Екип проучва дали институции на ЕС са засегнати от "хакерската атака" в България, обяви Габриел

Мария Габриел на форум в Берлин през февруари в Деня за безопасен интернет.

© Adam Berry, EC - Audiovisual Service

Мария Габриел на форум в Берлин през февруари в Деня за безопасен интернет.Тази сутрин от българска страна бе отправено официално искане за помощ. Ще изпратим експерти, които да помогнат на българските власти да оценят ситуацията. В момента Европейският екип за незабавна реакция при кризи CERT-EU проучва дали институциите на ЕС са засегнати от този инцидент."


Това заяви еврокомисар Мария Габриел в отговор на въпроси на "Дневник", изпратени до нейния екип в Брюксел. Тя допълва още, че е била "информирана своевременно за киберинцидента с данните от НАП, който изглежда засяга милиони български граждани. В постоянен контакт съм с българските власти, информират ме за развитието. Наблюдаваме адекватна реакция от отговорните институции."


Габриел, която отговаря за цифровата икономика и цифровота общество в ЕС, тговаря и на въпроса на "Дневник" дали е известно на екипа ѝ за по-мащабен пробив в масиви с лични данни в страна от Европейския съюз. "Този кибер инцидент, който e първият случващ се след влизането в сила на закона за киберсигурност и който засяга системите на администрациите на държавите членки на ЕС, потвърждава неотложността да бъдем още по-амбициозни в борбата с кибер заплахите", се казва в отговора.
Тя припомня и за два механизма за реагиране при инциденти като този от 15 юли. "Единият е съгласно член 7 на Закона за киберсигурност, влязъл в сила само преди 3 седмици, който позволява на ЕНИСА много бързо да помогне на държавата членка за усилване на устойчивостта ѝ при такива инциденти. Ние, като Европейска комисия, също имаме възможност чрез нашето ядро за спешна реакция при кибер инциденти да изпратим такива експерти."


"Дневник" запита също какви ресурси на Европейската комисия и Европейския съюз биха могли да бъдат задействани в помощ на българското разследване на пробив в дигиталната сигурност и на българските институции за поправяне на щетите и подсилване на защитата.


"От 2017 г. настоявам за повече инвестиции в киберсигурността", казва еврокомисар Габриел. "Напомням, че имаме 4 пилотни проекта в тази област на стойност 63 милиона евро, които започнаха през февруари 2018 г., като България участва в два от тях. Най-важното е, че до няколко седмици ще бъде подписано ново споразумение за България, което е насочено именно към повишаване на оперативния капацитет на българския Национален център за спешна реакция при кибер инциденти. България ще получи 973 хиляди евро или почти два милиона лева. Обучението на кадри и актуализацията на софтуерите ще са двата най-важни елемента за създаването на силна кибер защита. Киберсигурността ще е едно от най-големите предизвикателства и в бъдеще. В последните години атаките са нараснали с над 300 процента."


"Дневник" се поинтересува и подлежат ли български официални институции, включително Националната агенция за приходите и нейният принципал Министерството на финансите, на санкции, включително парични, заради нарушаване изискванията на Общия регламент относно защитата на данните (GDPR). Ако подлежи, коя институция трябва да наложи тези санкции и в какъв срок?


"На въпроса за компетентните органи и санкциите - според GDPR се изисква уведомяване на националните компетентни органи, в този случай Комисията за защита на личните данни, за нарушения на личните данни в рамките на 72 часа", отговаря Мария Габриел. "Този орган, като администратор на данни следва също така да съобщи нарушението на засегнатите физически лица в случай, че нарушението може да доведе до риск за техните права и свободи. Ако се докаже, че има отговорност от страна на държавните органи, трябва да бъдат предприети санкции. Санкциите са ясно определени в самия регламент."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Весело

  Още една калинка на амбразурата!

  klimentm
 2. 2 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Неделчева ще запита ли за какво са харчени европарите за киберсигурност, след като става ясно, че такава е нямало.

 3. 3 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Къф е тоя бивш мъж?
  Вече се знаЙ, как е изтекла информацията
  Е така- https://www.facebook.com/1173352601/posts/10217090114903029?s=1177350921&sfns=mo

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 4. 4 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Калинки, на всеки километър, от тук до МаскВА!

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Още една калинка на амбразурата!
  —цитат от коментар 1 на klimentm


  Калинка Габриел,от Боковите калинки е.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#3] от "Matrix":

  ХАХАХХАх, е тва е теч!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2890 Весело

  Отговорите на Мария Габриел поразително напомнят разказа на Бранислав Нушич за системата, по която като ученик е изучавал френски език. "Брат Ви свири ли на флейта?". "Не, брат ми не свири на флейта, но той има джобно ножче".

 8. 8 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  ААаааааахахахахаххахахахаххаха. Тикво, разкарай я тая, опитва се да те засенчи нещо. Бвахахахаххахахахаха.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1141 Весело

  ха-ха-ха гнусен серийски смях

 10. 10 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 514 Разстроено

  Не може ли поне един читав човек за еврокомисар да сложат ГЕРБ?!?
  Каква е тази карикатура?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 11. 11 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  МАЛКО ВИ Е! НЯМА да стане истинските специалисти по киберсигурност да работят за под 2 к лева на месец в държавната администрация- нека ви е обица на ухото! В ЕС един консултант по киберсигурност стига от 1 до 1.5- 1.8 К евро НА ДЕН- никой българин, който е с доказан опит и професионален стаж по сайсек няма да започне работа в държавна структура за 1.8 к лева нето - разберете го най- накрая! Толкова струва само един италианската риза с монограма на маншетите на истинският специалист по сайсек- разбрахте ли?

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Эвротуй имени В.И.Лелина

  Тая кака "бял" е хакер или "черен"?

  Баце предпочита "черен", понеже типът бил най-квалифициран.
  Типът дет източил Националната агенция по приходите.
  Точил информация, а дали точил приходи, засега нема информация.

  Така правели на Запад...
  Наемаш си "върха на сладоледа" чер хайвер... пардон, черен хакер.
  Държиш в ръцете си най-квалифицирания и немаш грижи.

  Конечно, доверяй, но проверяй нонстоп, 24х7 ежеседмично.
  Какво дращи с клавиатурата ;)
  С double-click (или single) мшкува.
  Какви видения зяпя на монитора.
  Какви на умния си телефон.
  ...

  Баце е "Специалист по всичко".
  Имаше такая ком комик соц филм лента...
  Ще се справи.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4250 Любопитно

  До коментар [#11] от "cmy12603507":

  На кого, бе леля е малко? Вие в друга държава ли живеете? На друга планета?

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4250 Любопитно

  До коментар [#11] от "cmy12603507":

  На кого, бе леля е малко? Вие в друга държава ли живеете? На друга планета?

 15. 15 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun": “....На кого, бе леля е малко?..“ За нуждите на семейството ми. За всеки вид висококвалифицирана дейност се дължи адекватно финансово възнаграждение, което за България е в рамките на напр. 10-15 К лева- като за стартиране - месечно, а пък- НАП, ДАНС и другите държавни структури- ако искат- техен си проблем...

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3633 Любопитно

  Значи като създавате схемите за усвояване на евросредства от вашите фирми - там сте чувствителни за всяка забележка в докладите на ЕС спрямо управлението ви, даже го удряте на патриотизъм - какви са тия, че да ни размахват пръст от Брюксел ? Трябва да бъдем по - самостоятелни, трябва да взимаме решения, съобразно собствените си разбирания, нали ? А сега, като потънахте до шията в да не казвам какво, изведнъж закършихте ръцете към ЕС и се чудите кой да ви поеме отговорността, така ли ? Помощ, елате приятели от ЕС, помогнете, ето ви цялата налична информация, спасявайте ни....Айде бе, патриоти, действайте, нали искате да показвате характер към Европата ( по бай ти Ганя ) ! Сега е момента !

 17. 17 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun": Защото този специалист се подчинява и на този закон- https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2137192307
  ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ТЪРГОВСКАТА ТАЙНА Обн. ДВ. бр.28 от 5 Април 2019г.
  Определение

  Чл. 3. Търговска тайна е всяка търговска информация, ноу-хау и технологична информация, която отговаря едновременно на следните изисквания:
  1. представлява тайна по такъв начин, че като цяло или в точната си конфигурация и съвкупност от елементи не е общоизвестна или леснодостъпна за лица от средите, които обичайно използват такъв вид информация;
  2. има търговска стойност, поради тайния си характер;
  3. по отношение на нея са предприети мерки за запазването и в тайна, от лицето, което има контрол върху информацията.
  Обвиненият дали знае, че носи отговорност и по този закон... Дори и да не знае, незнанието на закона не оправдава никого...

 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2199 Любопитно

  Какво искате да внушите като поставяте хакерската атака в заглавието в кавички, че не е хакерска или че не е атака?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#18] от "etty1": Изказвам предположение- че атаката НЕ Е хакерска, понеже обвиненият е получил ПРАВОМЕРНО- т.е. ЗАКОННО определена база данни, и вместо да си свърши работата и да напише доклад , разкриващ уязвимостите при работа с тази база данни, този идиот разпространява базата данни публично- което не би го направил нито един истински експерт по сайсек- защото на секундата ще бъде уволнен + ще бъде “настанен" в затвор, а човекът предпочита да си работи, да си получава добрата заплата и да си гледа живота ИЗВЪН затвора....

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4250 Любопитно

  До коментар [#11] от "cmy12603507":

  На кого, бе леля е малко? Вие в друга държава ли живеете? На друга планета?

 21. 21 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#20] от "vassilun": Ти на коя планета живееш? Да не получаваш по 500 лева заплата, и 2 к лева да ти се виждат страааашно голяма сума?:)

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Длъжи се, но какво мнение отстояват олигарсите и пр.
  пост (значи след) совецки номенклатурски тунеядци?

  Категорично недопустим дисбаланс в Свободния
  Евроевропейски пазар.

  До коментар [#15] от "cmy12603507":

  За всеки вид висококвалифицирана дейност се дължи
  адекватно финансово възнаграждение,

  което за България е в рамките на напр. 10-15 К лева-
  като за стартиране - месечно

 23. 23 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега ще йруат глави!
  Само извинения няма да стигнат....

 24. 24 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  МАЛКО ВИ Е! НЯМА да стане истинските специалисти по киберсигурност да работят за под 2 к лева на месец в държавната администрация- нека ви е обица на ухото! В ЕС един консултант по киберсигурност стига от 1 до 1.5- 1.8 К евро НА ДЕН- никой българин, който е с доказан опит и професионален стаж по сайсек няма да започне работа в държавна структура за 1.8 к лева нето - разберете го най- накрая! Толкова струва само един италианската риза с монограма на маншетите на истинският специалист по сайсек- разбрахте ли?
  —цитат от коментар 11 на cmy12603507


  Спокойно, шансовете да разкрият такава синекура след скорощния инцидент са немалки. Има си нужда от бушончета и в частният сектор, а при партийната администрация, далеч повече. Е, няма да са заплатени като хората, но то човек си знае пътеките, а пък и там бушоните никога не гърмят наистина. Съветвам мъжа ви да приеме офертата, това ще отвори врати към така лелеяната вечна професионална реализация, това ще работи дори когато се превърне в дърт попикаващ се спаружек от който файда никаква. Примери няма нужда да давам, но айде от мен да мине, ей например г-н соломонский си вдигна хотелчетата още по времето на НДСВ. А едно време си беше лешпер-админче и крадваше като всички останали от американските балъци в университето. Надживя сума ти власти. То си е до усет.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 25. 25 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Селянката от Хаджидимово с поредната порция тъпи обяснения.

 26. 26 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2911 Неутрално

  Я малко да се приземим и да видим има ли реално ХАКЕРСКА атака, от която някой е пострадал или може да пострада?
  Ами НЯМА.
  Има само някаква "информация", че това би могло да се случи.
  И после?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Весело

  "На ви 2 милиона и се оправяйте. Ние ще дойдем да видим как се оправяте" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Много просто и още по-некадърно човече - голям срам за България...

 29. 29 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  Започва и по ИЗКАЗ да прилича на главния ГЕРБЕР :) Всяко нещо може и още по ТЪПО. Сега е време по инициатива на МАДАМ ГАБРИЕЛ да наложат нови санкции на Русия,.......за нещо !

 30. 30 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Значи да чакам писмо от КЗЛД?! :)
  Страна простотия, тия ше си похарчат бюджета в пощата, а самата поща ще сгъне при 3-4 милиона писма за месец:) бай ви дончУ кога е бачкал толкоз?

 31. 31 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1816 Весело

  - Хакери- помисли си Я. Колев.
  - Я. Колев -помислиха си хакерите.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 32. 32 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тая проста случка е ПОРЕДНОТО доказателство, че ГДБОП, ДАНС и всякакви други подобни просто НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. Има някакви сгради, има някакви индивиди в рях, които изпълняват някакви нареждания на свойте собственици, но целите, задачите и дейността им няма нищо общо с националната сигурност, защита или пък добруването на българските граждани.
  А виновни сме ние, защото ги търпим със всичките им безобразия и ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Мили Боже! Тези не може да са толкова изтрещели, защото толкова изтрещели хора няма! Нарочно ли ги правят тия циркове, или наистина нещо не са в ред? Какво се е случило, аланкоолувци? Че преди всяка продавачка изчуруликваше “ЕГН”, ако искаш фактура като частно лице, а не като фирма! Че самото ЕГН като такова е най-голямото нарушение на лична непрокосновеност! Да има някъде по света, където данъчният номер, номерът на социалното осигуряване и всичко останало, свързано с човека, да е едно и също? Че това е рай за всякакво хакерство и за всяка хунта! С един ключ събираш всичко за един човек! Да има другаде по света такова чудо? Нито има, нито някога ще има, ама за акъла на Мара Неврокопска това са недостижими висини! Нищо не се е сличило, освен поредното доказателство, че държавата се ръководи от некомпетентни хора! Само това, което само по себе си е заплаха за националната сигурност! И към това се прибавя и една достойна за тях еврокомисарка! Мили Боже!

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Отговорите на Мария Габриел поразително напомнят разказа на Бранислав Нушич за системата, по която като ученик е изучавал френски език. "Брат Ви свири ли на флейта?". "Не, брат ми не свири на флейта, но той има джобно ножче".
  —цитат от коментар 7 на Един препатил


  Чудесен пример за пълната липса на връзка между нещата. Да и берат гайлето илитератите, които са я назначили.

 35. 35 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Тая какво я натикват на всякъде? Толкова е зле горката и само говори за неща, от които си няма и понятие, да я слагат на по-безсмислена длъжност. Пет пъти си проверила пощата в един ден и решили, че разбира от ИТ.

 36. 36 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#28] от "Джони Глупавия":

  "Много просто и още по-некадърно човече - голям срам за България..."

  Е, не може да надскочи умствения си потенциал. Аз не съм очаквал повече от нея. Просто ТПЗ. И така ще е докато нмяа лустрация. Не може да искате дечицата и внучетата на най-тъпите същества, които е раждала мацията да са умни!

 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Това пълно лицемерие вече придобива гротескни размери! Тези, дето прилагат следене на всяка крачка, дето са обсипали с камери всеки сантиметър, дето плащат милиони за крадени данни (немското правителство плати над милион за крадени данни от швейцарските банки, а и колко ли още!), дето правят доносничеството и нюхането салонно, пищат с пълно гърло за “личните данни”! Все едно да пребия някого до смърт и да надам вой, че е легнал на течение и може да го хване хрема! Защо ли се сещам за смешния плач на Христо Ботев?

  Мърфи е оптимист!
 38. 38 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1577 Весело

  Още една калинка на амбразурата!
  —цитат от коментар 1 на klimentm


  Голяма истина има в това изречение!
  А какво в същност е герберунгелската калинка? Това е човек, назначен по партийна линия, който по принцип има съвсем повърхностни познания за работата на която е назначен. За сметка на това, той трябва да има голяма уста, като на шефа си! Когато направи гаф, калинката и всички около нея трябва да избягват да говорят за самия гаф, а да наблягат на магистралите, построени с пари на ЕС и изработени от ОДС през периода 1997-2001 година!
  А най-голямата калинка е разбира се борисов! Заради него ни полазват и другите калинки!
  Калинките на герб ни докарват беда след беда, почти ежедневно! Махат машинното гласуване, защото си мислят че хората са тъпи като шефа им; махат субсидиите на партиите защото вече си имат обръчи от фирми и натрупани милиони в банките.. Хакери пробиват държавната власт, защото вместо IT специалисти, сме назначили калинки на властта! Пробиха регистъра миналата година, а тази - НАП! Пробива се държавата и то два пъти за година! Държавата на комисарят Габриел, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество в ЕС...
  Вижда се, че в герб свестни кадри няма ! Няма и да има, защото разумен човек никога няма да тръгне с тъпи и неграмотни хора!
  Калинки обаче има в изобилие!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Кой ми сра в гащите? Този въпрос витае из институциите, но вместо да се вземат мерки, само се отваря прозореца. Дано, лошата миризма се разнесе. Пък оцапаното, ми то не се вижда. Само мирише. Лудост и безумие! И ние говорим за изкуствен интелект?! Че той - ИИ, като види жалкото ни положение, сам ще си дръпне шалтера, или ще избяга през девет сървъра в десети. Язък, само за похарчените десетки милиони. Ей така. Даже, не и на вятъра. А в една черна дупка, наречена (защо ли!?) българско управление и властимащи.

 40. 40 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Търкулнало се гърнето, намерило си похлупака. Абе, след подобна издънка, как не Ви е СРАМ да се показвате пред хората!? Веднага изплуват вицовете за техническата нация.

 41. 41 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#24] от "Свинчуга": ''....Съветвам мъжа ви да приеме офертата, това ще отвори врати към така лелеяната вечна професионална реализация,...''тцъ- да кажем, че в момента получава 5 пъти по-висока заплата В БЪЛГАРИЯ от 2 к лева месечно, но НЕ като държавен служител, а като служител в една от Биг фор в България;0

 42. 42 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Г-н Борисов трябва да подхожда по-отговорно при избора на кадри за Европа. Няма смисъл заради Стабилността в България да се обръщат на 180' и европейските институции.

 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5506 Весело

  - Абе моме проста, кой те даде поста?
  - Даде ми го вожда, дето ме 0#0жда.

  Р. Ралин

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#4] от "datigo":

  Тая на снимката е в Брюксел

  гошо
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3333 Весело

  Ей за това я бива Габриел.
  Да излезе на сцената, да се усмихне и да ни каже на български какви са новините от Брюксел.
  За други по-технически въпроси?....
  А, за това си има заместници!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 804 Неутрално

  А най-голямата калинка е разбира се борисов!
  —цитат от коментар 38 на Рим


  Тук вече става въпрос за торен бръмбар.

 47. 47 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 605 Весело

  До болка втръснали тъпоглавци от сабалем са се загрижили да научим оценката им за нещата. Форумът изпрострява прогресивно...

 48. 48 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  Чудесно е, че институциите би трябвало да уведомят засегнатите до 72 часа. Но какво трябва да предприемат те след това? Да си купят плажно масло с по-висок защитен фактор или слънчеви очила с голяма УВ защита? Какво точно трябва да направят?

 49. 49 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 355 Неутрално

  е'ати хакера щом го хванаха за 2 дена, и е'ати системата щом тоя хакер я хакна смях голям

 50. 50 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Само това ще напиша за умниците в този форум:

  ,, И най умният си намира майстора, и най големият сейсек си намира хакера, и най големият криптолог си намира майстора,,

  Това е от един не много умен както тука пишещите се искарват, а вие си ми хаквайте минусите

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Аз като ви казах, че най-голямата беля е "резонансът" към партньорите ...

  И НАТО, сигурен съм, веднага са вдигнали екипите по тревога, но понеже са военни - си траят.
  Както, пак съм сигурен, са се задействали веднага и екипите, осигуряващи сигурността на Шенгенските комуникации и бази данни, а също и тези към Банковия съюз. Които, също разбираемо, си траят.

  Просто не ми се мисли какви нерви им образуваме!
  Да претръскат линиите и базите данни, да направят оценка на щетите, както и най-гадното - да направят оценка на потенциалните, възможни щети.

  Тази атака направи България абсолютен аутсайдер в ЕС и НАТО.
  Ще ни държат "под око" и на "санитарно разстояние", като ще ни се отпуска само абсолютно необходимият минимум ...

 52. 52 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 904 Неутрално

  ,, Национален център за спешна реакция при кибер инциденти,, Колко
  помпозно звучи, а отзад се крият шепа недоучени писарушки като
  гореговорящата !!!

 53. 53 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Я, Неделчева пак станала Габриел!

 54. 54 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дрогаре, нещата са много сериозни. Не оставяйте Борисов, мафията МУ и жорнальорките МУ да ви забуначват. Този Криско може да е виновен, а може и да е невинен -- все пак няма да е първия, когото Мафията и ГЕРБ накисват

  НО, в изтеклите данни има файл с ЕГН, ТРИ ИМЕНА, ИМОТ. Има други с над 600 000 записа с ЛИЧНА КАРТА, ЕГН, ТРИ ИМЕНА, АДРЕС. вярно не навсякъке има ЛК и пълен адрес. Има АЙпита, залози и печалби. Има с доходите/заплатите на над един милион българи...

  и това е само една много малка част, забелязана след бърз преглед

  В същото време, Борисов и мафията МУ продължават упорито да погазват законодателството, както на България, така и на Европейския Съюз. Засегнатите не са уведомени, не се прави абсолютно нищо за защитата им, администраторът на лични данни не е глобен, Горанов не е уволнен. Още по-малко, да бъде изправен пред съд

  Вместо това отново се чудят как да ви заблуждават и лъжат?

  Дори продължават да джуркат архивчето в нета??? Кога ще направят нещо да го свалят?

  https://anonfile.com/K73a8dzan7/minfin-leak.zip

  SHA256: 800F352100B1D3F34835D0A886B8AC0FA3F7E1FB8B33F274E875A5FDF5B9AC9B

  bulgaria

  яж бахур
 55. 55 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2199 Любопитно

  До коментар [#34] от "proza":

  След коментара на Карл Билд за нея, всеки човек с достойнство би се оттеглил, поне за известно време, докато го забравят хората.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 56. 56 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 276 Неутрално

  ХАК им е да се страхуват,че с пари не всичко се купува.

  mihala
 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  О, нашата киерспециалистка се появи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK