Само италианците са по-скептични от българите за ползите от членството в ЕС

Само италианците са по-скептични от българите за ползите от членството в ЕС

© EU2018BGБългария е сред трите държави в Европейския съюз, в които най-малък процент хора смятат, че страната е спечелила от еврочленството. Това показват първите резултати от проучване на Евробарометър, проведено след изборите за Европейски парламент.


Според данните подкрепата на гражданите за ЕС запазва най-високото си равнище от 1983 г. насам: 68% от респондентите (+1 процентен пункт в сравнение с февруари/март 2019 г.) казват, че тяхната страна е спечелила от членството си в ЕС. Най-висок е процентът на хората, споделящи това мнение, в Литва (91%), Ирландия (89%) и Естония (87%), а най-нисък - във Великобритания (59%), България (57%) и Италия (42%). В България се наблюдава спад с два процентни пункта спрямо февруари/март 2019 г.

Гласът ми е от значение


Наблюдава се рязко нарастване на броя европейски граждани, които смятат, че "гласът им е от значение в ЕС" - 56% от респондентите споделят това виждане. Този резултат е със 7 процентни пункта по-висок от март 2019 г. и е най-високият резултат, откакто въпросът е бил зададен за пръв път през 2002 г.


В България 45% смятат, че гласът им има значение в ЕС (спад от 1 процентен пункт спрямо март 2019 г.). Най-висок е в Швеция (86%), Дания (81%) и Холандия (76%), а най-нисък - в Латвия, Гърция и Естония (и трите по 30%).Избирателна активност


Общата избирателна активност на европейските избори през 2019 г. се е увеличила с 8 пункта до 50.6%, което води до най-високото участие в европейски избори от 1994 г. насам, както и до обръщане на тенденцията на намаляване на избирателната активност на европейските избори за пръв път от 1979 г. насам. Най-значително увеличение на участието е регистрирано в Полша (+22 пр.п.), Румъния (+19 пр.п.), Испания (+17 пр.п.), Австрия (+15 пр.п.) и Унгария (+14 пр.п.). В България е била 33% (спад с 3 пр.п.).


Най-висока е била активността в Белгия (88%), Люксембург (84%) и Малта (73%), а най-ниска - в Словакия (23%), Чехия и Словения (и двете по 29%).


Участие на младите хора


Резултатите от проучването сочат, че именно младите хора в Европа са довели до повишаване на избирателната активност: 42% от 16-/18-24-годишните респонденти казват, че са гласували на европейските избори, което означава, че участието на младите хора се е увеличило с 50% в сравнение с избирателна активност от само 28% при младежите през 2014 г. Силно се е повишила и избирателната активност във възрастовата група 25 - 39 години, където тя е нараснала с 12 процентни пункта от 35% на 47%. Избирателната активност сред младите и тези, гласували за пръв път, надвишава всеки друг ръст на избирателна активност за други възрастови групи.


Гласуването като...


Сред причините да гласуват на европейските избори през 2019 г. 52% от избирателите посочват гражданския дълг като основна причина - това представлява увеличение от 11 процентни пункта в сравнение с 2014 г. В сравнение с последните европейски избори през 2014 г. значително повече граждани също са гласували, защото подкрепят ЕС (25%, +11 процентни пункта) или защото смятат, че могат да променят нещата чрез гласуване (18%, +6 процентни пункта).


В 27 държави членки гражданите гласуваха главно защото видяха това като свой граждански дълг. Само в Холандия повечето хора са гласували, защото винаги гласуват. Във всички 28 държави членки повече респонденти, отколкото през 2014 г., гласуваха, защото подкрепят ЕС, и обявиха, че тази подкрепа е основната им мотивация за гласуване. Германия (39%, +14 пр.п.), Ирландия (27%, +15 пр.п.), Италия (23%, +14 пр.п.) и Испания (23%, +15 пр.п.) показаха най-голямо увеличение, свързанo с тази причина.


В България, защото е техен дълг като граждани, са гласували 50%, защото подкрепят ЕС са гласували 21%, за да изразят несъглсие са гласували 4%. Във Франция, Гърция и Великобритания, за да изразят несъгласието си, са гласували 22% (и трите на първо място в ЕС).


Темите


Проучването на Евробарометър след изборите също разгледа темите, които накараха гражданите да гласуват на последните избори за Европейски парламент. Най-важните теми, които повлияха на решението на гражданите, бяха икономиката и растежът (44%), климатичните изменения (37%), както и правата на човека и демокрацията (37%). Със своите 36% "начинът, по който ЕС трябва да работи в бъдеще", се появи също като един от основните мотиви на гражданите да гласуват. В 16 страни (сред които и България - 44% от хората) респондентите посочиха икономиката и растежът като най-важен въпрос при гласуването си, докато гражданите в осем държави назоваха климатичните изменения като основна тема за тях.


Изследването на Европейския парламент след изборите бе проведено като проучване на Евробарометър 91.5. 27 464 респонденти са интервюирани лице в лице от Kantar за Европейския парламент във всички 28 държави - членки на ЕС, от населението на възраст над 15 години. След изборите въпросите бяха филтрирани за респондентите на възраст за гласуване 18+ (с изключение на 16+ в Австрия и Малта, 17+ в Гърция). Работа на терен се проведе от 7 до 26 юни 2019 г. Пълният доклад, както и всички резултати и таблици с данни ще бъдат публикувани от Европейския парламент през септември 2019 г.


Пълният документ с първите резултати можете да видите и в прикачения файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 502 Неутрално

  За България промяната настъпи първо след 2015, когато българите разбраха, че Европа иска да ни напълни с варвари. Вторият голям тласък беше опитът да ни се наложи Истанбулското извращение под формата на защита на жените. Е, българинът е оцелял 13 века, точно защото има железен инстинкт за самосъхранение.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Може и те като някои от нас "ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ " да имат ПИЕТЕТ към ЕВРАЗИЯ !

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Те хубаво гласуваха, ама що си мислят, че нещо кой знае ще се промени.

  Лидерите пак ще се разберат нещо там и квото кажат големите и до колкото се опъне тука Източна Европа.

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Хем смучем пари от ЕС, хем сме скептични. Какво ли щяхме да мислим, ако трябваше като някои други страни да даваме, а не да вземаме от еврофондовете? Не случайно за Бойко най-важна е кохезията.

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Като отчетем плачът и вайкането на всякакви "патриоти", "социалисти", "консерватори" и най-вече рубладжии, приятно е да видим, че 57% от българите осъзнават ползите от членството в ЕС.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Любопитно

  верно ли британците си имали нов премиер вече

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Немски кораб с немска капитанка, натоварен с клетници, акостира в Италия напук на италианската гранична полиция и, в крайна сметка, правителство. Освободена след един ден от ареста, германката тръгва да съди Салвини за "език на омразата", а кметът на Париж я награждава с най-високия медал за заслуги.

  Кога за последен път слушахте реч на Найджъл Фараж?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Като отчетем плачът и вайкането на всякакви "патриоти", "социалисти", "консерватори" и най-вече рубладжии, приятно е да видим, че 57% от българите осъзнават ползите от членството в ЕС.
  —цитат от коментар 5 на stein


  Никой клетник не иска да седи в България поради лошите условия. Иначе щяха да са 7%, защото българите си падат ксено...скептици.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 593 Неутрално

  За България промяната настъпи първо след 2015, когато българите разбраха, че Европа иска да ни напълни с варвари. Вторият голям тласък беше опитът да ни се наложи Истанбулското извращение под формата на защита на жените. Е, българинът е оцелял 13 века, точно защото има железен инстинкт за самосъхранение.
  —цитат от коментар 1 на Мизийски


  И си вярваш - това е лошото.Но, че и други вярват в това - е трагедия!
  Дори няма да осъзнаеш колко си тъп, до смъртта си!За теб е чудесно, но това не променя факта, че си такъв.
  Сигурен съм, че дори не си прочел прословутата Истанбулска конвенция, която съвсем скоро ще подпишем тихомълком и без шум, който беше необходим тогава, за да не гледаш където стават безобразията, които творят управляващите.
  А относно мигрантите - никой не иска да остане у нас.Дори самите ние бягаме на Запад.
  ЕС може да прави много грешки, но по-добре от него няма днес.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  ЕС може да прави много грешки, но по-добре от него няма днес.
  —цитат от коментар 9 на Капабланка


  Е ние гледаме в перспектива :)

  След 20-30 год ЕС я го има, я не. Ако го има ще е пълен с черни и араби и ще се чудят накъде да джъткат и те.

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Ако не бяхме в ЕС - щяхме да сме на нивито на Северна Македония.
  Жалко е, че има хора, които не го осъзнават.

 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1823 Весело

  "Във всички 28 държави членки повече респонденти отколкото през 2014 г. гласуваха, защото подкрепят ЕС и обявиха, че тази подкрепа е основната им мотивация за гласуване. Германия (39%, + 14пп), Ирландия (27%, + 15пп), Италия (23%, + 14пп) и Испания (23%, + 15пп) показаха най-голямо увеличение свързанo с тази причина."

  И всичко това на фона на неистовите напъни на враговете на Европа да съсипят ЕС!
  Е, как да не се гордее човек, че е европеец!?

  А по отношение ползата от членството в ЕС, не напразно сме в една компания с Австрия,Франция,Гърция, Великобритания и Италия- почти навсякъде в тези страни имаше масирани атаки от страна на путиновата пропаганда (в Австрия-крайно десните, във Франция-жълтите жилетки, във Великобритания-Брекзит, в Италия-Салвини, в България- апартаментгейт и дори пряко изхвърляне на Путин, че ББ е убиецът на руските проекти..Само Гърция си плащаше за гяволъка, когато е яла на вересия.

 13. 13 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  И може би, това че идващите от ЕС средства се ,,усвояват" от все едни и същи наши хора, т.е. краде се яко, като за световно!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  И може би, това че идващите от ЕС средства се ,,усвояват" от все едни и същи наши хора, т.е. краде се яко, като за световно!
  —цитат от коментар 13 на Ogiigo

  И може би точно те са в процента на скептиците, защото че вземат не им е достатъчно, искат и никой да не им държи сметка законно ли харчат парите, а ЕС налага критерии, изисква спазване на регламенти.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  На българите проблема е, че некадърниците, които ни управляват не могат да усвоят фондовете, а само присвояват. За периода от 2014-2020 година имаме на разположение 7,5 млрд. евро, а сме усвоили досега по-малко от два. Да не говорим за липсата на каквито и да е реформи. Така ще кретаме още малко, а после...

 16. 16 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1640 Неутрално
 17. 17 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Ако всички ползи ще се свеждат до 1-2 млрд. годишно (ние имаме и вноски, все пак) средства от фондове (които отиват в джобовете на определени хора) - ами мерси! Има си хора и цели етноси, които този живот ги устройва - някой да им дава трохи, те да стоят бедни, да си мрънкат и да не полагат усилия за нищо. Това не е перспективата на България и не това искам за децата ми. Едно евро от фондове не искам, но искам да видя реална конкуренция, свободен пазар, единни правила за всички страни, еднакви възможности за мислещите, можещите и инициативните, еднакви стандарти, еднаква тежест на всеки европейски гражданин, достъп до финансиране, гарантиране на равни възможности, общоважащи правила и т.н. и т.н.

  А приказките за помощи и колко трябва да сме благодарни - някъде другаде. Страните от Вишеградската четворка вече се усетиха, че този ЕС работи в интерес на няколко държави, а за всички останали е отредена ролята на статисти и помощно колело. Няма перспектива в този модел и все по-малко ще стават тези, които ще се задоволяват с политиката на фондовете и мълчанието.

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  Е как няма Италианците да са недоволни? Само за една нощ при приемането на Еврото техните активи се обезцениха с 30%. За една нощ станаха с 30% по бедни и оттогава нищо не се е променило. разговаряйте с всеки Италианец над 35 и те ще Ви кажат същото. Дайте им няколко години след като Британците напуснат и те няма да се забявят да направят същото.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  Денонощната антиевропейска медийна пропаганда срещу ЕС си казва думата. Българите намразват тези , които наливат милиарди в нашата икономика и заобичват тези , на които плащаме милиарди като данък Русия.
  Български мазохизъм.

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#17] от "famousandco":
  "Едно евро от фондове не искам, но искам да видя реална конкуренция, свободен пазар, еднакви възможности за мислещите, можещите и инициативните, еднакви стандарти....."

  Като отидем в Евразия и се хванем като малки деца за полата на Русия, ще получиш всичко това , което искаш.
  Боже , прибери си вересиите.

 21. 21 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#17] от "famousandco":"Едно евро от фондове не искам, но искам да видя реална конкуренция, свободен пазар, еднакви възможности за мислещите, можещите и инициативните, еднакви стандарти....."Като отидем в Евразия и се хванем като малки деца за полата на Русия, ще получиш всичко това , което искаш.Боже , прибери си вересиите.
  —цитат от коментар 20 на tacheaux


  Много си зле, много! Умните, работните, кадърните и инициативните не искат помощи, а равни възможности. Другото ще си го постигнат сами. Само умници като теб не разбират, че икономика с фондове не може да изгради. Те помагат и са добре дошли, но ако, примерно, френските фермери взимат 50 пъти по-високи субсидии от нашите, ако германската индустрия ползва евтин газ от Северен поток, а ние не, ако италианските банки получават нерегламентирана държавна помощ, ако на родните превозвачи не им се позволява да се конкурират свободно с холандските и белгийските, а от друга страна Турция, с която граничим, ползва всички привилегии на свободния пазар, без да спазва ограниченията и правилата му, тогава икономиката ми е обречена и никакви помощи не могат да ни вдигнат нагоре. Прах в очите са тези фондове в сегашният им вид и затова все по-малко страни се плашат от евентуалното им спиране. Фондовете, както и всичко останало, са предвидени да работят за тези, които са ги измислили. И важна е цената, която плащаме, защото ако цената ще е икономика на мизерията, още веднъж - благодаря!

  На подхвърлянията за Евразия даже няма да отговарям, чак толкова елементарен и ограничен разговор не ми се води.

 22. 22 Профил на Sumbriz
  Sumbriz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":

  Хайде пак с неверните работи. Данните на ОИСР показват че доходите на италианските домакинства растат след приемането на еврото, даже годината след влизането в еврозоната растежа на доходите е най-висок от която и да е година в която се взимат данни за италианските доходи. И не Италия няма да излиза от ЕС нито да остава еврото, то 60-72% от италианците искат еврото да си остане валутата на Италия.

  Данни на ОИСР за италианските доходи(ще трябва малко да си поиграете на страницата, че не можах да взема информация само за Италия) - https://data.oecd.org/hha/household-disposable-income.htm

  Италианското мнение за еврото - https://www.reuters.com/article/us-italy-euro-poll/polls-show-most-italians-want-to-stay-in-euro-idUSKCN1IW0MT

 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":Хайде пак с неверните работи. Данните на ОИСР показват че доходите на италианските домакинства растат след приемането на еврото, даже годината след влизането в еврозоната растежа на доходите е най-висок от която и да е година в която се взимат данни за италианските доходи. И не Италия няма да излиза от ЕС нито да остава еврото, то 60-72% от италианците искат еврото да си остане валутата на Италия.Данни на ОИСР за италианските доходи(ще трябва малко да си поиграете на страницата, че не можах да взема информация само за Италия) - https://data.oecd.org/hha/household-disposable-income.htm Италианското мнение за еврото - https://www.reuters.com/article/us-italy-euro-poll/polls-show-most-italians-want-to-stay-in-euro-idUSKCN1IW0MT
  —цитат от коментар 22 на Sum


  Аз там съм живял и още поддържам връзки със страната, пък ти си вади информации от каквито искаш източници. Няма по-пострадала страна от еврото.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#4] от "Fiji":

  Аз ли смуча пари от ЕС, или партия Граб / Гроб?
  Който смуче пари, сигурно е оптимист.

 25. 25 Профил на Sumbriz
  Sumbriz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "zyb18561487":

  Ти където си искаш живей, но данните са си данни, имперично изследвани от експерти, които се занимават с иконимика. Това че имаш връзки(каквото и да означава това) с голяма държава като Италия не те прави запознат за икономическата среда на държавата. На Италия проблема не и е еврото, икономиката на държавата е в лошо състояние и преди еврото, безработицата в Италия през 90-те е на същото ниво както е и сега.

 26. 26 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Нещо странно става с Италия. Италианците пълнят и България, и Албания, навсякъде са! Не ще да е само заради кюнците, дето им ги изсипа Берголио!

 27. 27 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  За България промяната настъпи първо след 2015, когато българите разбраха, че Европа иска да ни напълни с варвари. Вторият голям тласък беше опитът да ни се наложи Истанбулското извращение под формата на защита на жените. Е, българинът е оцелял 13 века, точно защото има железен инстинкт за самосъхранение.
  —цитат от коментар 1 на Мизийски


  Къде са тези варвари, с които е искала да ви напълни Европа? Един чужденец даже се самоуби като разбра, че ще го екстрадират от Белгия в България, ако може да се вярва на медиите. Милиарди се платиха на Туция, за да си останат бежанците сред "свои" от същата Европа. за какво е този рев? Погледнете си статистиката от 50 000 преброени роми след голямата война в България сега са останали окол милион! Чия политика е било заселването на България с варвари.

  Още едно пояснение, варварин е дума от древногръцки произход, с която се наричали всички, които не са гърци, а древните гърци идват точно от Африка през близкия изток, от където са изгонени. КОЙ Е ВАРВАРИН? ИЛИ ВИЕ СТЕ ГРЪК?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 28. 28 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#27:"Trolling Stones"][/quote]

  Кои са тези древни гърци и какво общо имат с гражданите на днешна Гърция?

 29. 29 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#27:"Trolling Stones"]
  —цитат от коментар 28 на famousandco
  Кои са тези древни гърци и какво общо имат с гражданите на днешна Гърция?[/quote]

  Аз знам, но не мога да Ви кажа.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 30. 30 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  То и във Франция тия дни нещо ....на евросептизъм така ги бутат

  гошо
 31. 31 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  То и във Франция тия дни нещо ....на евросептизъм така ги бутат

  гошо
 32. 32 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#29:"Trolling Stones"][/quote]

  Приемам отговора :)

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3881 Неутрално

  До коментар [#21] от "famousandco":

  ЕС има много слабости и се нуждае от реформи, но ЕС ли са виновни за всичко , което искаш да бъде , а не е така в България?
  От отговора на този въпрос ще разбера от кой тип евроскептици си. От тези , които искат ЕС да бъде разрушен или от тези , които искат той да се реформира.

 34. 34 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#21] от "famousandco":ЕС има много слабости и се нуждае от реформи, но ЕС ли са виновни за всичко , което искаш да бъде , а не е така в България? От отговора на този въпрос ще разбера от кой тип евроскептици си. От тези , които искат ЕС да бъде разрушен или от тези , които искат той да се реформира.
  —цитат от коментар 33 на tacheaux


  Не знам дали ще те разочаровам, но не съм от тези, които намират причините за нещастията си винаги извън тях. Мислех, че е станало ясно още с призива ми не за помощи, а за равни възможности.

  Даже не бих се нарекъл евроскептик. ЕС е конструиран от няколко държави и отразява основно техните виждания, стремежи и ценности. Които може да са много благородни, но са си техни. Нормално е да има разминавания с по-новите членки и периферията. Съществен проблем възниква не когато има разногласия, а когато старите членки откажат да приемат промяна, наложена от новите (дори когато е за добро). Независимо дали става въпрос за идеология или за защита на икономически интереси.

  Но да не се отплесвам, въпроса беше за нас. И за всеки един от нас. 99% от проблемите си ги носим или ги предизвикваме сами. И хората дори на битово ниво осъзнават, че ЕС за нас е все още възможност, а не пречка. Не мисля, че осъзнават, обаче, как България ще достигне най-високите световни стандарти тогава, когато всеки един от нас в ежедневната си работа е на световно ниво (последното е моята теория за успеха).

 35. 35 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Това, че има българи, дето не са доволни от членството в ЕС, е по-скоро национален нихилизъм и изобщо не е обосновано с реални последици. Никой не може да се оплаче от свободата на придвижване и демократичната рамка, в която ни удържа членството. Да, има неща, който не ни харесват. Обаче това, че критикуваме някои малоумни евродирективи (типичен пример е ЕС 2017/853), по никакъв начин не ни прави противници на членството. Напротив, прави ни активни граждани, не само данакоплатци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK