Германката Урсула фон дер Лайен е предложението на 28-те лидери за наследник на Юнкер

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенИзбори 2022

Европейският съвет на 28-те лидери на страните от ЕС постигна споразумение кого да предложи за водещите постове в съюза. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен е изненадващото име за наследник на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия. Тя ще бъде и първата жена, начело на Комисията.


Белгийският премиер в оставка Шарл Мишел ще заеме мястото на Доналд Туск като председател на Европейския съвет. Французойката Кристин Лагард, изпълнителен директор на Международния валутен фонд, ще стане управител на Европейската централна банка, макар че е бивш финансов министър, но никога не е била банкер. Испанецът Жозеп Борел ще поеме външната политика на съюза.


Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, е предложен да ръководи за половин мандат (2.5 години) Европейския парламент.
"Ние бихме го подкрепили, а това че е българин за нас е чест и гордост и с две ръце ще гласуваме за него. Нищо, че в България собствената му партия не го харесва", каза след срещата премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че предложението на ръководство на Европейския парламент е само препоръчително, тъй като е право на евродепутатите да посочат и изберат своите лидери. "Водещите кандидати се провалиха", добави той.


Германката Урсула фон дер Лайен е предложението на 28-те лидери за наследник на Юнкер

© Правителствена Информационна Служба


Половин час преди това Манфред Вебер обяви, че вече не е водещ кандидат на Европейската народна партия, което бе изтълкувано като сигнал, че в Брюксел има сделка и че с оттеглянето си открива път за Урсула фон дер Лайен. "Тук миналият септември започна моят път като водещ кандидат, тук и приключва. Ще продължа борбата си за демократична Европа. За мен беше чест да се заема с тази задача от името на ЕНП и за Европа."


Какво следва в Европарламента


Предложението бе направено след най-продължителното в историята заседание на националните лидери и малко преди в 22 часа (23 часа българско време) да изтече срокът за определяне кого предлагат те за водещите постове. Европейският парламент се надяваше до 23 часа (полунощ) днес да определи своя председател и от Страсбург предупредиха, че ако не получат позицията на Европейския съвет, ще си изберат ръководството в сряда без да чакат повече.


Евродепутатите трябва да одобрят предложения им от държавните лидери пакет или да поискат ново име за председател на Европейската комисия. Ако Фон дер Лайен получи мандат от Европейския парламент, тя трябва да поиска от правителството на всяка страна да ѝ предложи свой еврокомисар за новия екип. Ресорите се определят според визията на председателя и квалификацията на националните кандидати. Предложените еврокомисари преминават през изслушване в ресорните комисии на Европарламента и одобряване на кандидатурата им.


Този процес ще започне най-рано през септември (август е време за почивка) и ако няма забавяне и проблеми, новата Европейска комисия трябва да заработи от 1 ноември.


Шарл Мишел

© Reuters

Шарл Мишел


Ето пакета, договорен днес в Брюксел


Председател на Европейската комисия: Урсула фон дер Лайен 🇩🇪 (ЕНП)


Председател на Европейския съвет: Шарл Мишел 🇧🇪 (либерал от "Обнови Европа")


Външни отношения на ЕС: Жозеп Борел 🇪🇸 (Социалисти и демократи)


Председатели на Европейския парламент: Манфред Вебер 🇩🇪 (ЕНП) и Сергей Станишев 🇧🇬 (Социалисти и демократи) по половин мандат


Европейска централна банка: Кристин Лагард 🇫🇷


Зам-председатели на Европейската комисия: Маргрете Вестагер 🇩🇰 ("Обнови Европа"), Франс Тимерманс 🇳🇱 и Марош Шефчович 🇸🇰 (Социалисти и демократи).


Едно нещо е сигурно - че този вариант погребва механизма за водещите кандидати на големите партийни семейства в ЕС, макар че по принцип Европейският съвет не е длъжен да го използва, а само да се съобрази с резултатите от избора на европейците.


Едно нещо е несигурно - дали предложението на 28-те лидери ще бъде одобрено от Европейския парламент, включително защото той е с различна партийна структура от тази на съвета на държавните глави.


Доналд Туск

© Reuters

Доналд Туск


Щефан Лайферт, кореспондент на ZDF в Брюксел, съобщи, че първата реакция на депутати християндемократи в Страсбург била, че този сценарий е "скандален" и "няма да има мнозинство за одобряването му". Причината била, че само двама председател на Еврокомисията и половин мандат председател на Европарламента за Манфред Вебер е твърде малко за партията, спечелила евроизборите.


"Социалисти и демократи" в Европейския парламент също са "силно разочаровани от предложението", заяви техният лидер Ираче Гарсия в Страсбург. "Групата ни остава твърдо в защита на европейската демокрация и на процеса за водещите кандидати, която не желаем да умре. Неприемливо е популистки правителства, участващи в Европейския съвет, да изключват най-добрия кандидат (бел.ред. - социалистът Франс Тимерманс), само защото е защитил върховенството на закона и общите ни европейски ценности", допълни тя, имайки предвид предимно Полша, Унгария и Италия.


Репортери съобщават от Страсбург, че лявоцентристите смятали, че Фон Лайен е с възгледи на "ястреб" заради подкрепата ѝ за армия на ЕС, а Сергей Станишев бил фигура, която внася разцепление в групата. Те също са недоволни от пренебрегването на механизма за водещи кандидати в лицето на "понижаването" на техния Франс Тимерманс до позицията, която заемаше и досега - зам.-председател на Европейската комисия.


Ангела Меркел рискува да взриви собствената си управляваща коалиция и правителство, включително защото се е отказала от Йенс Вайдман като кандидат за управител на Европейската централна банка. Така Вайдман остава начело на германската централна банка Бундесбанк и няма да има гласуване за нов управител, т.е. социалдемократите губят шанс да повлияят на избора. Тази нощ в Берлин ще трябва много усилено да убеждават социалдемократите да подкрепят утре в Европейския парламент предложението на Европейския съвет.


Според непотвърдени съобщения от Съвета в Брюксел, за да избегне формални обвинения в правителството си Меркел се е въздъжала при гласуването.


Кристин Лагард

© Reuters

Кристин Лагард


От друга страна, механизмът за водещите кандидати не бива да бъде надценяван, защото едва ли са много хората в 28-те страни е гласували на 23-26 май с идея, че вотът им е за Манфред Вебер, Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер или Ска Келер. Сегашната ситуация може да засили призивите на поддръжниците на този механизъм следващия път на евроизборите да има общоевропейска листа с водещ кандидат на всяка от политическите групи, защото тогава и легитимността на желаещият да оглави Европейската комисия ще е несравнимо по-голяма.


Сглобяването на одобрения днес пакет бе нарачено от медиите "судоку върху домино" като илюстрация колко сложно се е оказалобалансирането на всички интереси. Но компромисът, от който никой не е щастлив, е и единствено възможният към момента.


Това бе третият ден от разговорите, посветени на разпределянето на висшите постове в ЕС. Вчера по обед, след близо 20 часа преговори, лидерите прекъснаха срещата и тя бе отложена за вторник. Днешната среща също започна със значително закъснение заради продължили дълго време консултации по отделно.


Лидерите на 28-те държави членки изглеждаха близо до сделка в понеделник, а дипломати заявиха, че холандският социалист Франс Тимерманс е сочен като най-вероятният кандидат за председател на Европейската комисия. Съпротивата срещу номинацията на Тимерманс (досега зам.-председател на ЕК, отговарящ за върховенството на закона) дойде главно от Италия и страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), както и от дясноцентристката Европейска народна партия, която искаше постът да е за нейния кандидат Манфред Вебер. ЕНП спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент през май.


Германският канцлер Ангела Меркел предизвика бунт в ЕНП, след като през уикенда на форума на върха на Г-20 се договори с още няколко страни (Франция, Холандия и Испания) Тимерманс да наследи Жан-Клод Юнкер.


Урсула фон дер Лейен

© Reuters

Урсула фон дер Лейен


Коя е Урсула фон дер Лайен?


Министър на отбраната на Германия е от 2013 г. и ръководител с противоречива репутация сред германците. Тя говори английски и френски, радва се на симпатиите на Еманюел Макрон и ще бъде първата жена начело на Европейската комисия.


Но през декември опозиционни депутати от Бундестага решиха срещу нея да започне парламентарно разследване за начина, по който министерството е раздавало апетитни поръчки. Опонентите ѝ я наричат "най-слабият министър в правителството".


Стана известна с призива си за европейска армия и многократно похвали доброто сътрудничество с Франция, припомня EurActiv. В отговор на миграцията нейната стратегия бе да се окаже военна подкрепа на трети страни, особено в африканския пустинен район Сахел, както да се засилят спасителните мисии в Средиземно море. Многократно разкритикува Италия, че "саботира" спасителните кораби.


Визията й за Европа включва допълнителна интеграция на европейските парламенти. В коментар за германския вестник "Ханделсблат" по-рано тази година написа: "Използването на военна сила е от толкова фундаментално значение за всички европейски държави, че изисква възможно най-широка легитимност". Ограничаването на участието на националните парламенти, целящо по-бързо взимане на решения, би било контрапродуктивно, допълни тя.


Преди да стане министър на отбраната тя ръководеше министерството на труда. Близък съюзник е на Ангела Меркел, отбелязва "Политико". Тя е единственият министър, служил без прекъсване в кабинета на Меркел, откакто тя стана канцлер през 2005 г.


В миналото е говорила за мечтата си за федералистки Европейски съюз.


Защо се спореше за председателя на Еврокомисията?


В миналото държавните и правителствени ръководители можеха да определят кой да оглави Еврокомисията при затворени врати, но това вече не е възможно. На евроизборите през 2014 г. Европейският парламент разви т.нар. модел с водещия кандидат от разпоредба в Лисабонския договор. Той значи, че единствено политик, който е обявил кандидатурата си за позицията преди евроизборите може да бъде избран. Затова почти всички групи в Европейския парламент излъчиха свои водещи кандидати преди изборите, а институцията многократно настоя, че ще подкрепи само един от тях за председател на Еврокомисията.


Според Договора за ЕС Европейският съвет предлага кандидат на Европейския парламент, взимайки предвид резултатите от европейските избори и след консултация с политическите сили в Европарламента. След това председателят на Европейската комисия се избира с мнозинство в Европейския парламент. Тоест в Европейския съвет е необходимо мнозинство от най-малко 21 от 28-те държави членки, представляващи 65% или повече от населението на блока, а в Европейския парламент определеният за председател на ЕК се нуждае от 376 гласа в своя подкрепа.


Някои държави, начело с Франция, бяха срещу системата с водещия кандидат. Макрон бе сред защитниците на транснационалните листи за евроизборите и казваше, че без тях моделът с водещия кандидат няма да работи. Според него освен това Вебер, който оглавява групата на ЕНП в Европейския парламент, не беше подходящ за позицията, защото няма опит в ръководене на правителство.


За предложението на премиера Бойко Борисов хърватският му колега Андрей Пленкович да е председател на Европейската комисия четете тук.


Какво коментира Борисов за отхвърленото от него предложение Мария Габриел да е върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK