Кристин Лагард я чака херкулесова работа начело на Европейската централна банка

Кристин Лагард я чака херкулесова работа начело на Европейската централна банка

© ReutersБез изненада Кристин Лагард ще наследи Марио Драги начело на Европейската централна банка. Кои ще са основните задачи пред французойката?


Инвеститорите, които се радват на твърде вероятното номиниране на Кристин Лагард за президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), вероятно не си дават сметка за херкулесовата работа, която я чака, не само заради тясното поле за маневриране на базираната във Франкфурт институция на ЕС, но и заради липсата на доверие, що се отнася до инфлацията. От европейската дъгова криза, която избухна преди седем години, ЕЦБ системно се проваля в постигането на целевото инфлационно равнище и пазарът е скептичен за нейните шансове да успява в бъдеще.


Този неуспех има икономическа цена. Той прави по-трудно понижаването на реалните лихвени проценти и прилагането на нови мерки за стимулиране при бъдещо забавяне на икономиката. Нещо още по-лошо, вече се наблюдава тенденция на самоподдържане на ниската инфлация. И тя е толкова здраво вкоренена, че финансовите пазари се съмняват в способността на ЕЦБ да постига целта си дори и след 10 години. Те се надяват сега на средна инфлация в еврозоната от едва 1.3% през следващите пет до 10 години - доста по-ниска от целевото равнище на ЕЦБ.


Възстановяване на инфлацията
Новият президент на ЕЦБ следователно ще трябва да положи усилия да възстанови инфлацията на желаните нива, започвайки от променяне на ръководните указания на банката с цел изключване веднъж завинаги на възможността за повишаване на лихвените проценти през 2020 година, а след това - и възобновявайки количественото облекчаване. Нито едната, нито другата от тези мерки няма да решат проблемите на еврозоната - инвеститорите отдавна са стигнали до заключението, че няма да има повишаване на лихвите през 2020 година, но те биха били важна първа крачка.


Една по-смела мярка в най-близък план би било силното понижаване на лихвения процент, при който ЕЦБ заема пари на банките в рамките на своята програма TLTRO (Целеви операции по дългосрочно рефинансиране). Това би стимулирало банковото кредитиране. Фиксираният лихвен процент би могъл да бъде по-нисък от този, който банките получават за своите депозити в ЕЦБ. Това би означавало, че ЕЦБ би възнаграждавала банките, които взимат от нея кредити, за да отпускат на свой ред на други банки, а не онези, които депозират наличните си средства.


Технически този процес би й причинил загуби. Тази концепция обаче не би трябвало да струва много на една централна банка, която печата сама своята валута. И най-хубавото е, че този инструмент за парична политика вече съществува.


Преформулиране на инфлационните цели


Като бивш управляващ директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард би трябвало освен това да обяви преразглеждане на рамката на паричната политика на ЕЦБ като цяло и в нейната част за целевото равнище на инфлацията. Сегашната цел - малко под 2% - е колкото неопределена, толкова и безполезна. Никой не знае колко точно е това равнище, което автоматично подкопава доверието в тази цел. Уместно би било инфлационната цел да бъде закована точно на 2% - просто и ясно.


ЕЦБ би могла да направи още по-смела крачка, като замени инфлационната цел с целево равнище на цените. При сегашната система, когато ЕЦБ не постигне целта си, това няма последици за бъдещата й политика. Предимството на едно целево равнище на цените е в това, че евентуално недостатъчната инфлация би трябвало да бъде компенсирана след това от скок на инфлацията, за да бъде поддържано равнището на цените при една тенденция за повишаване с течение на времето. В крайна сметка това ще улесни понижаването на реалните лихвени проценти, когато настъпи необходимост от стимулиране на икономиката.


Контрол върху кривата на лихвените проценти


Новият президент на ЕЦБ би могъл да отиде още по-далеч, като добави по примера на японската централна банка нова тетива на своя лък: контрол върху кривата на лихвените проценти. За да направи това, ЕЦБ трябва да поеме ангажимент да фиксира доходността на държавните облигации на страните от еврозоната на едно и също равнище. Това незабавно би понижило лихвите, при които голяма част от държавите взимат кредити, стимулирайки икономическата дейност.


Това наглед радикално предложение произтича по естествен път от ангажимента на ЕЦБ никога да не позволи еврозоната да се разпадне, което чисто и просто означава, че няма риск страна от клуба да изпадане в неплатежоспособност.


Натиск за структурни реформи


Това изключително техническо решение изглежда недостижимо, по-специално като се има предвид, че то вероятно ще бъде оспорено по съдебен път. То освен това би предизвикало такива политически разделения, че е трудно да си представи човек ЕЦБ да го защитава пламенно. Ето къде е разковничето на проблема за банката. Разделенията между европейските страни им пречат да направят онова, което е във висш интерес за тях. Изобретателната парична политика е много добро нещо, но е само част от решението.


Европа има нужда преди всичко от структурни реформи и от антициклична бюджетна политика. Марио Драги, сегашният президент на ЕЦБ, не спря да защитава тази позиция, но така и не успя да убеди политическите ръководители да положат трайни усилия по въпроса. Ако неговият наследник иска да възстанови доверието в ЕЦБ за инфлацията и, в краен случай, да гарантира устойчивостта на еврозоната, то тогава Свещеният Граал за него ще бъде да накара политическите ръководители да поемат своите отговорности.


Б. изд.: Пол Дигъл е икономист от инвестиционния фонд Aberdeen Standard Investments. /БТА

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Няма какво да се залъгваме. Лагард е точно толково финансит, колкото и Ердогановия зет. За да има реални реформи е необходимо начело на Централната Банка да застане финансист.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":

  Бих поспорил относно разликата в качествата на Лагард и Еддухановия зет.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Двете с Уши ще се справят блестящо. Във всеки случай медиите ще отчетат огромен успех.

  Имам чувството, че "елитите" вече не се доверяват на избраните политици и взеха Европа на ръчно управление. Играта загрубя.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":Бих поспорил относно разликата в качествата на Лагард и Еддухановия зет.
  —цитат от коментар 2 на Депутат 241


  Защо -- зетят има ли присъда за некви 400 милиона?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Проблема е, че няма как да задължи страните от еврозоната да спазват финансовата дисциплина.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  Кристин Лагард пипа с много по-здрава ръка от Драги

 7. 7 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 574 Весело

  До коментар [#6] от "pet_fire":

  нещо по снимката не личи да е така

  гошо
 8. 8 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#3] от "zyb18561487":

  /Имам чувството, че "елитите" вече не се доверяват на избраните политици и взеха Европа на ръчно управление/

  Че кога не е било така?

  Сега е проблем понеже тая генерация са умнокрасиви слабаци. Това ВИНАГИ е проблем. Кучетата примерно си имат механизъм така че алфата да е именно екземпляр с качества на алфа. Умнокрасивистията поразява тоя механизъм и слаби майндове застават на алфа позиции което е рецепта за сакатлъци

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Успех. Имаме нужда от него и от истинска стабилност, не Бойковата

 10. 10 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 305 Неутрално
 11. 11 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Давате ли си представа защо сега неолиберала Лагард бе избрана за шеф на ЕЦБ на мястото на Драгин? Тя беше инквизиторът на правителството на Ципрас, тя го провали с помощта на неолиберала- председател на ЕЦБ Марио Драгин и неолиберала Юрки Катайнен, зам председател на ЕК – всички консерватори от ЕНП. За да довърши правителството на Сириза и продължи тормоза над Италия, където управлява от 1 година близнака на Сириза- лявата партия „Движение 5 звезди“( Грилините) с основател Бепе Грило. Лагард се доказа като успешен политик с тормоза над Сириза-Ципрас, сега остава да свали и Грилините в Италия.
  Но едва ли ще успее, защото Италия не е Гърция, тя е третата по големина икономика в ЕС и Грилините ясно са казали, че при опит за заплаха и натиск над Италия, те ще се откажат от еврото и преминат на лирата. Това ще бъде краха на ЕС и еврото.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 12. 12 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Давате ли си представа защо неолиберала Кристин Лагард, щеф на МВФ- американска институция, известен като "инквизиторът" на много народи, вкарал държавите им в дълбока икономическа катастрофа и рецесия, бе избрана за шеф на ЕЦБ на мястото на Марио Драгин? Тя беше "инквизиторът" на правителството на Ципрас, тя го провали с помощта на неолиберала - председател на ЕЦБ Марио Драгин и неолиберала Юрки Катайнен- зам председател на ЕК – всички консерватори от ЕНП.
  За да довърши правителството на Сириза и продължи тормоза над Италия, където управлява от 1 година близнака на Сириза- лявата партия „Движение 5 звезди“( Грилините) с основател Бепе Грило.
  Лагард се доказа като успешен политик с тормоза над Сириза-Ципрас, сега остава да свали и Грилините в Италия.
  Но едва ли ще успее, защото Италия не е Гърция, тя е третата по големина икономика в ЕС и Грилините ясно са казали, че при опит за заплаха и натиск над Италия, те ще се откажат от еврото и преминат на лирата. Това ще бъде краха на ЕС и еврото.

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 13. 13 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Европейската централна банка (ЕЦБ) работи по грешен начин. При наличие на тази грешка няма съществено значение кой е председател на ЕЦБ.
  Сега в Европейския съюз нарастват щетите от грешния начин за работа на ЕЦБ и се развиват условия за възникване на катастрофална криза.
  За устойчив просперитет на Европейския съюз е необходимо ЕЦБ да работи по правилен начин.

  Иван Митев - икономист
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK