Без вратовръзки и шалове: Финландия тихо се зае да насърчава ЕС за защитата на климата

Анти Рине

© Reuters

Анти РинеФинландия в понеделник пое ротационното председателство на Съвета на ЕС от Румъния без много шум, докато европейските лидери се бяха събрали в Брюксел, опитвайки се да изберат кандидати за най-важните постове в евроинституциите. "Вече е 6.30 ч. сутринта, започна утрото на новия ден след безсънна нощ в Брюксел. А заседанието на Европейския съвет така и не приключва", се казваше в туит на финландското председателство.


Централна тема на шестмесечното финландско председателство ще бъде насърчаването на "глобалната лидерска роля на ЕС в действията за опазване на климата". Това означава и поемане на задължение до 2050 г. да бъде постигната климатична неутралност, заяви в реч във финландския парламент миналата седмица премиерът Анти Рине.


Мотото на финландското председателство е "Устойчива Европа - устойчиво бъдеще". Като част от усилията да бъде вярна на тази идея Финландия реши да се откаже от подаръците, които прави председателството - като вратовръзки и шалове. Спестените 500 хил. евро ще бъдат използвани, за да се компенсира въглеродният отпечатък от полетите, с които ще пристигат делегатите на европейските срещи във Финландия.
В статия, поместена в понеделник на сайта на финландското председателство, Рине отбеляза, че млади хора в ЕС и други страни се събират пред "националните парламенти, за да покажат какво мислят по големия въпрос, който ги тревожи: кризата с климата". Той имаше предвид протестите, организирани под мотото "Петъци за бъдещето", вдъхновени от шведската екоактивистка Грета Тунберг. "По време на финландското председателство не само ще чуем тревогите на младите хора, но и ще отговорим на тях", написа Рине.


Над финландското европредседателство - както и над самия съюз - тегне предизвикателството с отложеното излизане на Великобритания от ЕС, насрочено за 31 октомври.


Управляващата в Обединеното кралство партия на торите избира нов лидер, който да замени отиващия си премиер Тереза Мей. Подкрепящият Брекзит бивш министър на външните работи Борис Джонсън е смятан за фаворит в надпреварата за следващ лидер на партията, а значи и за следващ премиер. Джонсън иска да бъдат подновени преговорите с ЕС за Брекзит - вариант, който няколко висши представители на съюза последователно отхвърлиха. Ако до 31 октомври не бъде постигнато разбирателство, Великобритания може да напусне ЕС без споразумение - вариант, който крие редица проблеми както за Обединеното кралство, така и за ЕС.


Сред другите ключови теми за следващите шест месеца са решенията за бюджета на съюза за периода 2021-2027 г. Финландия вероятно


ще бъде склонна да обсъди "леко увеличаване" на бюджета


заради необходимостта да бъдат финансирани нови области като имиграционната политика, изследванията и развойната дейност, както и международните отношения, каза Тейя Тиликайнен, ръководител на Финландския институт за международни отношения. Тя посочи пред ДПА, че това донякъде е свързано с необходимостта от повече подкрепа за финландския земеделски сектор.


Друга тема в дневния ред на финландското председателство е необходимостта да бъдат защитени общи европейски ценности като върховенството на закона, човешките права, равенството и демокрацията. В програмата на председателството се казва, че ще продължат усилията "получаването на европейски фондове да бъде обвързано със зачитането на върховенството на закона". Полша и Унгария например бяха критикувани от други членки на ЕС и Европейската комисия, че нарушават върховенството на закона, но получават значително европейско финансиране.


Миграцията е друга тема, по която Финландия има интерес да има напредък въпреки безизходицата около Общата европейска система за убежище. През 2015 г. Финландия донякъде се оказа неподготвена за наплива на мигранти по време на миграционната криза, каза Тиликайнен.


Откакто се присъедини към съюза през 1995 г., 5.5-милионната страна за трети път е председател на ЕС.


В сравнение с 2006 г., когато за последно беше ротационен председател, бяха извършени реформи за укрепване на ролята на други евроинституции. Това значи, че "ролята на председателството е по-скромна и смятам, че Финландия със задоволство приема това", каза Тиликайнен.


Петпартийната лявоцентристка управляваща коалиция на Рине, която пое властта в началото на юни, може да разчита на подкрепа за ЕС сред финландските избиратели. Според неотдавнашно проучване по поръчка на Финландския форум за бизнес и политика 56 процента от финландците имат положително отношение към членството в съюза, а 13 на сто - отрицателно. Може би това се обяснява с проблемите, свързвани с Брекзит, и с факта, че избирателите гледат на ползите от членството в ЕС през призмата "на новия тип политическа среда и съперничеството между великите сили", каза Тиликайнен. /БТА

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Весело

  Новото което казаха е,че планктонът в моретата и океаните осигурявал кислорода на планетата,а не сухоземната растителност. Спасете планктонът! Дайте пари!

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ!!!!
  Финландците са малък, но храбър и достоен народ с визия за бъдещето си!!!

 3. 3 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Добре, че има будни форумци и петролни/въгледобивни компании да разобличат мита на научната общност за промяна в климата.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#3] от "Petko Boukov":

  Промените в климата са факт и тях винаги ги е имало, това никой не оспорва, но и не е нещо, което се е случило сега, винаги е имало промени. Въпросът е, доколко всъщност човешката дейност им влияе.
  Друото дразнещо е, че всички многомилиардни програми, всъщност не правят кой знае какво за климата, а са по-скоро точене на пари и маркетинг на изгъзици и не бих се учудил ако всъщност вредят на климата. А има прости мерки, като залесяване и жп транспорт, които никой не предприема

 5. 5 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 482 Весело

  "да бъде постигната климатична неутралност"

  пхаххахахаха аааахахахахахах

 6. 6 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 482 Весело

  Добре, че има будни форумци и петролни/въгледобивни компании да разобличат мита на научната общност за промяна в климата.
  —цитат от коментар 3 на Petko Boukov


  Точно обратно, климатичните алармисти трябва да обяснят кога точно климатът е бил константа, та промяната се смята за проблем?

 7. 7 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "Petko Boukov":Промените в климата са факт и тях винаги ги е имало, това никой не оспорва...
  —цитат от коментар 4 на uq


  Напротив - точно това правят. Понеже нямат аргументи, тезите им са плаващи - първо "няма промени", после "добре де, има промени, ама човекът няма пръст, това са природни цикли".

  Никой никога не е забогатял от доказване, че има климатични промени и те са следствие от човешката дейност. Големите пари са там, където се борят да променят общественото мнение, че всичко си е наред, а и да не е - нищо не може да се направи.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 8. 8 Профил на enderchr
  enderchr
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ами добре! България има доста гори, които обработват доста СО2 и според мен повечето гори означават по-добра борба с климатичните проблеми. Една прекрасна политика в този смисъл би била една голяма част от приходите от данъците и глобите и плащанията за правото да замърсяваш (търговията с въглеродни емисии), да се разпределя между собствениците на гори в рамките на ЕС. Ето ти стимул да се спре с изсичането на горите!

 9. 9 Профил на до лъжльо
  до лъжльо
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ЕС постепенно ще затъне в идиотските си самоограничения...

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Весело

  Сред другите ключови теми за следващите шест месеца са решенията за бюджета на съюза за периода 2021-2027 г. Финландия вероятно
  ще бъде склонна да обсъди "леко увеличаване" на бюджета
  заради необходимостта да бъдат финансирани нови области като имиграционната политика, изследванията и развойната дейност, както и международните отношения, каза Тейя Тиликайнен, ръководител на Финландския институт за международни отношения.
  *
  Hали миграцията носеше само полза на приемащите държави? Тогава защо трябва да се планират разходи, а не приходи?

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Добре е, че финландците са прагматици.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 627 Весело

  и българия можеш да бъде просперирала държава като финландия.Те са отървали от червената чума и са смачкали ссср в снежната война.Гледай само 35 танка и 120 самолета срещу над 2500 ссср танка и 3800 самолета.Ссср сбирщина от фермери и леваци.Чеп за зеле не става от вас.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Winter_War

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  климатичните алармисти трябва да обяснят кога точно климатът е бил константа, та промяната се смята за проблем?
  —цитат от коментар 6 на Black Hawk


  Не много отдавна:

  И показа ми чиста река с вода на живота, бистра като кристал, изтичаща от престола на Бога и на Агнеца.

  Посред главната му улица и от двете страни на реката стои дърво на живота, което дава дванайсет пъти плодове, като всеки месец ражда своя плод; листата на дървото служат за изцеление на народите.

  И нощ не ще има там, и не ще имат нужда нито от светило, нито от слънчева светлина, защото Господ Бог ги осветлява; и ще царуват вовеки веков.

  И рече ми: тия думи са верни и истински; Господ, Бог на светите пророци, изпрати Ангела Си, за да покаже на Своите раби, какво трябва да стане наскоро.

  Ето, ида скоро: блажен е, който пази пророчествените думи на тая книга.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Абе кога ще започнем да се борим със слънчевия вятър и локалните магнитни полета на Слънцето?! То е далеч и можем да пишем каквито си искаме тенденции, катастрофични теории и да искаме пари за изследвания! Това с климата явно вече върви като на приключване, защото хората взеха да се усещат, че яко ги будалкат! Или срещу Черните дупки в центъра на Галактиката! Още по-далеч са и на никого не са ясни, даже и на тия, които ще се борят с тях, също като климата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Финландският премиер едва ли непрекъснато ще повтаря, че Финландия е европредседател. Просто тихо ще си вършат работата.

 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Любопитно

  Докато се чепкате има/няма затопляне, тези ще го ползват като повод да си направят газо/нефто/фосилно независима икономика, което ще пренареди много икономики и финанси по света... Ма вие си спорете дали има затопляне и ако го има кой е виновен, пък после ще купувате техника и акъл от онези (или направо ще грабвате куфара и ще се пренасяте), с "устойчиво бъдеще".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK