По-мек тон - свеж въздух или сделка на Фон дер Лайен с Полша

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенСлед избора й начело на ЕК Урсула фон дер Лайен налага по-мек тон спрямо Полша по темата за върховенството на закона. Нов стил на управление ли е това или отплата за вота на полските консерватори в нейна полза, пита Патрик Гросе в статия за "Дойче веле".


Европейската комисия постави ултиматум на Полша - в рамките на два месеца полското правителство трябва да преработи определени законодателни разпоредби в съдебната система. По-конкретно в момента полските съдии могат да бъдат подложени на дисциплинарни разследвания и наказания заради съдебните им решения, включително и ако поискат становище от Съда на Европейския съюз в подкрепа на своята юрисдикция. Според договорите на ЕС, това е изконно право на всеки съдия. Ако правителството не промени спорното законодателство, Европейската комисия ще настоява Съдът на ЕС да предприеме мерки срещу Полша. Тази заплаха дойде от Брюксел в сряда, 17 юли.


Няколко дни по-късно посланията от Берлин звучат вече много по-помирително. Пред "Зюддойче цайтунг" бъдещата най-важна жена в ЕС, избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, призова за повече разбиране спрямо източноевропейските държави като Полша. "Всички трябва да осъзнаем, че целта ни винаги ще бъде пълното върховенство на закона, но никой не е съвършен", заяви Фон дер Лайен.


Диалог, а не наказание
През 2017 г. Европейският съюз откри т.нар. процедура за нарушение срещу Полша. Европейската комисия смята, че съдебната реформа на полското дясно правителство застрашава върховенството на закона. Като най-крайна мярка страната би могла да загуби правото си на глас в ЕС. Оттогава Варшава и Брюксел са в конфликт. "Имаме нужда от повече дебат по същество", отбелязва Фон дер Лайен в интервюто си пред "Зюддойче цайтунг". По този начин тя задава нов тон на общуването с Полша: диалог и разбиране вместо заплахи и наказания. Милан Нич, изпълнителен директор на Центъра за източноевропейски изследвания "Роберт Бош", е съгласен с нейната позиция: "Разбира се, трябва да очакваме, че всички държави от ЕС ще спазват върховенството на закона, но дебатът за Полша понякога е леко пресилен." Дори и да няма съвпадения на мненията, и двете страни трябва да се отнасят с уважение едни към други.


"Ако търсим диалог, не бива да започваме със заплахи от самото начало", заявява Урсула фон дер Лайен по повод продължителната дискусия в ЕС по темата. Настоящият председател на Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер предложи изплащането на европейски средства да бъде обвързано с върховенството на закона. За Фон дер Лайен това обаче е "само крайна мярка".


Полските политици реагират по различен начин спрямо изявленията на Фон дер Лайен - в зависимост от това дали са част от правителството или от опозицията. "Това е шанс за споразумение", смята заместник-министърът на външните работи Шимон Шинковски. Според него Европейската комисия и другите европейски институции трябва да възвърнат репутацията си в полското общество." Политикът от опозиционната партия "Гражданска платформа" Богдан Борусевич вижда ситуацията по различен начин: "Изявленията на г-жа Фон дер Лайен ме безпокоят. Подозирам, че става въпрос за сделка." Въпреки това политикът подчертава, че най-правилно би било отношението към всички страни в ЕС да бъде еднакво.


"Нуждаем се от нов инструмент"


Твърдият дипломатически курс на комисията до този момент се оказа неуспешен. Единствено Европейският съд успя веднъж да убеди Полша да се откаже от своите намерения. През 2017 г. Съдът на Европейския съюз спря закон на полското правителство, който въвеждаше нова възрастова граница за съдиите. Тогава мнозина смятаха, че по този начин правителството иска да се отърве от неудобните критици на системата. След намесата на Съда на ЕС Варшава позволи на съкратените съдии да се върнат на работа. Според Милан Нич достигнати са били границите на механизма на процедурата за нарушение, поради което сега "се нуждаем от нов инструмент".


Проблемите между ЕС и страни като Полша са много по-дълбоки. В Европа има пукнатини - между Севера и Юга поради икономически причини, а между Изтока и Запада - по-скоро на емоционална основа. "В източноевропейските страни мнозина смятат, че не са напълно приети от останалите членки на ЕС", посочва Милан Нич. Според него това чувство е налице още от 2004 година. Тогава ЕС прие 10 нови държави членки в общността си, сред които Полша и Унгария.


"В Германия все по-често се чува мнението, че разширяването на съюза става твърде бързо и новите страни членки са доста по-различни от останалата част на Европа." Към това се прибави и миграционната криза от 2015 г. "В Европа настъпи разделение, което отрови политическите дебати", смята Нич, а стереотипите и негативните образи изпълниха пространството след 2015 година. Системата за наблюдение над върховенството на закона във всички държави от ЕС цели обаче именно да се избегне "впечатлението, че една част от Европа е фундаментално критична към другата".


Отплата към Полша?


Новият подход на Урсула фон дер Лайен внесе свеж въздух в Брюксел. Но в контекста на избора й за председател на комисията твърденията й будят подозрение. В крайна сметка бившият германски министър на отбраната бе избрана само с девет гласа повече в парламента. Решаващ се оказа вотът на полската дясна партия "Право и справедливост" (ПиС) . Дали Фон дер Лайен иска да им се отблагодари, като налага по-мек тон спрямо Варшава?


"Настоящата политическа ситуация е благоприятна за Полша", заяви полският зам. външен министър Шинковски след изборите. Практически Фон дер Лайен бе избрана директно с гласовете на ПиС. Милан Нич, от друга страна, не вярва, че Фон дер Лайен ще следва угодна за Полша политика. Поради крехката си победа тя ще бъде под натиск от страна на социалистите и либералите в парламента. Поради липсата на мнозинство от основните партии тя ще трябва да работи заедно с останалите групи. "Парадоксалното е, че именно заради гласовете от Полша тя ще продължи да настоява за спазване на върховенството на закона", завършва Милан Нич.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Никакви компромиси с от качените католически талибани.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 2. 2 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Всички пишат за "спорната" съдебна реформа в Полша. И колко. е лоша.

  А освен че сложили максимална възраст за съдиите заради което не можело да има съдии на 90 години, нищо друго конкретно.

  Това ли им е цялата реформа?

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 3. 3 Профил на diadomraz
  diadomraz
  Рейтинг: 81 Неутрално

  До коментар [#2] от "Жълто паве":

  То си пише

  ... "По-конкретно в момента полските съдии могат да бъдат подложени на дисциплинарни разследвания и наказания заради съдебните им решения"

  Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  Какво стана сега, баба Урсула била избрана с гласовете на полските консерватори! Остана да кажете, че е избрана и с гласовете на Фидес. Какви бяха тези победи, които обявяваха соросоидите и лично Сорос, след като на най-важния пост в ЕС решаващи са гласовете на консерватори и националисти!
  Многодетната баба може да изпикае Сорос. Тя и да иска не може да му бъде вярна последователка, защото не е бездетна. Все някое от седемте й деца или някоя от внучките й ще я попита- "Мамо /Бабо/, какво правят тези нецивилизовани тълпи хора в нашата цивилизована страна? Ние в такава среда ли ще живеем?"

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Проблемите на дебата в ЕС идват от факта, че няма новини свързани с европейските граждани, а се занимаваме с мигранти, гастарбайтери и всякакви такива неща, които съюза може да реши по един начин - твърдо.
  Обаче Германия и особено Франция нямат такива намерения. Аз даже се чудя на французите що се примиряват. Оттам вече всички системи започват в държавите да функционират по различен начин.
  Пряко избиран лидер на съюза, стабилна външна политика, обща армия и федерален бюджет са задължителни

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3096 Весело

  Категорична победа на либералната демокрация! Още не е встъпила в длъжност и стрина ви Лайен вече реже стафидите на Тимерманс, a на полшевика Туск е завъртяла направо дебелата бургия.

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  Проблемите на дебата в ЕС идват от факта, че няма новини свързани с европейските граждани, а се занимаваме с мигранти, гастарбайтери и всякакви такива неща, които съюза може да реши по един начин - твърдо.Обаче Германия и особено Франция нямат такива намерения. Аз даже се чудя на французите що се примиряват. Оттам вече всички системи започват в държавите да функционират по различен начин.Пряко избиран лидер на съюза, стабилна външна политика, обща армия и федерален бюджет са задължителни
  —цитат от коментар 5 на Да вярваме на истината


  Едва ли разбираш как сам си противоречиш. В момента глобалистите управляват Германия и Франция. А Германия и Франция управляват ЕС. Глобалистите, т.е. управляващите в Германия и Франция са за политика на докарване на милиони имигранти от Африка и Мала Азия. И ти искаш да им дадеш още по-голяма власт над Европа. Ти хем си против мигрантите от Третия свят, хем искаш да дадеш още по-голяма власт на онези, които ги докарват! Вземи малко поразклати главата, да се подредят мислите по друг начин, та дано удариш правилната комбинация! Защо търпяли французите! Как да търпят французите, не виждаш ли, че не са спряли бунтовете вече повече от половин година, но полицейската държава на Макрон ги мачка.

 8. 8 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  И най-изпадналият емигрант не може да пише такива глупави, безоснователни и лъжливи коментари като gozambo.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 9. 9 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 458 Неутрално  И сега какво се оказа, че за Баба Урсула Фон Дер Лайнен са гласували даже злодеите евроскептици и националисти в Полша и Унгария само " дясната " Рада Либералката е гласувала против. Чудно ми е още колко време Рада Либералката и Yes, Bulgaria ще успяват да будалкат файтона с избирателите си, че били десни и консервативни. Като даже и на малоумниците е ясно, че те са ултралеви либерали на хранилка при Шорош.

  Апропо, и Баба Урсула Фон Дер Лайнен няма нищо общо с дясното и консервативното. Бах' ти и Брюкселския Гювеч със зеле. 10. 10 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2649 Весело

  Хубаво е че има безпогрешен индикатор, щом умнокрасивците мърморят значи Лайен не е чак толкова зле в крайна сметка.

  Ако почнат да вият колко е лоша значи се справя екстра

  Use your Illusion
 11. 11 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 458 Неутрално  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":


  [quote#5:"Да вярваме на истината"]Аз даже се чудя на французите що се примиряват./quote]

  Кой се примирява, бе ? Всяка Събота всички Френски градове се превръщат в бойно поле. 17 убити, 25 души с извадени очи и 5 души с откъснати ръце досега. Това, че контролираните и цензурирани медии не ти ги показват тези работи не значи, че не съществуват.
  А на 14 Юли , когато Микрон се изтъпани като някакъв жалък подражател на Наполеон в джипката на Шанс Елизе беше бурно освиркан от тълпата, та се наложи полицията пак да ги бие и трепе, че го излагат. И това отново беше цензурирано и не беше показано по " свободните " медии. Единствено видео блогърите и RT го показаха. 12. 12 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 458 Неутрално  https://youtu.be/qcQ1OJ4D_VE

  Ето как Френската полиция бие и трепе френския народ само заради това, че освиркват и се подиграват на Новия " Наполеон " . 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3229 Неутрално

  И сега какво се оказа, че за Баба Урсула Фон Дер Лайнен са гласували даже злодеите евроскептици и националисти в Полша и Унгария само " дясната " Рада Либералката е гласувала против. Чудно ми е още колко време Рада Либералката и Yes, Bulgaria ще успяват да будалкат файтона с избирателите си, че били десни и консервативни. Като даже и на малоумниците е ясно, че те са ултралеви либерали на хранилка при Шорош. Апропо, и Баба Урсула Фон Дер Лайнен няма нищо общо с дясното и консервативното. Бах' ти и Брюкселския Гювеч със зеле.
  —цитат от коментар 9 на bxr35608444


  Жена със седем деца си е консерваторка по природа. Седем деца от образована жена не се раждат инцидентно като при циганките. Това са седем планирани раждания и се дължат на религиозна вяра. Друга манджа е кариерата и кариеризма, където трябва да се приеме доминиращата идеология, за да се прави кариера.

 14. 14 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Хубаво е че има безпогрешен индикатор, щом умнокрасивците мърморят значи Лайен не е чак толкова зле в крайна сметка.Ако почнат да вият колко е лоша значи се справя екстра
  —цитат от коментар 10 на Saint of Me


  Дами и господа, конкурсът за най-малоумно мнение във форума е открит. Засега настоящият шампион Говлампи поведе убедително с горното изказване. Дали някой може да го надмине? Едва ли. Дългогодишният опит отново ще си каже думата.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 15. 15 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Категорична победа на либералната демокрация! Още не е встъпила в длъжност и стрина ви Лайен вече реже стафидите на Тимерманс, a на полшевика Туск е завъртяла направо дебелата бургия.
  —цитат от коментар 6 на Lemmy


  Някой пак е чел друга статия.

  Или, викаш, кво значение има съдържанието на статията при напора на непреодолимото желание да изсипеш опорните точки?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 16. 16 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  И сега какво се оказа, че за Баба Урсула Фон Дер Лайнен са гласували даже злодеите евроскептици и националисти в Полша и Унгария само " дясната " Рада Либералката е гласувала против. Чудно ми е още колко време Рада Либералката и Yes, Bulgaria ще успяват да будалкат файтона с избирателите си, че били десни и консервативни. Като даже и на малоумниците е ясно, че те са ултралеви либерали на хранилка при Шорош. Апропо, и Баба Урсула Фон Дер Лайнен няма нищо общо с дясното и консервативното. Бах' ти и Брюкселския Гювеч със зеле.
  —цитат от коментар 9 на bxr35608444


  Айде бе, тоя форум има такъв недостиг от банални анти-сорос тролове. Откога те чакахме.

  Кефещо е и как с последното си изречение разби всичко, казано преди тва, но ... предполагам така се получава, когато говориш без да мислиш.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 17. 17 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 458 Неутрално  До коментар [#13] от "gozambo":

  А бе, Гозамбо, какво ми я хвалиш ? Виж и кариерата. До каквото се докоснала все е изсъхнало. Типична чиновническа мижитурка. Никога на никакви избори не се е явявала и не е печелил. Винаги е била назначавана. Каква Консерваторка ? Дялан камък, където и да я туриш все пречи. 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  Сравнявайки със статията за Макрон и неговите миграционни планове, бихме могли да обобщим: за върховенството на закона от нас да мине, но мигранти трябва да приемате. При положение, че верваме на ДВ, разбира се, а ние нямаме особени основания да им верваме.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11054 Неутрално

  ...сделка...
  По същите причини като при банките...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  https://youtu.be/qcQ1OJ4D_VE Ето как Френската полиция бие и трепе френския народ само заради това, че освиркват и се подиграват на Новия " Наполеон " .
  —цитат от коментар 12 на bxr35608444


  Кефи клипчето. Демонстрантите -- всичките французи, повечето млади. Биячите -- кой негър, кой с арабска физиономия, кой с брада и бръсната глава... като клонирани от Онзи Бодигард. И ще внасят още.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  https://youtu.be/qcQ1OJ4D_VE Ето как Френската полиция бие и трепе френския народ само заради това, че освиркват и се подиграват на Новия " Наполеон " .
  —цитат от коментар 12 на bxr35608444


  Кефи клипчето. Демонстрантите -- всичките французи, повечето млади. Биячите -- кой негър, кой с арабска физиономия, кой с брада и бръсната глава... като клонирани от Онзи Бодигард. И ще внасят още.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  Извинения за повторението -- до една седмица ще сменя провайдъра.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8788 Неутрално

  Радан май ще се окаже прав.

 25. 25 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3544 Весело

  До коментар [#10] от "Saint of Me":

  Не е толкова безпогрешен както индикатора ловящ симпатични гербаджийчета пригласящи на путинистката пропаганда. По проекциите ви се познавате.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3544 Весело

  До коментар [#13] от "gozambo":


  Мда, за теб децата са критерий според ситуацията както ти изнася. Например много тачиш бездетната Ан Култър, а плюеш Нанси Пелоси, която има 5 деца и е постигнала много повече от германката.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3544 Весело

  До коментар [#7] от "gozambo":

  Лумпенариата пали и троши дребния и средния бизнес в големите градове, нанася икономически щети на държавата, която го изхранва със щедри социални помощи, обаче “консерваторът” гозамбо негодува срещу полицейската машина? Е на тва му се вика когнитивен дисонанс 1ва категория.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Радан май ще се окаже прав.
  —цитат от коментар 24 на Роси


  До сега винаги е бил прав.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK