Колко голяма е икономическата мощ на Вишеградската група

Полският премиер Матеуш Моравецки, унгарският министър-председател Виктор Орбан, словашкият премиер Петер Пелегрини, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и чешкият премиер Андрей Бабиш

© Reuters

Полският премиер Матеуш Моравецки, унгарският министър-председател Виктор Орбан, словашкият премиер Петер Пелегрини, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и чешкият премиер Андрей БабишЩе могат ли страните от Вишеградската четворка скоро да конкурират други регионални блокове в ЕС и да се наложат като икономически мотор на Европа? Засега не. Тези страни обаче много биха искали това да се промени, пише Джо Харпър в анализ за "Дойче веле".


Възможно ли е държавите от т. нар. Вишеградска четворка скоро да конкурират други регионални блокове в ЕС и да се борят за надмощие в Брюксел? Отговорът засега е отрицателен, смятат европейските дипломати. Полша, Чехия, Словакия и Унгария обаче много биха искали това да се промени.


Във връзка с осъществяването на европейските цели, свързани с изменението на климата и произтичащите от тях икономически промени неотдавна три от държавите от Вишеградската група поискаха по-големи финансови компенсации, които да бъдат предвидени в следващия седемгодишен бюджет на ЕС, известен като Многогодишна финансова рамка (МФР). Европейските наблюдатели обаче често споменават Вишеградската четворка като "две плюс две", визирайки по този начин различното им отношение към европейската интеграция. Словакия и Чешката република са относително проевропейски настроени, докато Унгария и Полша са много по-евроскептични. Словакия е единствената страна, която принадлежи към еврозоната.


Колко голяма е икономическата мощ на Четворката
Ако се разглеждаше като единна национална държава, Вишеградската четворка би била петата по големина икономика в Европа и 12-ата в световен мащаб. С 64 милиона население тя би заемала 22-ро място в света и 4-то място в Европа.


Общата икономика на Европейския съюз се очаква да отбележи ръст от 1.4% през 2019 г. , а за страните от еврозоната той се очаква да достигне 1.2%. Докато забавеният икономически растеж на Германия остава основната причина за безпокойство, перспективите на други европейски държави също не изглеждат особено обещаващи. На фона на тези прогнози страните от централна Европа се оказват с най-бързо развиващи се икономики в съюза.


Полша


Полша определено догонва Западна Европа - между 1992 и 2019 г. икономическото развитие на страната е в непрекъснат подем и понастоящем възлиза на $525 (€475) милиарда. Полската икономика е вече седмата по големина в ЕС. С население от 38 милиона души страната престава да бъде определяна като нововъзникващ пазар за инвеститорите през 2018 г. Една от най-важните характеристики на полската икономика е големият ѝ вътрешен потребителски пазар, който съставлява 61% от брутния вътрешен продукт (БВП) и надвишава средните стойности за ЕС. Това означава, че зависимостта от германската икономика намалява, въпреки че по-голямата западна съседка е все още най-значителният търговски партньор на Полша. По отношение на инвестициите в инфраструктура Полша е най-големият получател на средства от ЕС - 102 милиарда евро за периода от 2007 г. до 2013 г. и 106 милиарда евро от 2014 г. до 2020 г.


Рейтинговата агенция Moody's наскоро отбеляза, че въпреки икономическия подем Полша управлява един от най-големите фискални дефицити в Източна Европа, който намалява ефектите от икономическите цикли с 2% от БВП. Съществува и риск от по-ниски финансови постъпления от бюджета на ЕС, които могат да бъдат намалени допълнително във фискалния план за периода след 2020 г., ако блокът реши да постави условия за отпускането на средства въз основа на зачитането на демократичните ценности.


Агенцията съобщава, че недостигът на работна ръка вече се усеща сред повечето полски компании. Съществуват и демографски тенденции, които включват изселването на работоспособни граждани към по-богатите страни от ЕС, както и ниската раждаемост в страната.


Чехия


Страната, в която живеят 10.6 милиона души, показва най-разочароващи резултати сред икономиките на Вишеградската група - ръстът достига едва 2.6% през 2019 г. и 2.4% през 2020 година. Чешката република, която е член на Европейския съюз от 1 май 2004 г., е и част от Шенгенската зона за свободно придвижване, но се противопоставя на въвеждането на еврото за сметка на собствената си крона. Силно зависима от производството на автомобили и износа за еврозоната, чешката икономика се възстанови от дълга криза през 2013 г. и сега се гордее с най-ниската безработица в ЕС - 2.2%.


Кристин Лагард посочи Чехия като пример, когато предупреди за опасностите от американските тарифи за европейските продукти. Според нея, въпреки че прекият износ на автомобилни части от Чешката република към САЩ е много нисък, това не означава, че Чехия ще бъде имунизирана срещу последиците от подобно събитие.


Словакия


Въпреки че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) класира Словакия като най-бързо растящата развита икономика в света, страната се нарежда непосредствено след Полша с прогнозен ръст на БВП от 3.8% през 2019 г. и 3.4% през следващата година - в сравнение с 4.1% през 2018 година.


Безработицата също се очаква да спадне до 5.9% през 2019 г. в сравнение с 6.5% през миналата година. Конкуренцията от по-евтините пазари в Югоизточна Европа, преминаването към електрически превозни средства и напрежението в световната търговия са сред водещите предизвикателства, които имат отражение върху Словакия.


Автомобилната индустрия представлява 44% от промишленото производство и 40% от износа. В края на 2017 г. словашкият клон на "Фолксваген" нае 13 700 души, за да произвеждат Touareg SUV, Audi Q7 и Porsche Cayenne за американския пазар.


Тази година "Фолксваген" намали производството в Братислава и върна работниците, взети назаем от унгарското предприятие Audi през 2016 година. Междувременно германският автомобилен концерн предвижда изграждането на нов завод в Източна Европа, като засега най-вероятните локации остават България, Сърбия и Турция.


Унгария


С ръст от 3.7% през 2019 г., според прогнозите на Европейската комисия Унгария се нарежда на пето място сред най-бързо развиващите се икономики в ЕС. Унгария е на второ място след Румъния по размер на инфлацията - 3.2%, която е два пъти по-голяма от средната за съюза. Очаква се безработицата да се стабилизира на около 3.5%. Страната би била значително засегната от световна търговска война заради зависимостта ѝ от външната търговия.


Въпреки проблемите вишеградските държави продължават да играят основна роля поне за германските износители. Според Центъра за европейски реформи Полша, Словакия, Чешката република и Унгария се превърнаха в най-важния търговски партньор на Германия през 2017 г., по-значим дори от Китай и Съединените щати, поради интегрирането им във веригата за доставки в целия ЕС.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2332 Неутрално
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Бай Ганю го е казал още преди 130 години - здраво работят синковците, но всичкото отива за немеца.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Много е голяма!
  Че и много яко я подкрепя, любимеца на турболибералите-Доналд Тръмп!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  с Прибалтика, Украйна, Молдова, Румъния, България, а и с предстоящата емигрантска вълна бягащи бели от Западна Европа, може и да се закачим за технологичните лидери от Източна Азия и надяваме се некомунистическа Северна Америка

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  За разлика от западната не спонсорира и няма да спонсорира социалките на надошлите австралопитеци учтиво поканени от левите социопати за бъдещ електорат

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Ко стана ве? Лошите поляци, дето си преправяли съдебната система. Лошия диктатор Орбан, корумпирания олигарх Бабич, а па страните им записват сериозни ръстове, вместо да се съобразят с мнението на Брюксел, Макрон и другите умно-красиви, че където има диктатури няма ръст - там имало само мизерия и глад. :)

  Франция, Германия, Италия, Испания ще си мечтаят за тея ръстове. :)

 7. 7 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  У Марсилия и Моленбек е мощта, и Грета

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 8. 8 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Добре се развиват, но са много нестабилни и ги дебнат глобални рискове. И началниците от Брюксел им се карат.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 382 Неутрално

  За доброто състояние на една икономика може да се съди и по това, каква част от населението работи навън, за да се изхранва. В това отношение на първо място тук е Полша, чиито граждани масово напускат страната и емигрират в САЩ и Западна Европа. В САЩ трудно ще срещнеш чехи, словаци и унгарци, но поляци дал Госпспод. За полския водопроводчик се носят легенди, той е станал нарицателно за масова миграция към други страни. Когато нашите кадри престанат да емигрират на запад и се установят трайно в родината, тогава можем да говорим за успешна икономическа политика.

 10. 10 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 488 Неутрално
  Само с популизъм икономика не сА прави.  Да, българите сме велик народ !!!
 11. 11 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 293 Неутрално

  За доброто състояние на една икономика може да се съди и по това, каква част от населението работи навън, за да се изхранва. В това отношение на първо място тук е Полша, чиито граждани масово напускат страната и емигрират в САЩ и Западна Европа. В САЩ трудно ще срещнеш чехи, словаци и унгарци, но поляци дал Госпспод. За полския водопроводчик се носят легенди, той е станал нарицателно за масова миграция към други страни. Когато нашите кадри престанат да емигрират на запад и се установят трайно в родината, тогава можем да говорим за успешна икономическа политика.
  —цитат от коментар 9 на proza


  +++
  Освен българските кадри да престанат да търсят работа в чужбина, трябва и българските капитали да се инвестират в България. А после да се борим да привличаме и чужди капитали. И кадри.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 12. 12 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Материалът е представен като "анализ за "Дойче веле", но е просто дописка, скалъпена от вестникарски публикации в Интернет.
  Жалко, защото от един истински анализ могат да се направят полезни изводи дори и за България. Не, че боковците ще ги прочетат, де ...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Няма начин, колкото и да им се иска.

 15. 15 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Безумно малка е на фона на големите държави. И далече пред Бай Ганьо.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#15] от "Черен хумор на кило":

  +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#6] от "realguru":

  Беше така главно преди да се противопоставят, а не защото се противопоставят. А ако се обърне тенденцията, избирателите ще сменят песента.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Само с популизъм икономика не сА прави.
  —цитат от коментар 10 на lubomir1


  Прави се с популизъм и национализъм. Затова са успешни четирите държави.

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#18] от "gozambo":

  Четерите държави дебели свещи да палят Германия да не пръд.не, че те ще се посера.т.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Не гледайте само напускащите. Ако една държава (вземете за пример САЩ) успява да привлече високо квалифицирани кадри от други страни значи е част от глобален трудов пазар.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK