Германката Урсула фон дер Лайен е предложението на 28-те лидери за наследник на Юнкер

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенЕвропейският съвет на 28-те лидери на страните от ЕС постигна споразумение кого да предложи за водещите постове в съюза. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен е изненадващото име за наследник на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия. Тя ще бъде и първата жена, начело на Комисията.


Белгийският премиер в оставка Шарл Мишел ще заеме мястото на Доналд Туск като председател на Европейския съвет. Французойката Кристин Лагард, изпълнителен директор на Международния валутен фонд, ще стане управител на Европейската централна банка, макар че е бивш финансов министър, но никога не е била банкер. Испанецът Жозеп Борел ще поеме външната политика на съюза.


Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, е предложен да ръководи за половин мандат (2.5 години) Европейския парламент.
"Ние бихме го подкрепили, а това че е българин за нас е чест и гордост и с две ръце ще гласуваме за него. Нищо, че в България собствената му партия не го харесва", каза след срещата премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че предложението на ръководство на Европейския парламент е само препоръчително, тъй като е право на евродепутатите да посочат и изберат своите лидери. "Водещите кандидати се провалиха", добави той.


Германката Урсула фон дер Лайен е предложението на 28-те лидери за наследник на Юнкер

© Правителствена Информационна Служба


Половин час преди това Манфред Вебер обяви, че вече не е водещ кандидат на Европейската народна партия, което бе изтълкувано като сигнал, че в Брюксел има сделка и че с оттеглянето си открива път за Урсула фон дер Лайен. "Тук миналият септември започна моят път като водещ кандидат, тук и приключва. Ще продължа борбата си за демократична Европа. За мен беше чест да се заема с тази задача от името на ЕНП и за Европа."


Какво следва в Европарламента


Предложението бе направено след най-продължителното в историята заседание на националните лидери и малко преди в 22 часа (23 часа българско време) да изтече срокът за определяне кого предлагат те за водещите постове. Европейският парламент се надяваше до 23 часа (полунощ) днес да определи своя председател и от Страсбург предупредиха, че ако не получат позицията на Европейския съвет, ще си изберат ръководството в сряда без да чакат повече.


Евродепутатите трябва да одобрят предложения им от държавните лидери пакет или да поискат ново име за председател на Европейската комисия. Ако Фон дер Лайен получи мандат от Европейския парламент, тя трябва да поиска от правителството на всяка страна да ѝ предложи свой еврокомисар за новия екип. Ресорите се определят според визията на председателя и квалификацията на националните кандидати. Предложените еврокомисари преминават през изслушване в ресорните комисии на Европарламента и одобряване на кандидатурата им.


Този процес ще започне най-рано през септември (август е време за почивка) и ако няма забавяне и проблеми, новата Европейска комисия трябва да заработи от 1 ноември.


Шарл Мишел

© Reuters

Шарл Мишел


Ето пакета, договорен днес в Брюксел


Председател на Европейската комисия: Урсула фон дер Лайен 🇩🇪 (ЕНП)


Председател на Европейския съвет: Шарл Мишел 🇧🇪 (либерал от "Обнови Европа")


Външни отношения на ЕС: Жозеп Борел 🇪🇸 (Социалисти и демократи)


Председатели на Европейския парламент: Манфред Вебер 🇩🇪 (ЕНП) и Сергей Станишев 🇧🇬 (Социалисти и демократи) по половин мандат


Европейска централна банка: Кристин Лагард 🇫🇷


Зам-председатели на Европейската комисия: Маргрете Вестагер 🇩🇰 ("Обнови Европа"), Франс Тимерманс 🇳🇱 и Марош Шефчович 🇸🇰 (Социалисти и демократи).


Едно нещо е сигурно - че този вариант погребва механизма за водещите кандидати на големите партийни семейства в ЕС, макар че по принцип Европейският съвет не е длъжен да го използва, а само да се съобрази с резултатите от избора на европейците.


Едно нещо е несигурно - дали предложението на 28-те лидери ще бъде одобрено от Европейския парламент, включително защото той е с различна партийна структура от тази на съвета на държавните глави.


Доналд Туск

© Reuters

Доналд Туск


Щефан Лайферт, кореспондент на ZDF в Брюксел, съобщи, че първата реакция на депутати християндемократи в Страсбург била, че този сценарий е "скандален" и "няма да има мнозинство за одобряването му". Причината била, че само двама председател на Еврокомисията и половин мандат председател на Европарламента за Манфред Вебер е твърде малко за партията, спечелила евроизборите.


"Социалисти и демократи" в Европейския парламент също са "силно разочаровани от предложението", заяви техният лидер Ираче Гарсия в Страсбург. "Групата ни остава твърдо в защита на европейската демокрация и на процеса за водещите кандидати, която не желаем да умре. Неприемливо е популистки правителства, участващи в Европейския съвет, да изключват най-добрия кандидат (бел.ред. - социалистът Франс Тимерманс), само защото е защитил върховенството на закона и общите ни европейски ценности", допълни тя, имайки предвид предимно Полша, Унгария и Италия.


Репортери съобщават от Страсбург, че лявоцентристите смятали, че Фон Лайен е с възгледи на "ястреб" заради подкрепата ѝ за армия на ЕС, а Сергей Станишев бил фигура, която внася разцепление в групата. Те също са недоволни от пренебрегването на механизма за водещи кандидати в лицето на "понижаването" на техния Франс Тимерманс до позицията, която заемаше и досега - зам.-председател на Европейската комисия.


Ангела Меркел рискува да взриви собствената си управляваща коалиция и правителство, включително защото се е отказала от Йенс Вайдман като кандидат за управител на Европейската централна банка. Така Вайдман остава начело на германската централна банка Бундесбанк и няма да има гласуване за нов управител, т.е. социалдемократите губят шанс да повлияят на избора. Тази нощ в Берлин ще трябва много усилено да убеждават социалдемократите да подкрепят утре в Европейския парламент предложението на Европейския съвет.


Според непотвърдени съобщения от Съвета в Брюксел, за да избегне формални обвинения в правителството си Меркел се е въздъжала при гласуването.


Кристин Лагард

© Reuters

Кристин Лагард


От друга страна, механизмът за водещите кандидати не бива да бъде надценяван, защото едва ли са много хората в 28-те страни е гласували на 23-26 май с идея, че вотът им е за Манфред Вебер, Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер или Ска Келер. Сегашната ситуация може да засили призивите на поддръжниците на този механизъм следващия път на евроизборите да има общоевропейска листа с водещ кандидат на всяка от политическите групи, защото тогава и легитимността на желаещият да оглави Европейската комисия ще е несравнимо по-голяма.


Сглобяването на одобрения днес пакет бе нарачено от медиите "судоку върху домино" като илюстрация колко сложно се е оказалобалансирането на всички интереси. Но компромисът, от който никой не е щастлив, е и единствено възможният към момента.


Това бе третият ден от разговорите, посветени на разпределянето на висшите постове в ЕС. Вчера по обед, след близо 20 часа преговори, лидерите прекъснаха срещата и тя бе отложена за вторник. Днешната среща също започна със значително закъснение заради продължили дълго време консултации по отделно.


Лидерите на 28-те държави членки изглеждаха близо до сделка в понеделник, а дипломати заявиха, че холандският социалист Франс Тимерманс е сочен като най-вероятният кандидат за председател на Европейската комисия. Съпротивата срещу номинацията на Тимерманс (досега зам.-председател на ЕК, отговарящ за върховенството на закона) дойде главно от Италия и страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), както и от дясноцентристката Европейска народна партия, която искаше постът да е за нейния кандидат Манфред Вебер. ЕНП спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент през май.


Германският канцлер Ангела Меркел предизвика бунт в ЕНП, след като през уикенда на форума на върха на Г-20 се договори с още няколко страни (Франция, Холандия и Испания) Тимерманс да наследи Жан-Клод Юнкер.


Урсула фон дер Лейен

© Reuters

Урсула фон дер Лейен


Коя е Урсула фон дер Лайен?


Министър на отбраната на Германия е от 2013 г. и ръководител с противоречива репутация сред германците. Тя говори английски и френски, радва се на симпатиите на Еманюел Макрон и ще бъде първата жена начело на Европейската комисия.


Но през декември опозиционни депутати от Бундестага решиха срещу нея да започне парламентарно разследване за начина, по който министерството е раздавало апетитни поръчки. Опонентите ѝ я наричат "най-слабият министър в правителството".


Стана известна с призива си за европейска армия и многократно похвали доброто сътрудничество с Франция, припомня EurActiv. В отговор на миграцията нейната стратегия бе да се окаже военна подкрепа на трети страни, особено в африканския пустинен район Сахел, както да се засилят спасителните мисии в Средиземно море. Многократно разкритикува Италия, че "саботира" спасителните кораби.


Визията й за Европа включва допълнителна интеграция на европейските парламенти. В коментар за германския вестник "Ханделсблат" по-рано тази година написа: "Използването на военна сила е от толкова фундаментално значение за всички европейски държави, че изисква възможно най-широка легитимност". Ограничаването на участието на националните парламенти, целящо по-бързо взимане на решения, би било контрапродуктивно, допълни тя.


Преди да стане министър на отбраната тя ръководеше министерството на труда. Близък съюзник е на Ангела Меркел, отбелязва "Политико". Тя е единственият министър, служил без прекъсване в кабинета на Меркел, откакто тя стана канцлер през 2005 г.


В миналото е говорила за мечтата си за федералистки Европейски съюз.


Защо се спореше за председателя на Еврокомисията?


В миналото държавните и правителствени ръководители можеха да определят кой да оглави Еврокомисията при затворени врати, но това вече не е възможно. На евроизборите през 2014 г. Европейският парламент разви т.нар. модел с водещия кандидат от разпоредба в Лисабонския договор. Той значи, че единствено политик, който е обявил кандидатурата си за позицията преди евроизборите може да бъде избран. Затова почти всички групи в Европейския парламент излъчиха свои водещи кандидати преди изборите, а институцията многократно настоя, че ще подкрепи само един от тях за председател на Еврокомисията.


Според Договора за ЕС Европейският съвет предлага кандидат на Европейския парламент, взимайки предвид резултатите от европейските избори и след консултация с политическите сили в Европарламента. След това председателят на Европейската комисия се избира с мнозинство в Европейския парламент. Тоест в Европейския съвет е необходимо мнозинство от най-малко 21 от 28-те държави членки, представляващи 65% или повече от населението на блока, а в Европейския парламент определеният за председател на ЕК се нуждае от 376 гласа в своя подкрепа.


Някои държави, начело с Франция, бяха срещу системата с водещия кандидат. Макрон бе сред защитниците на транснационалните листи за евроизборите и казваше, че без тях моделът с водещия кандидат няма да работи. Според него освен това Вебер, който оглавява групата на ЕНП в Европейския парламент, не беше подходящ за позицията, защото няма опит в ръководене на правителство.


За предложението на премиера Бойко Борисов хърватският му колега Андрей Пленкович да е председател на Европейската комисия четете тук.


Какво коментира Борисов за отхвърленото от него предложение Мария Габриел да е върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (238)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Има седем деца, преди някой да попита.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Има силно либерално и социалистическо присъствие, което е много добре.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  Това няма никакво значение. Имала мерак - направила, нейна си работа :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  "Германката Урсула фон дер Лайен е предложението на 28-те лидери за наследник на Юнкер"

  Каквото и да си говорим Германия пак "ще командва парада" в Европа-логично!

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Е щом Сергея е Председател на Европейския парламент тури му пепел на тоя съюз. КПСС-БКП-КПСС-БКП. Тържества на Бузлуджа, овладяхме ЕС ,другари, БКП има ДНК вече инсталирана там. Мухин rules...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1016 Неутрално
 7. 7 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Любопитно

  Дневник, предполагам, че сте много, много (НЕПРИЯТНО) изненадани от развитието на ситуацията...

  Защото се случва нещо много, много важно. А именно, Вишеградската четворка+ Италия+ още няколко страни, торпилириха Тимерманс.

  И най-вероятно, България нямаше да има проблеми с Тимерманс, но вишеградци (не България) направиха така, че всеки следващ комисар, който се занимава със съдебната система на страните членки, ще мисли поне пет пъти, преди да реши да критикува някоя страна заради съдебната и система.

  Тоест, Тимерманс си научи урока и сега ще смени ресора, ще е комисар по индустрията и няма да се занимава повече със съдебните системи на страните от Централна и Източна Европа.

  И защото хората в Брюксел са амбициозни, не мисля, че ще има много смели хора, които открито и остро ще критикуват Унгария, Полша, Чехия, България или Румъния в новата комисия.

  Предполагам, че разбирате това какво значи за България...

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Министър на Бундесвера. Интересно. Поръчвам си парад на Леопарди на Красня площадь.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Напълно е подходяща. Редовен гост на срещите на кръжеца Билдерберг. Винаги е била министър на нещо, независимо на какво. Всичко, до което се е докоснала, е изсъхнало. Навсякъде я съпровождат финансови скандали. Оказа се, че на Бундесвера не достигат 30 милиарда, поради което не е в състояние да изпълнява съюзническите си задължение. Стигна се дотам, войници от Бундесвера да участват в учения с дръжки на метли вместо автомати. Да, крайно време е пак да бъде повишена!

  (Това го написах по една друга статия, където не беше съвсем по темата. Но темата е важна, така че... копи... пейст...)

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Весело

  Техноимпексова се пука по "шевовете" от яд...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#7] от "rwn":

  Глупости.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Все още си мисля че Барние беше по добрата идея , но и от това съм доволен.На досегашния си пост се справи прилично /предвид обстоятелствата/.Отделно че това е добра новина за сътрудничеството с французите по проекта FCAS и други.
  Също съм доволен и от поста на Борел.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 537 Неутрално
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4809 Весело

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  и бойко ти !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на mls35596647
  mls35596647
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напълно е подходяща. Редовен гост на срещите на кръжеца Билдерберг. Винаги е била министър на нещо, независимо на какво. Всичко, до което се е докоснала, е изсъхнало. Навсякъде я съпровождат финансови скандали. Оказа се, че на Бундесвера не достигат 30 милиарда, поради което не е в състояние да изпълнява съюзническите си задължение. Стигна се дотам, войници от Бундесвера да участват в учения с дръжки на метли вместо автомати. Да, крайно време е пак да бъде повишена!(Това го написах по една друга статия, където не беше съвсем по темата. Но темата е важна, така че... копи... пейст...)
  —цитат от коментар 9 на zyb18561487


  Нацитата пак хленчат. Къде е Орбанчо бе? Жена бе, жена....

 16. 16 Профил на fsy11546314
  fsy11546314
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Страхотно е, че в крайна сметка са се разбрали да предложат две жени, и то на толкова високи постове!

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Ако плъхчо пробие Корни да си стяга багажа на село да поязди...

 18. 18 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Айде свърши се драмата.

  Важното е, че биха шута на Вебер. Бай.Х. си мисли, че нещата ще са като преди, щом председателя на ЕК е от ЕНП, но аз си мисля, че няма да е така.

 19. 19 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Разстроено

  Жалко!
  А требеше да е великата българка Сталинка Георгиева!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 898 Весело

  Тук голямата новина е че Сергей Станишеф става съпредседател заедно с Манфред Вебер на Европейския парламент. Поне така си мисля...

 21. 21 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  face palm :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Най-после бял дим!

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "rwn":

  Хаха какви глупости от пропагандната централа в Банкя. Никой не слага българската съдебна система заедно с чешката или полската, колкото и да ви се иска.

  ТЕ НЯМАТ МОНИТОРНГ, НИЕ ИМАМЕ И ТОЙ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ!

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Хахаха! Страхотно! Фон дер Лайен в комплект със сергейко! Честито!

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 352 Любопитно

  И още нещо важно.

  Добре отиграна ситуация с избягването /отказването на поста, които сега взима Жозеп Борел.

  Такъв горещ картоф не е за страна като България.

  Направо не ми се мисли какво го чака този човек.

  Първо, Косово. И въобще, диалог между Косово и Сърбия. А той идва от страна, която не е признала независимостта и...

  После, Иран.

  И после, Русия, Украйна и още и още.

  Въобще, браво на съветниците на Борисов. Този път го отиграха много, много добре. 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1726 Любопитно

  Кат гледам единодушните реакции из немските форуми са същите както щяха да са тука, ако беха избрали Цецка Цачева

 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3538 Весело

  Дневник, предполагам, че сте много, много (НЕПРИЯТНО) изненадани от развитието на ситуацията... Защото се случва нещо много, много важно. А именно, Вишеградската четворка+ Италия+ още няколко страни, торпилириха Тимерманс.И най-вероятно, България нямаше да има проблеми с Тимерманс, но вишеградци (не България) направиха така, че всеки следващ комисар, който се занимава със съдебната система на страните членки, ще мисли поне пет пъти, преди да реши да критикува някоя страна заради съдебната и система.Тоест, Тимерманс си научи урока и сега ще смени ресора, ще е комисар по индустрията и няма да се занимава повече със съдебните системи на страните от Централна и Източна Европа.И защото хората в Брюксел са амбициозни, не мисля, че ще има много смели хора, които открито и остро ще критикуват Унгария, Полша, Чехия, България или Румъния в новата комисия.Предполагам, че разбирате това какво значи за България...
  —цитат от коментар 7 на rwn

  И какво значи-довърши се де.

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4247 Неутрално

  " "Социалисти и демократи" в Европейския парламент също не изглежда доволна, защото репортери съобщават от Страсбург, че лявоцентристите смятали, че Фон Лейен е с възгледи на "ястреб" заради подкрепата ѝ за армия на ЕС, а Сергей Станишев бил фигура, която внася разцепление в групата. Те също са недоволни от пренебрегването на механизма за водещи кандидати в лицето на "понижаването" на техния Франс Тимерманс до позицията, която заемаше и досега - зам.-председател на Европейската комисия."

  Малко ме съмнява поредното екзотично предложение да стане факт в опитите на европейците да постигнат траен консенсус. Не броим децата на Урсула фон дер Лайен, просто тя се води като доста един слаб немски министър, а сега ще се предложи за най- важния пост в ЕС - председател на Европейската комисия.....Каква е логиката ?

 29. 29 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Всеки кандидат който ще е суров и безкомпросимен спрямо националистически-олигархично-номенклатурната-продажна-пропутинска и протръмпова тиня в Европа е мой кандидат.
  Няма никакво значение от кое партийно семейство е - въпросът е да се насочи и като с лазер да изгаря псевдонациоаналистическите, а всъщност подкупни евроазийски тумори, които са налазили Европа, която има само едно успешно бъдеще - либерална и федеративна.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 898 Весело

  "Ние бихме подкрепили, а това че е българин за нас е чест и гордост и с две ръце ще гласуваме за него. Нищо, че в България собствената му партия не го харесва", каза след срещата премиерът Бойко Борисов."

  Баце вкара нова дузпа на дрогарката Корнелия...

 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Тук:
  "Председатели на Европейския парламент: Манфред Вебер 🇩🇪 (ЕНП) и Сергей Станишев 🇧🇬 (Социалисти и демократи) по половин мандат"

  24 часа:
  "В този пакет Сергей Станишев бе обсъждан за председател на Европарламента. За него обаче ТУСК не споменава нищо."
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7539777

 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2835 Весело

  Как ли биха гласували чевените евродепутати :)

 33. 33 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 552 Весело

  #КОЙ предложи Станишев?
  #ОСТАВКА!!!

  Утре какво? Делян Пеевски на Европол?

  Бог да благослови Америка за България!
 34. 34 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Както предполагахме- меркелист до меркелиста, някои- злокачествени!
  Плюс необолшевикът Станишев, за цвят!

  Гледайте сега цирка при гласуването!😁😁😁

 35. 35 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#27] от "chicago514":

  Нищо не означава - симулирането на "експертност" забулена в тайнственост е характерно за партийната номенклатура във всяка авторитарна партия. Минава идеално пред матр'яла - да цъка с език и да вика "ура"!

 36. 36 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Интересно ще е и предложението Шарл Мишел да замести Туск.Лично аз знам малко за него но срещнах много позитивни коментари за него предвид че идва от Белгия и нейната традиционо разпокъсана политическа сцена.Опит който може би ще е полезен и сега при все по разкъсваната от противоречия Европа.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Както предполагахме- меркелист до меркелиста, някои- злокачествени!Плюс необолшевикът Станишев, за цвят!Гледайте сега цирка при гласуването!😁😁😁
  —цитат от коментар 34 на faeton.


  По-важно е путинославните са изолирани.А какви мечти имаше , как ще има взрив на путинославни консерватори. А

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 514 Гневно

  Мдааа,тая "оправи"немската армия,навря я в куч. г..Сега ще ръководи ЕС за награда.Ей такива простотии, ще разтурят съюза.Начело застават хора без визия,лидерски способности,идеи и кураж,затова пък са дялани партийни кадри и послушковци.После се чудим що Европа никой не я бръсне за........да не повтарям Нюланд!

 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Тя говори английски и френски, радва се на симпатиите на Еманюел Макрон и ще бъде първата жена начело на Европейската комисия. .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Това, че е от ЕНП е добре! Партията победител, все пак взема най-високия пост!
  Това, че се радва на подкрепата на Макрон, е още по-добре, защото Германия и Франция трябва да бъдат съмишленици в най-решителните за Съюза моменти!
  А това че говори английски, френски и немски е нещо не само задължително, но и нормално за всеки политик, който се е заел сериозно с това поприще...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2353 Весело

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  Има седем деца, преди някой да попита.
  —цитат от коментар 1 на АзКлавдия


  Уместна забележка към всички, които се подиграваха на Меркел, Мей и Макрон, че нямат деца. "Как ще решават бъдещето на нашите деца политици, които самите те нямат деца!". Наследницата на Меркел - Анегрет Крамп-Каренбаур има три. Оттук нататък без повече философстване!

 41. 41 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 552 Весело

  Сега, ако бях на мястото на Протестна мрежа, Ранобудните студенти и Демократична България щях да оглавя протести на гражданското общество!
  #КОЙ?
  #ОСТАВКА!

  Ако се дърпат, значи пак прилагат "малък трик" :)

  Бог да благослови Америка за България!
 42. 42 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":и бойко ти !
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА


  Бойко е казал, че евродепутатите от ГЕРБ ще подкрепят Станишев. Кажи как ще гласуват бесепарските депутатчета? Носят се слухове, че Корнела е вдигнала кръвното.
  И още една лоша новина за теб - Кутев е изхвърлен от ръководството на БСП, бегай да видиш сега кой ще ти плаща за постовете във форума.

 43. 43 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  [quote#15:"mls35596647"][/quote]

  Абе дришльо, вчера са те регистрирали и вече викаш "нацита" на непознати.

  Всичко, което съм написал за Уши, го има документирано по сериозните вестници. Списъкът на поканените от Билдерберг може да се намери на Википедия и представлява много интересно четиво -- както с присъствията, така и с отсъствията.

  А това, че някой сериозен човек ще възразява срещу кандидатката само защото е жена, може да го измисли само дришльо като тебе. Както и да приравни сексизма с нацизма.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 44. 44 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#34] от "faeton.":

  Кеф ми е как фашистчетата като тебе се увъртат край оградата и обясняват колко е "кисело гроздето". А какви планове имаше, какви надежди за фашистки интернационал, а?!

 45. 45 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Както се очакваше, трите водещи партии си взеха парче от пая. Иначе нямаше да подкрепят пакета.

  ЕНП взима Председателя на ЕК и 1/2 от мандата на Председателя на ЕП.
  СД взима Външния министър на ЕС, 1/2 мандат на Председателя на ЕП и Зам.-председателя на ЕК.
  Либералите вземат Председателя на Европейския съвет и Зам.-председател на ЕК

  Всички останали - зелени, националисти и други - духат супата.

  На национално ниво също е имало добра търговска сделка
  Германия взима Председател на ЕК и 1/2 мандат Председател на ЕП
  Франция взима ЕЦБ
  Испания взима Външните работи
  Останалите постове са разпределени по партийна линия.

  За да се стигне до толкова компромиси, трябва голямо търгуване да е паднало. Резултатът е, че сега и вълкът е сит, и агнето е цяло. ЕНП бяха бламирани за Вебер, но все пак взеха Председателския пост. Либералите бяха решени да вземат парче от пицата заради своята подкрепа и го взеха. СД предадоха постовете да Председателите на ЕК и ЕП, но взеха останалите важни постове - Външните работи, двама зам-председатели на ЕК.

  И наш Серьожа стана Председател на Европейския Парламент. Защото е лидер на СД. Той е професионален партиен лидер. Цял живот това е работил. Никога един пирон не е забил. Павилион за цигари и вафли не е управлявал. Но затова пък вечно е лидер някъде. На тате Димитър Станишев синчето. Вечния комунистически храненик.

  Добрата новина от сделката е, че евроскептиците и профашистите, които толкова се каниха да "променят Европа", отново пиха студената вода. Големите партии ги зарязаха там в ъгъла да си говорят сами и си взеха отново мнозинството в ЕП. Едно наистина разумно и балансирано мнозинство - умерени и разумни дясна и лява партия плюс либерали за арбитър между тях. Крайните националисти нямат думата за нищо.

  Преди 5-6 години по време на бежанската криза някои бяха погребали Европейския съюз. След референдума за Брексит отново го погребваха. Да, ама не. Той е жив и няма намерение скоро за загива за нещастие на някои русофили.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 46. 46 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Весело

  "Ние бихме подкрепили ... с две ръце ще гласуваме... "Баце вкара нова дузпа на дрогарката Корнелия...
  —цитат от коментар 30 на palav_nik


  Бацето ви говореше за хърватския премиер преди обяд!
  Какво стана с това предложение на баце ви?
  Кой, освен самият хърватски премиер откликна положително на еднокнижното ви баце?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 47. 47 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Германката е в пъти по-добър избор от социалиста. От всеки социалист всъщност.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 48. 48 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Странна е гарнитурата. Немците се опитват да пробутат на Европа кандидатка, която е непродаваема в самата Германия. Испанците получават един външен министър, а това е все пак единствената страна, заедно с Португалия, която избра социалдемократи в голямо количество. В Холандия гласуваха за тях, защото се надяваха холандец да стане началник на Европа, а д Дания -- защото кандидатката обеща да е по-строга с имиграцията, така че тези две страни не ги броя. За социалдемократическия вот в Германия и Франция не питай... Така че, странно е.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 49. 49 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  По-добре Урсула, отколкото Тимерманс.

 50. 50 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Едно нещо е сигурно - че този вариант погребва механизма за водещите кандидати на големите партийни семейства в ЕС..."

  - Намирам го за нормално, защото механизма за водещите кандидати си е вождизъм. Считам, че ЕНП щеше да спечели повече ако беше излязла с програмата си, а говорители на тази програма трябваше да бъдат цял екип, покриващ всички основни постове в Европа.

 51. 51 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Урсула фон дер Лайен е решителна жена. Не е нейна вина, че като министър е била оставена без бюджет за Бундесвера. Говори и важните европейски езици. Имайте предвид че Манфред Вебер говори немски с явен баварски акцент. За председателя на ЕЦБ имам също добри впечатления. След Марио Драги всеки кандидат е прекрасен. Дано постегне еврото. За Сергей Станишев - поздравления! Висока чест за България и нека в този момент мислим преди всичко за България. След това ще го сравним с Манфред Вебер и ше го оценим..

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 52. 52 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хм- имам едно подозрение- да не би номинацията на станишев за Европарламента да е просто изтъргувана позиция за натиск над България да си променим конституцията чрез Велико Народно събрание и да ратифицираме ИК....Щото ако е така- по-добре България да е с орязано членство в ЕС, вместо да се случи гореописаното.

 53. 53 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1060 Неутрално  Другарката Лайнен " оправи " бундесвера и сега за награда ще и дадат да " оправи " и Европа. Само гинеколог все още не бяхме имали начело на Европа. 54. 54 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Бундесвера не е в цветущо положение, особено по специалността на съпруга ми, който им отказва на два пъти предложение за служба в него за определен срок + германска натурализация/ т.е. получаване на германско гражданство/.

 55. 55 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  И четиримата са хора, доказали се на отговорни постове: Германската министърка на отбраната, белгийският премиер, испанският министър на външните работи и ръководителката на Международния Валутен Фонд. Да ме прощават Мария Габриел и Кристалина Георгиева, макар втората да е безумно смела кариеристка и успешна в израстването си.

 56. 56 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Весело

  Дневник, предполагам, че сте много, много (НЕПРИЯТНО) изненадани от развитието на ситуацията... ...
  —цитат от коментар 7 на rwn


  Глупости!
  Дневник, това сме ние привържениците на проевропейската и пронатовската десница Демократична България!
  Не виждам някой един от нас да е неприятно изненадан.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 57. 57 Профил на mls35596647
  mls35596647
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "zyb18561487":

  Ма как ги разбираш нищата, кака.... Фашистчетата ко зеха? На двата домата краставицата. Салвинчу? Льо Пенчу? Кога ши го разпадате Европейския съюз?

 58. 58 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Йееей- кой “умник“ е поставил минус на мой коментар № 54- аз ли знам описаното в него или той?!

 59. 59 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  И четиримата са хора, доказали се на отговорни постове: Германската министърка на отбраната, белгийският премиер, испанският министър на външните работи и ръководителката на Международния Валутен Фонд. Да ме прощават Мария Габриел и Кристалина Георгиева, макар втората да е безумно смела кариеристка и успешна в израстването си.
  —цитат от коментар 55 на vankata1


  Ми там е работата, че дамата така се доказа като министърка на отбраната, та цяла Германия е потресена от новината. Читателските коментари са четирицифрени на брой.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2353 Весело

  До коментар [#46] от "Рим":

  "....Хич бай ти Ганьо опозиция става ли бе, момче...?"

 61. 61 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#31] от "plebs": продължение

  "Борисов: ГЕРБ ще подкрепим Станишев, ако бъде номиниран за председател на ЕП"
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7539789

  И обичайното видео - https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2474113292816726/

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  А това че говори английски, френски и немски е нещо не само задължително, но и нормално за всеки политик, който се е заел сериозно с това поприще.
  —цитат от коментар 39 на Рим


  Макрон бе против Вебер, защото не знаел френски (очаквам минуси, но Франция е фактор в ЕС, и съобразяването с Френската република е много важно).
  С Брекзит ролята на английския ще понамалее, за сметка на немския и френския, т.е. за всеки един, който ще търси лидерска позиция в ЕС ползването на 3 езика ще е задължително.

 63. 63 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Амиии- и да пишете милион минуса на мой коментар № 54- фактите са си факти- съпругът ми ОТКАЗА на 2 пъти да става техен служител! Германците имат доста пробойни в киберсигурността и това е факт. Нямат и достатъчният брой германски граждани със съответната специалност и/или ОНС, така, че- да са живи и здрави, но съпругът ми НЯМА да служи на германската държава, и НЯМА да стане германски гражданин.

 64. 64 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 539 Любопитно

  До коментар [#61] от "plebs":

  Интересен линк.Меркел е била единственият въздаржал се на гласуването?!!

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 65. 65 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 739 Весело

  ъпругът ми НЯМА да служи на германската държава, и НЯМА да стане германски гражданин.
  —цитат от коментар 63 на cmy12603507


  Цяла Германия е в национален траур.

  Понеже някакъв български ай-ти "специалист" с десетгодишен опит в някоя провинциална компютърна зала ще си седи в България.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 66. 66 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  И още нещо важно.Добре отиграна ситуация с избягването /отказването на поста, които сега взима Жозеп Борел. Въобще, браво на съветниците на Борисов. Този път го отиграха много, много добре.
  —цитат от коментар 25 на rwn


  Глупости!
  Няма и не е имало такава драма! Това беше някаква илюзорна активност на върхушката на герб и част от наивните им поклонници, за да видят българите че тиквата е там, разговаря от време на време с партньорите си (за ужас на преводачите) и че уж нещо от него зависи...
  Щом Меркел и Макрон не са коментирали тази кандидатура, значи този вариант е бил политическо менте по начало.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Най-невзрачната фигура е тази на председателя на Европейския парламент. Досегашният , италианецът Таяни, не се чуваше и не се виждаше, засенчен от Туск и Юнкер. Всъщност председателят на парламента е един шпикер , който дава думата на депутатите за изказване. Все пак , ако Сергейчо стане председател , това ще е голям плесник за Нинова , която не искаше той да става евродепутат.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 852 Весело

  германка е, изглежда добре, майка е на седем деца, аристократка, няма проблем. ще свърши работата :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 70. 70 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":
  —цитат от коментар 40 на Един препатил


  Дали имаш деца или не няма нищо общо с това какво можеш да сториш за цели държави. Хора, които имат деца, са избивали милиони, да не говоря за диктаторски режими и терор - явно така са виждали "визията за децата си"....Просто това е най-тъпото нещо, което може някой да каже.

 71. 71 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Весело

  До коментар [#46] от "Рим":"....Хич бай ти Ганьо опозиция става ли бе, момче...?"
  —цитат от коментар 60 на Един препатил


  Става, става, ама зорлем... От немай къде!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  За Сергей Станишев - поздравления! Не знам дали това е признание за България, или за самия Станишев? Май повече за Станишев, защото нито един от сегашното ръководство на страната не се вписва в Брюксел.
  Станишев допусна една голяма грешка - когато стана премиер направи един много голям компромис със съгласието за Тристранния съвет с Доган и Симеон, и обра негативите от съвместната работа с двамата.

 73. 73 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Тая закопа Бундесвера :)

  Дано не направи същото и с ЕС. :)

 74. 74 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 739 Весело

  Да припомним какво смята Урсула фон дер Лайен за путинова раша.

  На печелившите - честито - както се казва.

  https://www.youtube.com/watch?v=zvlh_955gWo

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 75. 75 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Ми там е работата, че дамата така се доказа като министърка на отбраната, та цяла Германия е потресена от новината. Читателските коментари са четирицифрени на брой.
  —цитат от коментар 59 на zyb18561487


  Предполагам, от една страна се радват че напуска това министерство. :)

  Обаче от друга им се плаче за ЕС като си помислят какви ги надроби. :)

 76. 76 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#61] от "plebs":Интересен линк.Меркел е била единственият въздаржал се на гласуването?!!
  —цитат от коментар 64 на Jalis Ironhammer


  До коментар [#64] от "Jalis Ironhammer":

  Нормално, Меркел беше готова да отстъпи ЕК на Тимерманс. ЕНП си отстоя правото.

 77. 77 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 739 Весело

  До коментар [#65] от "FourOhFive": Той не е просто “ИТ специалист“, а пиейчди по киберсигурност от ВА- България, факултет “Командно щабен“, смешнико....На теб не биха ти предложили и място за чистач във бундесвера....Имаш ли поне СТАНАГ,м?:)
  —цитат от коментар 68 на cmy12603507


  Гуспужа, да ви кажа, никой не се интересува от вас, от съпруга ви, от кокошките ви на село и прочие.

  Глейте си там провинциалното право и се радвайте на българското черноморие.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 78. 78 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1503 Любопитно

  Шарл Мишел е единственият от тази бюрократска пасмина, който не предизвиква антипатия.
  Невротичното деденце Пепе Боррей за външен министър? Хахааа. Този ще скара Европа с останалия свят, той първо говори, после мисли.
  За Станишев и Вебер, както за мъртъвци: нищо.

  Последната дума има Европарламентът, прогнозирам шоу.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 79. 79 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Тази е много, много зле!

 80. 80 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 940 Любопитно

  след всичките тези безпринципни схеми ,пазарлъци и задкулисни договорки ,британците имат всички основания да злорадстват и да потриват доволно ръце

 81. 81 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#77] от "FourOhFive": “....Гуспужа, да ви кажа, никой не се интересува от вас, от съпруга ви, от кокошките ви на село и прочие....“ Не живея на село, а в София, емигранте, и точно ТИ, без да познаваш съпруга ми, твърдиш лъжи за него. Коментарите ми са в пряка причинноследствена връзка с номинацията на урсула ван дер лайен за висш пост в ЕС. Точно по времето, когато ТЯ беше министър на военното им министерство, се случиха предложенията към съпруга ми. Така, че- пътувай си към приелата те като емигрант държава и не ми се отваряй много -много!

 82. 82 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1488 Разстроено

  Къф е този варел? А, нашето свръх подготвено Марче?

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 83. 83 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#77] от "FourOhFive": “...Глейте си там провинциалното право и се радвайте на българското черноморие....“ Смешник , имаме НЯКОЛКО жилищни имота като някои се намират в София, а друг- във Варна:)

 84. 84 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И четиримата са хора, доказали се на отговорни постове: Германската министърка на отбраната, белгийският премиер, испанският министър на външните работи и ръководителката на Международния Валутен Фонд. Да ме прощават Мария Габриел и Кристалина Георгиева, макар втората да е безумно смела кариеристка и успешна в израстването си.
  —цитат от коментар 55 на vankata1


  Мария Габриел и Кристанлина Георгиева не са предложения на нашата страна. А предложения на Вишеградската четворка и някои дргуи държави. Борисов просто е соднирал дали имат шанс, видял е, че нямат и правилно - не е направил предложение. Защо да им набутва имената колкото за парлама? Можем много да критикуваме всичките ни политици, но ситауцията не е лека, Европа започва да се променя, светът вече се променя, силите се променят, така че в тая ситауция България се движи нормално. Интересно е, че Урсула фон дер Лайен покрепя две неща, които ще откроя от всички: 1. Стъпки към федерализация на Европа; 2. Обща европейска армия. Това е много важно, защото говори за това, че има желание да се направи следващата стъпка.
  Проблемът, обаче е, че реално тази Комисия няма лостовете да наложи различни политики без съгласието на лидерите на 28-те страни (вероятно 27 в скоро време) - а те са доста разединени. Ще видим и изобщо дали Европейския парламент ще гласува тези кандидатури. Предстоят още трусове.

 85. 85 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#84] от "marchemar": “....Проблемът, обаче е, че реално тази Комисия няма лостовете да наложи различни политики без съгласието на лидерите на 28-те страни (вероятно 27 в скоро време) - а те са доста разединени. ..“ Не виждам как един французин ще се откаже от съществуването на суверенната държава Франция и ще пожелае тя да стане френски щат в СЕЩ . Третата българска държава съществува от твърде скоро и българите все още не сме готови да се откажем от съществуването на собствена държавност и да станем някакво си крайно щатче от СЕЩ, особено, когато доста неща в ЕС не зависят от нас....

 86. 86 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6134 Весело

  Има седем деца, преди някой да попита.
  —цитат от коментар 1 на АзКлавдия


  И е родена в Брюксел...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 87. 87 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Тези, които казват на преговорите "пазарлъци" допускат грешка!
  Това не са пазарлъци. Така работи демокрацията още от дълбока древност...
  Европейският съюз показа, че тази демокрация е стояла винаги и продължава да стои в основата на съществуването на самият Съюз!
  Продължителният избор на ключовите постове показва, че тази демокрация работи по безупречен начин! Точно тази демокрация е направила до сега от ЕС, най-доброто място за живот на планетата, място към което всички се стремят да се докопат!
  Ако ЕС беше някакъв злокачествен мастодонт, като империята на злото Русия или на Китай например, такава продължителност и такава неизвестност преди избора би била невъзможна! В този случай разговорите биха били безсмислени, защото всичко е решено предварително от въпросния диктатор! Гласуването също би било безсмислено, защото там опозиция няма!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 88. 88 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 700 Любопитно

  Интересна номинация, интересно ще е дали ще мине през парламента след като там се заканиха да не гласуват за никого който не е бил водещ кандидат.
  Не и бях голям фен в немската политика, но има огромен политически и управленски опит и най-важното е вряла и кипяла във външната политика и в върла европейска федералистка, което я прави доста добър кандидат за поста. Докато Юнкер беше с профил на търсещ винаги компромиси тип, тя поне има ясна визия за бъдещето на обединена и силно интегрирана Европа. Много хубаво е че се застъпва силно за интеграция на военните сили и за обща политика в отбраната. Въобще хубаво е че на този пост идва човек с опит в този ресор. Иначе тя е родена в Брюксел, и живяла дълги години в Америка, говори перфектно английски и френски и е върл защитник на немско френското сътрудничество, както и на трансатлантическото сътрудничество, въпреки че е в лоши отношения с Тръмп и в добри с демократите. И има доста реалистична и резервирана визия спрямо Русия и Турция. Общо взето доста добре.
  Иначе е дъщеря на Ернст Албрехт, дългогодишен министър-председател на Долна Саксония и вътрешнопартийният конкурент на Хелмут Кол. Следва в Гьотинген, Лондон и Хановер и е доктор по медицина (гинекология), женена е за професора по медицина Хайко фон дер Лайен и има цели седем! деца.

 89. 89 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ако се случи така, че да бъдем натиснати да произведем референдум дали да се откажем от собствената си държавност и да станем щат на сещ или не искаме това, резултатите са много лесно предвидими. Ако ще всички емигранти в чужбина да гласувате със “ЗА“, все още има достатъчно българи във България, които сме повече от вас на брой и които ще гласуваме с “НЕ“.

 90. 90 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Бе тя хубаво имала мерак. Ама при нея не е точно мерак само. Фундаментална християнка е. Многодетието при нея Е политическо послание...

 91. 91 Профил на o s
  o s
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#59:"zyb18561487"][/quote]

  Ти, ако разчиташ да преценяваш кандидатури и качества на кандидатите по читателски коментари, това е равносилно на изкривена реалност. Все едно да вземеш тоя форум, да прочетеш измишльотините дето се пишат и да си съставиш мнение без да познаваш човека и реалната му дейност. Това е повсеместно вече. Включваш тубата да чуеш някой политик и отдолу само някакви просташки плювки и пълни лъжи, казани с такава увереност, че все едно документ с печат и подпис представят. Да не говоря за музикалните пропаганди, които пеят за онеправданите и "лошите" политици. Това е най-елементарното ниво на манипулация, което може да съществува. Тези хора, които ги избират на такива постове не са шега. Хората, които работят в различни комисии - също. Слушах много технкрати и експерти по най-различни проблеми - нито са "слаби", нито "меки" както обичат да се изразяват много хора, а напротив - изключително подготвени и ужасно твърди в своята начетеност и правота на закона - това е, което влудява модела на "силния" лидер - просташко поведение, цинични и обиждащи реплики, размахване на пръсти, заплахи и т.н. - популисти и клоуни, чието държание всъщност показва тяхната комплексираност и слабост, а резултатите от техните политики - тяхната некомпетентност.

 92. 92 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Пак ли левичарско сборище ще управлява Европа. Надявам се по-нормалните европейски държави от В4, Австрия и Италия да спрат тази гавра с европейските ценности, които левичарите искат да заменят с нови ултралиберални.

 93. 93 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Този "съюз" има нужда от сериозна реконструкция.

 94. 94 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#86] от "Незнайко в Слънчевия град":

  и е пълен провал
  само дето баща и е бил дълги години министър-президент на Долна Саксония.това е май-най-големият плюс или минус


  явно бюрокрацията продължава.

 95. 95 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 739 Весело

  До коментар [#77] от "FourOhFive": “...Глейте си там провинциалното право и се радвайте на българското черноморие....“ Смешник , имаме НЯКОЛКО жилищни имота като някои се намират в София, а друг- във Варна:)
  —цитат от коментар 83 на cmy12603507


  Значи вие може да излезете от провинцията, но провинцията никога няма да излезе от вас.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 96. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Избират се ръководителите на Съюза. Интересът към избора им във всички 27 страни бе много по-голям, отколкото при предходния Е.П. Още една стъпка към федерализирането на Съюза.

 97. 97 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#88] от "antikommunist":

  какъв опит има тая лайнен
  нито в семейното министерство,нито във военното се справи добре

 98. 98 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 294 Гневно

  “.... Многократно разкритикува Италия, че "саботира" спасителните кораби...“ Втора меркел не ни трябва! Или да се въоръжаваме и сами да пазим домовете си от мигранти- без подкрепата на държавата?! Кажете, ако е така- за да знаем за какво точно става въпрос! НЕ НА ИМИГРАЦИЯТА НА ВСЯКАКВИ ХОРА ОТ ВСИЧКИ КОНТИНЕНТИ В ЕС , НЕ НА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА КВОТИ ЗА ВТОРИЧЕН ПРИЕМ НА ИМИГРАНТИ!

 99. 99 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1726 Любопитно

  Тоз белгийския изглежда харен чиляк - ейго на парада на брасълските гендери

  https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/belgian-prime-minister-charles-michel-and-his-companion-news-photo/686006694

 100. 100 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#98] от "cmy12603507":

  а в дневник никаква информация за ареста на капитанката на кораба с бежанци ,която даже е таранила кораб на италианската брегова охрана

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK