Ако ЕС не се огъне, хаосът около Брекзит води към избори или излизане без сделка

Борис Джонсън

© Reuters

Борис ДжонсънЗа да нареди пъзела около Брекзит, който вече три години парализира британската политика, премиерът Борис Джонсън има три опции – избори, нова сделка или Брекзит без сделка. Джонсън обеща да постигне нова сделка за "развода", така че Великобритания да може да напусне Европейския съюз на 31 октомври. Ако се стигне до "далечната възможност" ЕС да откаже да преговаря, той ще пристъпи неохотно към Брекзит без сделка. "Ройтерс" обобщава възможните сценарии:


Избори


Европейският съюз отказва да пренапише Споразумението за оттеглянето, което Тереза Мей договори през ноември миналата година. Тъй като Обединеното кралство върви към излизане без сделка, британските депутати натискат спирачките и Джонсън свиква избори.


Изправен пред бунт заради "твърдия" Брекзит, Джонсън би могъл да разпусне парламента и да свика национални избори, представяйки разбунтувалите се депутати и опозиционната Лейбъристка партия като враговете на "народния Брекзит".
Според JPMorgan е най-вероятно преговорите с ЕС да не стигнат до никъде и Джонсън да бъде примамен от изборен съюз с Партията на Брекзит а Найджъл Фараж. "Перспективата за свързване на консерваторите с Партията на Брекзит, било то формално или неформално, ще направи общите избори да изглеждат като най-привлекателната от възможните за Борис опции".


Избори могат да бъдат предизвикани по два начина. Ако две трети от депутатите се съгласят с предложение на правителството в тази посока, или ако мнозинството депутати гласуват, че нямат доверие в сегашното правителство и не бъде договорено никакво алтернативно управление.


Очаква се Джонсън да се изправи пред вот на недоверие по искане на опозиционната Лейбъристка партия, когато парламентът отново се събере през септември. Ако не успее да премине теста, по правило има 14 дена за сформиране на алтернативно правителство. Ако никой не може да го направи, се свикват избори. Ако вотът на недоверие се състои на 3 септември, изборите може да се състоят най-рано на 24 октомври.


Нова сделка


Заплахата от Брекзит без сделка убеждава най-големите сили в ЕС – Германия и Франция – да се съгласят със значително преразглеждане на споразумението за "развода". ЕС се огъва под натиска и се съгласява с нова сделка. Ако има големи пазарлъци, е възможно тя да бъде постигната на Европейски съвет в последната минута – предпочитаното от ЕС средство за решаване на кризи - и двете страни да изиграят драма за пред вътрешната публика.


Според Goldman Sachs има 45% шанс за постигане на изход със сделка. За да бъде тя преработена, ще е необходима подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, на френския президент Еманюел Макрон, както и на Ирландия.


Всяко ново споразумение ще трябва да спечели мнозинство в 650-местния британски парламент, където управляващата Консервативна партия няма мнозинство и е разделена по въпроса кой е най-добрият начин за осъществяване на Брекзит.


Без сделка


ЕС отказва да играе играта на Джонсън и отхвърля възможността за забавяне. Обединеното кралство излиза хаотично от блока на 31 октомври.


Според много инвеститори Брекзит без сделка ще изпрати шокови вълни към световната икономика, ще потопи британската икономика в рецесия, ще ядоса финансовите пазари и ще отслаби позицията на Лондон на важен международен финансов център.


Излизането на Обединеното кралство от блока без сделка значи, че няма да има официално споразумение за преходния период, покриващо всичко – от паспортите за животни след Брекзит до митническите разпоредби по северноирландската граница.


Малко след избирането на Джонсън за премиер Goldman Sachs повиши оценката си за вероятността от "твърд" Брекзит от 15 на 20 процента.


Според поддръжниците на Брекзит без сделка, макар да е възможно да има кратко безредие, в дългосрочен план икономиката ще просперира от бързото прекратяване на еврочленството.Великобритания трябва да напусне на 31 октомври, седем месеца по-късно от първоначално планираното, освен ако ЕС не се съгласи на нова отсрочка и парламентът не промени датата за излизане, вписана в закон.


Мнозинството депутати по-рано подкрепиха опит да се блокира "твърд" Брекзит, но излизането без сделка няма да изисква ратификация от парламента. Депутатите все пак казват, че ще използват гъвкавостта в британската конституция, за да намерят начин да попречат на това развитие.


За да им противодейства, премиерът би могъл да разпусне парламента до след 31 октомври, радикален ход, който може да предизвика конституционна криза. Джонсън публично не е отричал тази възможност, но подчерта, че не е предпочитаният от него вариант. Депутатите вече направиха стъпки, които ще принудят парламента да заседава в същите дни през септември и октомври. Някои консерватори заплашиха да напуснат партията и да гласуват против лидера си, за да спрат излизане без сделка и да свалят правителството. Биха били необходими шепа консерватори, гласували в подкрепа за вот на недоверие, за да се бутне правителството.


Оставка


Ако Джонсън не може да осъществи Брекзит и не иска да свиква избори, ще има много малко останали опции. Той би могъл да подаде оставка, както направи Мей, без да задейства нови избори.


Парламентът също може да се опита да свали правителството с вот на недоверие. Или пък партията му би могла да се обърне срещу него.


Отлагане или без Брекзит


Джонсън или друг лидер решава, че Брекзит без сделка ще нанесе твърде много щети и е необходимо отлагане. Опонентите на Брекзит от дълго време опитват да отложат излизането с надежда в крайна сметка да се стигне до обръщане на резултата от референдума.


За да даде отсрочка, ЕС вероятно ще настоява за детайлен план как Великобритания възнамерява да излезе от политическата безизходица. Една възможна обосновка може да бъде втори референдум за излизането или избори.


Евентуални избори може да доведат на власт правителство, ангажирано с оставането в ЕС. Това би могло да доведе до втори референдум, в който правителството да води кампания срещу Брекзит, или до решение за отмяна на Брекзит.


Според Goldman Sachs има 35% шанс Брекзит да не се случи. Преди избора на Джонсън вероятността беше 40%.


Фотогалерия: Непредсказуем, спонтанен, шоумен - новият британски премиер >


Предложения и пречки


"Блумбърг" анализира различните предложения на Джонсън и обяснява какви са пречките пред осъществяването им.


Предложение: Предоговаряне на сделката


Най-спорният елемент от сделката на Мей е т.нар. ирландски предпазен механизъм - решение, което ще се прилага като краен вариант с цел избягване на проверките по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит. Джонсън иска да отложи разговорите за границата за след Брекзит, твърдейки, че те трябва да са част от бъдещи търговски преговори. Освен това намекна, че може да използва цената на раздялата (39 милиарда паунда) като лост в разговорите.


Пречки: ЕС многократно заяви, че не е готов да предоговори Споразумението за оттеглянето и че това е единствената възможна сделка. Освен това каза, че предпазният механизъм трябва да бъде част от споразумението, защото иска гаранция, че няма да има "твърда" граница. Според европейското законодателство Брекзит трябва да се случи на два етапа – първо, преговорите за излизането, и след като Великобритания е напуснала - официалните търговски разговори.


Предложение: Излизане на 31 октомври - "победа или смърт"


По думите на премиера след двете отлагания на Брекзит, Великобритания сега трябва да напусне блока на 31 октомври, независимо дали има договорена нова сделка или не. Той отказа да изключи разпускане на парламента като начин да постигне това.


Пречки: Времето за договаряне на изцяло нова сделка е ограничено. А британският парламент е против "твърд" Брекзит. ЕС даде сигнал, че предпочита ново отлагане пред раздяла без сделка.


Предложение: Изчаквателен период след Брекзит


Джонсън иска да договори изчаквателен период с ЕС след 31 октомври, по време на който да има нулеви мита и нулеви квоти, подобно на преходния период, договорен през май. По думите му той ще свърши много преди следващите избори, които трябва да се състоят през 2022 г.


Пречка: ЕС заяви, че всяка форма на преходен период зависи от това да има споразумение за излизане, което трябва да съдържа ирландския предпазен механизъм.


Предложение: Да се използват правилата на Световната търговска организация, ако ЕС не сътрудничи


Джонсън каза, че ако ЕС не предложи нова сделка, Великобритания ще може да използва чл. 24 от Общото споразумение за митата и търговията на СТО, за да гарантира, че условията за търговия ще останат същите след Брекзит.


Пречки: Клаузата, която той цитира, се прилага за страни, преговарящи за търговски сделки, а не за държави, напускащи търговски блок. Освен това за целта ще е необходимо съгласието на ЕС и ясен график за преговори за търговско споразумение. Нито едно от тези две условия няма да е гарантирано в случай на "твърд" Брезит. СТО и ЕС заявиха, че това няма да проработи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3138 Весело

  Що па да се огъне ?

  Най вече ще се гледа сеир ...

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Личността (и оставката) на Джонсън какво значение има за това дали ще има или няма да има Брекзит?!

  ЕС няма да приеме промени, но дори да допуснем, че приеме те няма да са радикални.

  Ключовият проблем, както писах още преди 2 години, ще е Ирландия.

  За там чисто и просто няма работещо решение.

  Британците или ще излязат твърдо или ще са една много шумна демонстрация на възможността на демокрацията да прави демократични избори до дупка :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Всички нови министри на Борис Джонсън като роботи повтарят през последните дни "НЕДЕМОКРАТИЧНИЯТ бекстоп" (предпазната клауза за Ирландия).
  Чух го поне в четири отделни случая в разл. тв студия. И никой не ги попита защо пък да е "недомакратичен".
  Някакво обяснение?

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  Съгласен, това е очакваното развитие...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  шибаните англичани сега ще си получат заслуженото за всичките мизерии които са направили последните стотици години

 6. 6 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При брексит без сделка , Барние каза че няма да се гарантират правата на англичаните ,които в момента живеят в ЕУ

 7. 7 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Личността (и оставката) на Джонсън какво значение има за това дали ще има или няма да има Брекзит?!ЕС няма да приеме промени, но дори да допуснем, че приеме те няма да са радикални.Ключовият проблем, както писах още преди 2 години, ще е Ирландия.За там чисто и просто няма работещо решение.Британците или ще излязат твърдо или ще са една много шумна демонстрация на възможността на демокрацията да прави демократични избори до дупка :-)
  —цитат от коментар 2 на Боби Колев


  Или Джонсън ще влезе в историята в графата "най-кратко управляващи премиер министри във Великобритания"

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#6] от "fjp58603113":

  Кои "права"?
  Мисля, че няма да ги изгонят. Обаче за здравеопазване и социални придобивки и т.н. - ще е проблем.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много ще ми е кеф да гледам 50 км опашки по митниците между УК и Франция . И паунд 1.85 ще си го сложа в рамка

 10. 10 Профил на Николай С
  Николай С
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това вече се превръща във фарс!
  Ако ЕС се огъне, то ... накъде повече?
  А иначе, нали в Британия имаше избори след Брекзит. Британци пак си гласуваха за кандидатите, които не са против. Така че, прав им път, ако са мислили обикновените граждани, че могат да натискат ЕС.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Любопитно

  До коментар [#9] от "fjp58603113":

  това сериозно ли си го представяте?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като трябва да плащат тройно за здравеопазване английските пенсионери в ЕУ сами ще се върнат в УК . А работниците ще кандидатстват за виза за ЕУ

 13. 13 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Естествено, че EU ще се "огъне".
  Да е огъват е сред най-високите ценности при политиците от EU в момента.
  Усулата вече даде индикации, че щяла да отпусне още време след 31.10

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Ако ЕС се "огъне" ще последва съдбата на все още обединеното кралство!!!

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ebeneezer Goode":

  За кого ще го отпусне това време?
  Борисчо каза ду ор дай.
  В смисъл не "дай" като на български, де.
  Макар че се получава весела езикова закачка.

  Do or дай.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Весело

  При всички възможни сценарии излизането на Великобритания от единния пазар ще бъде факт скоро, а това ще катализира процесите на напускането и от страна на Шотландия чрез нов референдум за независимост, чието организиране вече е и в ход ! Наскоро пък Северна Ирландия заговори за подобно нещо в случай на твърд Брекзит ! Така че добрата стара Англия има пълен риск да си остане сама ! Заедно със скалите, мъглите, чалмите и сериозните проблеми след това, разбира се !

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Значи избори :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Дони е зашлевил онзи ден Борката с крак - договаряне със САЩ СЛЕД напускането на ЕС. Кой разбрал, разбрал :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Съвсем сериозно . Ако УК не платят тези зя милисрда евро . А и френските митничари много стачкуват . Какво стана с гибралтар и испанците . помниш ли .

 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 647 Разстроено

  До коментар [#9] от "fjp58603113":

  По скоро дуго ще гледаме два даже три ЕС-а Еднин европеиски, друг по европеиски и още един -най европеиски

  гошо
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Много ще ми е кеф да гледам 50 км опашки по митниците между УК и Франция . И паунд 1.85 ще си го сложа в рамка
  —цитат от коментар 9 на fjp58603113


  50 е доста оптимистично. Минимум 200 километра ще бъде европейската опашка при хард Брекзит, тази в Англия - 150.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Комунденце, 2015 юни месец се видя демо версия на това. Имаше 2 дни стачка на служителите в Евртоунел. Фериботите работеха и въпреки това опашките от двете страни бяха по над 100 километра.

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  В крайна сметка Джонсън може да направи каквото си иска, защото Великобритания има армия,на ЕС-не. Ако утре Британия затвори границите, нашамари Ирландия и каже, че нищо няма да плати, како ще направи Брюксел? Ще изрази загриженост и ще чака САЩ.А в САЩ царува друг рошав клоун и ако САЩ кажат "пас"?

 24. 24 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 861 Неутрално

  а, ше го сгънът!
  Обаче, въпреки окупационната армия на сащ по целата териториа на ес, тръмп е заповедал: юкеят вън от ес, че ше ги мачкаме и доим. юкеят вънка, че гражданете там да не усетаът болезненото настъпване. германиа щела да руулз, а? Гепи фалита дойчето, банката, шут у гъзо на колите, мейд ив джермъни, ше ги сгънат на 5. а кралицата не требва да гледа това....
  та, ше има ексит, то е ясно. и ше е по заповед на сащ.

 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Закривай членството в Евр(оп)ейския съюз!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Шопов":

  При излизане без сделка хубавичко ще гледате мурзилки с отворени очи , как ЕУ се саморазправя с наглите англета .

 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#18] от "EU defender":

  Еврокомунде, кажи кога ще се изтриваш?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#26] от "Шопов":

  А лошото е, че ти ще дойдеш при нас. При брексит без сделка, точно вие ще сте първите през Ламанша

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Весело

  До коментар [#22] от "EU defender":

  тоест умнокрасавец опашка е ставала когато Великобритания е в ЕС и е блокиран път, как го свързваш с митници само шефката си знае

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Ако ЕС се поддаде на поредния ултрапопулист, това ще е началото на края му...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 32. 32 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Англия ще излезе със твърд Брекзит, и след няколко години ще влезе пак ЕС, защото в момента тя е една банкрутирала държава. 😋

 33. 33 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Паунда ще стане 1.85 след брексит без сделка . Обръщайте паундите в долари швейцарски франкове или евро сега . Докато е време

 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Неутрално

  Гледах за един ирландски фермер, през чиято ферма минава границата между двете Ирландии. При твърд Брекзит, във фермата му на хартия ще кипи оживен внос-износ на мляко и животни и в двете посоки, а на практика нищо няма да се е променило. И той ще трябва да плаща мита пред пет минути.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След брексит без сделка в УК ще бъдат забранени преводите на паунди към ЕУ . Както и смяната на паунди в други валути .

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#33] от "fjp58603113":

  Боте, що не шортнеш тогава 2000000 паунда на марджин? Айде давай, съдбата обича смелите, Сорос така е забогатял

 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Неутрално

  До коментар [#34] от "Незнайко в Слънчевия град":

  * през пет минути

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз бях на острова 11 години и си тръгнах преди две . Някой се е засилил да ходи на умрелия остров

 39. 39 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 493 Весело

  Много хора подценяват Борис Джонсън, мислейки го за клоун и популист. Скоро ще си припомнят, че той е политик, доказал се във власта и хората го избират и има по-добро образование от повечето лидери в ЕС и съседите му. Най-голямата грешка е да подценяваш опонента си...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#38] от "fjp58603113":

  Спри се с глупостите де. Независимо че брексит е превелика глупост, която ред нековете сътвориха, Британия е по-жизнеспособна от ЕС, има по-добро обществено устройство и повечето и критики към ЕС са напълно основстелни

 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  БНБ в петък е купило 15 милиона паунда, а е продало 500 000. Логично самолетите от Англия към Бургас и Варна са много:) А иначе ЕС трябва да е твърд, но.... 70% от храните във ВБ идват от ЕС. Пак ще се съобразят като в Турция с европейските фирми май.

 44. 44 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#40] от "EU defender":

  Чичак(50+) само да те питам - збра ли пари за Израел или още трябва да бачкаш 6 меснца, за 5 дена там? Имаш ли пейпал да ти пратя кинтакис за билет поне))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 45. 45 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  Бакстоп-ът е недемократичен по една проста причина. При излизане без сделка Северна Ирландия и цялото ЮК остават против волята си обвързани с правилата на общия пазар и митническия съюз. Нещо против което мнозинството поданици на кралицата гласуваха категорично против. Освен това съществува възможност за възстановяване на физическата граница между Сев. Ирландия и Ирландия, заличена отдавна с Белфастко споразумение, което беляза край на размириците в региона. Рисковете си заслужават внимание.

 46. 46 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След брексит без сделка ще гледаш кво ще стане . Нито на ЕУ ще му пука за УК . А УСА им замириса на кръв и ще купуват от фалиралото УК здравеопазването

 47. 47 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сериозно съветвам българите в УК да сменят паундите си в швейцарски франкове или евро и да ги прехвърлят в ЕУ преди брексит без сделка

 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#45] от "Lemmy":

  Не можеш да наречеш "недемократично" нещо, което от едната страна на границата демократичното мнозинство яко подкрепя! То всъщност и от другата страна на границата яко го подкрепят - в смисъл, че никой не иска да има физическа граница.
  И разбира се, че заслужават внимание рисковете, нали затова брезкит се тътрузи вече трета година без успех.
  Досега не съм чула конкретен план за "технологични решения" за избягване на твърда граница.
  Само бля бля бля как щом сме качили човек на Луната, можело и това да направим.
  Ами хайде де!
  Очевидно Ейре не ще да стане част от ОК, а Северна Ирландия и тя не е сигурна какво точно иска. Знае само какво НЕ иска.

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#45] от "Lemmy":

  Може най-демократично да излязат без сделка и да си направят физическа граница с митница и паспортна проверка?

  Доброто е заразно
 50. 50 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1802 Весело

  До коментар [#26] от "Шопов":

  Крим не е ли полуостров?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 51. 51 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#45] от "Lemmy":

  На всичкото отгоре Белфасткото мирно споразумение е международен правен акт. Обвързващ и др- страни, ако не ме лъже паметта?
  Точно там работата е извънредно дебела.

  Доброто е заразно
 52. 52 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  За кое да се огъне? Основното възражение на Влбр. и брекзитърите е границата между двете Ирландии. ЕС каза, че там ще има граница.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Весело

  ... Борис Джонсън има три опции – избори, нова сделка или Брекзит без сделка ... "Ройтерс" обобщава възможните сценарии ...

  Баси пълнежа на "медийния поток" с прехвърляне на плява!

  Може да вАли, а може и да не вАли ...

 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Весело

  Всички нови министри на Борис Джонсън като роботи повтарят през последните дни "НЕДЕМОКРАТИЧНИЯТ бекстоп" (предпазната клауза за Ирландия).Чух го поне в четири отделни случая в разл. тв студия. И никой не ги попита защо пък да е "недомакратичен".Някакво обяснение?
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия

  Да опитам?

  Когато ти изнудиш и измамиш мъжа от съседното племе и му вземеш стоката и жената - това е демократично.
  Ако не успееш, а той ти отвори комшулук да ти шета в двора - това е недемократично.

 55. 55 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#40] от "EU defender":


  До коментар [#41] от "EU defender":

  а ти си ярък пример какво редакцията налага като стил и на какви образи разчита. успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 56. 56 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  ... защо пък да е "недомакратичен".Някакво обяснение?
  —цитат от коментар 3 на Елементарно #3. Защото народът вече се е произнесъл. Всяко решение различно от Брекзит е недемократично.


 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Статията е от Дневник и отразява редакционното виждане по проблема "Брекзит". Не е взета предвид обаче една важна подробност. Борката Джо дойде на власт изцяло на вълната на Брекзит и беше подкрепен от консерваторите на 100%. С други думи Брекзит няма алтернатива, всичко друго са "говежди надежди". Второто е, че интересите и нагласите на британците нямат нищо общо с родното схващане за безметежно и кротко живуркане под шапката на добрия Брюксел. Не на последно място е липсата на елементарна компетентност по икономическите въпроси, което се дължи на неграмотност и примитивизъм. В целия този процес, ударената страна е Брюксел, затова са и пречките и протаканията и в крайна сметка съгласие с всичко възможно за предотвратяване или поне забавяне излизането на Британия. Евролидерите хич не са оптимисти за бъдещето на т. н. съюз. И затова си има сериозни причини, но много е дълга темата.

 58. 58 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  "Ако се стигне до "далечната възможност" ЕС да откаже да преговаря,...."
  Тоя баси наглия лъжец. ЕС преговаря от времето на Камерън. Сключи сделка с него(беше супер добра за ВБ) , но англичаните не я приеха и гласуваха Брекзит. После Ес преговаря с Мей. След всяка договорка, англичаните се отмятаха. ЕС им даде още време. Накрая правителството им падна и ЕС пак удължи срока. То бива наглост, но тяхното надминава и руската наглост.

 59. 59 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1436 Весело

  Много ще ми е кеф да гледам 50 км опашки по митниците между УК и Франция . И паунд 1.85 ще си го сложа в рамка
  —цитат от коментар 9 на fjp58603113


  До лика на бащицата- Алеко Константинов.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#57] от "Judjuk":

  Я да ни открехнеш, защо изобщо Великобритания е влязла в ЕС? Даже се е натискала. Де Гол на два пъти им е отказвал.

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 12:"fjp58603113"....Като трябва да плащат тройно за здравеопазване английските пенсионери в ЕУ сами ще се върнат в УК . А работниците ще кандидатстват за виза за ЕУ...."

  Дали? Амуджите какво плащат?

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Любопитно

  До коментар [#60] от "Petleshev":

  А дали изобщо е влязла .....?
  Членството на UK е едно особено. ...

  Bukalemun
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Весело

  До коментар [#61] от "historama":

  Пак ли амуджите са виновни ?

  Bukalemun
 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Прочетох внимателно статията, но не разбрах много какво ще се случи, ако условията на Ал Борис Джонсън не се приемат! Имам чувството, че той не смята да преговаря, а да постави условия.

  Дошла е модата на шумните политици - маймуняци, клоуни, тиражират им глупостите, и всичко това се приема едва ли не като начало "Ново начало". И после идва едно отрезвяване, защото тези маймуни ще се срещнат с Барние, или друг представител на ЕК, и нещата ще се усложнят. Да почакаме, и да видим какво ще се случи? Но паундът не го чака нищо добро.

 65. 65 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ЕС няма да се огъне. Същевременно не бих се присмивал на британците за избора на Борис, че като гледам #КОЙ ни е премиер на нас...

 66. 66 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Айде махайте се вече, че ни писна от вас!

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 57:"Judjuk".... Евролидерите хич не са оптимисти за бъдещето на т. н. съюз. И затова си има сериозни причини, но много е дълга темата. ..."

  Не са оптимисти, или са реалисти? На фона на новата конфронтация Изток-Запад, в която активно се включва Китай, а със САЩ нещата не са много ясни, разбира се че са поставени пред нови изпитания. Не са оптимисти и китайците. Изключение правят Рашистан, и си продължават всякакви военни паради, било то на Червен площад, било то в каналите на Санкт Питер.

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 63:"eti mehter"....":Пак ли амуджите са виновни ?...."

  Не, на амуджите целият свят им е длъжен, най-вече богатите и уредени страни. Защото децата им били многострадални.

 69. 69 Профил на Raegan
  Raegan
  Рейтинг: 259 Гневно

  Никакви отстъпки пред Великобритания!!! Излизане без сделка и довиждане завинаги!!! Великобритания е ВРЕДНА за ЕС.

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Чувствам както Борис Джонсон е аплодиран сега, така позорно ще бъде изхвърлен на сметището веднага след като от Брюксел му изскубят едно по едно перцата.
  За най-големо съжаление на Джонсон, от ЕС няма да отстъпят и на йота.
  Не само заради стремежа ни да се защитим най-качествено, но и заради авторитета, на който в Брюксел държат много.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Любопитно

  До коментар [#68] от "historama":

  А не е ли ?
  Цял век ги ограбваха .....и продължават....изземвайки им петрола и независимостта. ....

  Bukalemun
 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#57] от "Judjuk":Я да ни открехнеш, защо изобщо Великобритания е влязла в ЕС? Даже се е натискала. Де Гол на два пъти им е отказвал.
  —цитат от коментар 60 на Petleshev


  Не му се чуди на руския трол.
  Като всички руснаци той си представя мечтите като реално съществуващи условия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 71:"eti mehter"....:А не е ли ?Цял век ги ограбваха .....и продължават....изземвайки им петрола и независимостта. ...."

  Дрънкаш глупости!
  ГЛУПОСТИ!
  Петролът стана стратегическа суровина след ВСВ, а след ВСВ всички африкански страни получиха независимост. И от момента, в който станаха независими, населението им стремглаво хукна да бяга. Масово! Към "колонизаторите"

  Има и друго. Т. нар. "колонии" всъщност са били "протекторати" - можеш да провериш какво означава тази думичка.

 74. 74 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Твърде вероятно е в последния момент Германия да се "огъне" пред опасността да изпусне най-големия си пазар на стоки в Европа и директно да затъне задълго в рецесия. При Брекзит без сделка постепенно немските/европейските стоки (които вече няма да са облагодетелствани от липсата на мита) ще бъдат изместени от американски/канадски и всякакви други, с които Британия направи търговска сделка.

 75. 75 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Лека-полека коментарите на Ройтерс започват да добиват нюанси на нормалност, което може да затрудни когнитивните процеси на некои редовно коментиращи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 76. 76 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#62] от "eti mehter":

  Не те разбирам. Ако не са влезли, как ще излизат?

  Бивш tww09306483.
 77. 77 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  В крайна сметка Джонсън може да направи каквото си иска, защото Великобритания има армия,на ЕС-не. Ако утре Британия затвори границите, нашамари Ирландия и каже, че нищо няма да плати, како ще направи Брюксел? Ще изрази загриженост и ще чака САЩ.А в САЩ царува друг рошав клоун и ако САЩ кажат "пас"?
  —цитат от коментар 23 на uq


  Очевидно UQ, не е кaто IQ! Франция и Италия имат по-големи армии от ЮК.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 78. 78 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  До коментар [#57] от "Judjuk":Я да ни открехнеш, защо изобщо Великобритания е влязла в ЕС? Даже се е натискала. Де Гол на два пъти им е отказвал.
  —цитат от коментар 60 на Petleshev


  Едва ли е за същото, за което ние влязохме. Но си прав, че може да се мисли по въпроса.

 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Като всички руснаци той си представя мечтите като реално съществуващи условия."
  До коментар [#72] от "Храбър":

  Не съм руснак, но и да бях, нищо лошо няма. Мечти по конкретния въпрос не са ме спохождали. Очевидно при тебе има нещо такова, ма те е срам да го споделиш. А проблемите на Великобритания са за тебе висока летва.

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Изключение правят Рашистан, и си продължават всякакви военни паради, било то на Червен площад, било то в каналите на Санкт Питер."
  До коментар [#67] от "historama":

  Така е! И китайците, и индийците участваха. Ма ти пък що си притеснен? Да не би заплатата ти да зависи от това?

 81. 81 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#71] от "eti mehter":

  Ми що не си пазят петрола за себе си ами го продават? Спират добива, спират продажбите, качват се обратно на камилите и толкоз. То вас хем ви боли, хем ви сърби, хем искате да ви почешат ама ако може и да ви се плати за чесането.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 82. 82 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Малко не по темата, ама живеещите в ОК биха ли били така добри да ми препоръчат някой квалитетен джин. Само да не е Gordon's или Beefeater. Наскоро купих един наречен Greenall's, не е лош, ама слабичък. Та ако имате някакви предложения, с радост бих ги прочел.

  ПП. Не разбирам много от джин. Пия само през лятото за месец до месец и половина.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Има ли ниет да се огъне.

 84. 84 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  ЕС е длъжен да не се огъне на британските дивотии!

 85. 85 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Очертават се колосални сеири на Острова!

 86. 86 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Пропуснат е един много важен и съдбовен момент - излизането по собствени съображения на Шотландия, Сев. Ирландия и Уелс от Обединеното Кралство. След като това се случи прогнозите ще касаят само ...Англия - дребна и незначителна и дъждовна.Да не забравяме че и Лондон крои планове да се обособи като отделна град-държава.

 87. 87 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  "това сериозно ли си го представяте?"
  *******************************************
  Да! Надеждите ни са големи! Обичаме зрелища! 🙂

 88. 88 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ebeneezer Goode":

  Че отпущането на още време е добре дошло за ЕС - така британия ще продължи да си плаща вноските..

 89. 89 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#30] от "дерибеев":

  Стачката на френските митничари беше показно мероприятие, за това какво ще се случи след Брекзит. Те си го обявиха предварително като пърформанс.

 90. 90 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#35] от "fjp58603113":

  Ми то.... въобще ще има ли паунди?!

 91. 91 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#39] от "Nil satis nisi optimum":

  В такъв случай Боджо прави "най-голямата грешка" - подценява не само опонентите си, но и събитията и последствията от тях. На това аз не му викам дори "политик", а камо ли - добър, опитен и образован.

 92. 92 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":

  Европейските фирми благоразумно се изнасят от UK. Британските - също.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK