Как унижението на Меркел се превърна в триумф за Макрон

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронРядкост е някой лидер да излезе ликуващ от ожесточена тридневна международна среща. Но френският президент Еманюел Макрон не можа да скрие задоволството си след маратона от разговори на лидерите на ЕС миналата седмица, разказва "Файненшъл таймс".


Петдесет часа преговори, включително продължила цяла нощ сесия, на държавните и правителствени ръководители на страните членки доведоха до сделка за номинирането на екип политици, които да ръководят институциите на съюза през следващите години.


"Споразумението е плодът на дълбоко френско-германско разбирателство и на нашата способност да работим с всички европейски партньори", подчерта френският лидер. "Решението значи, че ние не разделяме Европа – нито политически, нито географски", добави той.
Тридесет часа по-рано картината изглеждаше напълно различно. Тогава видимо ядосаният Макрон разкритикува "разделенията" и "скрития дневен ред", които правели невъзможно взимането на решения в блока. "Даваме вид на една Европа, която е несериозна", подчерта президентът.


"Беше хаос", разказва дипломат за опитите на недоспалите лидери на този етап да намерят решение за пакета номинации. "Ставаше все по-лошо с всеки изминал час". Друг източник описва сцената като "лудост". Тогава, за всеобщо облекчение, разговорите бяха отложени за вторник сутрин.


Това бе третият опит на ЕС да посочи нови ръководители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Европейския съвет, както и ръководител на дипломацията на ЕС. Изглеждаше като невъзможен за нареждане пъзел, но на следващата вечер сделката бе сключена. Лидерите се съгласиха, че Урсула фон дер Лайен, германският министър на отбраната, трябва да оглави ЕК. Французойката Кристин Лагард бе номинирана за ръководител на ЕЦБ. Белгийският премиер Шарл Мишел ще е председател на Европейския съвет, което значи, че ще ръководи срещите на лидерите на ЕС. Испанецът Жозеп Борел бе посочен за върховен представител за външната политика и политиката за сигурност.


Ангела Меркел

© Reuters

Ангела Меркел


Всички можеха да претендират за поне частична победа. Досегашният председател на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че "си заслужаваше да се чака за подобен резултат". За много други обаче той изглеждаше като типичната задкулисна договорка, която да служи на интересите на стария европейски режим. Франция и Германия си поделиха двата най-важни поста.


Победата бе разделена между трите основни политически семейства – консерватори, социалисти и либерали, и между държавите от Западна Европа. Изживелите възход Зелени и евроскептици не взеха нищо. Дясноцентристката Европейска народна партия запази 15-годишната си хватка върху председателството на комисията.


Но макар че резултатът, изглежда, запазва статуквото, процесът - "сблъсък между дипломатическа Европа и политическа Европа" по думите на Сузи Денисън от Европейския съвет за външна политика – разкри силните скрити тенденции към промяна. Той показа свиването на властта на германския канцлер Ангела Меркел, която попадна под критиките на собствените си колеги в дясноцентристката ЕНП, както и разрушителния потенциал на източноевропейските правителства. Стана ясна и сложността на взимането на решения в 28-членния ЕС, чийто парламент е по-фрагментиран и непредсказуем, след като за пръв път от 40 години дясноцентристкият и лявоцентристкият блок загубиха комбинираното си мнозинство.


Имаше разделение и по въпроса за системата с водещите кандидати, за която настояваха Европейският парламент и някои държави членки, особено Берлин, като начин съюзът да стане по-демократичен. "Опитаха със системата с водещия кандидат. Не проработи. Опитаха да намерят нов начин. Това бе старият начин", коментира Даниела Шварцер от Германския съвет за външни отношения, според която "това отразява фрагментацията и политическите разделения в ЕС".


Проваленият план


Меркел и Макрон пристигнаха в Брюксел в неделя (30 юни) с общ план. На среща по-рано през юни германският канцлер не успя да подсигури победата на водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер за наследник на Жан-Клод Юнкер. Неговата кандидатура се сблъска със стена от съпротива, особено от страна на Макрон.


Следващият план бе радикално различен и бе подготвен от лидерите на Франция и Германия и техните колеги от Холандия и Испания в кулоарите на срещата на Г-20 в Осака през уикенда – Вебер може да стане председател на европарламента, а Франс Тимерманс, бившият холандски външен министър и водещ кандидат на лявоцентристите, да поеме ЕК. От гледна точка на Меркел този подход щеше да облагодетелства коалиционните й партньори в Германия, социалдемократите, както и да удовлетвори собствената й партия, намирайки важен пост за Вебер.


Малко след като пристигна в Брюксел, Меркел разбра, че собственото й политическо семейство смята сделката за поражение. Бурна среща на лидерите на ЕНП в неделя подготви сцената за това, което последва, след като лидерите се възпротивиха срещу плана, смятан от тях за противоречащ на интересите на ЕНП.


Бойко Борисов пристигна на срещата, казвайки: "Меркел е председател на Християндемократическия съюз. Не на ЕНП."


Бойко Борисов

© Reuters

Бойко Борисов


Тимерманс срещна неумолима съпротива и от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария). Холандецът води битки с правителствата във Варшава и Будапеща в досегашната си роля на зам.-председател на ЕК, натоварен със защитата на върховенството на закона.


Не желаейки да се откаже от пакет, който се надяваше да я предпази от политически щети у дома, Меркел проведе последни отчаяни разговори с други лидери на ЕНП рано в понеделник, които обаче не доведоха до пробив, макар един дипломат да разказа за "извиване на ръце". Така се стигна до хаотичните разговори, продължили, докато Туск прекъсна срещата на върха.


Победа или не съвсем


След като във вторник сделката бе постигната, Варшава и Будапеща се хвалеха за провала на кандидатурата на Тимерманс. Реално обаче те завършиха битката с номинацията на Фон дер Лайен – центрист, подкрепяща гей браковете, която може да се окаже по-твърда към отстъплението от демокрацията на изток в сравнение с предшественика си. Нито един голям пост не бе даден на региона. Според дипломат това е засилило впечатлението, че правителствата от Централна и Източна Европа, чиито интереси често се различават, могат да са добри в рушенето, но не толкова в изграждането.


Меркел се озова в изключителната ситуация да трябва да се въздържи от гласуване, защото нейните съюзници социалдемократи в Берлин бяха бесни, че се е отказала от системата с водещия кандидат. Всички останали лидери подкрепиха сделката. Някога Меркел бе най-висшата в ЕНП, но този път се изправи пред открит бунт. А у дома сделката може да даде на социалдемократите повод да напуснат коалицията, което ще сложи край на кариерата й.


Развитието на събитията разкри и намаляващата сила на ЕНП, която през изминалите две и половина години държеше ЕК, съвета и Европейския парламент.


Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен


Договорката бе удар и по Европейския парламент и поддръжниците на системата с водещите кандидати. Назначението на Фон дер Лайен обаче изисква одобрението на евродепутатите следващата седмица. Решението може да е оспорвано, което значи, че Фон дер Лайен ще трябва да позволи на евродепутатите в известна степен да оформят програмата й, за да спечели одобрението им.


Макрон очевидно бе победителят на седмицата. Фон дер Лайен е проевропейски настроена, отворена е за френските идеи за отбрана и икономическа интеграция. Президентът освен това настани Шарл Мишел, един от най-близките си съюзници, начело на Европейския съвет. И може да разчита на Лагард в ЕЦБ, че ще направи необходимото, за да защити еврозоната.


В лагера на ЕНП


Унижение. Такова, каквото Ангела Меркел не е преживявала никога през всичките си години като канцлер на Германия. Така "Политико" описва провала на плана на Меркел Тимерманс да оглави еврокомисията вместо кандидата на ЕНП Вебер. Никой в групата не я защити. Имаше оплаквания, че сделката се налага без каквито и да било консултации, разказва изданието.


"Нито една намеса в нейна полза. Хората бяха много ядосани", коментира високопоставен член на ЕНП. По думите му Меркел е пристигнала, "мислейки си, че това ще едно малко събиране и че споразумението от Осака ще бъде подкрепено". Вместо това "всички казаха "не". Беше невъзможно". "Меркел бе силно изненадана от липсата на съгласие", добавя източникът.


Огънят се разпали още повече от идеята Мария Габриел, слабо познат бивш евродепутат от България и еврокомисар в продължение на няколко години, да бъде издигната за първи дипломат на блока. "Мария Габриел?", каза високопоставеният член на ЕНП, а гласът му още трепереше от гняв и недоумение няколко часа по-късно. "Това бе повратна точка."


Съпротивата бе толкова яростна, че Меркел напусна по-рано срещата на ЕНП и се насочи към сградата на Европейския съвет, за да разговаря с председателя Доналд Туск, Макрон и други как да продължат. Членовете на ЕНП продължиха да кипят от гняв след напускането й.


Манфред Вебер

© Reuters

Манфред Вебер


Социалистите и либералите скоро обединиха сили, за да дадат ясно да се разбере, че няма да подкрепят Вебер за приемник на Юнкер. Консерваторите обаче не отстъпваха нито за позицията, нито за това, че Вебер е човекът, който трябва да я заеме. Туск и екипът му помолиха Меркел да реши проблема, който пречеше да се постигне напредък. Вебер често бе критикуван, че му липсва управленски опит. Десетилетия наред председателският пост в ЕК отиваше за бивш премиер или бивш министър. Преди ЕНП можеше и да успее да наложи някой с неговия профил, но не и този път, коментира "Политико".


Някои лидери казаха на Меркел, че ЕНП трябва да избира. Групата би могла да получи позицията, но не и Вебер, или би могла да се бори за бавареца и да се озове в дълга битка, която е вероятно да изгуби.


Прекъсването на срещата в понеделник по обед според Макрон бе ужасно необходимо. "Химията на тези срещи – умората води понякога до напрежение, което се случи тази сутрин. В тези случаи трябва да умеем мъдро да кажем - нека си починем няколко часа", допълни президентът. Според него някои от участниците в разговорите не са успели да разберат последиците от скорошните евроизбори – ясно послание към ЕНП, включително и към германските консерватори, които дълго време задаваха тона на европейската сцена.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 838 Неутрално

  За съжаление , "Триумф" е доста силна дума за ситуацията, в която се вкарахме в Европа...

 2. 2 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Цирк, след който Меркел изпрати най-близката си сътрудничка на най-високия пост, а Макрон "триумфира" с французойка за шеф на независима от политиците финансова институция. Постовете на фигурантите останаха за останалите.

 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Жалкото за Европа е, че се тръби наляво и надясно за демократичност, а най-важните постове в съюза се определят от задкулисни договорки, които се доближават до цигански пазарлък.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  На практика, "победител" в тези избори, може и дано е така, ще се окаже необходимостта от промяна на вижданията за бъдещето!
  Оформянето, на ясна визия за него, ще стане след поставянето на ясни цели и стъпки, за постигането им!
  Остава да разберем, ако предложените бъдат избрани, дали наистина са точните!

 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Жалкото за Европа е, че се тръби наляво и надясно за демократичност, а най-важните постове в съюза се определят от задкулисни договорки, които се доближават до цигански пазарлък.
  —цитат от коментар 3 на simval  Нищо подобно !
  Взетите в Осака решения, бяха контрирани в Европа, а това значи, че демократичният процес в Европа следва демократичните си традиции и за " цигански пазарлък " и дума не може да става .
  А и още нищо не е гласувано .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  И къде е унижението на Меркел?
  Урсула е неин човек.
  Глупости.

  Еретик
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако изборът на некадърници означава триумф, значи е триумф.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  Унижена е не Германия, а ние, които нямаме никакво значимо присъствие никъде в институциите на ЕС. От време на време се споменава името на Кристалина, но повече заради личните и качества, а не заради страната ни...:.

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Ако изборът на некадърници означава триумф, значи е триумф.
  —цитат от коментар 7 на gozambo


  Ми щом си кадърен що не те избраха теб?Политиката се ограничава във възможното.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Остава да разберем, ако предложените бъдат избрани, дали наистина са точните!
  —цитат от коментар 4 на batzdravo


  Toчно като Асан дето викал на Айшето като се оженили: "Ха дано си честна ...."
  А тя отговорила: "Ами ха дано, ама надали ..."

  Урсула ще в шеф, щото е умна и красива, а не щото е папкала и слушкала, нали?

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Ако изборът на некадърници означава триумф, значи е триумф.
  —цитат от коментар 7 на gozambo


  Знаем, че ти си единственият кадърник.

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Няма да коментирам позицията на Дневник с неколкократно позоваване на Политико.

  За мен лично:
  - ПРОГРАМАТА на ЕНП победи на тези избори.
  - Водещите кандидати бяха разпознати като повече вождизъм, а не като повече демокрация.
  - Стандартно срещу програмата на ЕНП беше противопоставено отстрелване, пуч на "коалицията на Станишев" срещу личността на Вебер. Черния ПР на Моника беше включен на макс. Също като при "Брадвата на Станишев". И отново загуби!
  - Няма триумф на Макрон, няма и унижение на Меркел. Според Станишев триумфът е за Орбан. И естествено не е прав. И в ПЕС се наложи разум през личната програма на Сасоли:
  „На брифинг, след като бе избран, той заяви: „Има нужда от промяна на регламента от Дъблин, така че да се даде възможност страните-членки да си сътрудничат повече помежду си. Затова се обърнах към Европейския съвет, за да ускори дебатите по въпроса. Всеки път, когато нещо се случи, гражданите питат: „Къде е Европа?“ За да действа обаче, тя трябва да има необходимите условия. И това е нещо, което Съветът трябва да чуе - парламентът ще му напомни да поеме отговорностите си възможно най-бързо."
  http://bnr.bg/post/101139934/nito-edin-ot-kandidatite-za-predsedatel-na-ep-ne-uspa-da-sabere-neobhodimite-332-glasa-na-parvi-tur

 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Меркел е председател на Християндемократическия съюз. Не на ЕНП.
  —цитат от коментар 0 на др Баце


  Др Баце пак се е изказал неподготвен

  https://www.cdu.de/partei/vorstand

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2208 Весело

  Изживелите възход Зелени и евроскептици не взеха нищо. Дясноцентристката Европейска народна партия запази 15-годишната си хватка върху председателството на комисията.
  *
  Този пост се полага на най-голямата партия в парламента - ЕНП. Нямаше логика социалист или социалдемократ да го заеме. А малките партии съвсем нормално не получиха никакъв пост. То и това оставаше, да управляват зелените... Откъде накъде?
  Меркел сама си е виновна, че отстъпи за Тимерманс.

 15. 15 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Весело

  "държавните и правителствени ръководители на страните членки доведоха до сделка"

  Пак на търговия са го ударили. Няма ли кой да измисли роботи-политици. На тия вече им се виждат конците. През WiFi по-няма да се вижда.

 16. 16 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  От моя гледна точка всички избрани плюс заместниците им са глобалисти и левичари.

  Много важно дали Макрон надцакал Меркел или обратното.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Резултатът е не унижение за Меркел, а унижение за демокрацията и явно налагане на задкулисни преговори с пазарене от най-лош вид...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  И къде е унижението на Меркел?Урсула е неин човек. Глупости.
  —цитат от коментар 6 на Костадин Иванов


  Имах вече честта да ви обясня, че не фдЛ е момиче на Меркел, а Макрон е момче на фдЛ и Лагард.

  Дневник построи историята и сега я лакира -- същински Божо Итонга.

  Иначе историята с Габриел е забавна, но не ми се вярва Дневник да е присъствал, когато гласът на неназования високопоставен е треперел от възмущение. Кой ли им е написал статията?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#13:"dosetliv"][/quote]

  Е да де. Той първо каза "на немската партия", което те са позамазали. Но фатологическата грешка няма как да се оправи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  От моя гледна точка всички избрани плюс заместниците им са глобалисти и левичари.Много важно дали Макрон надцакал Меркел или обратното.
  —цитат от коментар 16 на faeton.


  Те просто се състезават, кой по-голяма беля ще направи.
  Меркел има повече пространство за маневриране. Може да активизира АКК, че и финансиста. Могат да си спретнат по една фракция и да играят на вътрешнопартийна демокрация. И без това трябва да предложат някакъв читав икономически модел, че там им куцат нещата. Най-малкото могат да спечелят време.
  А на Макрон планирането му го знаем вече.

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Неутрално

  До коментар [#3] от "simval":

  Но все пак се гласуват в парламента, не забравяйте!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Бай Кой е предизвикал гняв в евросредите с кандидатурата на калинката си Габриел .

  Това е добре .
  Ще има шамари и припомняме на унижението което им е причинил, макар и за малко.
  Бай Ганьо европолитик.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Европа вече се интересува и от европейските избори, което е един голям (+). Въпреки че България е била последна по активност, интересът и у нас бе засилен. Европа все повече се замисля за бъдещето си.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Търговия и пазарлъци - новите московски флашки.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  "Меркел е председател на Християндемократическия съюз. Не на ЕНП."
  Който разчита на Борисов, жестоко се е излъгал.

 26. 26 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Един фалшив и лицемерен съюз на държави с егоистични лидери които тласкат съюза към същата съдба която сполетя събратът му СССР в края на 20ти век.

  Марс е изконна Американска територия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK