Еврокомисията ще съди България заради мръсния въздух

Еврокомисията ще съди България заради мръсния въздух

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия реши да предяви иск срещу България и Испания пред Съда на ЕС заради лошото качество на въздуха, предаде пресслужбата на институцията. В България не се спазват пределно допустимите стойности на серен диоксид (SO2), a в Испания — на азотен диоксид (NO2).


Що се отнася до България, най-скорошните данни за серния диоксид (SO2), които държавата е предоставила, показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи.


От 2005 г. насам са в сила разпоредби на ЕС за пределно допустимите стойности и концентрацията на SO2 в атмосферния въздух. Те започнаха да се прилагат за България от присъединяването ѝ към ЕС на 1 януари 2007 г. С днешното решение за втори път се предявява иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на ЕС за качество на въздуха. В решението си от 5 април 2017 г. съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици ПЧ10.
Най-новите данни за качеството на въздуха, предоставени от Испания, потвърждават системното нарушаване на разпоредбите на ЕС относно пределните стойности за азотен диоксид (NO2), които са правно обвързващи от 2010 г. Решението да бъде предявен иск срещу Испания се отнася до градските зони на Мадрид, Барселона и Валес-Байш Льобрегат, в които се наблюдава трайно превишаване на пределно допустимите стойности на азотен диоксид. Според Европейската агенция за околна среда почти 9 хил. случая на преждевременна смърт в Испания всяка година се дължат на високите стойности на NO2.


В случай на превишаване на пределно допустимите стойности, определени в законодателството на ЕС за качеството на атмосферния въздух (Директива 2008/50/ЕО) — какъвто е случаят с България и Испания — държавите членки трябва да приемат планове за качеството на въздуха и да гарантират, че в тях се съдържат подходящи мерки, така че периодът на превишаване да бъде възможно най-кратък. По силата на принципа на субсидиарност законодателството предоставя избора на средства за спазване на пределно допустимите стойности на държавите членки.

След обявяването на днешното решение в Брюксел Министерството на околната среда поясни, че става дума за района на Гълъбово, а другите два проблемни района - Перник и Димитровград, междувременно са отпаднали. От 2007 г. досега общите емисии на вредни вещества и в частност на серен диоксид намаляват от 715 358 до 48 567 тона, се казва в съобщението. Тъй като централите във въглищния басейн "Марица изток" са близо една до друга, на министерството му е трудно да определи както конкретния причинител на всяко замърсяване, така и степента, в която всяка централа влияе върху качеството на въздуха в Гълъбово.


Централите в басейна "Марица Изток" съгласно данните от техните системи за автоматични измервания спазват изискванията на европейското законодателство и нормите, определени в техните комплексни разрешителни, подчертава министерството. То добавя, че заедно с тецовете работи по проект за подобряване на Системата за ранно предупреждение за наднормено замърсяване. В резултат на предприетите мерки през настоящата година се наблюдава значително намаляване на броя на превишенията на средночасовите норми за серен диоксид, регистрирани в Гълъбово. От началото на годината досега те са само 19 при 46 през същия период на миналата година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK