собственик на фирмата. После Бабиш придобива медийни компании и навлиза в политиката. А от началото на юни 2019 чешката прокуратура го разследва за данъчна измама, злоупотреба с държавни субсидии и неправомерно изразходване на средства от кохезионния фонд на ЕС по времето, когато е бил финансов министър и премиер на страната.


Бабиш е олицетворение на начина, по който в Източна и Югоизточна Европа се прави политика. Парите са власт. Който има пари, иска власт. А който има власт, знае отлично, че за да я задържи, му трябват пари. Например за да си купи медии. След промените най-добре и най-бързо го разбраха пременилите се комунисти. Така по неведоми пътища те бързо натрупаха лично богатство с държавни и партийни пари. Новите богаташи бяха старите комунисти, които използваха тези пари, за да останат във властта като нови социалдемократи - както се случи например в Румъния и България.


С помощта на европейските пари
Появилите се след тях партии, определящи се като граждански и консервативни (например "Фидес" на унгарския премиер Орбан), бързо научиха правилата на играта. Осигурявайки целенасочено на свои доверени хора държавни поръчки, щедро гарнирани с европейски субсидии, те си създадоха свои собствени олигарси.


Най-яркият пример в Унгария е известният като "национален газовик" Лоринц Месарош. В близкото минало довереникът на Орбан е имал малка фирма за газифициране, а днес - подобно на Бабиш - е вторият най-богат човек в Унгария. И все пак има една съществена разлика между двамата: чешкият олигарх разполага с реална власт, а Месарош знае отлично, че дължи всичко на Орбан. Унгарският премиер не търпи никакви политически амбиции у своите протежета. Медийният магнат Лайош Шимичка го знае много добре. Той дълго време отговаряше за финансите на "Фидес". Но след като се скара с Орбан, звездата му залезе набързо. Накратко: по тези европейски ширини не олигарсите определят политиката, а политиката определя олигарсите.


Пряко свързани с властта на олигарсите са кохезионните фондове на ЕС. Всъщност тези пари са замислени от Брюксел като средство в борбата срещу изоставането на по-бедните страни членки. С тяхна помощ те трябва да догонят в икономическото си развитие по-богатите държави от Общността. Оттук идва и терминът "кохезия". Едновременно с това този вид финансиране би трябвало да насърчава и демокрацията, пазарната икономика и правовата държавност. Поне така е на книга.


В страните от Югоизточна Европа обаче бързо установиха, че значителна част от тези средства, които често се харчат за инфраструктурни проекти, в крайна сметка отиват у големи западноевропейски компании, които притежават нужните ноу-хау, конкурентоспособност и капацитет да печелят съответните обществени поръчки. Тоест една част от това финансиране се връща обратно в Западна Европа.


Оказва се, че раждането на олигарсите в Централна и Източна Европа се дължи отчасти и на опитите въпросните европари да останат изцяло в страните, за които са предвидени. В Унгария например съвсем умишлено правителството си създаде политически лоялни крупни бизнесмени, които печелят подозрително често големи държавни поръчки. Премиерът Орбан определя това като "неомеркантилизъм" (фазата, в която в Европа се създаваха национални индустрии с помощта на протекционистки митнически бариери). Ако искате, наречете го и "патриотична корупция".


Нека спрем дъжда от европейски пари!


Лично аз не вярвам, че в дългосрочен план умуването как да се задържат тези пари в източноевропейските страни ще доведе до създаването на конкурентоспособна икономика. ЕС пък изглежда вече е решил, че идеята за конвергенция в сферата на ценностите просто не функционира: в следващия бюджет ще бъдат подпомагани не най-бедните, а политически коректните - например по въпроса за приема на бежанци.


Нека спрем целия дъжд от европейски пари! Защото той прави Брюксел да изглежда по-важен, отколкото е всъщност. Освен това в много страни членки въпросното финансиране изкривява икономическите и политическите процеси. Ние, източноевропейците, вече догонваме Запада - включително благодарение на европейските пари. Но е дошло времето да се откажем от този механизъм. И да развием предприемаческа култура, която ще цени иновациите и смелостта, а не жаждата за власт и политическата лоялност.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  "........ той е и един от най-богатите хора в Чехия. Как е забогатял ли? Още по комунистическо време, като член на Партията, той е бил мениджър на чехословашката държавна външнотърговска фирма Petrimex....."

  Савецки модел!!!

 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 979 Весело

  Много интересно и поучително четиво.
  Дайте и втора серия - "Как се става олигарх в Западна Европа".
  Упс, забравих, там няма олигарси, има само милиардери-филантропи, които по една случайност притежават медии, фондации, НПО-та, университети и напълно безкористно финансират отделни политици и цели партии......

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "Още по комунистическо време, като член на Партията, той е бил мениджър на чехословашката държавна външнотърговска фирма Petrimex."

  Е, то и в България през 1989 имаше 1532 червени милионери, но те си останаха зад кулисите. А за техните интереси се грижат куклите на конци, които българите избират...

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Не може да се каже по-добре.

 5. 5 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 970 Неутрално

  "Как се става олигарх в Източна Европа"

  Лесно, въвеждаш демокраДция и капитализъм и вече имаш няколко милиона пчелички-работнички, които можеш да експлоатираш както и колкото си искаш, като след това не им плащаш, като това последното е узаконено.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 6. 6 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Мислех,че е статия за Прокпиев,ама се разочаровах...

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2163 Весело

  Много интересно и поучително четиво.Дайте и втора серия - "Как се става олигарх в Западна Европа".Упс, забравих, там няма олигарси, има само милиардери-филантропи, които по една случайност притежават медии, фондации, НПО-та, университети и напълно безкористно финансират отделни политици и цели партии......
  —цитат от коментар 2 на pag


  И много бият негрите.

 8. 8 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Айде сега Дойче Веле ще ни отварят очите как се става олигарх в Източна Европа.
  Всички знаем как стана олигарх ортака на Дянков и Трайков.
  Ама не смеем да пишем!

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "Как се става олигарх в Източна Европа"

  - Купуваш Каолин. Продаваш Техноимпекс на Химимпорт. Продаваиш и "Плиска на Химимпорт" ! З справка - съпруга на Лечева от БК/С/П... Тва е рецептата.

  Бабиш като стар агент на ония служби и приватизатор с далавери от еврофондове може само да ги учи!!!

 10. 10 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "yanne":

  Статията е и за …
  Ама тука не е препечатана цялата !

 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  "Как се става олигарх в Източна Европа"Лесно, въвеждаш демокраДция и капитализъм и вече имаш няколко милиона пчелички-работнички, които можеш да експлоатираш както и колкото си искаш, като след това не им плащаш, като това последното е узаконено.
  —цитат от коментар 5 на Taiga


  Щайга, вие в савецкия саюз, като не въведохте демокраДция, ПАЧЕМУ ИМАТЕ ОЛИГАРСИ???
  При вас кой е виновен???

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Много интересно и поучително четиво.Дайте и втора серия - "Как се става олигарх в Западна Европа".Упс, забравих, там няма олигарси, има само милиардери-филантропи, които по една случайност притежават медии, фондации, НПО-та, университети и напълно безкористно финансират отделни политици и цели партии......
  —цитат от коментар 2 на pag  До коментар [#2] от "pag":

  А...а...а, за тоя олигарх питай другаря Луканов:
  ""ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ЮЛИ 1990 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ФОНДАЦИЯ "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО"..."

  И не пропускай подробностите:
  „– Кои успяха да се уредят с ръководните постове в управителния съвет?
  – В Уставния Съвет се събра съзвездие от демократи- Блага Димитрова, Димитър Луджев, проф. Богдан Богданов, Антонина Желязкова, Стефан Тафров, Георги Прохаски, Любен Беров, Васил Гоцев. Гоцев така ми се мазнеше по време на заседанията на УС – явно това му беше маниер пред силните на деня още от времето на социализма.
  Фондацията стартира още по време на правителството на Андрей Луканов. Придружавах Сорос по време на срещите му с Министър-председателя и заместника му Георги Пирински.
  – Значи Сорос е действал сериозно и на държавно ниво?
  – Ами да! Беше постигнато споразумение да се издаде специално министерско постановление, съгласно което „Отворено общество“ ще развива дейност в областта на човешките права, масмедиите, културата, гражданското общество и други. Българската държава също се задължаваше да участва, като за всеки преведен от Сорос американски долар, трябваше да предоставя на фондацията близо половината от стойността му по курса в български лева. Тази привилегия другите фондации нямаха, а нашата изведнъж започна да оперира с милиони.“ - https://slivensega.wordpress.com/2017/02/06/румен-воденичаров-сорос-ме-назначи-за/

  Обърни внимание на Любен Беров, осигурил правителство на Мултигруп и Топенерджи с Р.Овчаров, Сашо Дончев, приватизатора на Химимпорт Бело Белов и Вълканов, който светеше на Радев със Стоян Денчев... :)

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#2] от "pag":

  Лоши западняци. Я да си стоим сами на изток?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Питайте Прокопиев как се става олигарх.Дават ти умишлено фалирано работещо предприятие без пари и след няколко години го продаваш стотина милиона.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Ако Бабиш беше олигарх от мутренски тип чехите нямаше никога да го изберат!

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  На бившите соц страни им беше виновен комунистическия режим, а сега им е виновен ЕС !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4629 Неутрално

  Повечето са от ДС и бившите първенци на БКП-то, които са участвали в приватизацията, изкупиха работещи предприятия за по левче и ги продадоха за милиони.

 18. 18 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 851 Неутрално

  "Как се става олигарх в Източна Европа"Лесно, въвеждаш демокраДция и капитализъм и вече имаш няколко милиона пчелички-работнички, които можеш да експлоатираш както и колкото си искаш, като след това не им плащаш, като това последното е узаконено.
  —цитат от коментар 5 на Taiga


  Ей, глупако, по сАвеЦко време всички бяхме равни, нали?Нямаше богати, нямаше бедни, а?!!!
  Как пък не пукна толкова години бре, говедо долно!

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Поучително, въпреки че няма нови факти

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Дали е едното или другото, няма значение. Подготовката на такива "кадри" е почнала преди 89-та, т.е., хората с власт и пари са се подготвили техни хора да заемат позиции след промените. Тъй че не знам що още я нищите тая тема като е ясна като бял ден и си е една закономерност.

 21. 21 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":

  рабата е, че там негрите бият белите и то много ги бият

  гошо
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  "Как е забогатял ли? Още по комунистическо време, като член на Партията, той е бил мениджър на чехословашката държавна външнотърговска фирма Petrimex."

  Човекът е натрупал опит и знания как се прави бизнес. :)

  Да не искате някой случаен шофьор да стане като някои наши бивши олигарси, дето сега са на топло тука. :)

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3005 Весело

  До коментар [#6] от "yanne":

  някой с много тънка ирония я е пуснал и тази статия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Завършваме спортно училище...

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  До коментар [#16] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Едно не мога да им простя на гърците. Че не станаха Куба на Балканския полуостров.

 26. 26 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#2] от "pag":

  Не задавай неудобни въпроси на Дойчо Велев, моля! :)

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  "Едновременно с това този вид финансиране би трябвало да насърчава и демокрацията, пазарната икономика и правовата държавност. Поне така е на книга."

  Много неща дето са така на книга (на теория) не работят баш точно по същия начин на практика. :)

  Затова по-малко правителство и по-малко теоретици в него. :)

 28. 28 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#13] от "Darth Plagueis":

  Ти Дойчо Велев еталон за западняци ли го имаш?

 29. 29 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#18] от "Капабланка":

  Клончо, през социализма хората имаха храна на масата си, имаха и работа, можеха да си плащат сметките. Нямаше един Зукърбърг или Безос или Гейтс, дето да притежават пари, колкото цялото земно кълбо.
  А сега такива гореспоменатите се пръкват под път и над път, наши хора както се казва, а бедността по света нараства със светлинна скорост.
  Социалното неравенство никога не е било толкова голямо, точно благодарение на демокраДцията и капитализма.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 30. 30 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1345 Разстроено

  ЕС пък изглежда вече е решил, че идеята за конвергенция в сферата на ценностите просто не функционира: в следващия бюджет ще бъдат подпомагани не най-бедните, а политически коректните - например по въпроса за приема на бежанци.

  __________________________________________

  Аз пък си мислех, че ще сеподкрепят страните с върховенство на закона....
  Щото напите като нишо ще ни напълнят с всякакви.... и ще си продължат както си знаят.
  От нийде надежда взорът не види..

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 31. 31 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#29] от "Taiga":

  Е все пак Гейтс,Зукъбърг са станали милиардери с главата си,а по социалистическо,това беше невъзможно.
  АКО ще да имаше акъл за десет Зукърбъргчета,някой дърт комунист от партията,щеше да си припише заслугите,и щеше да се издига благодарение на твоя акъл!

  sdg
 32. 32 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  Чуя ли за чехи и започва да ми се гади

 33. 33 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 504 Гневно

  Закривайте ги тези коментари. Рублажките и техните ботове тотално са завладели форума...

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2119 Любопитно

  До коментар [#32] от "Зори":

  Защо, да не живееш в Чехия?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#29] от "Taiga":

  "Клончо, през социализма хората имаха храна на масата си, имаха и работа, можеха да си плащат сметките."

  Оппа, каква храна имаше?? Имаше глад и опашки и то дълги опашки навсякъде. И да, плащаха се сметките за нямането на ток.

 36. 36 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#35] от "z_axis":

  Какво ти липсваше на масата бре, бананите и шоколадовите яйца ли? Това не са основни хранителни продукти.
  Колко пъти си си лягал гладен?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 37. 37 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2221 Разстроено

  Ако Бабиш беше олигарх от мутренски тип чехите нямаше никога да го изберат!
  —цитат от коментар 15 на deaf


  Като че ли нашият баш-олигарх от мутренски тип не го избираме и за депутат, и за евродепутат, и проектозаконите му се гласуват...

 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  АКО ще да имаше акъл за десет Зукърбъргчета,някой дърт комунист от партията,щеше да си припише заслугите,и щеше да се издига благодарение на твоя акъл!
  —цитат от коментар 31 на Svetlio


  То нямаше и кой знае какви постижения от нивото на Гугъл, Фейсбук или Уиндоус, които някой да си припише. Всяка инициатива се пресичаше още в "трудовия колектив", а създаването на частни компании бе забранено. Затова и фалира социализЪма...

 39. 39 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 594 Весело

  на всички олигарси и бандити се отчитат политици и други лайнца парите отиват в москва всички далавериЗападните Европейски държави трябва да налагат Икономически санкций срещу такива нещасници.Просия = Мизерия ,корупция ,анархия , диктатура и диващина.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 40. 40 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#36] от "Taiga":

  "Какво ти липсваше на масата бре, бананите и шоколадовите яйца ли? Това не са основни хранителни продукти.
  Колко пъти си си лягал гладен?"

  Как какво липсваше? Липсваше И ХЛЯБ. И дотук спирам, защото трябва да напиша 3 страници с липси. И защо мислиш, че сега лягам гладен. Дори не гледам цените, направо купувам каквото и колкото искам.

 41. 41 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Поредната анти-източно европеиска статия на доиче веле. Тия са бахти фанатиците. Кога ще напишат 1 статия за това как се става олигарх в западна европа? Италия? Испания? Португалия? Тия страни са контролирани от мафията, а те ми говорят за Чехия, една от най-Некорумпираните страни в Европа. Говорят за Унгария, що не кажат че почти 1 милион Германци се преместиха да живеят в германия за последните 2 години?

  Както обичаино, в статията има само реторика и нито 1 факт или статистика. Я да поглегнем данните какво показват. Според Прозрачност без граници, Естония - страна от Източна Европа, е на 16-то място в света по корупция. ПОД Естония са Франция, Америка, Италия, Испания, и други страни от Европа.

  На 36-то и 37-то са Полшна, Литвания и Чехия. ПОД тях се нареждат Италия, Испания и Гърция. Значи какво излиза? В Западна Европа има ПОВЕЧЕ корупция от Източна Европа, така ли? Ако Чехия е страна управлявана от олигарси, какво е положението тогава във Франция, Италия, Испания и други западно европеиски стран?

  Както винаги, от ДВ данни, факти и статитиски няма да чуете. Само анти-ИЕ реторика. Тия са болни фанатици. Още ги влече нацизма. Утрепки скапани.

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3632 Весело

  "Как се става олигарх в Източна Европа"Лесно, въвеждаш демокраДция и капитализъм и вече имаш няколко милиона пчелички-работнички, които можеш да експлоатираш както и колкото си искаш, като след това не им плащаш, като това последното е узаконено.
  —цитат от коментар 5 на Taiga


  Начи същото като
  Комунизма ?!

  klimentm
 43. 43 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Каква им е дефиницията на ''олигарх''? Бабиш е демократично избран политик. Точе е забогатял по не-честен начин е друг въпрос. Според данните, в Чехия има по-малко корупция от колкото много западно европеиски страни. Що не го споменахте това? Как може да кажеш че Чехия се управлява от олигарси ако там има по-малко корупция? И също така, за кви иновации ще ми говори тоя? Какво по-точно е излязло от западна европа? Какво е излязло от франция, Италия или Англия? Особено през последните 30 години? Скаип примерно идва от Естония. Чехия произвеждат Шкода. Какво произвежда Португалия?

 44. 44 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#33] от "vadrigar":
  +++

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  На бившите соц страни им беше виновен комунистическия режим, а сега им е виновен ЕС !!
  —цитат от коментар 16 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  А на Гърция кой и е виновен? ;)

  Не че нещо, ама Чехия отдавна изпревари Гърция по стандарт на живот. :)

  Наред са Португалия, Испания, Италия и Франция. :)

  Горните имат сериозни дългове и няма да се учудя ако един ден се сринат ей така изведнъж по подобие на Гърция. Но па те си нямат олигарски, а имат политици дето мислят за народа. :)

 46. 46 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 501 Любопитно

  [quote"]Колко пъти си си лягал гладен?[/quote]
  Колко сега си лягат гладни?!??
  Хайде, напишете и дивотията за професори,които ровят по кофите,че да е пълна картинката!:))))
  ( ей,ама,понякога наистина сте като" желязо-въглеродна сплав със съдържание на въглерод (С) от 2,14% до 6,67%. и бива бяла и сива. ):))))

 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  "Патриотична корупция": Как се става олигарх в Източна Европа"

  Отговорът е пост и лесен. Когато си бил от тайните служби на комунистическия репресивен апарат или си бил от висшата номенклатура на тоталитарната управляваща комунистическа партия. Чешкият министър председател Андрей Бабиш е от тези среди. Жалко е , че либерална Европа прие тези хора, виновни за много престъпления в собствените си страни , за нормални политически и бизнес партньори. Една от причината за кризата в ЕС е неосъждането на комунизма като практика и идеология така , както беше осъден нацизма и фашизма след ВСВ.

 48. 48 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Каквото и да се говори за Бабиш, той поне разбира от мениджмънт, финанси и управление и по тази причина все още е премиер на Чехия. Ако ще правим аналогии с БГ комунистите Бабиш е една доста по успяла и добра версия на Сашка безуханова (която въпреки, че е комунистка и номенклатура направи доста добри неща за България.).

 49. 49 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Ние, източноевропейците, вече догонваме Запада .."

  Вие, източноевропейците да. Ние в Тиковстан изоставаме дори от Румъния като доходи и БВП на човек. Затънали сме в стабилността!

 50. 50 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#41] от "happystory":

  Я ми дй пример с някой олигарх в Италия да кажем, че познавам горе-долу ситуацията там. И не ми казвай Берлускони, щото него го осъдиха и извадиха от политиката, когато беше най-силен.

  Все едно сега Цацаров да осъди Бай.Х. и то ефективно. Прасчо ще осиротее.

  Индексите за корупция не показват ефективността на борбата с нея. Нито нивото на корупция.

  Във тия държави, които посочваш Италия, Франция, Испания има ефективни антикорупционни механизми, за разлика от България. И независима съдебна система!

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#47] от "tacheaux":
  Точно - първо Западът отказа да осъди комунистическите престъпления ,както нацистките.
  Второ - докато пред обикновените източноевропейци бяха пуснали "стъклената стена" и им слагаха черни печати по границата, всички червени перачи на пари от Източна Европа и Русия ,се разхождаха безпрепятствено на Запада, въртяха далавери и си купуваха имоти за милиони.
  Трето- натъпка гушата им с еврофондове и укрепи властта им . Западът постави далаверата с тези престъпници над сигурността си и затова сега ще бере горчиви плодове.

 53. 53 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 979 Весело

  Еха, колкото е забавно да се четат пасквилите "колко е зле в Източна Европа и кви гадни примати я населяват" на дойчевелето, дваж по-забавно е хоровият вой на лиляво-червената дружинка "още по-зле е даже, у нас е по-по-най-зле от всичките Африки по всичките земни кълбета".
  Едничко сал Ръдановото Знаме пръска либералдемократична светлина с цветовете на дъгата, ама обетованият Брюксел е далеч, джобът на съиздателя не е бездънен и тя едва мъждука в балканския мрак........

  Знанието е сила, информацията - власт
 54. 54 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#50] от "idiotstavrev":

  Ако има ефективна борба с корупцията там тогава защо са по-корумпирани от почти всички страни то ИЕ част от ЕС?

  Какво разбираш под олигарх? Напиши в интернет ''мафия италия'' и гледаи репортажи. В южна Италия примерно мафията е навсякаде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK