Санитарен кордон около крайнодесните: Европарламентът започва разпределяне на силите

Санитарен кордон около крайнодесните: Европарламентът започва разпределяне на силите

© ReutersСлед изборите, създали най-фрагментирания Европейски парламент досега, днес новите евродепутати се събират на първата си сесия. Тя ще започне на фона на продължаващата несигурност около номинациите за председатели на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейската централна банка и за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. След като вчера лидерите не успяха да постигнат споразумение въпреки рекордно дълго продължилите разговори, днес те ще се срещнат в нов опит за сделка (повече четете тук).


В сряда евродепутатите ще трябва да изберат новия председател на европарламента, както и 14 зам.-председатели. В следващите седмици, комисиите ще проведат първите си срещи, за да изберат своите председатели и зам.-председатели. А това коя група коя комисия ще оглави ще има ключово значение за политиките, които ще се преследват през следващите пет години.


Риск от безизходица


Ако лидерите не успят да постигнат сделка днес за целия пакет, сцената ще бъде открита за широка надпревара за поста председател на Европейския парламент, като кандидатите няма да бъдат ограничен от никакво друго споразумение, коментира "Политико".
Ако председателския пост на европарламента бъде разпределен преди останалите, това допълнително ще усложни разговорите. Според договорите на ЕС лидерите трябва да се стремят към баланс при запълването на висшите позиции, взимайки предвид няколко фактора, сред които принадлежност към определена политическа група, география, пол.


Ето защо, ако парламентът действа първи, това вероятно ще ограничи опциите на лидерите за запълване на останалите позиции – председатели на Европейската комисия, на Европейския съвет, на Европейската централна банка и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Кой ще оглави ЕЦБ е малко по-далечен въпрос заради специалните умения, които се изискват, и независимостта на банката, но националността на кандидата все пак е фактор.


Ако сделка няма и Европейският парламент също реши да отложи избора на председателя си (второто е много малко вероятно), до края на юли има още една възможност за взимане на решенията - втората сесия на парламента в седмицата, започваща на 15 юли. Вчера се появи информация, че именно за тази дата лидерите ще отложат решението си. Това обаче създава риск от блокиране на сформирането на групи и комисия и на цялата работа на Европейския парламент и комисията.


Политически пазарлъци


Още преди днешната откриваща сесия политическите групи в новия Европейски парламент започнаха да обсъждат висшите позиции в институцията, предаде EurActiv. На вътрешна среща, проведена миналата сряда, всяка политическа група заяви първите си желания за позициите председатели и зам.-председатели на 20-те комисии в парламента.


Според вътрешен документ, видян от изданието, Европейската народна партия, която спечели най-много гласове на евроизборите, иска да оглави две от най-важните комисии – по външни работи и по промишленост, изследвания и енергетика, както и тези по култура, развитие, конституционни въпроси, петиции и бюджетен контрол.


Това кой ще бъде избран за председател на европарламента обаче може да повлияе на споразумението за разпределение на председателските постове в комисиите.


Източник от ЕНП каза, че делегацията на германските християндемократи обикновено взима комисията по външни работи, а промишлената може да остане за досегашния председател на Европейския парламент Антонио Таяни, който бе еврокомисар по промишлеността във втората комисия на Жозе Мануел Барозу.


Групата на социалистите и демократите иска да оглави комисията по икономически и парични въпроси, както и тези по международна търговия, граждански свободи и правосъдие, права на жените и подкомисията по човешки права.


Либералите от "Обнови Европа" искат голямата комисия за околна среда и здраве и по-малката, занимаваща се с рибарство, както и тази по отбрана.


Четвъртата по големина група, Зелените, иска да оглави комисията по транспорт и тази по вътрешен пазар.


Новосформираната крайнодясна "Идентичност и демокрация" настоява за комисиите по земеделие и развитие на селските райони и по правни въпроси. Изглежда обаче, другите групи са готови да приложат "санитарен кордон" срещу крайната десница, попречвайки й да заеме ключови позиции в европарламента. Тази тактика е била използвана и в миналото. Ако кандидатите на "Идентичност и демокрация"за председателските позиции бъдат отхвърлени от съответните комисии, това би значело, че ще има две свободни високопоставени позиции.


Групата Европейски консерватори и реформисти поиска комисията по бюджет, която ще има ключова роля за оформянето на следващата многогодишна финансова рамка на съюза, както и тази по заетост и социални въпроси.


Левите от Европейска обединена левица/Северна зелена левица ще предложат свой представител за комисията по регионално развитие.


Комисиите изменят законодателни предложения чрез гласуване на доклади, предлагане на изменения в пленарна зала, и чрез назначаването на преговорни екипи за провеждане на разговори за законодателството със Съвета на ЕС, представляващ държавите членки. Те приемат също доклади по собствена инициатива, организират изслушвания с участието на експерти и контролират останалите органи и институции на ЕС. Политическият състав на комисиите отразява състава на парламента като цяло.


Как се избира новият председател


Кандидатури за председател могат да издигат политическите групи или група от най-малко 1/20 от членове на Европейския парламент, т.е. 38 евродепутати. Гласуването е тайно.


Членовете на европарламента гласуват с отбелязване на името на своя предпочитан кандидат на бюлетината и пускането й в урната. Този процес ще се извърши под контрола на осем преброители, избрани чрез жребий сред членовете на институцията. За да бъде избран, кандидатът трябва да е събрал абсолютно мнозинство от валидно подадените гласове, т.е. 50% плюс един. Празните или невалидните бюлетини не се преброяват при изчисляване на необходимото мнозинство.


Ако на първия тур не бъде избран кандидат, същите или нови кандидатури могат да бъдат издигнати за втори тур за гласуване при същите условия. Може да се проведе и трети тур, ако е необходимо, отново при същите условия.


Ако нито един кандидат не е избран при третото гласуване, двамата кандидати, получили най-много гласове при това гласуване, участват в четвърто гласуване, при което печели кандидатът, получил по-голям брой гласове.


Задачите


Европейският парламент избира председателя на еврокомисията. Първата възможност за това е втората сесия през юли (15-18 юли). Държавите членки номинират кандидат за поста, като при това се съобразяват с резултатите от европейските избори. След това парламентът трябва да одобри новия председател на Европейската комисия с абсолютно мнозинство (половината от всички членове на ЕП плюс един). Ако кандидатът не получи необходимото мнозинство, държавите членки трябва да предложат друг кандидат в рамките на един месец (Европейският съвет взема решението си с квалифицирано мнозинство).


За изборите през 2014 г. парламентът въведе системата на водещи кандидати. Тогава всяка европейска политическа партия предложи кандидат за председател на комисията и партията, спечелила най-много места в парламента и можеща да събере мнозинство в парламента, предложи кандидата на парламента за председател на комисията. Сега обаче именно тази процедура е в основата на споровете за разпределяне на висшите постове (повече четете тук).


Еврокомисарите


Съветът в съгласие с новоизбрания председател на комисията приема списък от кандидати за еврокомисари - по един за всяка държава членка. Номинираните се явяват пред парламентарните комисии в съответните им области на компетентност. Всяка комисия след това се събира за изготвяне на оценка на експертния опит и представянето на кандидата, която се изпраща до председателя на парламента. В миналото отрицателна оценка е карала кандидатите да се оттеглят от процедурата. След това комисията като цяло, включително председателят на комисията и върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, трябва да бъде одобрена с единно гласуване от парламента.


След като председателят и членовете на комисията бъдат одобрени от парламента, те се назначават официално от Европейския съвет, който действа с квалифицирано мнозинство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Защо?
  Защо трябва да има "санитарен кордон"?
  Какво толкова ужасно, античовешко и непростимо искат или представляват така наречените "крайнодесни"?

  Аз вчера чух от устата на Ска Келер, че тъй като до момента не се обсъждало сериозно името на жена сред четирите висши поста в ЕС, значи" повече от половината европейци няма да са представени".
  Кой друг е казал нещо толкова малоумно, например???

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  При толкова много фракции няма как да се мине без унизителни пазарлъци. В същото време се мъчим да показваме сила и организираност - имало кордон около...десните.
  Самият факт, че забравихте за мигрантските квоти вече е победа на десните.

  Еретик
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Точно така- кафявото в сифона на историята!!!

 4. 4 Профил на uje32596582
  uje32596582
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нацистите пак хленчат.

 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Правилно! Тотална изолация! И без това ще намаляват с всеки избори.

 6. 6 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  Хохохохо!

  Левандурите и зелените вече пяна им избива от яд и безсилие :) :) :)

  Явно соца не си е отишъл, толкова хора тук подкрепят социалистите, зелените и откровените левандури.
  И тези се пишат десни и прогресивни :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 7. 7 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Кунсервите зад борда. Как беше - музика за ушите, вой? Как беше бе?

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Де да имаше санитарен коридор и около крайно левите, ама ей на, няма, и се напълни Европа с мамини любимци с тъмен цвят, всичкото инжинери и доктори. Те ще ни работят и хрантутят, ние ще си лежим на социала. Благодарим левандури.

  Иначе е забележително как заради някой лев от грантове Дневничето директно си плюе на лицето. Уж медия, защитаваща свободния пазар и конкуренция (десни идеи), пък постоянно пропагандираща левичарството. Явно на приказки защитават свободния пазар, ама на практика не могат да оцелеят на него, та каквото каже спонсора, такава позиция защитават. Свободна медия отдавна няма, точно както и при онези кафявите, които постоянно оплюват.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Постове, постове, постове...
  После защо има Брексит...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Разбирайте така- меркелистите от ЕНП и ПЕС в пореден опит да спасят каквото могат от изгубеното си удобно мнозинство , като се пазарят с всеки- Зелени, левичарите - либерали на Макрон и т.н. Всичко трябва да мине през гласуване в ЕП, а там вече има сериозна ОПОЗИЦИЯ !

  Резултатът ще е поредната срамна търговия " ти на мен , аз на теб", без всякакви политически принципи, без стратегия. Познайте каква политика ПРЕДПОЛАГА този тюрлюгювеч в следващите години?

  Така стигаме до извода, който повтаряме отдавна - меркелизмът е главната опасност за Европа !

 11. 11 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  "Какво толкова ужасно, античовешко и непростимо искат или представляват така наречените "крайнодесни"?"

  Мда, ето кой не е учил история на Европа.
  Връщаш лентата назад едни 80-100 години или 2 човешки поколения и ще си отговориш на вепроса каква е потенциалната опасност. Ако това ти е трудно шросто погледни само 30 години назад и малко на запад от България...

  Модератора е неадекватен!
 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  "Групата на социалистите и демократите иска да оглави комисията по икономически и парични въпроси, както и тези по международна търговия, граждански свободи и правосъдие, права на жените и подкомисията по човешки права."
  Както винаги нео-комунетата искат най милото за тях - готовите парички.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Весело

  "Санитарен кордон около крайнодесните: Европарламентът започва разпределяне на силите"

  Правилно са постъпили останалите европейски партии. Крайнодесните депутати и групи трябва да бъдат тотално изолирани и игнорирани. 5 години ще бъдат една креслива опозиция от която не зависи нищо.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Да не чудят що следващия път ще имат още повече гласове :)

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Връщаш лентата назад едни 80-100 години или 2 човешки поколения и ще си отговориш на вепроса каква е потенциалната опасност. Ако това ти е трудно шросто погледни само 30 години назад и малко на запад от България...
  —цитат от коментар 11 на Ivan_


  Бъркаш много сериозно нещата и ги вадиш извън контекста. :)

  Като се върнеш 100 год назад виждаш едни европейски държави колонизатори и една Германия изолирана. Логично е и тя да поиска дял от баницата. :)

  В момента към война ни тикат точно политиците от статуквото, защото смятат че техните действия са единствени правилни и трябва да бъде така както те казват. Което няма голяма разлика между тях и следващия строй възникнал в СССР.

 16. 16 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":"Какво толкова ужасно, античовешко и непростимо искат или представляват така наречените "крайнодесни"?"Мда, ето кой не е учил история на Европа.Връщаш лентата назад едни 80-100 години или 2 човешки поколения и ще си отговориш на вепроса каква е потенциалната опасност. Ако това ти е трудно шросто погледни само 30 години назад и малко на запад от България...
  —цитат от коментар 11 на Ivan_


  И колко си напъва главичката да измислиш тази глупост? Ако върнем лентата и правим копи пейст, то националсоциалистите са били най-голямата опасност.
  А да не говорим, че термина крайнодесни го наложиха мейнстрийм медиите, предимно ляво ориентираните както и вресливите нпо-та.
  Не са нито толкова десни - както републиканците в САЩ например, нито толкова крайни. Основната им позиция е контролирана миграция, а не широко отворени врати , както и повече защита за гражданите на Европа.
  В противовес на искането на зелените и социалистите(особено зелените) за колкото може повече мигранти.
  Европейците винаги са залитали по соца, независимо от катастрофалните резултати в Източна Европа, Куба, Венецуела :).
  Който е по-тъп, мързелив, статичен, непредприемчив - рано или късно опира до левите идеи. А младата генерация В Европа масово завършва такива блестащи специалности като социална антропология, джендър науки...
  Няма кой да работи, всики ще стават социално ангажирани инфлуенсъри и инсайдери :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Изглежда обаче, другите групи са готови да приложат "санитарен кордон" срещу крайната десница, попречвайки й да заеме ключови позиции в европарламента. Тази тактика е била използвана и в миналото. Ако кандидатите на "Идентичност и демокрация"за председателските позиции бъдат отхвърлени от съответните комисии, това би значело, че ще има две свободни високопоставени позиции.
  *
  И защо? тези депутати представляват част от европейските граждани и не е демократично да бъдат изключвани от разпределението на постовете.

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  Ако ще да е Ска Келер на някой важен пост по-добре да няма жени.

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":"Какво толкова ужасно, античовешко и непростимо искат или представляват така наречените "крайнодесни"?"Мда, ето кой не е учил история на Европа.Връщаш лентата назад едни 80-100 години или 2 човешки поколения и ще си отговориш на вепроса каква е потенциалната опасност. Ако това ти е трудно шросто погледни само 30 години назад и малко на запад от България...
  —цитат от коментар 11 на Ivan_


  Нека за миг предположим, че познавам доста добре историята на Европа.
  Нека също така предположим, че в европарламента в момента едва ли има и петима души, чиито възгледи дори далечно се доближават до нацизма.
  Тогава какво правим?
  Коалиция със Ска Келер?
  Добре, че Корбин поне ще се изнесе, та няма и с него да се коалират!

  Доброто е заразно
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  кафявото е в сифона на историята от 75 години таваришшшш,
  до вчера комунисти,днеска глобалисти утре всички в джамията ,смешници ,кога ще се научите да мислите

 21. 21 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#5] от "LiberalToTheBones":

  алаху акбар,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK