Решени да стигнат до Европа мигранти потеглят въпреки опитите на Мароко да ги спре

Решени да стигнат до Европа мигранти потеглят въпреки опитите на Мароко да ги спре

© ReutersДвайсет и шест годишният сенегалски мигрант Исмаил се е върнал в горите около северното мароканско пристанище Танжер малко след като бил задържан там от властите и закаран на 872 километра на юг в опит да бъде спрян да достигне Европа. Той обаче е непреклонен в желанието си да достигне Испания и играта на котка и мишка с властите продължава.


Миналата година Мароко стана главен отправен пункт за мигрантите към Европа, като изпревари Либия, където бреговата охрана започна да спира повече плавателни съдове с помощта на Европейския съюз. Мароко е само на 14 километра южно от испанския бряг и има сухопътна граница с малките испански анклави Мелиля и Сеута на северното си крайбрежие, които са оградени с 6-метрова ограда, опасана с бодлива тел.


В рамките на нова акция тази година властите изпращат мигрантите без документи, които залавят, към южните градове - далеч от сухопътната и морската граница с Испания. Те също така разчистват мигрантските лагери в гората и спират продажбите на рибарски и надуваеми лодки. По официални данни от началото на годината до май Мароко е предотвратило незаконното преминаване на 30 хил. души в Испания и е разбило 60 мрежи за трафик на мигранти.
Властите твърдят, че по-конкретно мерките срещу трафикантите са довели до намаляване на пристигналите от Мароко в Испания мигранти през първите шест месеца на 2019 г. до 12 053 души от 26 890 за същия период на миналата година според Международната организация по миграция (МОМ).


Мароко освен това е на път да завърши нова триметрова ограда на собствената си територия около Сеута, за да възпира пресичането на границата, казват хора, живеещи в близост до анклава.


"Властите предприемат изненадващи акции за претърсване на горите, за да ни открият, затова трябва да спим на място, където може да предусетим тяхното пристигане и да избягаме, преди да ни хванат и да ни изпратят пак на юг", каза Исмаил.


Решени да стигнат до Европа мигранти потеглят въпреки опитите на Мароко да ги спре

© Reuters


Той и други мигранти се прехранват с просия и чакат шанса си да прескочат оградата около Сеута. Не разполагаме с 3 хил. евро (3360 долара), които да платим на трафикантите за прекосяване на морето към Испания, допълни Исмаил.


Той се е върнал на север, като се е криел по-навътре в горите и е избягвал да се движи по улиците през деня.


"Нашите братя, които стигнаха до Испания, сега водят добър живот", каза Ибрахим, който е родом от Гвинея, като показа белезите на ръката си от неуспешен опит да прескочи оградата миналата година.


Кампанията по прехвърлянията на мигранти на юг предизвика критики от страна на правозащитни групи като АСКОМС, коалиция на 27 неправителствени организации от Субсахарска АФрика.
Властите казват, че отвеждат мигрантите на юг, за да ги предпазят от трафиканти и да им попречат да проникнат в Сеута и Мелиля.


Оставащи на място


В момент, когато достигането до Европа става още по-трудно, мнозина африканци сега решават да останат в Мароко и да си търсят работа, като се възползват от законодателната политика, започната от властите през 2013 г.


Повече от 50 хил. мигранти, 75 процента от които са от Субсахарска Африка, са получили карти за пребиваване от 2013 г. според официални данни.


След пет години в Мароко 35-годишната Соня от Камерун се отказала от идеята си да стигне до Европа. Сега тя вижда в Мароко дом за себе си и за своята дъщеря Салма, която посещава местно училище.


Соня преминава обучителен курс към местна неправителствена организация, като се надява да повиши шансовете си за намиране на работа. Не е лесно обаче да си намериш работа в една икономика, където сивият сектор е широко разпространен, а безработицата остава 10 процента, като всеки четвърти младеж е безработен.


Решени да стигнат до Европа мигранти потеглят въпреки опитите на Мароко да ги спре

© Reuters


Ахмед Ским от мароканското министерство на миграцията каза, че държавните агенции могат да помогнат на мигрантите да си намерят работа, а около 400 са наети в частния сектор. През 2018 г. мароканските училища са приели 5545 деца на мигранти, а болниците са оказали медицинска помощ на 23 хил. мигранти. Повечето мигранти обаче работят в сивия сектор, като вършат нископлатена работа, избягвана от мароканците.


Президентът на региона Танжер Иляс ал Омари призова ЕС да помогне на Мароко и на неговия регион да интегрират мигрантите чрез обучителни програми и инвестиции с цел създаване на работни места и избягване на напрежението между местните жители и мигрантите. Миналата година ЕС обеща да предостави на Мароко 140 млн. евро под формата на помощ за охрана на границата.


За Исмаил обаче няма друга цел освен Испания. "Искам да стигна до Европа заради по-високия жизнен стандарт и по-добрата работа. Заплатите тук не са толкова добри", каза той и добави: "Изтощени сме, но ще продължим да се опитваме да стигнем до Испания". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако не беше Мароко и краля на Мароко, до сега милиони скакалци да са преминали в Европа.
  Вършат страхотна работа по възпирането на инвазията, определено най-стабилната държава в Северна Африка.
  Само в Мароко от всички държави в региона можеш да си наемеш кола и да бръмчиш из страната без постоянен страх и параноя. А за който е по-отворен и вече е бил там, е още по-спокойно и може да се забавлява качествено.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на banat
  banat
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Историята за падането на римската империя се повтаря отново 2000 г по -късно.Римската империя допуска готите днешните германци в пределите бягащи от хуно-българите .Сега същия номер с мигранти ,който отслабват ЕС и го разделят на изток и запад .След това удара ,ще дойде за източна Европа било то от Русия или Мюсюлманския свят .Въпроса на време е .Погледнете само увеличаващо се население в Турция,Нигерия,Иран и неговите проксита ,арабите от Магреба ,Пакистан ит...България седи точно на пътя на войната между изтока и запада с намаляващо население и корумпиран елит,но земя ,която може да изхранва 20м души:)

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Ако никой не ги спаси в морето и се издавят 90% (нормален процент смъртни случаи за подобен тип авантюри) следващите няма да напират така.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  “Искам да стигна до Европа заради по-високия жизнен стандарт и по-добрата работа.”

  И е прав за себе си. Ще си намери проста работа и ще е доволен. Докато много испански младежи с години не могът да си намерят никаква.
  Защото днес в Европа всички са дипломирани и имат нереалистични претенции. Някога всяко село е раждало хлебар, касап, войник...Сега се раждат само мениджъри.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#1] от "Суджук Герберите":

  Кажи повече за забавленията, не съм бил там?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Европейските държави не им пука дали са опасни тези мигранти.
  Ако могат да си плащат наема и храната,все едно,че са туристи.
  Щом нямат европейско гражданство,по всяко време може да ги депортират.

 7. 7 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Айде сега умнокрасивите слуги СОрос да започнат с обясненията как за тези имигранти от Субсахарска Африка е виновен Путин.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Като мухи на мед налитат на тази Европа.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Като мухи на мед налитат на тази Европа.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Еми ще потеглят ми, като Европа ги приема.

  Ако приемеш един, ще поискат стотици. Ако приемеш и тях, ще поискат хиляди. После следват милиони. Меркел прие милиони. Тези да не са по-балами от предните. И те искат на хубаво в Европа. :)

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#4] от "half truth":

  ако си намери работа, научи езика и спре да третира жена си като животно, ще е добре. По-вероятно няма да намери работа и ще стане дребен наркодилър, докато не го излъжат да се препаше с шахидски пояс.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 213 Весело

  Като мухи на мед налитат на тази Европа.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  Верно? Колко си прозорлива!

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Специално сенегалците са най-долната, нахална и проклета пасмина от просяци и крадци в Милано и Рим. Личен опит!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Мароко, за да спира скакалците - 140 мил.
  Турция, за същото - 3 милиарда, че и още 3.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 15. 15 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  Миналата година бях в Испания. Не забелязах работещи африканци. Клечеха по кьошетата на Мадрид, просеха или продаваха някакви боклуци на чаршафи, опнати по тротоарите.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хриси":

  Те ако работеха, Африка нямаше да е такава дупка :)

  Не е като да нямат условия и залежи, ама пусти мързел.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#4] от "half truth":

  Знаят френски .....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Мечтата на европейските леви социопати е да докарат цяла Африка в Европа

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  “Искам да стигна до Европа заради по-високия жизнен стандарт и по-добрата работа.”И е прав за себе си. Ще си намери проста работа и ще е доволен. Докато много испански младежи с години не могът да си намерят никаква. Защото днес в Европа всички са дипломирани и имат нереалистични претенции. Някога всяко село е раждало хлебар, касап, войник...Сега се раждат само мениджъри.
  —цитат от коментар 4 на half truth


  Я се поинтересувай колко от тея паразити са се захванали за почтена работа и плащат данъци, и после плямпай глупости

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Междувременно в Берлин престъпността си процъфтява, инжИнерите на Меркел бързо се интегрират в редиците на наркотрафикантите. :)

  https://www.breitbart.com/europe/2019/07/11/german-prosecutor-rule-law-berlin-no-longer-functional/

 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Я се поинтересувай колко от тея паразити са се захванали за почтена работа и плащат данъци, и после плямпай глупости
  —цитат от коментар 19 на venci4


  Няма как да плащат данъци без да са допуснати до трудовия пазар. Но работят, издържат се и пращат пари на семействата си в Африка. Испанските селскостопански кооперативи основно на тях разчитат. Истинският проблем е че не можеме сами да си вършиме работата. Затова ги пускат.

 22. 22 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Докато такива като Меркел не бъдат изптавени до стената ще е така! Нито Чърчил, ниъо Сталин, нито Хитлер, мито Мао, нито Хомейни са признавали птрд себе си, че са престъпници!Но изкуфялото бабе ги слага в малкия си джоб

 23. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Продължава миграцията на скакалците от Африка към Европа, няма спасение. Това преселение ще продължи до пълното арабизиране и африканизиране на Европа и пълното и опростяване и обезценяване.

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  Ех тази обетована земя - Европа!

 25. 25 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Ами докато и в Испания не дойдат на власт подобните на Салвини ще напират. После ще се нормализират нещата, стига да не стане необратимо бедствието.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 26. 26 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Миналата година бях в Испания. Не забелязах работещи африканци. Клечеха по кьошетата на Мадрид, просеха или продаваха някакви боклуци на чаршафи, опнати по тротоарите.
  —цитат от коментар 15 на Хриси


  Пълен смях, ако го бяхте казали за политици можеше и да Ви повярваме. Какво очаквате, африканците да Ви се отчитат каква работа са свършили? Аз познавам хора от африкански произход, които не можете да стигнете и да бягате срещу тях, говоря за инжинери и други професионалисти.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 27. 27 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ами докато и в Испания не дойдат на власт подобните на Салвини ще напират. После ще се нормализират нещата, стига да не стане необратимо бедствието.
  —цитат от коментар 25 на С Стоянов


  Кое бедствие, на българската комунистическо-журналистическа простотия, със сръбско титовски елемент на кюзелич и други силиконови порнографии по форумите.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 28. 28 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":Докато такива като Меркел не бъдат изптавени до стената ще е така! Нито Чърчил, ниъо Сталин, нито Хитлер, мито Мао, нито Хомейни са признавали птрд себе си, че са престъпници!Но изкуфялото бабе ги слага в малкия си джоб
  —цитат от коментар 22 на himler


  Лично ли ги познавате?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 29. 29 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":Докато такива като Меркел не бъдат изптавени до стената ще е така! Нито Чърчил, ниъо Сталин, нито Хитлер, мито Мао, нито Хомейни са признавали птрд себе си, че са престъпници!Но изкуфялото бабе ги слага в малкия си джоб
  —цитат от коментар 22 на himler


  Обезглавете престъпника, за да влезе по-брутален престъпник. Нищо не сте научили от историята. Всяка радикална промяна води до геноцид, както се случи и в България, но нищо не се промени, просто ни направиха един филм, избиха и изгониха много хора, и това е. Едва сега сега доближаваме стандарта на 70' и 80' като общество, а комунягите станаха милиардери.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 652 Неутрално

  ДНЕВНИК, подобни статии подхранват още повече ксенофобията и расима!

 31. 31 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  ЕМЕС

  Мигрантите за Европа напъват,
  някои българи за Русия бълнуват.

 32. 32 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  "Той и други мигранти се прехранват с просия и чакат шанса си да прескочат оградата около Сеута. "

  Точно същото биха правили и ако са в Европа, в най-добрия случай, разбора се.
  Обикновено се вкючват в средите на наркодилърите, ако не се ислямизират.
  За какво Европа трябва да събира цялата измет на света?

  Panta rhei....
 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Ети, знаете ли какъв ще е първият туит на Тръмп?! Ей ся само да се събуди...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK