"Пари за всекиго": В Полша никой не се оплаква от неравенство

"Пари за всекиго": В Полша никой не се оплаква от неравенство

© Asscociated PressВ Полша доходите са се увеличили значително, но заедно с тях и неравенството. Само че никой не се оплаква от него, пише "Зюддойче цайтунг". Защо? И каква е средната заплата в страната днес? "Дойче веле" разказва.


"Пари за всекиго" - под това заглавие "Зюддойче цайтунг" публикува статия, в която се твърди, че доходите в Полша са се увеличили значително, но заедно с тях и неравенството. В началото авторът Флориан Хасел ни отвежда в живописно полско селце на около 130 км от Варшава, където любителите на природата има на какво да се порадват, включително на щъркели и други редки видове птици. В селото живеят 2500 души, на които сякаш не им остава друго, освен да се радват на природата. Защото приходите им са доста ниски: средно 360 евро месечно. Същевременно в столицата Варшава средният месечен доход възлиза на 1100 евро. За цяла Полша средният месечен доход възлиза на 813 евро нето, т.е. след данъци и отчисления. Това са три пъти повече пари, отколкото в съседна Украйна, сравнява авторът.


Доходите на най-богатите са нараснали с 458%


В статията се цитира статистика, според която след разпадането на комунистическата система в периода 1989-2015 доходите и жизненият стандарт на поляците са се повишили със 73 процента. При това тези данни не се отнасят само до богати градове като Варшава, Гданск, Познан или Вроцлав. "И в провинцията, където живеят две пети от поляците, бяха построени много нови училища, детски градини и пътища, животът стана значително по-удобен, а интернетът често пъти е не по-лош от този в градовете", посочва авторът.
Той пояснява, че това се дължи главно на европейските субсидии за полското селско стопанство, които само за периода 2004-2017 година възлизат на гигантската сума от 28 милиарда евро. Флориан Хасел уточнява, че полските фермери са собственици на земята и на постройките, а и в градовете повечето поляци притежават жилищата, които обитават. Това уточнение е важно за германските читатели, защото повечето германци живеят под наем, който е сериозно перо в месечните им разходи.


Авторът цитира полските икономисти Павел Буковски и Филип Новокмет, според които неравенството в Полша се увеличава. В интернет бързо може да се открие тяхно изследване от 2017 година, озаглавено "Неравенството в Полша", в което те установяват, че между 1989 и 2015 година най-добре печелещата една десета от поляците е увеличила доходите си със 190%, а горният един процент по приходи - с 458%. Доходите на най-ниско платената половина от поляците пък са нараснали само с 31 на сто, става още ясно от тяхното изследване.


Същевременно от данни на Евростат разбираме, че коефициентът "Джини", който измерва именно неравенствата в едно общество, за Полша има относително добра стойност: за 2018 година той е 27.8. А година по-рано е бил 29.2. За уточнение: колкото по-нисък е коефициентът "Джини", толкова по-близо е съответната страна до равенството. За България коефициентът "Джини" възлиза на 39.6 за 2018 година и 40.2 за 2017. Така Полша се оказва една от държавите в ЕС, в които има относително най-голямо равенство.


Впрочем в статията на "Зюддойче цайтунг" четем, че в Полша почти никой не се оплаква от неравенство. Въпреки че "полското население застарява и се топи", въпреки че "милиони поляци отидоха да печелят пари в Англия, Германия, Холандия или в скандинавските страни". Въпреки че "10% от жителите на селата са безработни".


Сметката ще плащат бъдещите поколения


Авторът припомня, че правителството на национал-популистите е преразпределило много пари именно в полза на хората с по-ниски доходи. "Ето защо много поляци гласуват в полза на консерваторите не заради мирогледа им, а просто защото под тяхно управление получават повече пари. Детските надбавки от по 100 евро месечно от второто дете нататък за много семейства са сериозен приход", пише Флориан Хасел.


Той припомня, че в Полша наесен предстоят избори и затова държавата отпуска извънредни пенсии, надбавки за студентите, както и детски надбавки и за първото дете. Икономистите са единодушни, че това преразпределение дава положителни резултати, но в същото време се опасяват, че то е изградено на глинени крака, а сметката ще плащат бъдещите поколения, заключава авторът на "Зюддойче цайтунг".

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Тека е,защото Качински е същото комунде като Орбан!Агенти на Путин!
  Докато не си сложат некой транслиберал да ги управлява,поляците нема а са оправат!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Ами това е разликата между нас , едната страна е в ЕС , а ние още драпаме ,в ЕС са само тези ,които източват някакви евро пари с измислени и най често фиктивни проекти ,които не носят нищо добро за останалите в обществото или държавата ,така едната държава и народа им дърпат напред ,докато нашата тук се само разпада и то все по бързо и ефективно .

 3. 3 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Нямат комунисти това е.
  Където няма комунисти хората имат работа и пари.

 4. 4 Профил на Пуйката
  Пуйката
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Нали популисти управляваха там?

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Нали популисти управляваха там?
  —цитат от коментар 4 на Пуйката


  А де!?!?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  лша средният месечен доход възлиза на 813 евро нето, т.е. след данъци и отчисления. Това са три пъти повече пари, отколкото в съседна Украйна, сравнява авторът.
  ====================
  Заключение: Колкото по-скоро спрете всички отношения с постоянно пиян и насилствен съсед, толкова по-скоро започнете да живее цивилизовано и проспериращо)

  "Чуждестранен агент"
 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 666 Неутрално

  В Полша са се нагледали на равенства по време на соца.

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  В Полша са се нагледали на равенства по време на соца.
  —цитат от коментар 7 на gozambo


  Според мен хората са просто по-позитивни , по-работливи , не ти е "освобождавала " на 2 пъти Русия респ. СССР .Сигурно и медиите не бълват от сутрин до вечер ужаси , нещастия , носталгия къв соца ,"задържителна " любов към ДЯДО ИВАН , ПУТИН И ГУНДЯЕВ ! Имаме си и една другарка с Визия за България .....Та тъй !

 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  С две думи: неравенството е кофти и в Полша то не е голямо, но понеже в Полша не управляват либерали,
  хората са по-доволни, че получават повече пари, затова сметката ще я плащат бъдещите поколения?! Ъъъ, нищо не разбрах! Какво точно иска автора и какво се мъчи да каже? Лошо ли е хората да имат по-високи доходи или е хубаво? Трябва ли да протестират заради високи доходи и да изберат либералите, за да имат по-ниски доходи? Пълна загадка.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  Ами , защото са разбрали простата истина. Кадърните създават и за некадърните. Затова ще получават повече. Равенството остана в едно друго време, когато всички бяхме еднакво бедни.

 11. 11 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Статията е сбъркана и прилича на плах опит да се удари пак ПИС. Реално тези с ниските доходи са или неквалифицирани или алкохолици с инвалидни пенсии поради многото заболявания. Работа има. Имигранти малко, защото явно католическия климат не им понася

  malart.blog.bg
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5467 Любопитно

  С такъв нисък коефициент на Джини защо трябва да се оплакват?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#11] от "malart":

  Има доста неверни данни в статията.
  1. Населението на Полша принципно намалява, но в последните години има темп на забавяне, дори очакванията е че тенденцията ще се промени към увеличение. Причината вероятно е заради увеличението на помошите при раждане и отглеждане на деца.
  2. Нетната миграция за 2016, 2017 и 2018 година е положителна.
  3. Етническата структура на населението е отлична. Почти няма навлеци от афро-арабия, местните орки са нищожен процент. За това може само да мечтаем.


  .

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Е те само комунистите се оплакват от неравенството :)

  Да напомним ли на автора, че има "положително" неравенство. Пример - всички забогатели по честен начин - Бил Гейтс. Уорън Бъфет, Елън Мъск, мога да изброявам още.

  Тези хора са положителен пример, а не отрицателен пример.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Сиреч, всичко е наред, ама нали трябва да внушаваме трагедии и драми, 'що да не твърдим безсмислици ето като тази примерно:

  "че то е изградено на глинени крака".

  Чакам дефиниция на въпросната метафора - външният дълг ли расте, икон. разтеж ли няма, че нещо като видя внушения като въпросното, нещо все за Гьобелс се сещам. И Бърнейс също!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 17. 17 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#1] от "Радан Гешев":

  шорош акбар ,пуТин капут., СМЕШНИКК.

 18. 18 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":

  АМИ, шорошоиди сър, вчера по същия неясен и объркан начин в друга статия се опитаха да внушат ,че унгарците започнали да емигрират као дошъл Орбан на власт.
  дребни ,по-дребни,почти невидими политкоректни тоталитарни джуджета.отрепки,
  лошото че ,,че все още има такива ,които им се връзват на плоската и некадърна пропаганда.

 19. 19 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#13] от "Molossian":

  "Етническата структура на населението е отлична. Почти няма навлеци от афро-арабия, местните орки са нищожен процент. За това може само да мечтаем."

  Вярно е. И точно поради тази причина помощите за деца не ги обират определни етноси. До сега се даваха 500 злоти за всяко дете след първото, но само на хора с по-нисък доход. Вече влиза в сила нова поправка и помощта се изплаща и за първо дете без значение от доходите. Иначе казано семейство милионери с едно дете ще получава също по 500 злоти.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Отгоре навсичко поляците си правят каквото им падне в съдебната система?!
  :-)

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK