Мисия - защита на климата, или кой е най-младият депутат в историята на европарламента

Мисия - защита на климата, или кой е най-младият депутат в историята на европарламента

© ReutersЧлен на новия Европейски парламент ще бъде най-младият в историята на институцията евродепутат, разказва Би Би Си. Кира Петер-Хансен от Дания е на едва 21 години и все още учеше в университет, когато бе избрана.


Пред радио Би Би Си тя казва, че дори и стажантите са с поне две години по-възрастни от нея. Евродепутатът от Зелените освен това коментира, че ще й бъде "трудно" да пътува със самолет до новото си работно място, докато все още опитва да опази климата.


Предишният най-млад евродепутат бе германката Илка Шрьодер, която бе на 21 и половина години, когато бе избрана през 1999 г. Петер-Хансен е малко по-млада от нея.
Пред Би Би Си тя заявява, че е уплашена предвид възрастта си, но е и "много развълнувана за работата". "Не съм сигурна дали хората ще ме възприемат като просто едно дете, което няма какво да прави тук, или ще ме уважават в останалите партии". "Мисля, че всичко е свързано с доста отговорност, защото чувствам, че трябва да представлявам както младите, така и ангажираните с политика младежи, за да им покажа, че младите политици са също толкова добри, колкото и старите".


Нейната цел номер едно е да настоява за повече действия срещу климатичните промени. "Ако имате възможност да промените нещата, трябва да го направите", допълва тя.


"Политиката е наистина трудна, можете да правите само малки стъпки и да чакате за голяма промяна", продължава евродепутатът, изразявайки надежда бъдещият бюджет на Европейския парламент да инвестира повече в климата и проучванията за намаляване на емисиите.


Кира Петер-Хансен

© ]

Кира Петер-Хансен


Според нея сега Европейският парламент е по-прогресивен от Европейската комисия или Съвета (обединяващ държавите членки) в действията срещу климатичните промени. Тя изразява надежда целият ЕС напълно да се ангажира в законодателство с Парижкото споразумение за климата.


"Преместването на 3 хил. души от Брюксел до Страсбург всеки месец не е щадящо за климата", смята евродепутатът, като добавя, че наистина обмисля как да намали въглеродния си отпечатък, когато отива за сесиите на Европейския парламент във френския град. Възнамерява да пътува до Страсбург от Брюксел с влак, вместо да лети до и от Дания между заседанията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK