Пристъпите на треперене на Меркел подхранват дебата за предаването на властта

Нарушавайки протокола, канцлерът предпочете да седи, вместо да стои изправена на подобна церемония по посрещането на датския премиер в Берлин в четвъртък.

© Reuters

Нарушавайки протокола, канцлерът предпочете да седи, вместо да стои изправена на подобна церемония по посрещането на датския премиер в Берлин в четвъртък.Пристъпите на треперене на германския канцлер Ангела Меркел по време на публични прояви разпалват дебат сред някои от нейните християндемократи дали тя трябва да предаде властта на своето протеже по-скоро от планираното през 2021 г., казват високопоставени партийни източници.


Шейсет и четири годишната Меркел получи трети пристъп на треперене в рамките на три седмици. Това стана в сряда на церемония по посрещането на финландския премиер. Нарушавайки протокола, канцлерът предпочете да седи, вместо да стои изправена на подобна церемония по посрещането на датския премиер в Берлин в четвъртък. Меркел не показа признаци на тремор на събитието тогава и се усмихваше широко.


По-късно тя увери, че е добре със здравето, но отказа да навлезе в подробности. "Давам си сметка за отговорността, свързана с моя пост", каза Меркел, когато бе запитана за здравословното й състояние на пресконференция след срещата с датския премиер Мете Фредериксен. "Що се касае до здравето ми, правя каквото е необходимо... Грижа се за здравето си", допълни тя.
Въпреки че Меркел още в сряда увери, че е "добре", безпокойството за нейното здраве подхранва дискусията в Християндемократическия съюз кога да предаде властта на протежето си Анегрет Крамп-Каренбауер. Меркел, която е канцлер от 2005 г., каза, че няма да се кандидатира на изборите след края на настоящия парламентарен мандат, който се пада през 2021 г. През декември тя отстъпи председателския пост на ХДС на Крамп-Каренбауер - стъпка, която бе широко възприета като началото на предаването на властта.


"Треморите подхранват вътрешния дебат в ХДС дали договореният между Меркел и Крамп-Каренбауер график, който предвижда да не се сменя ръководството до 2021 г., може да бъде спазен", казва член на изпълнителното бюро на ХДС. Дебатите се подклаждат от поддръжници на Крамп-Каренбауер, които смятат, че председателския пост на съюза не е достатъчна платформа за нея. Популярността на Крамп-Каренбауер, която допусна поредица от гафове, откакто пое ръководния партиен пост, през последните седмици намалява. "Това не е само заради грешките, а по-скоро защото лидерът на ХДС в действителност няма поле за изява", казва висш партиен представител.


Но все пак източници от консервативния лагер на Меркел казват, че нито тя, нито Крамп-Каренбауер искат да променят графика, според който Меркел ще остане канцлер до 2021 г. Ако Меркел трябва да се оттегли по-рано, това ще предизвика вероятно нови избори. Единствената реална заплаха за предаването на властта през 2021 г. е възможността коалиционният партньор на ХДС - Германската социалдемократическа партия, да напусне алианса след изборите през есента в три източни провинции, в които се очертава тя да понесе загуби, казват консервативни източници.Меркел, която в миналото не е имала сериозни здравословни проблеми, е подложена също така на нарастващ натиск да бъде по-открита за заболяването си. Канцеларията й не даде никакво обяснение за пристъпите на тремор, а самата тя не спомена никакви подробности за медицински съвети или лечение, което да й е било предписано.


След срещата с финландския премиер Анти Рине в сряда канцлерът каза, че "взема мерки" във връзка с първия си пристъп на треперене, случил й се в средата на юни, но подчерта, че е добре и че "както един ден това се случи, така и ще изчезне".


Манфред Гьолнер, ръководителят на социологическата агенция "Форза", заяви, че Меркел трябва да е по-прозрачна. "Меркел е гаранция за стабилност и много хора искат тя да изкара целия си мандат", отбелязва той. "Да се казва "вземам мерки" е наистина недостатъчно. Изглежда почти драматично. Тя наистина трябва да каже за какво става дума", добавя Гьолнер.


Медицински експерти омаловажиха спекулациите за треперенето и казаха, че има много потенциални причини за тремора.


Меркел реши да се бори за четвърти мандат след дълги размисли и каза през ноември 2016 г., че ще се опита да се задържи на поста, ако "здравето й го позволи". През 1998 г. тя бе цитирана да казва: "Не искам да бъда полумъртва развалина, когато напусна политиката".


Меркел, която оглавява най-голямата икономика в ЕС, е известна с работната си етика и има репутацията на по-издръжлива от останалите лидери на срещите на върха на ЕС заради способността си да се фокусира върху детайлите в сложните дискусии, продължаващи до късно през нощта.


В САЩ част от резултатите от годишните медицински прегледи на президентите по традиция се правят обществено достояние, но в Германия политическите лидери се радват на по-голяма дискретност за здравословното си състояние.


Меркел е известна с дискретността за личния си живот. Тя рядко се появява на обществени места със съпруга си. Това е в рязък контраст с нейния предшественик Герхард Шрьодер, на когото по време на мандата му бяха задавани въпроси за брака му и дали си боядисва косата. /БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK