Предприемачи, адвокати, активисти: какво значение имат професиите на евродепутатите

Предприемачи, адвокати, активисти: какво значение имат професиите на евродепутатите

© ReutersПредприемачите и адвокатите са десни, инженерите - леви, членовете на неправителствени организации доминират сред зелените.


Възгледите на евродепутатите обикновено се оформят според това от коя държава са те и в кое политическо семейство членуват. Има обаче и други ключови фактори, които влияят на начина на мислене на политиците - техните професии и образованието им. Какво са работили новите членове на Европейския парламент преди да бъдат избрани, каква връзка има между професиите им и политическата ориентация на техните групи и как професионалният им опит може да повлияе върху техните решения в ЕС? Организацията VoteWatch Europe представя анализ на тези въпроси.


Кои професии доминират?


Впечатляващата една трета от евродепутатите имат академичен опит като преподаватели, изследователи или лектори, в някои случаи в комбинация с друг практически опит. Около 15% са били адвокати, а приблизително 12% - журналисти. Само 11% имат опит като предприемачи. Малко са членовете на Европарламента, работили като инженери, лекари и икономисти. Малко са и политиците, идващи от военната сфера. Има няколко свещеници и малко на брой фермери, макар че най-големият дял от бюджета на ЕС отива за селско стопанство.
Новият Европейски парламент е съставен основно от членове с образование в областта на хуманитарните и социалните науки (около 40%). Останалата част са по равно разпределени между икономика, правни въпроси и точни науки.


Около 13% нямат опит в политиката


Проучването показва, че приблизително 13% от евродепутатите нямат значителен предишен политически опит, разбиран като политически дейности в държавни органи или в национални партии. Отбелязва се, че може да се очаква тези евродепутати да следват в по-голяма степен позициите на ръководството на партиите си в сравнение с по-старшите си колеги, докато изградят своя собствена "политическа индивидуалност". От друга страна, може да се очаква в някои случаи техният собствен опит, натрупан от образование или професия, да има по-голяма тежест във възгледите им, защото не са свикнали с редовните политически пазарлъци.


Процент евродепутати без предишен политически опит.<br /><br />

© VoteWatch

Процент евродепутати без предишен политически опит.Може би без изненада новаците са концентрирани в политическите семейства, които на изборите отбелязаха голямо увеличение в числеността си - центристката "Обнови Европа" има най-голям дял евродепутати без предишен политически опит, следвана от новата крайнодясна група "Идентичност и демокрация". Начинаещи в политиката има сред членовете на партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред", в "Лига" на италианския вицепремиер Матео Салвини и в Партията на Брекзит на Найджъл Фараж.


Тази тенденция се дължи на факта, че растящите групи и партии имат повече възможност да приемат външни лица, докато големият брой действащи членове в по-традиционните групи ограничава възможностите за новаците. Политическите семейства, чиито представители намаляха (Европейска народна партия, Социалисти и демократи и Европейски консерватори и реформисти ) имат най-нисък дял евродепутати без политически опит.


Десните – повече предприемачи и адвокати


Предприемачите и адвокатите са по-често срещани сред десните групи (същото важи и за по-малката категория с опит във военните среди). Делът на тези евродепутати е между два и три пъти по-висок в ЕНП, "Идентичност и демокрация" и Партията на Брекзит, отколкото в левите формации. В по-малка степен икономистите са по-многобройни сред десните групи.


Например, най-силно е присъствието на адвокати в редиците на испанската Народна партия и на италианската "Лига". От друга страна има много малко адвокати в групите Европейска обединена левица/Северна зелена левица и Зелени/Европейски свободен алианс. Евродепутатите с опит в правните среди са особено много в Испания, Италия и Франция, но са по-малко в други относително големи страни като Полша, Великобритания и Румъния.


Процент евродепутати с юридическо образование.<br />

© VoteWatch

Процент евродепутати с юридическо образование.


Според анализа тези евродепутати имат способността да определят кои правила ще останат само на хартия и кои ще имат по-сериозни последици на практика. От тях освен това може да се очаква да обръщат допълнително внимание на всяка дума в дадена законодателна поправка. За разлика от активистите (които се фокусират върху политическите цели), евродепутатите с правни познания са склонни да обръщат повече внимание на юридическите средства и процеси.


Предприемачите са разпръснати сред дясноцентристките и крайнодесните политически групи и рядко могат да се видят в редиците на Социалисти и демократи и Европейска обединена левица/Северна зелена левица. В Зелени/Европейски свободен алианс и "Обнови Европа" има умерен брой от тях. От най-големите държави Великобритания е изпратила най-високият процент предприемачи, докато евродепутатите с такъв опит са по-рядко срещани в основните делегации от Централна и Източна Европа, като Полша и Румъния.


По дефиниция предприемачите са по-склонни да поемат рискове, което обяснява защо в политиката те са повече в някои от силите, които агресивно критикуват "свръхрегулацията на ЕС".


Евродепутатите с икономическо образование обикновено са по-силно представени в дясната част на политическия спектър, като най-нисък процент от тях се наблюдава в групата Европейска обединена левица/Северна зелена левица. В Зелени/Европейски свободен алианс също изглежда има недостиг на членове с опит в икономиката. В географско отношение от Южна Европа има най-много евродепутати с икономическо образование, за разлика от Централна и Северна Европа.


Процент евродепутати с икономическо образование.<br /><br />

© VoteWatch

Процент евродепутати с икономическо образование.Докато предприемачите имат по-конкретни, но секторни познания, икономистите обикновено се фокусират върху по-голямата картина и взаимодействието между социалните и икономическите феномени. Това обяснява и защо евродепутати с опит в икономиката като цяло са по-силно представени в лявоцентристките сили в сравнение с предприемачите.


Левите – инженерство, природни и социални науки


Евродепутатите с образование в областта на технологиите и точните науки или професионален опит като инженери като цяло са концентрирани сред левите, лявоцентристките и центристките политически семейства. В Зелени/Европейски свободен алианс има висок процент технолози и занимаващи се с точни науки (повече от 30% от членовете), като основната част идват от Западна Европа. Центристката "Обнови Европа" и лявоцентристката Европейска обединена левица/Северна зелена левица също имат пропорционално висок брой такива евродепутати. Най-ниският процент технически лица и хора с опит в природните и социалните науки е в групите "Идентичност и демокрация" и Социалисти и демократи.


Евродепутатите с такъв профил обикновено имат по-дългосрочна нагласа в сравнение с други социални групи. Те освен това са по-склонни да изслушват научни аргументи, особено когато става въпрос за тяхната област на специализация. Освен това за тях е по-вероятно да са се възползвали от държавни субсидии или обществени поръчки и следователно може да се очаква да са по-склонни да подкрепят по-големи публични бюджети и регулации.


Процент евродепутати с образование в областта на технологиите и точните науки.<br /><br />

© VoteWatch

Процент евродепутати с образование в областта на технологиите и точните науки.В географско отношение тази категория присъства основно сред евродепутатите от Централна и Източна Европа, като сред румънските представители има най-много инженери. Интересно е да се отбележи, че инженерите и технолозите от Централна и Източна Европа са много и сред персонала на Европейската комисия, според предварителните резултати от друго проучване на VoteWatch. Страните от Централна и Северна Европа, като Германия, са изпратили по-малко инженери в Европейския парламент.


Може би без изненада евродепутатите с образование в областта на социалните и хуманитарните науки са особено концентрирани в левите групи. Най-силно е представителството им в Европейска обединена левица/Северна зелена левица, следвана от Социалисти и демократи и Зелени/Европейски свободен алианс. Те са силно представени в националистката група Европейски консерватори и реформисти, но присъстват слабо в ЕНП и в "Идентичност и демокрация". За ЕКР резултатите се дължат на най-голямата делегация в групата, тази на полската "Право и справедливост". Все пак централно- и северноевропейските страни имат пропорционално по-голям брой евродепутати с образование в областта на социалните и хуманитарните науки, отколкото държавите от Южна Европа.


Процент евродепутати с образование в областта на хумнаитарните и социалните науки.<br /><br />

© VoteWatch

Процент евродепутати с образование в областта на хумнаитарните и социалните науки.Тази група членове на Европейския парламент са склонни да се фокусират върху "ефекта за обществото като цяло" от политиките


Без изненада активисти и членове на неправителствени организации най-често могат да се срещнат в левицата – почти половината от членовете на Зелени/Европейски свободен алианс и над една трета от Европейска обединена левица/Северна зелена левица. Техният дял е по-нисък от 10% в групите на ЕНП и "Идентичност и демокрация". Тази категория идва основно от Западна Европа, делегациите евродепутати от страни като Франция, Ирландия, Великобритания и Люксембург имат силна концентрация на активисти и членове на НПО, за разлика от делегациите, идващи от Италия, Португалия, Гърция и като цяло от Южна Европа.


Активистите не са склонни да се вслушват в хладнокръвни правни, институционални или технически аргументи. Стриктните икономически съображения също обикновено играят второстепенна роля в йерархията на техните приоритети. За тях е по-вероятно да се фокусират върху резултата (ефекта от политиките за техните общества, природа, общности), отколкото върху процеса (как решенията се взимат).


Учените


Други категории професионалисти в Европейския парламент са по-равномерно разпределени сред десните и левите политически групи. Такъв е случаят с изследователите и учените, които идват основно от лявоцентристките и дясноцентристки политически групи. В групата на Зелени/Европейски свободен алианс има най-висок дял преподаватели и изследователи, следвана от ЕКР и ЕНП. Представителството на изследователи и учени е най-ниско сред крайните партии, като крайнодясната "Идентичност и демокрация" и лявата Европейска обединена левица/Северна зелена левица. Евродепутатите с академичен опит са най-често от делегациите от Централна и Източна Европа, като Полша, Румъния и сред германците.


За академиците социалният престиж и признанието са много важни. От тях може да се очаква да имат сравнително ниска толерантност към риска и да предпочитат еволюцията пред революцията в политиките.


Методология


Данните са събрани и класифицирани от екип на VoteWatch Europe, който е следвал общи насоки за класифициране на данни. Все пак е възможно да има известни различия в начина, по който различни екипи и хора класифицират информацията. За някои членове на Европейския парламент липсва информация. Тези въпроси обаче е малко вероятно да оказват влияние върху по-широките тенденции в анализа.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Естествено предприемачите и икономистите са десни, кабинртните учени - леви. По един начин изглежда животът когато го живееш, по друг когато го изследваш от кабинет с държавна заплата...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Любопитно

  Ония, димящия евродепутат, къде попада?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 364 Любопитно

  Онзи, дето все прави десни проекти, в коя лява формация попада?

 4. 4 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1318 Весело

  А за някои, "евродепутат" се превърна в професия :)

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Ние имахме премиер, който дни преди това беше руски гражданин и нямаше един ден трудов стаж, та някакви си евро депутати...

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Не съм си представяла, че "активист" е професия.
  Откога това?
  Къде човек отива да се изучи за активист? Какво умее да прави един активист?
  Едно време поне им викаха "дружинна ръководителка", нали.
  Оп, извинявам се, имаше и "комсомолски ДЕЯТЕЛ".
  Всъщност на български "активист" буквално значи "деятел", обаче някой се срамува да ползва думата.
  Сега като се замисля, "активен борец" пък е "соушъл джъстис уориър".
  Боже, как се повтаря тоя свят, чак е скучно.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1254 Весело

  Най-много ме кефи професията "активист".
  Звучи много благородно и възвишено някак........

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Новият Европейски парламент е съставен основно от членове с образование в областта на хуманитарните и социалните науки (около 40%)."

  КОНСТАТАЦИЯ: Това са "най-мързеливите" науки!


 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5805 Неутрално

  Нищо добро не очаквам доминиращите професии срещу тези на предприемачите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  Инфлуенсър и мърчън дайзър също са "професии", кой ли ще бере4 царевицата...???

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Общо взето нормално разпределение по скалата ляво-дясно, не виждам някаква инзенада.
  А с шума около световното затопляне е нормално да има много хора, от които в ЕП голяма полза няма да има, но ние избирателите ги пращаме там.
  Има известна спекулация и с професията "Учени" - след като един Алексей Петров (Октопода) е доцент в УНСС, това да си учен/преподавател и т.н. прави доста несигурна подобна класификация.
  Да не говорим за повечето от нашите евродепутати, които не дават особен повод за гордост.

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Хи хи.
  Е, то има и професия дентист, гарднър, нърсъри скул тийчър и пр.
  Във връзка с "мърчъндайзер", де.
  Инфлуенсърите и ютюбърите поне нещо наистина правят.
  А царевицата отдавна се прибира с комбайн, ти не знаеше ли?

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":
  Очевидно сте пропуснали урока : "Смисъл, семантика и значение на метафората"!!!
  Можеше да наваксате и по-късно ...

 14. 14 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 630 Любопитно

  Чак сега ми направи впечатление снимката. Ако гърбът на нея е на евродепутат той член на групата на анархистите ли е и има ли такава?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 15. 15 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Много колективизъм, малко индивидуализъм...

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#14] от "Nil satis nisi optimum":

  Левундерите, които са с повредена менталност от идеите от Маркс през Троцки до Маркузе без значение как се казват са привърженици на една и съща зловеща и кървава утопия!!!

 17. 17 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#16] от "selqnin":

  До коментар [#14] от "Nil satis nisi optimum":Левундерите, които са с повредена менталност от идеите от Маркс през Троцки до Маркузе без значение как се казват са привърженици на една и съща зловеща и кървава утопия!!!
  —цитат от коментар 16 на selqnin

  +
  За съжаление сте прав. Предпочитах да е друго...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 18. 18 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Абе повече от половината само хабят въздуха. Безполезни.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2159 Весело

  "Без изненада активисти и членове на неправителствени организации най-често могат да се срещнат в левицата – почти половината от членовете на Зелени/Европейски свободен алианс и над една трета от Европейска обединена левица/Северна зелена левица.... Активистите не са склонни да се вслушват в хладнокръвни правни, институционални или технически аргументи. Стриктните икономически съображения също обикновено играят второстепенна роля в йерархията на техните приоритети."
  *
  Е, засега хранилките на НПО-тата не могат да се сравняват с луксозната хранилка на Брюксел. Прослойка от безделници-многознайковци, които никога не са свършили нищо полезно в живота си.
  За тях аргументите нямат никакво значение, след като са се назобали с някаква идеология и се стремят да нагодят обществото към нея. От тези среди произлизат "полезните" идиоти, които разни сили използват за да прокарат интересите си, защото са свикнали да следват политиките на НПО-тата си.
  Преди 60-70 години такива не се въдеха защото нямаше кой да им плаща и те щат не щат трябваше да работят нещо полезно. Със забогатяването на обществата броят на завършилите обществени и хуманитарни науки неимоверно се увеличи, а в същото време университетите станаха развъдници на всякакви малоумни леви идеи. Справка - Франция, където маоистите бяха една значителна група от т.нар. "интелектуалци". Тези разглезени младежи нямаха никаква идея какво става в Китай, но подкрепяха маоизма?!
  Тенденцията продължава и до днес и започвам да мисля, че квотите биха били полезни само в един случай: да създадат баланс между представителите на различните професии и да ограничат влиянието на професионалните активисти, които един пирон не са забили в живота си.

 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Не случайно от най-стари времена племената са ръководени от съвет на старейшините. Те са били най-мъдри, с голям опит и умения. Знаели са как да лекуват, какво да се работи според сезоните, както и редица други неща, свързани с живота на хората. Не случайно легендите разказват, че когато боговете слезли от небето, те знаели с кого да се свържат тук на Земята и на кого да предадат знания как се пече хляб, как се прави алкохол, архитектура, изкуство и др. После всичко било описано в книги и така се предавало на поколенията. Управлението трябва да се извършва от учени хора. А най-простичко учен човек е този, който учи най-малко 4 г. някаква специалност, взема над 60 изпита и получава диплом за правоспособност. Това, че е лекар или адвокат и е решил да се занимава с политика, вече е негова работа.

 21. 21 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1370 Весело

  До коментар [#19] от "pamela":

  Както каза колегата Тюфлекчия, единствената " полза " от НПО- тата и разните активистки организации е социална - дават хляб, макар и незаслужен, на сума народ, който , ако ги нямаше, щеше да лежи на плещите на данъкоплатеца, понеже са неспособни да работят нищо друго и щяха да са безработни.

 22. 22 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Представете си какво щяха да работят и как щяха да се издържат Дайнов, Смилов, Ал. Андреев, Иван Кръстев, Слатински и останалата левичарска кохорта , ако не бяха НПО- тата и грантовете ?

 23. 23 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 755 Разстроено

  За да разберем някои неща е достатъчно да погледнем по средата - "либералите и центристите". Това по принцип би трябвало да е моята група, но не мога да я възприема, защото е направила толкова ляв завой, че вече изглежда необратимо. За да се получи подобно нещо и центърът да е толкова дръпнат, значи крайните десни и леви реално са победили. Независимо коя от двете групи доминира в момента. Те имат по - голямата обществена подкрепа...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 736 Неутрално

  а фризьорките къде попадат, а пушещите потомствени комунист режисьори, а пишещите за униформите в армията деца на политбюро, а дъщерите партизански строящи пътища, ех бедна им е фантазията на тези в ЕС

  BG e мини империя на злото.
 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#7] от "pag":

  Значи ние, които изкарваме пари за бюджетеца с нашите данъци, за да има да се дават на НПО-тата сме пасивисти?
  Така излиза, а и донякъде е така.
  Има нови върховни хищници, които само дебнат за плачка.

  Panta rhei....
 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Напълно нормално е инженерите да са леви. Все пак цял живот са работили за някой капиталист

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Весело

  Чак сега ми направи впечатление снимката. Ако гърбът на нея е на евродепутат той член на групата на анархистите ли е и има ли такава?
  —цитат от коментар 14 на Nil satis nisi optimum


  Има и анархисти, но сега те не се наричат точно така

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  "Само 11% имат опит като предприемачи."

  Много бе, ама явно не са от най-успешните предприемачи. :)

  Иначе нормално - професори, адвокати, журналисти да са там - ляладжии - могат само да приказват и нищо да не вършат. :)

 30. 30 Профил на Ivo Georgiev
  Ivo Georgiev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А колко пожарникари имаме? :)

 31. 31 Профил на Punka
  Punka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Избрахме ги . Честита нова година

  Абсолютизъм
 32. 32 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 273 Неутрално

  В интерес на истината, каквито и да са като професии пак нямаше да ги аресаме и щяхме да им намерим кусури. И това е повече от нормално - няма го доверието, а основания за това бол....

  Поздрави!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK