Фон дер Лайен наследява Юнкер след много слаба подкрепа в европарламента

Фон дер Лайен наследява Юнкер след много слаба подкрепа в европарламента

© Vincent Kessler, REUTERSУрсула фон дер Лайен ще бъде първата жена, оглавила Европейската комисия, след като току-що бе одобрена от Европарламента.


Тя спечели позицията с едва 383 гласа "за" при необходимо мнозинство от 374. Против нея са гласували 327 души. 22 депутати са се въздържали, а една бюлетина е пусната празна.


Ако отказалите да я подкрепят или отхвърлят се включат в баланса между съгласни и несъгласни с кандидатурата ѝ, се оказва, че победата се дължи на 33 гласа в парламент със 751 народни представители. Разликата намалява под 30 души, защото все още четири депутатски места не са заети.
Въпреки минималната преднина от 9 гласа над нужния праг и очевидно дълбоко разделен Европейски парламент, Фон дер Лайен определи гласуването като "доверие за обединена и силна Европа", в която държавите се борят заедно за бъдещето си, а не една срещу друга.


Номинацията ѝ дойде след няколко дни на инфарктни преговори в Брюксел, а резултатите показват един остро разделен Европарламент.


След като държавните и правителствени ръководители не успяха да се договорят за няколко други компромисни сделки, изненадващо се обединиха около 60-годишната майка на седем деца. Поддръжник е на силните евроатлантически отношения и е признавала необходимостта от по-големи разходи за отбрана в Германия. На международната сцена защитава дипломацията и многостранния подход.


Какво следва


Мандатът на Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер е до 1 ноември и в оставащите седмици Фон дер Лайен трябва да сглоби своя екип и да получи одобрението на евродепутатите.


В следващите седмици тя ще разпрати писма до столиците на 28-те държави членки правителствата да ѝ предложат своите кандидати за еврокомисари. Формално погледнато, такъв се полага и на Великобритания, макар по последна договорка страната да трябва да напусне на 31 октомври. Но Фон дер Лайен заяви тази седмица, че е склонна да обсъжда още едно отлагане на Брекзит. Докато британците са в Европейския съюз, те се ползват с всички права и задължения на член, включително на собствен комисар.


Първата жена начело на Еврокомисията в Брюксел ще трябва да си изясни структурата на своя екип и как да разпредели ресорите в него. Ще има и консултации с националните правителства дали предлаганият от тях човек се вписва във възгледите ѝ. България и няколко държави вече обявиха, че ще предложат сеташните си еврокомисари, но в процеса на преговори това може да се промени.


Фон дер Лайен ще бъде ограничена и от вече одобрените зам.-председатели на бъдещия ѝ екип - датчанката Маргрете Вестагер и холандецът Франс Тимерманс. В Брюксел упорито се говори, че тя ще трябва да приеме и трети зам.-председател - Марош Шефчович от Словакия заради баланса с Източна Европа.


След като мине ваканцията на Европейския парламент през август, кандидатите за еврокомисари трябва да бъдат изслушани и одобрени или отхвърлени от съответните комисии на евродепутатите. За това има не повече от 8 седмици, след което в пленарна зала се гласува целият състав на новата Еврокомисия. Ако някой от националните кандидати не бъде одобрен в комисия (това вече се е случвало с България и други държави), Еврокомисията не е в пълен комплект и не е готова за пленарен вот.


Коя е тя


Родена е в Брюксел през 1958 г., където баща й Ернст Албрехт ръководи офиса на един от двамата германски членове на новосъздадената Европейска комисия. Албрехт е премиер на провинция Долна Саксония от 1976 г. до 1990 г. Фон дер Лайен учи в Лондонското висше училище по икономика от 1977 г. до 1980 г. После се захваща с медицина и завършва Хановерския медицински университет, отбелязва "Ройтерс". Влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината като гинеколог. Дългогодишен съюзник на канцлера Ангела Меркел, тя е член на консервативния Християндемократически съюз от 1990 г.


За красноречивата и изглеждаща добре по телевизията Фон дер Лайен, която владее английски и френски език, постът като министър по семейните въпроси се оказа трамплин за кариера, започнала от местни правителствени позиции в района на Хановер, преминала през ръководство на министерството на труда и стигнала до едно от най-важните министерства в Германия. Обвинения в плагиатство на докторската й дисертация не доведоха до нищо – Хановерският университет през 2016 г. реши да не й отнема степента въпреки "явни дефекти" в работата й.


Критикувана, че й липсва тежест, тя стана първата жена министър на отбраната в страната. През първите й 100 дни на поста трябваше да се справи с наследени проблеми като липсата на персонал и недостатъците в процесите на планиране в министерството. Междувременно бе смятана за евентуален наследник на Меркел, но й липсваше реална сила и влияние в ХДС, за да събере подкрепа.


Дните й като министър на отбраната бяха белязани от вътрешни скандали и неуспехи в планирането, последваха серия от инциденти и афера, включваща външни министерски съветници. В момента Фон дер Лайен е разследвана от парламента за начина, по който министерството е раздавало апетитни поръчки. Фон дер Лайен бе остро критикувана, че е игнорирала крайнодесните тенденции в германската армия.


"Убеден европеец" и твърд поддръжник на интеграцията, Фон дер Лайен е сред най-видните привърженици на по-настъпателната роля за германската външна политика и политиката за сигурност в рамките на ЕС. Изказвала се е в полза на по-тясното военно сътрудничество в блока.


Повече за възгледите на Фон дер Лайен четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK