Полша се превръща в "пустинята" на Европа

Полша се превръща в "пустинята" на Европа

© Associated PressС две въдици, поставени на брега на Висла, 85-годишният Тадеуш Норберчак гледа с тревога изключително ниското ниво на реката, която прекосява полската столица, знак не само за засушаване, но и за истински недостиг на вода, който заплашва Полша.


"Не помня водата да е била толкова ниска, колкото е от няколко години. Това е трагедия", възмущава се пенсионерът с традиционна рибарска жилетка и каскет, за се пази от жаркото слънце. "По-нататък на север е още по-лошо, Висла прилича на локви с вода", казва той за АФП.


Подобно на Висла, стотици реки в Полша са се свили до потоци, а езерата изчезват.
"Статистически, всеки поляк разполага с 1600 кубични метра вода годишно, което е три пъти по-малко от средното в Европейския съюз. Нашите ресурси са сравними с тези в Египет", сигнализира през юни полската сметна палата, която озаглави доклада си "Полша, пустинята на Европа".


Средната европейска стойност е 4500 кубични метра годишно на глава от населението. Рекорда държи Хърватия с 27 330 кубични метра според Евростат. Чешката република има ниво, сравнимо с това на Полша. Кипър и Малта са на опашката, като Малта разполага едва с 220 кубични метра на глава от населението.


Противно на възприетите схващания, Полша, която се намира в пресечната точка на океанските и континенталните климатични зони, никога не е имала много вода. В страната има по-малко валежи, отколкото в държавите, които са по на запад, докато изпаренията остават сравними. Успоредно с климатичните промени, с все по-чести периоди на
суша и краткотрайни порои положението стана тревожно.


Степи


Цяла ивица земя, преминаваща през страната от запад на изток, бавно се превръща в степ. Сушата причинява големи загуби за земеделието, но природата, горите, фауната също са силно засегнати.


"През 2018 г., много, много сушава година, равнището на водата спадна на 1100 кубични метра на глава от населението, почти под прага на сигурността", заявява за АФП Сергиуш Кергел, говорител на "Води полские" ("Полска вода") - държавна институция, натоварена с въвеждането на глобалната политика в сферата на водата. Тази година има риск ситуацията да се повтори.


В началото на юни град Скерневице, на 80 километра от Варшава, трябваше да намали водоподаването в някои квартали. В продължение на няколко дни вода имаше само в приземните етажи на къщите. Обитателите на горните етажи можеха да се снабдяват с десетлитрови туби с вода, доставени от общината.


Полската хидрологична служба издаде през юли предупреждение. В 12 воеводства от общо 16 има опасност нивото на подпочвената вода това лято да е недостатъчно. С други думи, в 2/3 от страната в по-плитките кладенци може да няма вода.


Над 230 общини вече са въвели воден режим, някои забраниха пълненето на басейни, поливането на градини и миенето на автомобили под заплаха от тежки глоби.


Социални конфликти


Общините, лишени от вода, са длъжни да я купуват от съседните, което предизвиква социални конфликти, например в община Сулмержице (в центъра на страната). Тя обвинява рудник за лигнитни въглища, че намалява нивото на подпочвените води или в Подкова Лесна, близо до Варшава, където местните жители нападат съседите си, които обилно поливат градините си.


"Някои региони на страната вече преживяват хидрогеоложка суша - когато водата не прониква в дълбоките слоеве на почвата и не се филтрира в изворите", обяснява Кергел.


"Не помня истинска зима със сняг, който се задържа дълго и се топи бавно, за да проникне в почвата", казва със съжаление Тадеуш Норберчак.


Днес нивото на водата във Висла във Варшава е около 40 сантиметра. През май, в период на обилни валежи, то беше 6 метра.


"Водата е избягала. Тя е в Балтийско море. Сметката излиза, но тази вода не ни дава нищо. Водата не е от полза за човека, за земеделието", потвърждава Кергел.


Задържането на водата всъщност е най-големият проблем, с който Полша трябва да се справи през следващите години. При липсата на достатъчен брой водосборни резервоари, страната задържа само 6.5 процента от водата, която преминава през нейна територия, докато Испания успява да задържи 49 на сто.


За да се пребори със спешния проблем, правителството планира да построи до 2027 г. около тридесет водосборни резервоари, за да удвои обема на водата, съхранявана в момента. Това е инвестиция от 14 милиарда злоти (3.28 милиарда евро). Освен това фермерите могат да строят малки резервоари с обем до 1000 кубични метра, без специално разрешение.


"Едва сега откриваме проблеми с водата в Полша. Досега мислехме, че този проблем засяга само субсахарска Африка и не е европейски, полски проблем", обяснява Лешек Паздерски, експерт на "Грийнпийс". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това е странно, защото северната част на страната е нацвъкана с езера, досущ като Финландия. Определено си е влага там. Но явно към Варшава вече става суша...

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Фермерите имали право да строят резервоари до 1000 куб м без разрешение. Тия полски песимисти трябва да питат как е в България, примерно че за 1000 куб м тук трябва около 100 кг документация. Веднага ще се превърнат във върли оптимисти.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Така е, като не знаят как да стопанисват харизаното...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1266 Разстроено

  Водата е на свършване. Всяка година има проблеми с корабоплаването по Дунав. А някога и Марица е била плавателна река. Не знам има ли сега вода в нея.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Любопитно

  А къде е България?
  Щото с ушите си чух как едно "водно" отказва, при това на "тежка" и желана в региона фирма, вода повече от 5 атм. налягане.

  Дочуха се и коментари, че за компенсации на бакиите с тока са издухани мощно язовирите ...

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Това очаква не само Полша, а и други европейски страни.

 7. 7 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Да обявиш Полша за бъдеща пустиня се иска сериозен скок на въображението.

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Няма да има питейна вода. И това е проблем на целият Свят.

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Любопитно

  Да обявиш Полша за бъдеща пустиня се иска сериозен скок на въображението.
  —цитат от коментар 7 на johnniewalker

  Или просто да погледнеш статистиката?

 10. 10 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#7] от "johnniewalker":


  Да обявиш Полша за бъдеща пустиня се иска сериозен скок на въображението.
  —цитат от коментар 7 на johnniewalker


  Не , просто наука , наречена климатлогия

 11. 11 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1572 Весело

  Водата е на свършване. Всяка година има проблеми с корабоплаването по Дунав. А някога и Марица е била плавателна река. Не знам има ли сега вода в нея.
  —цитат от коментар 4 на evpetra

  По времето на динозаврите Марица може и да е била плавателна. Няма как да знаем. Трябва да питаме Лили Иванова:)

 12. 12 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1137 Весело

  Знак Божи!!!

  Бърже да се легализират гей браковете, да се докарат поне мелеон инджинери и разбира се - да се въведе повсеместен петдесятък затопли... опа, борба с климатичните промени!

  Нямаме време, братя!!!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 13. 13 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Това е спасението!
  http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=894023
  Хората които някой не ги броят за хора,са по умни!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Бедата е в изсичането на горите ... в Полша ... Беловежката гора.
  Нищо друго не задържа водата толкова добре, колкото гората.
  Не язовири, а гори трябват !!!

  Малко хора знаят, че Рила осигурява 25 % от водния баланс на България.
  В Пирин има много повече и по-хубави езера, но хвала на Бога няма лифтове ... за да ги осерат.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Ами май е време да започнат да мислят за климата, след като продължават да ползват въглища като абсолютни непукисти...

 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Чета и не знам какво да кажа. Веднага се хващам за това, как се пише статия, вероятно платена. Няма лошо, това е труд, вероятно и придружен с пряк контакт с проблема. Но мисълта ми е друга. Надълго и нашироко се обяснява случилото се, как някой точи и полива, другите го ругаят. Или че реките пресъхват, защото...ясно. Това всеки го знае. Напиши бе човече как поляците се борят с проблема. Една дълга статия, държава дето всеки я хвали, че била напред, а получава вода в бутилки. Как решават безводието? Питай холандците как вземат територия от морето и то пак си я връща и те пак си я вземат...това разбирам борба. Не били наясно с проблема, чак сега се усетили, ами да дупчат земята, в Англия събират дъждовна вода за тоалетните и за поливка на терена. Резервуари, помпи и край. Мисълта ми е да не пишем и да четем черни хроники, а проверени неща как се решават нещата.

 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Да обявиш Полша за бъдеща пустиня се иска сериозен скок на въображението.
  —цитат от коментар 7 на johnniewalker


  Пустине е в заглавието и в кавички,В статията ясно е написано,че част от територията на Полша се превръща в степ.

 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  Шляхтата вода не пие !

  Пие водка ...

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Весело

  "Не помня водата да е била толкова ниска, колкото е от няколко години. Това е трагедия", възмущава се пенсионерът с традиционна рибарска жилетка и каскет, за се пази от жаркото слънце. "По-нататък на север е още по-лошо, Висла прилича на локви с вода"
  Путин.
  Пуснал е руския ХААРП.
  СанкциЙ. До дупка.

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Разстроено

  Лошо е без вода, при ремонт нямахме вода близо 5 дни и ни се разказа играта от носене на туби, а който не трябва да носи тежко само въздиша жално.

 21. 21 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 741 Неутрално

  И до България скоро ще дойде. Правителството трябва да помисли и планира канал в Северна България успоредно на Стара планина на по-високо равнище от равнината, който да събира излишните пролетни води отвеждани по реките до река Дунав. Тези води трябва да се задържат на относително високо ниво и да увеличават нивата на подпочвените води. Каналът освен за повишаване на нивото на подпочвените води, за безплатно гравитачно напояване на градините в Дунавската равнина може да се използва и за корабоплаване на малки съдове, което ще е много важно при повишаване на цената на енергията. Днес изкопаването на този канал все още е възможно, а утре може да не ни дадат горива да го сторим. Така сладката вода от нашите планини, ще остава в равнините ни и няма да пълни излишно река Дунав и Черно море.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  Това очаква не само Полша, а и други европейски страни.
  —цитат от коментар 6 на Роси  Няма да има питейна вода. И това е проблем на целият Свят.
  —цитат от коментар 8 на anonim440


  Да, проблемите с питейната вода са проблеми в почти всички държави, но левичарски медии като Франс прес , които се скъсаха да пишат против Полша и управляващата партия ПиС, сега продължават да публикуват негативни материали срещу тази страна. Антикомунистическа Полша , която е с най-висок темп на икономическо развитие в ЕС и с отлични икономически показатели е трън в очите на европейските левичари.

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#12] от "Saint of Me":

  Не! Достатъчно е да обявят Сенсей Дръмб за почетен гражданин на Полша и Бог ще се смили! Висла ще стане като Амазонка!

 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Много зловещи симптоми има в Полша, време е да почнат да обезсоляват вода от Балтийско море!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Водата е на свършване. Всяка година има проблеми с корабоплаването по Дунав. А някога и Марица е била плавателна река. Не знам има ли сега вода в нея.
  —цитат от коментар 4 на evpetra


  Има.До коляно...

 26. 26 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#12] от "Saint of Me":

  нискочелото се обади =)

 27. 27 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Намалява гората, намалява си и водата.

 28. 28 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Бедата е в изсичането на горите ... в Полша ... Беловежката гора.Нищо друго не задържа водата толкова добре, колкото гората.Не язовири, а гори трябват !!!Малко хора знаят, че Рила осигурява 25 % от водния баланс на България.В Пирин има много повече и по-хубави езера, но хвала на Бога няма лифтове ... за да ги осерат.
  —цитат от коментар 14 на ironhorse


  В по-далечното минало почти цяла Европа е била покрита с дъбови гори. С увеличаването на населението и земеделието горите са изсичани. В основата на всички глобални проблеми на човечеството е пренаселването на планетата.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 29. 29 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Поляците ще взимат акъл от Африка:
  Световен рекорд в Етиопия - посадиха над 200 милиона дървета за ден.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 30. 30 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#28:"quatro_4x3"][/quote]

  Преди 100 г. Лудоторието е било гора, сега нищо.
  Между В.Търново, Шумен и Рарград е било вековна гора, допреди 100 г.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 31. 31 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 662 Неутрално

  То огромна част от поляците ги няма,защото работят на Запад.
  Там все още има вода за пиене и миене.

 32. 32 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Трябва ли да припомня ,че 'отличника' в добиването на шистов газ от американски фирми е именно Полша!?

 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Водата на помпата ми в София в двора ми се загуби, а имаше дебит от 2-3 кубика на час. Слава богу на 20 километра от София имам 20 метров воден стълб в 25 метров сондаж.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Любопитно

  До коментар [#21] от "proizvoditel":

  Това някаква фантасмагория ли е?

 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#31] от "Сд":

  Наблюденията ми от поляците в ЮК са, че те общо взето не обичат водата.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#21] от "proizvoditel":

  А какво да кажем за Струма и Места, които пълнят язовирите ... в Гърция?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Ами май е време да започнат да мислят за климата, след като продължават да ползват въглища като абсолютни непукисти...
  —цитат от коментар 15 на Kosta Delev


  Заради тъпите електрокарни коли е всичко ..
  Трябва ток...

  Четох Грета Тумберг, четох след това и "Блумбърг" за СО2 и дизелите ..
  Хора бдете!

  Ей това чака цяла Европа, ако слушаме "зелените"..

  Това очаква не само Полша, а и други европейски страни.
  —цитат от коментар 6 на Роси


  да!

 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Весело

  До коментар [#18] от "SS":
  Шляхтата е пиела токайско вино, водката е била за селяните и наемните работници за по-ефективно управление.

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Весело

  До коментар [#31] от "Сд":

  За "огромна" не зная, трудовата емиграция от Полша е в рамките на 2.3-2.4 милиона души при население от над 38 милиона, а поради факта, че от 2016 г. средното ниво на заплащане в Полша е малко над 70% от заплащането в Западна Европа, има тенденция на намаляване на емиграцията и завръщане на работници.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Весело

  Няма да има питейна вода. И това е проблем на целият Свят.
  —цитат от коментар 8 на anonim440


  Ще емигрираме край Байкал! :)
  Освен това в Южен Сибир е и много красиво :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  Поляците ще взимат акъл от Африка:Световен рекорд в Етиопия - посадиха над 200 милиона дървета за ден.
  —цитат от коментар 29 на Корки


  Глупости. Посадили...
  Най-вероятно са хвърляли от хеликоптери предварително приготвен разсад.
  Това го даваха по Дискавъри как се прави над пустинни острови. Де се хване, де не...

  В Русия съм! В Русия съм!
 43. 43 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  😁😁😁😁😁

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 44. 44 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  До коментар [#12] от "Saint of Me":

  Нема нужда. Докато ПиС опикават Полша нема да е сухо.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 45. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":😁😁😁😁😁
  —цитат от коментар 43 на deutschwagen


  И имаме един загрял по въпроса :-))))
  Останалите - яко минуси 😁😁😁😁😁

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 46. 46 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 281 Неутрално

  водосборни резервоари

  ЯЗОВИРИ да не би? Алооооу преводачите !!! Чукундури да ви кажа ви е малко!

  България има повече язовири от глави свине ...

 47. 47 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217

  Няма да има питейна вода. И това е проблем на целият Свят.
  —цитат от коментар 8 на anonim440


  Не и за притежателите на Байкал... 😉

  (не се чете)
 48. 48 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217

  Ами май е време да започнат да мислят за климата, след като продължават да ползват въглища като абсолютни непукисти...
  —цитат от коментар 15 на Kosta Delev


  Що бе, нъл минаха на "евтин" краварски ВПГ?

  (не се чете)
 49. 49 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Водата е една от причините, ционистите да заграбят Голанските Възвишения, които Дончо им ги призна скоро...

  (не се чете)
 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  "При липсата на достатъчен брой водосборни резервоари, страната задържа само 6.5 процента от водата....."

  То това им е проблема. Пускат си водата в морето. В България Струма и Места свободно си изтичат в Гърция, а на Марица няма нито един язовир. В северна България не трябва да има нито една река без язовир. И да се опрости даването на разрешителни за сондажи, щото сега едно такова струва 10 хиляди лева и се бави 2 години. Мамка и бюрокрация!

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#7] от "johnniewalker":

  Да обявиш Полша за бъдеща пустиня се иска сериозен скок на въображението.
  ===================================================================

  Не и ако там на власт са "европесимисти".
  Когато премиер преди 5-6 години беше Доналд Туск, проблеми с водата нямаше.

 53. 53 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#32] от "wpo34378687":

  и това какво общо има, освен неомарксистка пропаганда

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 54. 54 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#21] от "proizvoditel":

  Много глупости си писал. То хубаво канал да се направи ама що отписваш Дунав ? Че и за корабоплаване мислиш макар и от малък габарит . Ем че от край време България има достъп до Дунав . Някакво кой знае какво развитие на градовете по Дунав ? Освен Русе и от части Свищов ? Други? .България въобще не се възползва от това че има достъп до напълно плавателна река . И не говорим за малки корабчета . А за съвсем нормално големи шлепове . Годни да транспортират няколко хиляди тона товари . Да ама не . Дунав има проблем с количеството си вода от поне 10тина години .
  Отделно тъпата Държава Българска дори не си чисти пристанищата по градовете от наноси . Освен в Русе (макар че и за там не съм много на 100% сигурен че го правят ) никъде другаде не се драгира че да се пазят пристанищата годни за ползване от корабите .
  ПРи Тутракан примерно от над 10 години наносите бяха тръгнали в посока на пристанището . Е до миналата година почти са го стигнали . На около 30-40 метра от него са . Та пак питам за какво корабоплаване и какви канали дрънкате . Ние сегашните си проблеми не може да си оправим нито да се възползваме от географските си дадености пък камо ли ние да създаваме такива . Абсурд просто .

 55. 55 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  "Цяла ивица земя, преминаваща през страната от запад на изток, бавно се превръща в степ. Сушата причинява големи загуби за земеделието, но природата, горите, фауната също са силно засегнати."

  Където настъпва индустриализация и се изсича гората, пустинята чука на вратата ! ДПС чрез своите обръчи от фирми методично унищожава Рило - Родопския масив.......

 56. 56 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#29] от "Корки":

  а кой ще ги полива?

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  "Не помня водата да е била толкова ниска, колкото е от няколко години. Това е трагедия", възмущава се пенсионерът с традиционна рибарска жилетка и каскет, за се пази от жаркото слънце. "По-нататък на север е още по-лошо, Висла прилича на локви с вода"Путин.Пуснал е руския ХААРП.СанкциЙ. До дупка.
  —цитат от коментар 19 на Веселин Дечев


  Толкова си тъп!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Водата е на свършване. Всяка година има проблеми с корабоплаването по Дунав. А някога и Марица е била плавателна река. Не знам има ли сега вода в нея.
  —цитат от коментар 4 на evpetra


  това е така. Марица е била по-пълноводна в миналото, но са плавали предимно салове и плоскодънни лодки до устието и в бяло море. Има си вода, не е като да няма. Мисля, че много се използва за напояване и вече в Пловдив си е доста ниско нивото. Друг е въпросът че можем да направим една хубава крайречна зона и да я социализираме тази река като я отворим към града. В БГ имаме доста ресурси засега. Родопите и Рила/Пирин са жизненонважни за бъдещето ни.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 59. 59 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  И до България скоро ще дойде. Правителството трябва да помисли и планира канал в Северна България успоредно на Стара планина на по-високо равнище от равнината, който да събира излишните пролетни води отвеждани по реките до река Дунав. Тези води трябва да се задържат на относително високо ниво и да увеличават нивата на подпочвените води. Каналът освен за повишаване на нивото на подпочвените води, за безплатно гравитачно напояване на градините в Дунавската равнина може да се използва и за корабоплаване на малки съдове, което ще е много важно при повишаване на цената на енергията. Днес изкопаването на този канал все още е възможно, а утре може да не ни дадат горива да го сторим. Така сладката вода от нашите планини, ще остава в равнините ни и няма да пълни излишно река Дунав и Черно море.
  —цитат от коментар 21 на proizvoditel


  това от къде го измисли? Какъв канал? Има ли въобще практическа възможност за такова съоръжение? Може би още язовири и мащабно залесяване на не-земеделските земи в дунавската равнина ще бъде по добро решение.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 60. 60 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#54] от "vesko19":

  Много лесно се произнасяш от последна инстанция, обиждаш хората без дори да имаш и хабер по темата. Според мен да се прокара канал или да се направят поредица от язовири на по-високо надморско равнище от дунавската равнина е страхотна идея. Водата по реките и без това си изтича без полза за България от Стара планина в река Дунав, а от там в морето. Да не говорим, че това би вдигнало и нивото на подпочвените ни води. В цялата Дунавска равнина по комунизма беше изградена поливна система. Огромни помпи смучеха вода от река Дунав и по тръби с диаметър 2 метра я вдигаха нагоре обратно на по-голяма надморска височина на 5-10км. до междинна помпена станция в изграден от бетон широк канал, от който водата с малки помпи се ползваше за напояване в региона , а основното количество вода се препомпваше с други огромни помпи на нови 5км. до следващ канал на следваща помпена станция. От Русе така вода стигаше за напояване до оттатък Разград. Основната част от Северна България се напояваше по този начин. Тогава в тази част от България директно на полето се произвеждаха всякакви вкусни зеленчуци и плодове, които се изнасяха пресни и консервирани. В Северна България имаше десетки консервени комбинати, които работеха на пълна пара. Царевицата също ставаше всяка година и даваше добри добиви, защото се поливаше непрекъснато с пръскачки. Лошото беше, че за всеки литър използвана или изгубена вода беше нужно електричество в големи размери. Всяка помпена станция си имаше свой трафопост и поддържаше непрекъснато дежурство. Ако началната точка от която се полива е по-високо в планината, то водата ще идва до нивите без каквито и да са разходи и това ще даде възможност да произвеждаме био зеленчуци, от които бихме печелии в пъти по-вече като държава.

  не съм избягал
 61. 61 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 560 Неутрално

  След 1990 г. се оказа, че няма кой да плаща разходите водата да стигне до нивите и цяла Северна България започна да сее основно зърнени култури, от които в България никой нещо не печели, може би само ТИМ-аджии. Тръби, кабели и трафопостове бяха окрадени и разрушени основно от ръководителите на ресорното предприятие - Напоителни системи. От чужбина внасяме хибрпидни семена издръжливи на суша и определени отрови, с които се унищожава всичко растящо, пълзящо и летящо покрай тях. От чужбина внасят торове, препарати, трактори, комбайни, прикачен инвентар срещу европрограми или кредити от западни банки. Накрая малка част от добитата реколта остава за задоволяване на нашите нужди, а основната част се изнася в чужбина, като суровина за техни производства или като подобрител за техни брашна. От цялата тази работа в земеделските производители остават 10 - 30 лв. на декар. Полското домати имаше добив по 10 тона от декар. Дори по 10 стотинки да ти остане печалба си е 1000 лв. от декар. Така, че човече тази идея е страхотна и няма да излезе прекалено много пари. Днес си имаме роторни багери, които с помощта на друга техника може да построят тази инфраструктура за няколко години. Нататък с това глобално затопляне не се знае дали някой ще ни разреши подобни действия. Страхотна идея Производител. БРАВО!!

  не съм избягал
 62. 62 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#59] от "Пешката":

  Ех Пешка! Залесяването си е хубава работа, ама ние трябва и да ядем. И без това си имаме голямо количество гори - тях трябва да пазим от изсичане и унищожаване. А идеята на Производител е страхотна! Едно е да смучеш от реката вода за напояване - трябва ти ток, трябва ти помпа, трябват ти тръби и т.н. Съвсем безплатно е тази вода да ти идва до нивата без никакви разходи от високо гравитачно. Ползвай колкото ти е нужно, а каквото се загуби ще отиде за повишаване нивото на подпочвените води в България. Печалбата от такава инвестиция е много години напред и смятам, че трябва по-скоро да се случи. Същото може да се направи и в Южна Бължгария, но там сме подписали междуправителствени спогодби да не им спираме водата пълнеща влинащите се при тях реки.


  не съм избягал
 63. 63 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#21] от "proizvoditel":

  За мен няма значение дали сте сложили + или - . За мен е важно, че сте прочели идеята и ако има мислещи хора, то някой може да я използва за доброто на България, за повишаване на ефективността и печалбите на българите, за увеличаване на водните запаси в почвата... Защото засушаването по-скоро от колкото предполагаме може да стане наша действителност.

 64. 64 Профил на lividum
  lividum
  Рейтинг: 224 Неутрално

  а на Марица няма нито един язовир.
  —цитат от коментар 50 на Judjuk

  Тополница, Белемекен, Батак, Широка поляна, Голям Беглик, Цанков Камък, Въча на чий водосбор са?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK